Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Recenze Honor Magic5 Lite: Telefon s nekonečnou výdrží
Pole mobilních telefonů s cenovkou do 10 000 korun je náramně kompetitivní. Dokáže se v něm nový Honor Magic5 Lite prosadit? Našlápnuto má se svým ohromným zářivým displejem a bezkonkurenční výdrží baterie docela dobře. Podívejme se, co dalšího se skrývá pod jeho štíhlou a úhlednou skořápkou.
Parametry Honor Magic5 Lite
Kapacita baterie | 5 100 mAh |
Rozměry | 161,6 × 73,9 × 7,9 mm |
Váha | 175 g |
Obsah balení
Honor Magic5 Lite sází stejně jako mnoho jiných současných telefonů na minimalistické balení.
V jednoduché bílé krabičce najdete:
- samotný telefon s již „předinstalovanou“ ochrannou fólií,
- kabel z USB-A na USB-C
- a jehlu na SIM kartu, s tím, že telefon má slot hned na dvě SIM.
Nenajdete v ní adaptér a ani tištěný manuál. Jen to vskutku nejnutnější.
Prémiová vizáž
Matrix Star Ring
Vybavíte si nějaký telefon, který vám v posledních pár letech uvízl díky svému unikátnímu designu trvale v mysli? Vynecháme-li ohebné mobily, moc jich nejspíš nebude. Víceméně všechny současné telefony vypadají tak nějak stejně a pro výrobce je složitou, skoro až nemožnou výzvou se ve změti moderních mobilů jakkoliv odlišit. Myslím, že Honoru se to ale v případě Magic5 Lite podařilo.
Polovinu zad telefonu totiž zabírá lesklý černý kruh s výstižným označením „Matrix Star Ring“. Kruh tam samozřejmě není jen na parádu (ačkoliv i tu parádu dělá velkou) - ukrývají se v něm hned tři objektivy a blesk. A jeho další, zřejmě nezamýšlenou, praktickou funkcí je stabilita. Magic5 Lite se při používání na stole tolik nekinklá a nepřevažuje jako třeba aktuální iPhony.
Tohle všechno jen za 10 tisíc korun?
Okolí kruhu tvoří příjemný matný materiál, který kouzelně mění barvu podle okolního světla. Mobil se díky matné úpravě dobře drží, a to i přes své neuvěřitelné štíhlé plastové okraje a přes svou velikost. A na jeho záda se navíc nelepí žádné otisky prstů, takže vždycky vypadá skvěle.
Předpokládám, že velkou část šasi telefonu tvoří plasty. Ne snad, že by telefon v ruce působil levně - naopak, jen je na svou velikost nečekaně lehký. Pokud máte velké kapsy, Magic5 Lite vám je rozhodně neprotrhne. Když zrovna nic netestuji, je mým každodenním parťákem kompaktní Samsung Galaxy S22 s 6,1palcovým displejem. Honor má displej výrazně větší, ale váhově jsou na tom oba modely víceméně stejně.
Pravý okraj mobilu okupují dvě úzká a skoro neviditelná tlačítka - tlačítko zamykací a tlačítko pro ovládání hlasitosti. I přes svou titěrnost jsou čudlíky příjemně klikatelné.
Telefonu bych na základě jeho estetiky rozhodně netipnul nízkou cenovku. Někde se však šetření podepsat muselo, a to konkrétně na chybějící voděodolnosti a prachuvzdornosti. Při používání si tak budete muset dát pozor na hrnečky s kávou a telefon si s sebou rozhodně nebudete moct brát do vany nebo k bazénu.
Barevné varianty
Honor Magic5 Lite si můžete pořídit ve třech barvách inspirovaných přírodou, a to:
- Emerald Green (zelená),
- Titanium Silver (stříbrná)
- a Midnight Black (černá).
Do mých rukou se dostala zelená a nemám jí co vyčíst.
Jak nalepit ochranné sklo na mobil a jak jej sundat? Jak vyčistit telefon?
