Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Projektor Samsung The Freestyle (Recenze)
Přenosné kino, které se vám vejde do batohu, nebo jen moře nenaplněného potenciálu za přemrštěnou cenu? Projektor jsem pečlivě otestoval a v recenzi se dozvíte, jak si vedl.
Obsah článku
- Vlastnosti projektoru Samsung The Freestyle dle výrobce
- Projektor je překvapivě malý
- Solidní konstrukce má jeden malý problém
- Jednoduchý ovladač
- Nastavení Samsung Freestyle
- Jak je na tom s kvalitou obrazu?
- Kam lze projektor namířit?
- Zvuková kvalita reproduktoru
- Co dalšího projektor umí?
- Shrnutí testu a konkurence
- Svítivost až 550 LED Lumen
- Automatické nastavení obrazu (Keystone) a automatické ostření
- Projekce 180° - možnost promítat na stěnu, ale také na strop
- Operační systém Tizen - Smart TV aplikace
- 360° prostorový zvuk (5W reproduktor)
- Hlasový asistent
- Režim Ambient pro vytvoření dokonalé atmosféry
Projektor je překvapivě malý
Korejský výrobce Samsung nám na letošním CES 2022 slíbil miniaturní projektor schopný produkovat až 100palcový obraz. A svého slibu v tomto ohledu rozhodně dostál. Samsung Freestyle váží méně než jeden kilogram a velikostně odpovídá přibližně plechovce na kávu. Bez potíží se mi vešel nejen do batohu, ale také třeba do přihrádky na lahve v lednici - to jen tak pro představu, nedoporučuji vám jej tam skladovat dlouhodobě.
Přibalený adaptér je stejný jako kterákoliv nabíječka k mobilnímu telefonu - skladný. A ovladač? Drobounký. Vše je prostě zkonstruováno tak, abyste s tím mohli snadno cestovat.
Při zmínce o cestování ale hned narážím na první problém tohoto projektoru. Samsung Freestyle nemá zabudovanou baterii. Funguje pouze, pokud je kabelem připojený k síti, případně alespoň k nějaké nabouchané powerbance (50W/20V). U přenosného projektoru cíleného na cestování je tohle docela nešťastné opomenutí.
Solidní konstrukce má jeden malý problém
Samsung Freestyle má válcovitý tvar a působí dojmem kvality. Je obalený matným silikonovým „rukávem“ bílé až lehce nažloutlé barvy. Obal je vyměnitelný. Pokud se vám bílá nehodí do obývacího pokoje, není problém se poohlédnout po barvě jiné. Obal poskytuje projektoru ochranu před drápanci a ťukanci všeho druhu a hlavně se s ním dobře drží v rukách. Šance na vyklouznutí jsou minimální.
A pokud byste se i tak o svůj projektor strachovali, třeba na cestách, tak má Samsung v nabídce i volitelné voděodolné pouzdro. Do něj se však z nějakého důvodu vedle projektoru nevejdou adaptér s ovladačem. A také není nejlevnější. Já bych ho tak nějak očekával už v základním balení. Projektor Samsung přece jenom stojí kolem 25 tisíc Kč.
Vraťme se k projektoru. Bílý obal je posetý malými otvory, ze kterých vychází zvuk - projektor má uvnitř zabudovaný 360stupňový reproduktor. A slouží také k proudění vzduchu, větráčky jsou zblízka slyšitelné, ale neotravují.
Ze strany je ukrytý spínač pro mikrofon (aneb jak se vyhnout nechtěným odposlechům) a porty USB-C a micro HDMI. Kabel, nebo alespoň redukci z HDMI na nezvyklé micro HDMI byste v balení hledali marně, což je u produktu s takto vysokou cenovkou dost nepochopitelné. Zamrzí i chybějící 3,5mm jack. K projektoru připojíte reproduktory a sluchátka jedině přes Bluetooth, respektive prostřednictvím Wi-Fi.
Dolní část projektoru pokrývají další otvory pro výstup audia a naleznete tam také zdířku pro připojení budoucího příslušenství. Stěžejní párty se ale odehrává v horní části zařízení. Po sejmutí víčka, které na projektoru drží sotva silou vůle a rozhodně není vhodné pro tvrdší zacházení, se můžete pokochat lesklým černým povrchem s čočkou uprostřed. Černá plocha přitahuje otisky prstů, prach a vlásečnice a po jejím odkrytí už se vám ji nikdy nepodaří pořádně očistit. Vím, o čem mluvím, sám jsem se o to snažil. Kromě čočky najdete na černém povrchu také dvojici senzorů a čtyři dotyková tlačítka, která ale použijete zřídkakdy. Ledaže by se vám ztratil ovladač.
