Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kapr, kuřecí i šunka
Ačkoli lednice výrazně prodlužuje trvanlivost uskladněných potravin, je dobré vědět, jak dlouho v ní vydrží maso, abyste si nepřivodili nepříjemné následky ve formě otravy. Skladování masa se netýká pouze steaků, kotlet nebo drůbeže vcelku, nýbrž i mletého a naloženého masa. A víte, jak dlouho vydrží v lednici šunka, tlačenka, pečené nebo kapří maso?
Skladování masa v lednici
- Maso skladujte na nejspodnější polici kombinované lednice, kde je nejnižší teplota. Skvělým místem je i nulová zóna lednice, která disponuje teplotou na bodě mrazu.
- Dbejte na důkladné zabalení masa – maso by se nemělo řadu dní koupat ve vlastní šťávě v igelitovém pytlíku. Vhodnější je položit ho mezi dva talíře, případně ho uskladnit do uzavíratelné nádoby.
- Syrové maso nesmí dojít do kontaktu s potravinami, které jsou určeny k přímé konzumaci. Mohlo by dojít k jejich kontaminaci bakteriemi.
- Při manipulaci s masem dodržujte základní hygienická pravidla (kuchyňské prkénko určené jen na maso, dezinfekce vodovodní baterie, kuchyňské linky a dřezu od masa, mytí rukou).
- Obvyklá trvanlivost chlazeného masa je zhruba 2 dny.
- Krájené maso má o něco nižší trvanlivost než větší kus vcelku.
- Nejkratší výdrž má mleté maso a drůbež.
- Ideální teplota pro uskladnění masa v lednici by se měla pohybovat v rozmezí od 2 do 4 °C.
Jak dlouho vydrží kapr a další ryby
Kapr
Vykuchaný nebo již naporcovaný kapr vydrží v lednici přibližně 4 dny. Kapřímu masu se bude nejlépe dařit při teplotě od 0 °C až 4 °C. Při vyšší teplotě dochází k množení mikroorganismů v mase a k jeho následnému kažení.
Zamrazování kapřího masa není vhodné, neboť u něj s největší pravděpodobností dojde ke snížení jeho kvality. Pomalým zmrazování kapří svaloviny dochází k tvorbě ledových krystalů přímo v buňkách masa, což narušuje jeho strukturu. Po rozmrazení masa dochází k vytékání šťávy a ztrátě původní struktury a konzistence. Odborníci ho proto nedoporučují neodborně zamrazovat. Vakuovaný kapr má samozřejmě delší trvanlivost.
Ostatní ryby
Každý plod moře, a to včetně ryb, byl již jednou hluboce zmrazen (po vylovení z moře). Jakkoli se tedy mohou mořské ryby a měkkýši na pultech obchodů tvářit čerstvě, není tomu úplně tak, neboť prvotní zmrazení jim výrazně zkrátilo trvanlivost. Po zakoupení byste proto měli tohoto „čerstvého“ živočicha sníst do 24 hodin.
Naproti tomu uzená ryba vám vydrží v lednici až 14 dní, kdežto obsah otevřených rybích konzerv snězte ideálně do 3 dní. Mořské ryby zvládnou pobyt v mrazáku po dobu půl až jednoho roku. U sladkovodních ryb je tato doba zkrácena na maximálně 4 měsíce.
Kuřecí maso se kazí rychle
Drůbeží maso se kazí rychleji, neboť je ze všech druhů masa nejcitlivější na změnu teploty a světelných podmínek. Nejen chlazené kuřecí, ale i kachní nebo krutí maso je nejlepší zpracovat co nejdřív ode dne nákupu, neboť si nikdy nemůžete být jistí jeho stoprocentní čerstvostí. Pokud to nestíháte, v lednici byste ho měli mít uskladněno nejdéle 48 hodin, a to na nejspodnější polici lednice. Právě police nad zásuvkou pro zeleninu a ovoce je nejchladnějším místem lednice. Pečlivě ho zabalte do igelitového pytlíku nebo uzavíratelné dózy na potraviny.
Drůbeží maso v mrazáku
Zatímco celé kuře nebo kachna vydrží v mrazáku až jeden rok, porcované kousky masa je vhodné ponechat v mrazu maximálně půl roku. Samozřejmostí by mělo být důkladné zabalení, aby nedošlo ke zbytečnému vymrzání živin.
Hovězí maso vydrží nejdéle
Hovězí maso je nejodolnějším masem vůbec, neboť obsahuje nejméně tuku. Všeobecně platí, že čím méně tuku obsahuje, tím pomaleji podléhá zkáze. Steakům i kostičkám na guláš to bude v lednici nejvíce slušet maximálně po dobu 5 dní, na rozdíl od vnitřností, které zvládnout pobyt v temnu nejdéle 2 dny.