Vynikající zaoblený displej
Ambiciózní upgrade
Hvězdným tahounem nového Honoru je jeho displej. Je jím 6,67palcový AMOLED panel s rozlišením 2400 × 1080 pixelů, ostrostí 394 PPI, obnovovací frekvencí 120 Hz, jasem 800 nitů a se schopností zobrazovat až jednu miliardu barev. Po stranách je zaoblený a pyšní se elegantně úzkými rámečky, takže poměr velikosti obrazovky k tělu telefonu se pohybuje kolem 93 %.
Displej této kvality by se neztratil ani na telefonu s dvojnásobnou, ba i trojnásobnou cenou, a je zdaleka tím největším zlepšovákem oproti mdlému IPS panelu na Magic4 Lite.
Přiznám se, že normálně preferuji menší telefony, ale takto povedený velký displej si nechám líbit. Obsah je na něm viditelný i na přímém sluníčku a opravdu mu nemám moc co vyčíst - ve střední třídě je to špička. Užil jsem si na něm nejen brouzdání na internetu a pročítání příspěvků na sociálních sítích, ale i sledování filmů a hraní her.
I když, jedna malá výtka by se přece jen našla. Obnovovací frekvence displeje při nastavení „dynamická“ není tak dynamická jako na jiných telefonech. Většinu času se drží nonstop na 120 Hz (takže více zatěžuje baterii) a naopak v aplikacích jako je YouTube a TikTok má pevnou stopku na 60 Hz. To by teoreticky neměl být žádný problém - přehrávaná videa zpravidla nepřesahují hodnotu 60 FPS, ale negativní vliv to má při výběru videí nebo při čtení komentářů. Tyto aktivity nejsou tak plynulé, jak by být mohly a měly. Nakonec jsem proto displej nastavil na stálých 120 Hz, s tím že s vyšší zátěží na baterii se holt nějak poperu.
Nerozbitné sklo?
Displej telefonu není zajímavý jen svými zobrazovacími schopnostmi, ale i svou odolností. Odolné sklo o 0,65 mm podle Honoru bez poskvrny přežije i pád na mramorovou či betonovou podlahu, a to až z jednoho metru! Sám jsem toto tvrzení netestoval, jsem tak trochu strašpytel, ale docela dobře mě o tom přesvědčily desítky videí na YouTube. Lidem na nich telefon padal i z mnohem větší výšky a navíc s ním i rozlouskávali ořechy a trápili jej mnoha dalšími neotřelými (leč ne příliš relevantními) testy odolnosti. A telefon vše z toho přežil.
Slabé reproduktory
Honor Magic5 Lite sází na mono reproduktor. Zvuk vychází z grilu na dolním okraji telefonu - hned vedle USB-C portu. Při hraní se mi mnohokrát stalo, že jsem otvor nevědomky zakryl a nic neslyšel. I když jsem jej ale nechal hrát z plných plic, nebylo moc o co stát.
Kvalita audia je na tuto cenovou kategorii podprůměrná - spousta konkurenčních modelů disponuje mnohem kvalitnějšími stereo reproduktory. Zvuk Honoru je plochý, bez basů a bez jakékoliv dynamiky. Při vyšší hlasitosti pak začíná všechno splývat do sebe. Při používání telefonu jsem se tak držel svých sluchátek. Jen mějte na paměti fakt, že Honor nemá sluchátkový jack, takže budete potřebovat bezdrátová Bluetooth sluchátka.
Senzor otisků prstů a vibrace
Honor staví, na rozdíl od dražších vlajkových lodí, na obyčejném 2D senzoru otisků prstů, nikoliv na senzoru ultrazvukovém. I přesto je však přítomný senzor rychlý a spolehlivý. Senzory obecně považuji za jednu z nejvíce přehlížených věcí na telefonech. Používáme je klidně i stokrát denně, ale na málokterý telefon je v tomto ohledu spoleh. Na Honor spoleh je - senzor registruje i zpocené prsty a není tak náladový jako například snímač v mém Samsung Galaxy S22.