Projektor stojí na jednoduchém stojanu, ke kterému je připevněn z dvou stran velkými plastovými šrouby. Právě ty vám umožňují projektor volně otáčet a nastavit si jej do úhlu, který zrovna potřebujete. Nebo jej nechat vzpřímený a sledovat média na stropě, třeba nad postelí. Míříte-li projektorem směrem nahoru, šrouby drží, jak mají, a nic se nehýbe. Máte-li jej ale nasměrovaný vodorovně v úhlu 45 stupňů nebo ještě níž, pak se začínají objevovat problémy - projektor pomaličku padá hlavou napřed. Šrouby se dají utáhnout, ale jsou plastové a já mám za to, že toho moc nevydrží.
Jednoduchý ovladač
Přibalený ovladač je malý, lehký a překvapivě jednoduchý. Má jen minimum tlačítek, a ta jsou příjemně klikatelná. Mrzí mě chybějící dedikované tlačítko pro YouTube, ale chápu, že ne každý by jej využil. Někdo by mohl postrádat podsvícení - já si myslím, že jde o pochopitelný kompromis za slušnou výdrž. Nabíjet se dá pomocí stejného adaptéru jako projektor.
Nastavení Samsung Freestyle
Prvotní nastavení projektorů (a televizí a jakýchkoliv dalších zařízení) je zpravidla jejich bodem úrazu. Bývá těžkopádné, nesrozumitelné a zabere vám pomalu půl dne. Se Samsung Freestyle jde ale vše až překvapivě snadno a nastavit jej zvládnou i technologicky méně zdatní. Projektor se dá nastavit přímo ve vlastním rozhraní pomocí ovladače, nebo přes mobilní telefon (prostřednictvím aplikace SmartThings). Celý proces trvá maximálně pár minut.
Samsung Freestyle běží na stejném operačním systému jako chytré televize daného výrobce - Tizen OS. Prostředí to není nejsvižnější, ale na prodlevu si po chvíli zvyknete. Nejhorší je to hned po zapnutí. Projektor je samozřejmě vybavený Wi-Fi - můžete si tak nainstalovat všechny tradiční aplikace typu Netflix a YouTube. Narazíte také na internetový prohlížeč.
Jedním z hlavních taháků tohoto projektoru je možnost jej namířit na kteroukoliv zeď. Odkudkoliv. Projektor je pak (teoreticky) schopný dát dohromady klasický čtvercový obraz o velikosti mezi 30 a 100 palci. Nezáleží na tom, z kterého úhlu na zeď míří - funkce Keystone by měla obraz pokaždé chytře upravit tak, aby se vše jevilo normálně. V praxi ale není Keystone nejspolehlivější. Někdy jsem projektor namířil na zeď a během pár sekund přede mnou stál perfektně vyvážený obraz. Jindy na mě vyskočily šíleně zdeformované úhly a musel jsem se pustit do manuálních úprav.
To stejné platí i o ostření. Projektor většinou zaostří slušně sám, ale jednou za čas si budete muset dopomoci manuálně. Manuální nastavení je naštěstí intuitivní a zabere vám při nejhorším pár minut.
Nestojí-li projektor přímo naproti zdi, objevuje se po stranách obrazu světlo. Projektor totiž neumí vypnout nevyužívané pixely. Tento efekt je nepříjemný hlavně při sledování v noci, po čase jej však přestanete vnímat.
Jak je na tom s kvalitou obrazu?
A teď k tomu hlavnímu - kvalitě obrazu. Co můžete očekávat od takto malého přístroje? Samsung Freestyle, konkrétně jeho laser s životností až 20 000 hodin, produkují obraz v rozlišení Full HD (1920 × 1080) s 60Hz obnovovací frekvencí a relativně slušnou reprodukcí barev.
Největší slabinou projektoru je jeho nízký jas. Úroveň svítivosti se pohybuje kolem 230 ANSI lumenů. Samotné číslo vám toho asi moc neřekne, ale věřte tomu, že projektor je ve dne takřka nepoužitelný. Tedy neviditelný. A nemám na mysli jen jasné poledne s okny dokořán - projektor má problémy i později odpoledne se zataženými žaluziemi. Večer se situace lepší a v noci už se na obraz dá konečně koukat. Jestliže ale doma nemáte vyloženě zatemněnou místnost, tak to nikdy nebude velká sláva a cinefilové se můžou s klidem pídit po jiném zařízení. Kterákoliv moderní levnější televize bude vedle obrazu z tohoto projektoru vypadat jako zjevení z jiného světa, zjevení z budoucnosti.
