Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Chytrý náramek Xiaomi Smart Band 7 (Recenze)
Bezvýsledně pátráte den co den po motivaci k tomu, abyste konečně začali makat na své kondičce a na svém tolik zanedbávaném zdraví? Já jednoznačně ano, jsem holt lenoch. Moc jsem se proto těšil na testování nové verze levného chytrého náramku od Xiaomi. Lepšího motivátora byste totiž hledali těžko.
Parametry Xiaomi Smart Band 7
- Dotykový 1,62" AMOLED displej
- Rozlišení displeje: 192 × 490 px
- Kompatibilní s iOS i s Android
- Připojení: Bluetooth 5.2
- Maximální výdrž baterie: 360 h (15 dnů)
- Vodotěsnost: 5 ATM (50 m)
- Hmotnost: 13,5 g
Náramek Xiaomi Smart Band 7 testován ve spojení s telefonem Samsung Galaxy S9 (Android OS).
Mi Band = Smart Band
Xiaomi Mi Band se díky bezkonkurenční kombinaci obstojného výkonu, plejády užitečných funkcí a nízké ceny rychle stal synonymem pro chytrý náramek. Není proto divu, že se Xiaomi rozhodlo změnit název této nejnovější verze na Smart Band. Xiaomi Smart Band 7. A zcela bez překvapení i tato sedmička drží laťku cenově dostupných chytrých náramků zatraceně vysoko.
Jak Xiaomi Smart Band 7 vypadá a jak se nosí?
Balení
Začnu balením. Rozbalení náramku (nebo, chcete-li, jeho „unboxing“) není žádný velký zážitek srovnatelný s produkty od Apple, ale zároveň si ani není co stěžovat, zvlášť v této cenové kategorii. V matně černé krabičce na vás čekají v jednotlivých přihrádkách macatý manuál, nabíjecí kabel a samozřejmě i náramek, toť vše.
Design
Samotný náramek navazuje na všechny své předchůdce. Pokud jste někdy měli šanci si osahat jednu z jeho starších verzí, bude vám tato novinka v ruce více než povědomá. Xiaomi Smart Band 7 se skládá ze dvou částí. Jednou je řekněme jeho „hlava“ - tedy pouzdro s displejem nahoře a se senzory a nabíjecími piny zespod. A druhou částí je jeho silikonový pásek. Náramek váží se vším všudy pouhých 14 gramů a jakmile si jej hodíte na své zápěstí, rychle zapomenete na to, že ho tam vůbec máte.
Je nenápadný, elegantně minimalistický a díky svému silikonovému pásku také docela sportovní. Na ples bych si ho nevzal, ale jinak bych s ním vyrazil víceméně kamkoliv, aniž bych se cítil jakkoliv „mimo“.
Nosíme hodinky!
Máte klasické hodinky, bez kterých nedáte ani krok? To jako máte všechny své opečovávané Rolexky a Omegy odložit, nebo nedejbože prodat, a začít nosit chytrý náramek?
Vůbec ne. Naprosto chápu vaše obavy, sám jsem totiž musel tento zapeklitý rébus nějak vyřešit. Také se totiž řadím ke zvláštní skupině osob, jejichž koníčkem nejsou nějaké „hodinky“, ale jak rádi říkáme - horologie! A vyřešil jsem to jednoduše - hodinky jsem nosil na jedné ruce, na té levé, a náramek jsem nosil na druhé ruce, na té pravé. Jestli jsem s „hodinkami“ na každé ruce vypadal jako tydýt, to nechám na posouzení jiných, osobně mi to však přišlo docela v pořádku. Ale to jen tak okrajem.
Odolnost
Displej náramku je z temperovaného 2,5D (což značí jeho zahnutí po stranách) skla, které, soudě dle mého krátkého času, který jsem s náramkem strávil, bez potíží přežije běžné každodenní zacházení. Náramek je vodotěsný do 50 m (5 ATM) a můžete se s ním jít beze strachu osprchovat nebo si jít zaplavat. Není ale vhodný na potápění a sauně bych se také raději vyhnul.