Mrzí mě na něm jen jedna věc, a to jeho umístění. Senzor se na můj vkus nachází příliš nízko - skoro až u dolního okraje telefonu a mám problém tam svůj palec přirozeně dostat. Jde ale samozřejmě jen o můj osobní problém - mám příliš velké ruce.
Průměrný výkon
Čip z roku 2021
Při pohledu na parametry nového Honoru mě zastihl pocit déjà vu. Telefon totiž pohání Snapdragon 695 5G od Qualcommu - ten stejný čipset, na kterém před rokem běžel i Honor Magic4 Lite. A všichni moc dobře víme, že rok se ve světě technologií rovná věčnosti. Tím nechci říct, že by výkon tohoto čipu byl nějak katastrofální, vůbec ne, ale mnoho konkurentů v kategorii do 10 tisíc korun se opírá o výkonnější hardware - například o Snapdragon 778G, nebo o MediaTek Dimensity 1300.
Výkon při běžném používání
Jak telefon funguje v praxi při běžném každodenním používání? Úplně normálně. Prostředí je relativně plynulé a multitasking mobilu nedělá větší potíže. Určitě to není nejvýkonnější a nejrychlejší mobil na trhu a místy jsem se setkal s miniaturními záseky nebo například s tím, že aplikaci chvíli trvalo, než se spustila. Nikdy ale nešlo o nic závažného nebo extrémně frustrujícího.
Magic5 Lite byste mohli díky jeho luxusnímu designu a displeji považovat za vlajkovou loď, ale faktem je, že jde pořád jenom o telefon střední třídy a jeho průměrný výkon tomu odpovídá. Důležité je proto si správně nastavit svá očekávání a po telefonu nechtít zázraky.
Má osobní zkušenost je jedna věc, co nám ale o výkonu telefonu poví benchmarky?
Testování CPU
Výkonnost procesoru jsem testoval pomocí aplikace Geekbench 6. Ta simuluje každodenní úkony, s kterými si telefon bude muset v praxi poradit - od strojového učení, přes rozpoznávání řeči, až po renderování textu. Skóre ostatních mobilů v obdobné cenové kategorii jsem si propůjčil z databáze na stránce Geekbench.com.
Single-Core Score | Multi-Core Score | |
Honor Magic5 Lite | 896 | 2 038 |
Google Pixel 6a | 1 385 | 3 084 |
Nothing Phone (1) | 1 007 | 2 819 |
Samsung Galaxy A52s | 953 | 2 721 |
Samsung Galaxy A53 | 863 | 1 905 |
OnePlus Nord 2T | 1 003 | 3 018 |
Z tabulky můžeme vyčíst jednu věc - Honor Magic5 Lite patří v kategorii do 10 tisíc korun ke slabším kouskům. Hůře je na tom fakticky jen Samsung Galaxy A53 se svým ne příliš zdařilým čipem Exynos 1280. Nejvýkonnější je bez debat Google Pixel 6A poháněný Google Tensor a velice dobrých výsledků dosáhla také zařízení Nothing Phone (1) se Snapdragon 778G+ a OnePlus Nord 2T s MediaTek Dimensity 1300.
Doporučují vám si aplikaci Geekbench nainstalovat i na svém telefonu, ať si můžete udělat co nejreálnější obrázek o tom, co daná čísla vlastně znamenají a jak dobře (nebo špatně) je na tom váš aktuální telefon.
Testování GPU
Výkonnost grafického čipu Adreno 619 jsem testoval pomocí aplikace 3DMark. Ta napodobuje renderováním 3D grafiky krátkou a intenzivní zátěž srovnatelnou s hraním náročných her.
