Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak skladovat zeleninu a ovoce v lednici? Mrkev, banány, houby i řepa
Vyzrajte na správné skladování ovoce a zeleniny. Mrkev, banány, červená řepa, ale i třeba bylinky potřebují pro zabezpečení maximální čerstvosti různé skladovací podmínky. Zajímá vás, jak dlouho vydrží houby v lednici, případně co nepatří do mrazáku? Inspirujte se našimi tipy.
Zásady skladování ovoce a zeleniny
- Věnujte dostatečnou pozornost výběru zeleniny a ovoce již při nákupu v obchodě. Otlučené a nahnilé kusy nekupujte.
- Před i během uskladnění plody kontrolujte – zejména cherry rajčata, borůvky, maliny a hroznové víno nacházející se vespod balení může být rozmačkané či napadené plísní.
- Zeleninu i ovoce myjte až před konzumací. Nasucho otřete pouze špinavé plody, např. od hlíny.
- Lednici, zásuvky i nádoby na plody udržujte čisté. Výrazně se tím prodlouží trvanlivost potravin.
- Zatímco česnek, cibule, jablka, mrkev, brambory a květák vydrží uskladněné dlouho, měkké ovoce (maliny, jahody, třešně) a zelenina plná vody (rajčata, salát, okurky) mají kratší trvanlivost.
- Zelenině se nejvíce daří při teplotě od 2 do 8 °C. Nejideálnější je skladovat ji v chladném, vzdušném a vlhkém sklepě, který ve většině domácností chybí. Namísto sklepa skvěle poslouží lednice.
- Zeleninu a ovoce skladujte v na ně určené zásuvce. Zpravidla jde o nižší patro lednice.
- Na uskladnění rozkrojených plodů vám nejlépe poslouží vakuové dózy na potraviny, případně uzavíratelné skleněné misky.
- Ovoce i zelenina mají rády sucho. Proto je nikdy nepokládejte na mokrou poličku lednice ani neumisťujte do vlhké nádoby.
Jak na správné skladování?
Naučit se správně uskladňovat zeleninu a ovoce je běh na dlouhou trať, neboť mnoho druhů plodin vyžaduje pro uchování své maximální čerstvosti různé podmínky.
- Pobyt v lednici vysloveně potřebují chřest, ostružiny, třešně, kukuřice, maliny, hrách, špenát, jahody i mangold.
- Až týdenní uskladnění v chladu lednice zvládnou borůvky, růžičková kapusta, květák, mandarinky, zelené fazole, papriky, rukola, pórek, hlávkový salát, hroznové víno, ale i cukety.
- O něco méně vydrží meruňky, nektarinky, broskve a švestky. Zpravidla je to 5 až 7 dní.
- Nejdéle v lednici vydrží brokolice, kapusta, artyčoky, chilli papričky, brusinky, granátová jablka a kořenová zelenina (mrkev, ředkvičky, celer, řepa).
Vyhýbejte se skladování ovoce vedle zeleniny
Zeleninu neskladujte vedle určitých druhů ovoce, neboť během zrání uvolňuje do zeleniny ethylen. Ten urychluje proces jejího uzrávání a zkracuje její trvanlivost. Toto ovoce doporučujeme skladovat samostatně, nebo v blízkosti ovoce, u kterého urychlené zrání uvítáte.
- Jablka,
- meruňky,
- banány,
- fíky,
- nektarinky,
- broskve,
- rajčata,
- avokádo,
- hrušky.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Lednička přestala chladit. Co s tím?
Co nepatří do mrazáku?
- Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody (rajčata, cibule, saláty, cukety, okurky, meloun, jahody, maliny, jablka, ředkvičky), které je nejlepší zamrazit jako blanšírované (podle druhu) nebo již zpracované třeba ve formě pyré.
- Citrusy.
- Drobné ovoce (švestky, meruňky, broskve), jejichž kvalita se po zamrazení výrazně zhorší. Před případným zamrazením je nezapomeňte vypeckovat.
- Syrové brambory do mrazáku zkrátka nepatří. Ovšem bez obav do něj můžete uskladnit třeba bramborové knedlíky.
- Syrové houby, neboť se v nich během počátečního procesu zamrzání uvolňují nebezpečné mykotoxiny, jež jsou škodlivé pro lidský organismus.
