Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro Preview
Nejchytřejší mobilní telefony na trhu jsou zase o něco chytřejší. O tom, že Google chystá nové Pixely, jsme věděli již od květnové vývojářské konference Google I/O. Otázkou však bylo, v čem se budou lišit oproti svým předchůdcům. Čeká nás mobilní revoluce, nebo spíše menší změny kosmetického charakteru?
Design Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro
Nové telefony plynule navazují na estetiku představenou modelem Google Pixel 6. Konkrétně na jeho charakteristické „hledí“ na zádech přístroje skrývající v sobě fotoaparáty. A nejenže na ni navazuje, ale výrazně ji také kultivuje. Modul s fotoaparáty již není z plastu, ale z odolnějšího a elegantnějšího hliníku a vizuálně více ladí se zbytkem přístroje. Plynule totiž navazuje na hliníkové okraje telefonu.
Dumáte-li nad tím, jak mezi sebou v mžiku rozeznat Pixel 7 a Pixel 7 Pro, pak je to právě pomocí tohoto hledí. Zatímco na Pixelu 7 je modul z matného hliníku a pojímá dvě kamery, na Pixelu 7 Pro je z lesklého hliníku a kamery má hned tři - jednu jasně oddělenou od těch zbývajících.
Konstrukce obou modelů je bytelná a prémiová a nechybí jí samozřejmě ani voděodolnost a prachuvzdornost dle standardu IP68.
Design nových Pixelů se nám moc líbí a rádi vidíme někoho, kdo se nebojí jít proti davu identicky vypadajících mobilů a kdo se aktivně snaží vytvořit si svou vlastní vizuální identitu.
Displeje nových Pixelů
Levnější Google Pixel 7 sází na 6,3palcový plochý OLED displej s rozlišením 2400 × 1080 pixelů a s 90Hz obnovovací frekvencí. Panel chrání Corning Gorilla Glass Victus a jeho jas by měl dosahovat až o 25 % vyšších hodnot než Pixel 6 (nejvýše až 1400 nitů).
Obrazovka prémiového Google Pixel 7 Pro je se svými 6,7 palci o něco větší a na okrajích lehce zahnutá. Její rozlišení činí 3120 × 1440 pixelů, její obnovovací frekvence dosahuje až 120 Hz a její jas až 1500 nitů.
Vyšší výkon
Málokoho překvapí přítomnost nového výkonnějšího čipu Google Tensor G2. Google se však nesoustředil jen na vylepšení hardwarová, ale hlavně na ta softwarová - na ta, jejichž přítomnost při každodenním používání opravdu využijeme. Tensoru pak sekunduje bezpečnostní čip Titan M2. A když už jsme nakousli tu bezpečnost, k novému Pixelu byste měli bez jakýchkoliv dalších poplatků získat přístup k VPN. To jsme opravdu nečekali.
Co ale jinak máme na mysli těmi „softwarovými vylepšeními“? Například Photo Unblur - funkce ostření rozmazaných fotografií. Nebo Call Screen - funkce, která za vás ověří, kdo vám právě volá a zda nejde o spam. Vylepšení doznal také hlasový asistent a Google nezanevřel ani na oblast soukromí a bezpečnosti vašich dat (viz již zmíněná VPN). Slíbeno máme až 5 let bezpečnostních updatů a „jen“ 3 roky updatů operačního systému. To je ve srovnání se čtyřletou podporou u telefonů od Samsungu docela zklamání.
Vylepšené fotoaparáty
Dobrá, konec zdržování. Pojďme se podívat na to, co jistě zajímá každého z vás. Jak jsou na tom fotoaparáty nových Pixelů?