Sling Shot | Wild Life | Wild Life Extreme | Wild Life Stress Test | |
Honor Magic5 Lite | 4 122 | 1 205 | 359 | Nejlepší: 1 208, Nejhorší: 1 199 |
Google Pixel 6a | Maxed Out | 6 266 | 1 883 | Nejlepší: 6 270, Nejhorší: 3 152 |
Realme GT Master Edition | - | 2 494 | 692 | Nejlepší: 2 489, Nejhorší: 2 466 |
Samsung Galaxy A52s | 6 291 | 2 463 | 685 | Nejlepší: 2 473, Nejhorší: 2 436 |
Samsung Galaxy A53 | 4 422 | 2 287 | 635 | Nejlepší: 2 294, Nejhorší: 2 275 |
OnePlus Nord 2T | 7 018 | 4 616 | 1 320 | Nejlepší: 4 635, Nejhorší: 4 602 |
I v této tabulce vidíme obdobný trend jako u CPU. Honor Magic5 Lite je i v tomto případě jedním z nejslabších porovnávaných kousků a předběhl jej dokonce i Samsung Galaxy A53. Honor rozhodně není stavěný k renderování grafiky ve vysokém rozlišení - v testu Wild Life se průměrný počet snímků za sekundu pohyboval kolem 7,2 a v náročnějším Wild Life Extreme dokonce jen kolem 2,2. Jediným pozitivem Honoru je jeho vysoká stabilita (viz výsledky 20minutového Wild Life Stress Test) a nízká teplota. Telefon se díky svému méně výkonnému čipu nezahřívá.
Nepodařilo se mi dohledat výsledky Nothing Phone (1), proto jsem jej v tabulce nahradil modelem Realme GT Master Edition, který pohání identický čipset jako Nothing Phone (1) (Snapdragon 778G a Adreno 642L).
Hraní mobilních her
Z výsledků výše byste mohli nabýt dojmu, že Honor není herním mobilem. Není, ale hry se na něm přesto hrát dají, a to překvapivě dobře. U náročnějších titulů jako je Genshin Impact jsem sice musel jít s grafickými detaily dolů, ale hry pak byly pohodlně hratelné a stabilní. Kromě zmíněného japonského RPG jsem strávil několik hodin u druhé sezóny Call of Duty Mobile a odjel jsem si pár závodů v Asphalt 9 a nepotkalo mě žádné větší zaškobrtnutí.
Benchmarky jsou určitě relevantní, zvlášť při srovnávání s jinými modely, ale nejsměrodatnější je nakonec praktická zkušenost a tam si myslím Honor prošel. Nebylo to za jedničku s hvězdičkou, ale prošel.
Nejlepší mobilní hry současnosti (Android i iPhone)
Paměť a úložiště
Snapdragonu pomáhá při práci 6 GB paměti RAM a na úložišti je k dispozici (alespoň na papíře) 128 GB volného místa. RAM je, myslím si, dostačující, ale úložiště by náročnějším z vás nemuselo stačit. Tradičně si z něj totiž určitou část pro sebe zabírá samotný operační systém. Což je problém, protože prostor nelze rozšířit pomocí SD karet - telefon je nepodporuje. Doporučit vám tak můžu jediné, naplno využívat služeb jednoho z poskytovatelů cloudových úložišť.
Fotoaparáty - jeden prsten vládne všem
Čtyři fotoaparáty
Na zádech Magic5 Lite se v lesklém prstenu točí tři objektivy:
- hlavní 64Mpx širokoúhlý objektiv se světelností f/1,8,
- 5Mpx ultraširokoúhlý objektiv o f/2,2,
- a 2Mpx makro objektiv o f/2,4.
Ve výřezu v horní části displeje pak zmíněnou trojku doplňuje navíc 16Mpx širokoúhlá selfie kamera se světelností f/2,5.
Telefon bohužel nedisponuje teleobjektivem a tudíž ani optickým zoomem. Digitální zoom je pak omezený na přiblížení 8×, ale reálně je použitelný maximálně do 2×, pak už je to jen taková zóna experimentální abstrakce.
Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči v naší galerii.
Prostředí aplikace pro focení
První věcí, která mě zarazila (doslova) byl znatelný shutter lag, tedy zpoždění závěrky. Honor proto rozhodně není vhodný na focení rychlejšího pohybu nebo třeba sportu (snad s výjimkou šachů). Mnohokrát se mi při používání stalo, že zobrazená již vyfocená fotka během pár sekund změnila svou finální podobu, a to, co na ní původně bylo, na ní vlastně pak vůbec nebylo.