Tipy, jak skladovat zeleninu v lednici
Jednotlivé druhy zeleniny jsou tvořeny rozdílnými typy tkání, což je také důvod, proč mají jinou trvanlivost. Tomu je nutné přizpůsobovat dobu a způsob skladování. Jak na to?
- Brokolice vydrží déle, pokud překryjete její svrchní část vlhkou utěrkou a stonek ponoříte do sklenice s vodou. Vodu je nutné pravidelně měnit.
- Chřest umístěte do sklenice s vodou, zachová si tak déle svou čerstvost.
- Bylinky a listovou zeleninu zabalte do vlhké utěrky, čímž předejdete jejich uvadnutí. Druhou možností je ponořit je do sklenice s vodou, ve které vydrží čerstvé i mimo lednici.
- Hlávkový salát ponořte do misky s vodou (řezem nahoru). Pokud má salát kořínky, ponořte je do vody namísto listové části.
- Ředkvičkám uřežte listy a položte je na talířek nebo do misky s vodou kořínky dolů.
- Květák zabalte do vlhké utěrky nebo do perforované potravinové fólie, aby mohl dýchat.
- Pokud celer zabalíte do alobalu, zachová si svou chuť i konzistenci.
Houby zpracujte co nejdřív
K houbám byste měli přistupovat jako k čerstvému masu – zpracujte je tedy maximálně do druhého dne od nasbírání a uskladněte v lednici. Některé druhy hub jako například hřib žlutomasý neboli babka či jiné měkké a vodnaté houby by se do lednice neměly vůbec dostat, neboť jsou určeny pro okamžitou spotřebu. Velmi rychle podléhají zkáze a stávají se zdraví nebezpečnými.
Houby je nejvhodnější skladovat v prodyšné nádobě a maximálně ve dvou vrstvách. Ideální teplotou pro jejich uskladnění je 0 až 6 °C a aby skutečně vydržely do dalšího dne, je nutné předejít jejich zapaření. Proto je nikdy před uložením do lednice nemyjte a již během sběru hlídejte, aby se nezapařily, neboť by se mohly stát toxickými.
Vařené jídlo z hub by se mělo ihned po vychladnutí uložit do lednice, aby se nezkazilo. Připravený houbový pokrm lze bez obav na další den ohřát a zkonzumovat.
Houby je doporučováno zamrazit po tepelné úpravě blanšírováním nebo alespoň pětiminutovým dušením. Větší houby je nutné před zamrazením pokrájet na menší kousky. Houby lze uchovat v mrazáku v utěsněném obalu a nejlepší je spotřebovat je do maximálně 6 měsíců. Po této době vymrzají a ztrácí na kvalitě.
Žampiony začnou lepit
Čerstvé a nemyté žampiony skladujte v lednici po dobu 2 až 3 dní, a to ideálně v zásuvce na zeleninu. Trvanlivost žampionů je ovlivněna nejen teplotou a podmínkami skladování u vás doma, nýbrž i jejich čerstvostí. Optimální teplotou pro jejich uskladnění je 2 až 4 °C, přičemž by měly být hermeticky uzavřeny v nádobě. Žampiony se nesmí před uložením do lednice mýt, neboť by rychle ztmavly a jejich povrch by se stal nepříjemně kluzkým a lepivým.
Mrkev umístěte nastojato
Nejlepší variantou pro uskladnění mrkve je zapíchnutí její kořenové části do přepravky s pískem ve sklepě. Mrkev by tímto způsobem měla vydržet až půl roku v bezvadném stavu. Samozřejmostí je občasné pokropení písku vodou a kontrola jejího stavu. Tento postup není vhodný jen pro mrkev, ale i pro veškerou kořenovou zeleninu.
Proč se kořenové zelenině v tomto prostředí tolik daří? Je to jednoduché – líbí se jí vertikální umístění, neboť se nachází v takové poloze, v jaké přirozeně roste. Pokud nemáte sklep, můžete ji ponořit do sklenice s vodou, ze které bude dostávat potřebné živiny. Zeleninu lze také zabalit do vlhké utěrky a uskladnit nastojato v lednici.
Červená řepa rychle měkne
Červená řepa je považovaná za královnu kořenové zeleniny. Ideálním prostředím pro její uskladnění je teplota 0 °C a vysoká vlhkost vzduchu kolem 95 %. Nejpříznivější podmínky pro její uskladnění poskytuje sklep, ve kterém dokáže vydržet 3 až 5 měsíců. Pokud sklep nemáte, můžete ji umístit do lednice, kde vydrží zhruba 4 týdny. Jelikož zde řepa rychleji měkne a vysychá, zabalte ji do perforovaného sáčku.