Silikonový pásek
Vyměnitelný silikonový pásek je na dotek jemný a nijak nedře ani netahá za chloupky, jak to tak tahy a řemínky některých hodinek mají ve zvyku. Velikostně je vhodný pro zápěstí s obvodem od 160 mm až po 224 mm, poradí si tedy i se silnějšími pažemi.
Schováváte-li si kopec barevných pásků ze staršího Mi Bandu, budete je bohužel muset nechat zavřené v šuplíku. Displej sedmičky je totiž větší než displeje jejích předchůdců a starší pásky na ni kvůli tomu nesedí. Budete proto muset zainvestovat do nových řemínků, které se postupně začínají objevovat na trhu.
Pásek má primitivní zapínání, které ve mně rozhodně nebudilo velkou jistotu. Speciálně pro akčnější sporty typu fotbalu bych ocenil spolehlivější a pevnější způsob zapínání. Takhle stačí někde o něco zavadit a náramek snadno ztratíte. A díky jeho nízké hmotnosti si toho dost možná ani nevšimnete.
Bombastický displej Xiaomi Smart Band 7
Smart Band 7 se pyšní 1,62palcovým AMOLED displejem, který je jedním slovem perfektní. Parádní. Suprový. Přihoďte si tam přízvisko, jaké chcete, je prostě dobrý. Se svými 500 nity je jasný a bez problémů viditelný i na přímém sluníčku a díky OLED technologii doslova hýří barvami.
Ano, s ohledem na jeho velikost si na něm sice nepřečtete žádný román a nebudete na něm ani koukat na filmy, ale to k čemu je určený, což je podávání přehledných informací o čase a o vašich tělesných funkcích, zvládá s přehledem.
Always-On
Jak jsem již zmínil výše, displej sedmičky ve srovnání s displejem Xiaomi Mi Band 6 o něco vyrostl, a to je beze sporu fajn. Jeho nejvýraznějším upgradem je ale příchod funkce Always-On, v překladu „vždy zapnuto“. Displej nyní již nebude čekat na to, až na něj poklepete, nebo na to, až otočíte svým zápěstím. Bude neustále zapnutý a bude vždy a všude zobrazovat čas a další užitečné informace, a to v diskrétní černobílé podobě. Za předpokladu, že si danou funkci zapnete. Nikdo vás do toho nutit nebude. Zobrazení ciferníku pohybem zápěstí totiž funguje naprosto spolehlivě a vypnutím Always-On si ušetříte velkou část baterie.
Jeden ciferník, druhý ciferník, třetí…
Na Xiaomáckém chytrém náramku je skvělé nejen to, že má jasný a barevný displej, ale také to, že si jej díky nekonečnému množství všelijakých ciferníků budete moct opravdu naplno užít. V samotném náramku jich můžete mít uložených v jednu chvíli až osm, ale v aplikaci je jich tolik, že vám vystačí snad na každý den v roce a budete je moct střídat do aleluja.
Narazíte tam na ciferníky užitečné a přehledné, na ciferníky minimalistické a módní, na ciferníky napodobující kolečka pohánějící mechanické hodinky a i na moje nejoblíbenější - roztomilé pastelově barevné ciferníky s ilustrovanými zvířátky. Pro každého něco. A i pokud byste si nevybrali (o čemž silně pochybuji), můžete si vytvořit svůj vlastní - například s fotkou svého domácího mazlíčka.
Nastavení jasu a citlivost displeje
Svět ale není pořád růžový a netočí se jenom kolem rozkošných zvířátek. Tím chci říct, že k displeji mám i pár výtek. První výtka se týká citlivosti displeje, respektive jeho necitlivosti. Ne že by mě něčím chladnokrevně urážel, zas tak zlé to není, jen čas od času neregistroval mé dotyky a často jsem tak musel na ikonky klikat vícekrát.
Druhá výtka, a za mě i jedna z největších slabin tohoto náramku, je jeho jas - konkrétně jeho nastavení. Displej je na maximální nastavení jasný až až, jenže ho tak nechcete mít pořád. V podvečer by vám to mohlo snad i vypálit sítnice. Náramek neumí jas měnit automaticky s ohledem na prostředí, ve kterém se právě nachází. Musíte ho změnit manuálně. Musíte se prokopat do hloubi menu a najít tam to správné nastavení, což je pěkná otrava.