Kromě tohoto drobného problému funguje aplikace zcela normálně. Čekají na vás v ní přehledně rozdělené režimy pro focení portrétů a pro focení v noci a samozřejmě i pro natáčení videa. Aplikace dokonce nabízí i „Pro“ režim, který vám dovolí si pohrát s clonou, s ostřením, s ISO atd. Za zmínku stojí fakt, že ve výchozím stavu nevyužívá hlavní snímač všech svých 64 Mpx, ale „jen“ 16 Mpx. Chcete-li fotit v nejvyšším možném rozlišení, můžete tak učinit pouze skrz režim „Vysoké rozlišení“.
Focení za dobrého světla
A teď už ke kvalitě samotných fotek. Začal bych u hlavního senzoru. Fotky z něj jsou decentní - vysoce kontrastní (na můj vkus možná až příliš) a barevně méně syté a stáčející se k chladnějším barvám. Rozhodně nečekejte nic jako přepálené snímky z iPhonů nebo ze Samsungů. Barvy fotek z Honoru se drží více při zemi a za mě jsou proto barevně i líbivější. Je to ale otázka vkusu.
Fotky jsou také ve většině případů dostatečně detailní, ale určitě je nelze srovnávat s vlajkovými loděmi. Když jsem fotky z Honoru porovnával s těmi stejnými snímky z mého Samsungu Galaxy S22, rozdíly v detailech a v ostrosti byly značné, a to i bez nutnosti si cokoliv přibližovat. Což neplatí jen o fotkách z hlavního senzoru, ale i o fotkách z přední kamery. Kvalita snímků z Honoru tedy odpovídá průměrnému telefonu střední třídy. Výraznějším problémem za mě bylo jen časté přeexponování fotek, a to jak při focení venku, tak uvnitř.
Schopností hlavního senzoru využívá i režim „Portrét“. Ten dokáže rozmazat pozadí za fotografovaným modelem a napodobit efekt bokeh. Rozmazání funguje docela spolehlivě, ale v okolí vlasů a uší občas hapruje a rozmazává i to, co by nemělo.
Nejslabším místem tohoto telefonu jsou jeho makro objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Fotky z nich jsou rozplizlé, plné šumu a bez jediné známky detailu. Ultraširokáč lze možná použít jako nouzovku, ale já bych se na něj asi neobrátil ani tak. O makru je pak lepší vůbec nemluvit a tvářit se, jako kdyby tam žádný nebyl. Fotky z něj jsou nepoužitelné a hlavní senzor je i v těchto situacích „na blízko“ mnohem lepší.
Focení za slabšího světla
Jak se daří hlavnímu snímači večer a v noci? Mnohem hůře než ve dne - kvalita fotek je totiž silně nekonzistentní. Detaily s ustupujícím světlem uvolňují místo šumu a fotky jsou kvůli tomu měkké a barevně mdlé.
V aplikaci naštěstí nechybí noční režim, který situaci zlepšuje - fotky z něj jsou jasnější, detailnější a mají širší dynamický rozsah. Jen pro jejich zachycení budete potřebovat trpělivost, jedna fotka zabere kolem sedmi sekund. A připravte si také klidnou ruku, nebo lépe - stativ. Senzorům chybí optická stabilizace obrazu.
Nemyslím si, že makro objektiv a jeho ultraširokoúhlý sourozenec stojí za řeč. Jak byly za dobrého světla špatné, tak jsou za slabého světla ještě mnohokrát horší.
Video bez OIS a bez 4K
Ani videem mě Honor nijak neohromil a začalo to hned po spuštění aplikace a přepnutí na mód videa. Magic5 Lite totiž není kvůli svému staršímu čipsetu schopný točit video ve 4K. Poradí si jen s videem v 1080p o 30 FPS. To je v roce 2023 nedostačující. Pozitivem je snad jen ušetřené místo na úložišti.