Z toho, co jsme měli zatím šanci vidět, jsou na tom skvěle a dost možná nám tu v nich roste nový král fotomobilů. Google Pixel 7 v sobě propojuje hlavní široký 50Mpx senzor (f/1,85), ultraširoký 12Mpx senzor (f/2,2) a v průstřelu na displeji nakonec 10,8Mpx selfie senzor (f/2,2). Google Pixel 7 Pro má pak navíc ještě nabouchaný 48Mpx teleobjektiv. Čísla jsou to jistě působivá, ale bezkonkurenčními se stávají teprve v kombinaci se softwarovou magií odehrávající se v pozadí.
Google se u sedmiček zaměřil na jejich schopnosti zoomu a makra a čištění a zostřování výsledných snímků. Pokud budou v praxi výsledky alespoň z poloviny tak dobré, jaké jsme spatřili v průběhu prezentace, tak se máme opravdu na co těšit.
Dále by si měl o něco polepšit noční mód pro focení v horších světelných podmínkách a nechybí ani oblíbená funkce snadného mazání nevítaných objektů na jinak povedených fotkách. Google se také zaměřil na co nejpřesnější zachycení všech odstínů pleti, a dokonce i na nápomocné funkce pro osoby s vadami zraku.
Video lze točit v rozlišení 4K o 60 FPS, a to s 10bitovými barvami a s plynulou stabilizací obrazu. V návaznosti na Cinematic Mode od Applu, představil Google také svou verzi režimu videa s filmovou estetikou, který dokáže decentně rozmazat pozadí a zaostřit na konkrétní subjekt.
Výdrž baterie
Oba telefony budou disponovat jednodenní výdrží. V extrémně šetřivém režimu by měly vydržet dokonce až 72 hodin. Podporovat budou jak rychlé 30W nabíjení, tak i bezdrátové nabíjení standardu Qi.
Cena a dostupnost Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 bude oficiálně dostupný 13. října (v Česku možná o něco později) ve třech barevných variantách: ve žluté, bílé a černé, a to za cenu začínající na $599, což by se mělo rovnat nějakým 17 490 Kč. To je na mobilní telefon tohoto kalibru opravdu rozumná a konkurenceschopná cenovka a Samsung a Apple se již možná začínají klepat v kolenou.
Google Pixel 7 Pro se v obchodech také oficiálně objeví 13. října ve třech barvách: v zelené, bílé a černé, a to za cenu začínající na $899, což by mělo být nějakých 24 490 Kč. I to je na vlajkovou loď a na (potenciálně) jeden z nejlepších fotomobilů dost slušná cena. Zvlášť ve srovnání s Apple iPhone 14 Pro Max a se Samsung Galaxy S22 Ultra.
Tabulka - Google Pixel 6 vs. Pixel 7 vs. Pixel 7 Pro
Google Pixel 6 | Google Pixel 7 | Google Pixel 7 Pro | |
Displej | 6,4" AMOLED (90 Hz) | 6,3" AMOLED (90 Hz) | 6,7" AMOLED (120 Hz) |
Rozlišení displeje | 2400 × 1080 px (411 PPI) | 2400 × 1080 px (416 PPI) | 3120 × 1440 px (512 PPI) |
Procesor | Google Tensor | Google Tensor G2 | Google Tensor G2 |
Paměť RAM | 8 GB | 8 GB | 12 GB |
Zadní fotoaparáty | široký 50Mpx (f/1,85) a ultraširoký 12Mpx (f/2,2) | široký 50Mpx (f/1,85) a ultraširoký 12Mpx (f/2,2) | široký 50Mpx (f/1,85), ultraširoký 12Mpx (f/2,2) a 48Mpx teleobjektiv (f/3,5) |
Přední fotoaparát | 8 Mpx (f/2) | 10,8 Mpx (f/2,2) | 10,8 Mpx (f/2,2) |
Kapacita baterie | 4614 mAh | 4355 mAh | 5000 mAh |
Rozměry | 158,6 × 74,8 × 8,9 mm | 155,6 × 73,2 × 8,7 mm | 162,9 × 76,6 × 8,9 mm |
Hmotnost | 207 g | 197 g | 212 g |
Voděodolnost | IP68 | IP68 | IP68 |