A teď si představte situaci, kdy vyjdete ráno ven z domova a jas je na nějakých chabých 30 %. Slunce vám září do očí a na náramku nevidíte ani ň, a to i když jej přikryjete svou rukou. Najít v této situaci v menu nastavení jasu je úkol, na který byly mé dovednosti krátké. Buď jsem totální jelito, nebo je to fakt těžké. Pravděpodobně obojí.
Uživatelské prostředí
Předtím, než budete moct začít náramek naplno používat, je potřeba jej propojit s mobilní aplikací Mi Fitness (případně s její alternativou - aplikací Zepp Life). Nejdříve si založíte Mi účet, pak si stáhnete a nainstalujete danou aplikaci, přihlásíte se, propojíte spolu zařízení přes Bluetooth a máte hotovo. V aplikaci je všechno úhledně uspořádané a přehledné a hlavně - všechno je v češtině!
Výchozí stav
Po tomto přímočarém procesu je potřeba si v náramku spoustu věcí pozapínat, protože ve výchozím stavu tomu tak není. Týká se to například monitorování spánku a nepřetržitého měření tepu.
Ovládání náramku
Prostředí náramku je snadné na ovládání a rychle se v něm zorientujete. Z úvodní obrazovky (tedy z ciferníku) se pomocí tahu prstem nahoru dostanete do menu se všemi dostupnými funkcemi a s nastavením. Tahem dolů se vám pak zobrazí všechny notifikace. Tahy doleva a doprava vás z úvodní obrazovky dostanou k až sedmi vámi vybraným funkcím (tzv. widgetům), které si můžete volně navolit a které jsou spolu propojeny do jakéhosi kolotoče.
Chybí mi zde možnost se z jakékoliv obrazovky dostat jednoduše zpět na ciferník. Například při nastavení již zmíněného jasu. Abych se z tohoto nastavení dostal zpátky na hlavní obrazovku, musím táhnout přesně čtyřikrát prstem doprava. A to nějakou dobu zabere.
Animace
Nejvíc mě ale na celém prostředí mrzí jeho relativní lenost a trhanost animací. Na použitelnost náramku to výraznější vliv sice nemá, ale rozhodně si toho všimnete a nevypadá to hezky.
Vstávat a cvičit jedině s fitness náramkem
Konečně se dostávám k největšímu lákadlu tohoto náramku - ke všem těm jeho senzorům a měřením.
Přehled funkcí
Nejdříve si pojďme udělat jejich rychlý přehled. Náramek zvládne změřit váš srdeční tep, to je základ. Disponuje také oxymetrem pro měření saturace krve kyslíkem. Nenajdete v něm sice GPS, ale i tak vám díky zabudovanému akcelerometru a gyroskopu přesně spočítá počet ušlapaných kroků. Bude monitorovat váš spánek, včetně jeho fází, a zaregistruje i kratší šlofíky. Sečte vám, kolik jste ten který den spálili kalorií. Poví vám, jak moc jste ve stresu a nabídne vám dechová cvičení na uklidnění. A honosí se více než stovkou (!) různých sportovních režimů, od běhání a plavání přes fotbal a hokej až po šachy. A narazíte v něm dokonce i na esporty.
Přesnost měření
Jak vidíte, je tu toho více než dost. Všechna měření je ale samozřejmě nutné brát s rezervou. Xiaomi Smart Band 7 je chytrý náramek za nějakých tisíc korun. Není to profesionální zdravotní náčiní. Ale normální člověk ani žádné profesionální zařízení nevyužije a nepotřebuje. Průměrnému človíčkovi a hobby sportovci jako jsem třeba já absolutně postačí orientační hodnoty. Může mi být úplně jedno, jestli jsem svým cvičením spálil 420 kalorií, nebo jestli jich ve skutečnosti bylo 425. Důležité je, že vidím, že jsem něco udělal pro své tělo a že vidím, jestli se zlepšuji.
Například počet ušlých kroků mi vycházel ve srovnání s jinými chytrými hodinkami víceméně stejně přesně. Ano, náramek se dá přechytračit energickými pohyby rukou, ale proč byste se o něco takového pokoušeli, že.