Dalším zklamáním je absence OIS, tedy optické stabilizace obrazu. Honor sází pouze na stabilizaci elektronickou (alespoň se tak domnívám, v nastavení jsem totiž nic nenašel). Ta si sice poradí s velice klidnou chůzí, ale jakmile jsem se přestal při natáčení soustředit na každý svůj krok, záběry to začalo házet a stabilizace přestala stíhat.
I pokud bych přešel tato negativa, tak to pro video nevypadá dobře. Výsledné záběry jsou i za jasného dne málo detailní, plné šumu a prostupují jimi vybledlé barvy a slabý kontrast. Pro nouzové situace je to v pořádku, ale upřímně - i pro sdílení na sociálních sítích je za mě kvalita tohoto videa neuspokojivá.
Shrnutí výkonu fotoaparátů
Nejdříve to zřejmé - makro objektiv a ultraširokoúhlý objektiv v telefonu jen zbytečně zabírají místo - snímky z nich jsou mizerné. Hlavní 64Mpx senzor ale naštěstí není na telefon střední třídy vůbec špatný. Fotky z něj jsou relativně detailní a já jsem si oblíbil i jejich méně syté a o to přirozenější barvy.
Ano, existují lepší alternativy - například Google Pixel 6a. Ale i Honor bude průměrnému uživateli na zachycení nějaké té příležitostné momentky stačit. Pokud vás ale focení baví a pátráte-li vyloženě po fotomobilu, podíval bych se raději jinde.
Znovu vám pak připomínám, že spoustu mnou vyfocených fotek najdete ve vyšším rozlišení v galerii.
Android zatížený maličkostmi
Android 12
Nejdříve se vypořádejme s tou nejpalčivější otázkou. Honor si je sice blízký se společností Huawei, ale na rozdíl od telefonů této druhé čínské značky začínající písmenem „H“ se telefony Honor mohou pochlubit nejen Androidem, ale i přístupem ke všem námi oblíbeným Google aplikacím.
Honor Magic5 Lite pohání Android 12 doplněný o nadstavbu Magic UI 6.1, nikoliv Android 13 s nadstavbou Magic UI 7.1. To není nic zvláštního, nejnovější verze operačního systému se zpravidla nejdříve dostane do vlajkových lodí a až následně do telefonů nižší třídy. Magic4 Lite si ale na svůj update z Android 11 na současný Android 13 musel počkat přibližně rok (dorazit by měl v následujících měsících) a Android 12 zcela přeskočil.
Počítám s tím, že Magic5 Lite se proto aktualizace jistě také dočká, jen to bude chtít trpělivost.
Prostředí Magic UI
Čím se liší prostředí Magic UI od klasického Androidu? Já bych osobně Magic UI definoval jako soubor drobných nepříjemností doplněný o mraky bloatwaru.
Začněme tím druhým, bloatwarem - předinstalovanými aplikacemi. Kromě základní soustavy aplikací typu Google Chrome nebo Galerie telefon již od začátku okupují i aplikace jako Netflix, Booking.com nebo TikTok. Ok, dejme tomu, přes to se ještě přenést dokážu. Ale co dělají na čerstvém telefonu aplikace WPS Office nebo Trip.com a navíc i pochybné hry jako Lords Mobile a Game of Sultans? Svých prvních pár minut s Honorem jsem tak strávil odstraňováním všech těchto zbytečností.
A nyní k těm opravdovým nepříjemnostem (i když on i ten bloatware nebyl zrovna super). Jsou to maličkosti, ale myslím si, že přesto stojí za zmínku. První věcí, která mě překvapila, byl chybějící šuplík aplikací - stránka s aplikacemi, kterou si v každém Androidu otevřete tažením zespodu nahoru. V nastavení si jej naštěstí můžete zapnout, ale rozhodnutí jej tam ve výchozím stavu nemít mi přijde zvláštní.