Vařené hovězí maso v lednici a čerstvé v mrazáku
Jestliže stihnete hovězí (ale i telecí) maso zamrazit do dvou dní od nákupu, vydrží vám v mrazáku celý rok. Uvařené hovězí maso a pokrmy z něj lze uskladnit do lednice na nanejvýš 3 až 4 dny.
Jak dlouho vydrží vepřové maso, šunka a tlačenka
Vepřové maso
Vepřové maso obsahuje oproti hovězímu daleko více tuku, kvůli čemuž také nevydrží tak dlouho jako hovězí. Navzdory tomu zvládne pobyt v lednici po dobu 3 až 5 dní bez ztráty kvality. Uvařené vepřové maso nenechávejte uskladněné v lednici déle než 3 dny.
U zamrazeného vepřového masa platí to samé, co u jeho uskladnění do lednice – libovější maso má lepší trvanlivost, kdežto tučné podléhá rychleji zkáze. U vepřového masa se uvádí doporučovaná doba skladování v mrazáku maximálně 8 měsíců.
Šunka
Krájená šunka od řezníka nebo ze supermarketu vydrží relativně čerstvá 2 až 4 dny, v závislosti od její kvality. Dražší šunky hezky voní ještě na třetí den díky vysokému obsahu masa, kdežto šunky s horší kvalitou (a nižší cenou) mohou již na druhý den nepříjemně zapáchat. S tímto problémem se můžete setkat zejména během horkého letního období, kdy se potraviny všeobecně rychleji kazí.
Šunku lze i zamrazit, ovšem maximálně na 4 měsíce. Šunka vytažená z lednice podléhá zkáze poměrně rychle. Pokud jste ji tedy naservírovali svým hostům jako součást občerstvení nebo vám leží na nedojedeném krajíci chleba, pohlídejte si, aby nebyla vystavena pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Pak již není doporučováno ji konzumovat.
U uzenin ve vakuovém obalu se řiďte datem doporučené spotřeby uvedeném na obalu výrobku. Slaninu i vařenou šunku uskladněnou v lednici snězte nejlépe do týdne od nákupu. Otevřený balíček párku spotřebujte do zhruba sedmi dní od otevření. V mrazáku vám uzeniny vydrží zhruba měsíc.
Tlačenka
Tlačenka je bez pochyb nejchutnější čerstvá. Zatímco v lednici by vám měla spolehlivě vydržet minimálně 7 dní, v mrazáku se její kvalita po chuťové i vizuální stránce zásadně snižuje. Dostali jste výslužku z poctivé zabíječky? Klasické zabíjačkové pochoutky zvládnou uskladnění v lednici po dobu 2 až 3 dní, ovšem tlačenka je o něco větší držák. Můžete si na ní skvěle pochutnat ještě zhruba i na 5. den od zabíječky.
Mleté maso vydrží v mrazáku a lednici jen krátce
Jednodruhové i vícedruhové mleté maso má krátkou trvanlivost a v lednici vydrží zpravidla 1 až 2 dny. Báječně si rozumí s nulovou zónou lednice, kterou disponují některé modernější modely. Ideální teplota pro uskladnění by neměla přesáhnout 2 °C.
Umístění do mrazáku masu sice prodlouží výdrž, nicméně to není žádná extra výhra. Mražené mleté maso je doporučováno zkonzumovat do 3 až 6 měsíců od uskladnění. I zde platí pravidlo, že čím tučnější maso je, tím rychleji ztrácí při zamrazení na své kvalitě. Ideální teplota pro skladování masa v domácích podmínkách je -18 °C. Trvanlivost nejen mletého masa uskladněného v mrazáku lze až o několik měsíců prodloužit díky použití svářečky fólií.
Jak dlouho to zvládne naložené maso
Naložené maso vydrží v lednici výrazně déle, než je tomu u čerstvého chlazeného masa. Základem pro jeho kvalitní naložení a delší trvanlivost je rychlý přesun z pultu v obchodu do lednice a okamžité naložení do marinády, čímž se maso vyhne riziku zkažení.
- Maso naložené do oleje, bylin a česneku vydrží čerstvé i déle než 7 dní. Česnek výrazně prodlužuje trvanlivost masa.
- Maso naložené na uzení je nutné pořádně nasolit, naolejovat a nechat v lednici „zrát“ klidně i 2 týdny.
- Ačkoli je kuřecí maso po naložení odolnější před zkažením, než je tomu v čerstvém stavu, i tak jej doporučujeme nechat ležet v marinádě maximálně 5 až 7 dní.
- Naložené maso dokáže již za pouhých 12 hodin perfektně nasát aroma a chuť z marinády. Proto s jeho tepelnou úpravou nemusíte příliš dlouho otálet.