Která zelenina nepatří do lednice?
- Zázvor, dýně a lilky vydrží nejdéle v pokojové teplotě.
- Česnek ani cibule v lednici nebudou jásat radostí. Mají rády tmavé a suché prostředí, tudíž se jim bude nejvíc líbit v látkovém nebo papírovém pytlíku.
- Cukety, brambory a batáty uskladněte do sklepa nebo spíže, kde je chladněji.
- Nezralá avokáda (v lednici se zastaví proces jejich zrání, proto do ní lze uložit zejména zralé plody určené k brzké konzumaci).
- Nenakrojené melouny.
- Rajčata do lednice nepatří, neboť zde přicházejí o svou bohatou chuť a jejich dužina se zde stává moučnatou.
- Okurky mohou být kvůli svému pobytu v lednici nepříjemně slizké (a to i papriky a rajčata). Nejlépe se jim povede při pokojové teplotě.
Jak na skladování ovoce v lednici?
Ovoce, jež je vhodné na uskladnění v lednici, by mělo být skladováno na polici s nejnižší teplotou a nejvyšší vlhkostí. Kromě ovoce se na toto místo běžně ukládá i listová zelenina a v oddělených nádobách maso a masové výrobky. Některé druhy ovoce vyžadují pro zachování své maximální trvanlivosti teplotu v rozmezí 0 až 4 °C, které lednice při běžném používání v domácnosti obvykle nedosahují. I to je důvod, proč se v ní toto ovoce poměrně rychle znehodnocuje. Patří sem například kiwi, angrešt, kaki, liči, višně, maliny, hroznové víno, ostružiny, broskve, nektarinky, švestky, jahody, rybíz a brusinky.
Opačným příkladem je tropické ovoce jako avokádo, limety, banány, citrony, grapefruity a ananas, jež pro dobrou výdrž potřebují uskladnit při teplotě nad 10 °C. Ani tuto podmínku lednice nedokáže splnit, a proto ho mnozí konzumenti pokládají na nejteplejší místo, což je v případě kombinované lednice na vrchní polici. Úplně nejlepší variantou je tropické ovoce uskladňovat v chladné spíži.
Bez ohledu na druh plodiny patří každý kus rozkrojeného ovoce do lednice, aby se zabránilo rychlému zkažení. Platí to i pro ovoce, jež není v celém stavu doporučováno umisťovat do lednice: citrusy, ananas, mango, banány, jablka, hrušky a melouny.
Banány v chladu ztrácí chuť
Banány do lednice nepatří, neboť v ní zčernají rychleji než při pokojové teplotě, a navíc ztratí svou lahodně jemnou chuť. Možná jste si po přinesení trsu banánů domů všimli, že jsou jejich stopky obaleny do potravinářské fólie. Nejde o žádný obchodní trik, nýbrž o snahu prodejce prodloužit banánům trvanlivost. Dokonce je doporučováno banány jednotlivě zabalit do fólie, čímž se zabrání vylučování ethylenu, jež urychluje proces zrání ovoce a jeho následné zkažení.
Hroznové víno rozdělte na menší části
Hroznové víno rozdělte před vložením do lednice do několika menších svazků a zabalte do plastového pytlíku. Na bobule vespod nebude vyvíjen silný tlak, díky čemuž si zachovají svůj původní tvar i kvalitu po delší čas.
Skladování bylinek v lednici
Kuchyňské bylinky milují vlhké prostředí. Domácí čerstvé bylinky důkladně umyjte v ruční sušičce na salát, která z nich odstředí velké množství vody, a následně je vysušte pomocí kuchyňské papírové utěrky.
- Odolnější bylinky lze položit na papírovou utěrku a srolovat. Svazek takto zabalených bylin vydrží nejdéle v uzavíratelné nádobě v lednici.
- Spodní část stonků jemnějších bylin lze odstřihnout a vložit do uzavíratelné nádoby s vodou, kterou opět skladujeme v lednici.
- Byliny jako bazalka lze skladovat vertikálně ve váze nebo jiné nádobě s vodou, a to při pokojové teplotě.