Co však zapnout nejde (nebo jsem možná jen nepřišel na to, jak), je zkratka pro zapnutí fotoaparátu, a to dvojitým kliknutím na zamykací tlačítko. Jde dost možná o moji nejpoužívanější zkratku vůbec a u Honoru mi scházela.
Miniaturní výtku mám také k notifikacím v horním panelu. K tomu, abych se jich zbavil, musím v Magic UI táhnout doleva dvakrát. U jiných Androidů stačí táhnout jednou. A ačkoliv si v daném panelu mohu jednoduše změnit jas displeje, nemohu tam přepínat mezi jasem dynamickým a manuálním - musím se kvůli tomu hrabat v nastavení. To je jen nástin maličkostí, které mi při používání Honoru dělaly vrásky na čele. Zvlášť proto, že jde o věci, které v čistém Androidu fungují (respektive fungují lépe). Proč měnit něco, co funguje?
Abych ale nebyl jen negativní, Magic UI má i pár světlých stránek. Oceňuji například postranní panel pro rychlé otevření aplikací v okně, což je ideální pro kalkulačku a pro psaní rychlých poznámek. A u takto velkého displeje si také cením snadno dostupného režimu pro použití jednou rukou.
Dvoudenní výdrž baterie
Výdrž
Velkým, ne-li rovnou tím největším tahákem Honor Magic5 Lite je jeho ohromná 5 100mAh baterie. Telefon si díky ní dokonce i vysloužil první místo v žebříčku mobilů s nejdelší výdrží na webu DxOMark. A DxOMark - to nejsou žádní fušeři, to je seriózní instituce s výbornou reputací.
Má měření tak potvrdila jen to, co už spousta uživatelů ví - Honor Magic5 Lite toho vydrží hodně, respektive vydrží opravdu dlouho. Normálně je pro mě testování výdrže mobilů hračka, ale vyšťavit tento Honor mi dalo zabrat a pořádně se to vleklo. Při běžném používání sestávajícího se ze sledování videí na YouTube, scrollování na sociálních sítích typu Facebook, Instagram a TikTok, čtení článků v prohlížeči a knížek v Adobe Readeru, focení a hraní vydržel Honor dva dny. Vsadím se, že méně náročným uživatelům by vydržel klidně i tři dny.
Jelikož já trávím nejvíce času na telefonu čučením na YouTube, beru to i jako dobrý ukazatel výdrže telefonu. Probíhalo to takto:
- po 6 hodinách sledování videí s jasem na 50 % a s dynamickou obnovovací frekvencí se ukazatel baterie přesunul ze 100 % na 74 %,
- po 9 hodinách byla baterka na 61 %,
- po 12 hodinách na 46 %
- a její úplně vybití mi zabralo dohromady celých 20 hodin a 54 minut sledování YouTube, bez přestávky!
Myslím si, že tento výsledek mluví sám za sebe. Když jsem naposled testoval výrazně dražší (ale zase i menší) Samsung Galaxy S23, tak ten se při obdobném testování dostal na necelých 13 hodin. To není vůbec špatná hodnota. Honor ale dosáhl skoro na 21 hodin! K tomu nemám slov.
I zde bych ale nakonec Honoru vyčetl dvě maličkosti. Jednou je nepřesný ukazatel stavu baterie. Při sledování videí se mi delší dobu baterie prezentovala na 5 %, ale pak během jedné minuty spadl její stav na 0 % (což je mimochodem samo o sobě zvláštní, předpokládám, že když je baterka na nule, tak by se telefon měl vypnout). Další maličkostí je nepřehledný „přehled“ využití baterie v nastavení, v kterém například zcela chybí možnost navolit si určitý časový úsek.
Nabíjení
Honor Magic5 Lite podporuje až 40W rychlé kabelové nabíjení. Adaptér však v balení chybí. A já doma bohužel žádný takto rychlý momentálně ani nemám a myslím si, že obdobně na tom bude i spousta z vás.