Musím říct, že i toto nejzákladnější měření je opravdu motivující. Jeden den jsem přišel odpoledne z práce domů a viděl jsem, že mám za sebou 9 200 kroků. Měl jsem pak neodolatelné nutkání tlapkat po bytě a dostat se na kýžených 10 000.
Měření tepu je také relativně přesné, hlavně v klidném stavu a při sportech, při kterých tolik nemácháte rukou, například při těch již zmíněných šachách (ano, šachy jsou sport, smiřte se s tím, a videohry také).
Problémy dělají náramku rychlé a nečekané změny tepu, například při intenzivním kruhovém cvičení. Pocitově jsem při testování cítil, že jsem na hraně a můj tep by měl být někde kolem 180, ale náramek byl v měření pozadu a myslel si, že se s tepem 110 stále ještě rozcvičuji. Po chvíli mě ale dohnal a už zobrazoval tep správný. Po krátkém brouzdání po internetu se mi tato domněnka o určitém zpoždění potvrdila i názory mnoha dalších uživatelů.
Kromě srdečního tepu náramek sleduje u některých sportů i další zajímavé informace. Například při skákání přes švihadlo je to počet přeskoků. Prakticky vám to asi nic moc nedá, ale budete se s tím moc vytahovat před svými přáteli a motivuje vás to do budoucna k tomu, abyste ze sebe dostali o pár švihů víc.
Viditelné výsledky
Celkem vzato je používání náramku při cvičení skutečně návykové. Na svém těle totiž výsledky svých snah jen tak nespatříte. To potrvá minimálně pár měsíců a dost lidí se tak daleko často ani nedostane. Ale na chytrém náramku, a konkrétně tedy v jeho mobilní aplikaci, jasně uvidíte v číslech a v barevných grafech, jak moc na sobě makáte a jak se přitom zlepšujete. Náramek vám je dokonce schopný spočítat i maximální objem kyslíku, který je vaše tělo schopné využít při cvičení, tzv VO2 max. V překladu - spočítá vám to, jak jste na tom s kondičkou.
Pro mě jsou všechny tyto vizualizace moc fajn a jakmile na náramku vidím, že jsem se dnes jenom válel, tak se seberu a jdu si přinejmenším na chvilku zacvičit. Ve srovnání s drahým řvoucím trenérem mi tohle přijde jako mnohem schůdnější (a levnější) řešení.
Chytrý náramek a jeho chytré funkce
Xiaomi Smart Band 7 má co nabídnout i těm z vás, pro které je slovo „sport“ pomalu až nadávkou. Upozorní vás totiž například na to, kdo vám právě volá nebo kdo vám píše. Vyhnete se tak neustálému lovení mobilu ze svých kapes a kabelek. Když si na náramku všimnete, že vám volá vedoucí, tak mobil necháte mobilem a budete jej směle ignorovat. A jakmile zahlédnete, že vám volá pošta s balíkem, který jste od rána netrpělivě vyhlíželi z okna, tak se po mobilu budete moct hned vrhnout.
Náramek nemá mikrofon ani reproduktor, takže na telefonáty nemůžete bohužel odpovídat, můžete je pouze zamítnout. Což se ale také hodí. Já, hrdý introvert, volání koneckonců zpravidla nepřijímám.
Předpřipravené odpovědi
Na došlé zprávy pak můžete odpovědět, ale pouze formou předem připravených krátkých zpráv, které si můžete upravit v aplikaci. Já vám mohu doporučit speciálně odpověď „ok“. Ta totiž pokrývá nějakých 90 % možných situací.
Vibrace
Náramek vás na notifikace upozorní pomocí vibrací. Vibrace jsou na můj vkus možná až přehnaně silné a během klidné školní výuky nebo při pracovní poradě je nepocítíte jenom vy, ale uslyší je i spousta (otrávených) osob kolem vás. Vibrace se dají pouze zesílit, ale zeslabit nikoliv. Zesílení jsem raději ale ani nezkoušel. Mám strach, že by mi pak náramek mohl utrhnout celou paži.
U vibrací si můžete také nastavit různé rytmy či vzorce pro různé notifikace. Snadno tak poznáte, jestli vám právě dorazila SMS, nebo jestli už máte být na nějaké schůzi.