Telefon jsem nabíjel svým 25W adaptérem od jiného výrobce a rychlost nabíjení byla úmorná a zdlouhavá. Z 1 % jsem se na 100 % dostal až za nekonečné 2 hodiny a 20 minut. O to spíše bych čekal, že výrobce přihodí k Magic5 Lite adaptér vlastní, abychom si všichni mohli naplno užít uváděné 40W nabíjení (ostatně u Magic4 Lite adaptér najdete). Se správnou 40W nabíječkou by se dle informací z DxOMark měla kompletní doba nabití pohybovat kolem 1 hodiny a 51 minut.
Bezdrátové nabíjení telefon nepodporuje.
Souhrn recenze Honor Magic5 Lite
Honor Magic5 Lite je telefonem mnoha tváří. Věřím, že velké spoustě uživatelů bude dělat velkou radost, a to hlavně díky své dlouhé (můžu říct snad i té vůbec nejdelší) výdrži baterie a parádnímu, velkému a navíc i odolnému displeji. Výkonem Honor sice nikoho neoslní, ale multitasking i náročnější hry zvládá se ctí a ani pod velkou zátěží se nezahřívá. A ačkoliv je vzhled záležitostí vkusu, myslím si, že telefon také dobře vypadá.
Největší slabinou Honoru jsou jeho fotoaparáty. Ultraširokoúhlý objektiv a makro objektiv jsou víceméně jen na parádu a hlavní fotoaparát podává průměrné, ničím nevyčnívající výsledky. Na příležitostné fotky vám tato sestava stačit bude, ale nikoho jimi neohromíte. Velkým nedostatkem telefonu je pak nemožnost točit video ve 4K a chybějící optická stabilizace obrazu. Telefonu musím vyčíst také jeho mono reproduktor, chybějící voděodolnost a Android 12 bez garance jakýchkoliv budoucích updatů.
Klady a zápory
+ Nekonečná výdrž baterie
+ Kvalitní zaoblený displej
+ Odolné ochranné sklo
+ Rychlý a spolehlivý senzor otisků prstů
+ Nízká váha a štíhlé tělo telefonu
- Nízká kvalita fotek z ultraširokoúhlého objektivu a z makro objektivu
- Nemožnost točit video ve 4K
- Chybějící voděodolnost a prachuvzdornost
- Mono reproduktor
Co nabízí konkurence?
S jakou konkurencí se musí Honor v cenové kategorii do 10 000 korun poprat?
Začal bych u Google Pixel 6a. Jeho fotoaparáty podávají ve střední třídě zdaleka ty nejlepší výsledky, a to hlavně za horších světelných podmínek. Jeho další silnou stránkou je skvěle optimalizovaný a výkonný procesor Google Tensor. Oproti Honoru je Pixel 6a navíc voděodolný (IP67) a o zvuk se na něm starají stereo reproduktory. Velkým tahákem Pixelu je také jeho čistý Android s pěti lety garantovaných aktualizací.
Honor Magic5 Lite má navrch se svým kvalitnějším displejem, s delší výdrží a s rychlejším nabíjením.
Dalším adeptem pro nákup ve střední třídě je Nothing Phone (1). Vedle unikátního vzhledu se světelnou diskotékou na zádech nabízí také dobré fotoaparáty a bezdrátové nabíjení.
Populární volbou do 10 tisíc korun jsou také mobily Samsung Galaxy A52s a Galaxy A53. Oba modely jsou voděodolné (IP67), mají stereo reproduktory a pyšní se kvalitní sestavou fotoaparátů. Všechny výše zmíněné modely sází na hlavní fotoaparát s OIS, na dobrý ultraširokoúhlý objektiv a všechny také podporují natáčení videa ve 4K.
Nakonec bych zmínil také pár čínských konkurentů. Na vysokém výkonu, na kvalitních fotoaparátech a na rychlém 80W nabíjení staví OnePlus Nord 2T. Konkurenceschopnými protivníky jsou také POCO X5 Pro a Xiaomi 12 Lite - zvlášť díky svému vysokému výkonu.
Nejlepší mobily současnosti Nejlepší telefony do 3 000, do 5 000 a do 10 000 Kč