Baterka, budík, hudba a mnoho dalšího
Vedle notifikací je náramek chytrý i v mnoha dalších ohledech. Poví vám, jaké bude zítra počasí a ukáže vám váš denní plán v kalendáři. Budete jím moct také přepínat písničky ve sluchátkách a budete jej moc používat jako časovač, stopky nebo jako budík. A tichý budík na zápěstí je překvapivě povedený, protože s ním jen tak nevzbudíte svého partnera.
Nakonec musím zmínit také přítomnost baterky, která vám znamenitě posvítí na noční pouti na záchod, a přítomnost funkce hledání ztraceného telefonu, která jej rozezvoní.
Moc mě mrzí chybějící NFC, s kterým by se dalo platit v obchodech. V Číne je dostupná verze tohoto náramku s NFC a já věřím, že se jí za pár měsíců dočkáme i v Evropě.
Výdrž baterie
Smart Band 7 disponuje větší 180mAh baterií (baterie v Mi Band 6 měla jen 125 mAh). Má ale také větší a jasnější displej a vícero funkcí, takže maximální výdrž se oficiálně dle Xiaomi stále drží na nějakých 14 až 15 dnech. To je ale podle mě extrémně optimistická hodnota, ke které jsem se ani zdaleka nepřiblížil.
Náramek jsem využíval naplno. Měl jsem zapnutý Always-On displej, cvičil jsem jednou denně, náramek jsem nosil i během spánku a měl jsem zapnutá všechna možná měření. A výdrž se pohybovala kolem 3 dnů. S vypnutým displejem Always-On, což je podle mě největší žrout energie, se pak blížila nějakým 6 dnům. Obojí je sice na míle vzdáleno deklarovaným dvěma týdnům, ale ve srovnání s ostatními chytrými hodinkami a náramky je to i tak povedený nadprůměr.
Náramek se nabíjí pomocí přibaleného kabelu s magnetickou čepičkou. Čepička se při nabíjení přisaje na piny náramku a pevně drží. Což se vám bude překvapivě hodit, protože kabel je extrémně krátký a náramek tak budete dost možná muset nechat viset ze zásuvky, ať už to vypadá sebezvláštněji. Nebo jej samozřejmě můžete nabíjet připojením k počítači, ale najít neobsazený USB port je v dnešní době těžší a těžší, alespoň v mém případě.
Verdikt
Xiaomi se zas a znovu předvedlo a na trh uvedlo vynikající fitness náramek za suprovou cenu. Bleskově jsem si na něj zvyknul a stal se závislým na sbírání ušlých kroků, spálených kalorií a bodíků z mnoha dalších aktivit.
Uhranul mě barevný AMOLED displej a potěšil mě fakt, že nemusím pořád dokola vytahovat mobil z kapsy kvůli každému zavibrování. Notifikace vidím na náramku a vím, co hoří a co může počkat.
Černý puntík jsem si poznamenal u líného prostředí s nervózně trhanými animacemi a nejvíc mě jednoznačně popudila nutnost nastavovat jas manuálně. Jinak ale náramku nemám moc co vyčíst, zvlášť vezmu-li v potaz jeho cenu. Ano - Apple Watch či Samsung Galaxy Watch jsou samozřejmě v měření přesnější a umí toho více, ale za cenu jedněch Apple Watch 7 si budete moct koupit Xiaomi Smart Band 7 pro sebe, pro svého partnera, pro své dětičky, pro své rodiče, pro svého domácího mazlíčka (nevím, proč byste to dělali, ale zase proč ne) a jeden náramek byste mohli dokonce poslat i na charitu.
Takže v kostce - Smart Band 7 vám rozhodně mohu doporučit. Ať už sportujete, nebo ne. Ať už máte klasické hodinky, nebo ne. Tutově jej využijete.
Plusy
+ Jasný a barevný AMOLED displej
+ Always-On režim displeje
+ Slušná výdrž
+ Kopec ciferníků všech stylů
+ Množství funkcí - od měření spálených kalorií až po monitorování spánku
+ Parádní cena
Mínusy
- Chybějící NFC