Jednu noc jsem zhlédl biografický film o Neilu Armstrongovi - První člověk. Je to technicky vymazlené dílo s nádhernými efekty. Velká část filmu se ale odehrává v temném vesmíru, a to byl s tímto projektorem docela problém. Často jsem kvůli nízkému jasu nevěděl, co se ve filmu vlastně děje. A to bylo při sledování v noci! Za denního světla má frustrace jenom rostla.
Naopak animovaný film Proměna od studia Pixar vypadal při sledování za tmy více než dobře. Barvy byly syté, ale ne přehnané, a můj celkový zážitek ze sledování byl pozitivní. Dokážu si představit, že děti budou z Freestyle nadšené.
Jas sice neovlivníte, máte ale možnost si pohrát s podáním barev a kontrastu a přizpůsobit je svým preferencím a okolnímu prostředí. Mně se nejvíce zamlouval tzv. „Movie Mode“. Podával nejpřirozenější barvy a kontrast byl tak akorát.
Kam lze projektor namířit?
Kvalitu obrazu výrazně ovlivní nejen zatemnění místnosti, ve které se projektor nachází, ale také stav vašich zdí. Pro mě byl ze začátku problém vůbec najít dostatečně velkou prázdnou bílou zeď. Mám doma nějaké menší, jenže projektor si přece pořizujete kvůli velikosti obrazu. Chcete ho využít naplno. Nakonec jsem tak sundal pár obrázků a problém byl vyřešen.
A pak teprve nastal opravdový test - každá prasklina a nerovnost zdi je na obraze znát. A promítat na zeď, která není čistě bílá? To nespraví ani sebelepší kalibrace barev. Ideálním řešením je samozřejmě koupě plátna. Otázkou je, zda to má u takto malého přenosného projektoru vůbec smysl?
Čím dál projektor od zdi postavíte, tím bude váš obraz větší. A méně ostrý a méně jasný. Rozlišení Full HD není z dálky nic hrozného, já už jsem si však docela zvykl na ostrost 4K a vracet se k horšímu není snadné. Průměrný divák s tím ale problém mít nebude.
Zvuková kvalita reproduktoru
Reproduktor mě také zrovna neoslnil. Je příjemné, že vysílá zvuk ve všech směrech, má ale výkon pouhých 5 wattů a pokud se v něm schovávají nějaké basy, tak se mi je nepodařilo vypátrat. Reproduktor podává čistý zvuk, a to i při vyšší hlasitosti, ta ale nejde zrovna vysoko a venku vám určitě stačit nebude.
Co dalšího projektor umí?
Kromě sledování filmů, seriálů a videí můžete projektor využít také k dalším činnostem. Třeba jako chytrý reproduktor - podporuje totiž hlasové asistenty Samsung Bixby a Amazon Alexa. Disponuje herním režimem - můžete jej tak využít ke hraní her. Určitě nenahradí herní monitor s vysokou obnovovací frekvencí a minimální prodlevou, ale na nějaké to bezstarostné hraní to bez pochyb stačí. Dále není problém projektor v rychlosti propojit s vaším mobilním telefon a zrcadlit jeho displej.
Při seznamování se s projektorem narazíte na tzv. Ambient Mode. Tyto režimy promění vaši nudnou zeď třeba v ohniště, nebo vám do ní „vyrazí“ okno s výhledem na hory. V nabídce jsou také neonové nápisy typu „Happy Birthday“ a „Welcome“. Jednou s nimi možná oslníte při rodinné sešlosti své známé, ale pak zapomenete, že vůbec existují. A pokud na projektoru necháte víčko, můžete jej podle Samsungu použít také jako lampu. Lampu za 25 tisíc Kč s omezenou životností laseru. Já si raději posvítím lampou klasickou.
Shrnutí testu a konkurence
Samsung Freestyle vás aktuálně vyjde na 24 990 Kč. S takto vysokou cenovkou mu bohužel nemůžu mnoho věcí odpustit.
Je skvělé, že se vejde do batohu a oceňuji rychlost, s jakou se dá v neznámém prostředí nastavit a rozjet. Nerozumím ale tomu, proč tento „cestovní“ projektor nemá zabudovanou baterii. A proč s takto vysokou cenovkou není v balení rovnou i vnější cestovní obal a je potřeba si za něj připlatit, nemluvě o chybějícím micro HDMI kabelu.
Největší slabinou Samsung Freestyle je jeho nízký jas. Ve dne je obraz extrémně šerý, řekl bych až nekoukatelný. Se západem sluníčka se věci lepší, ale obraz je stále na míle vzdálený klasickým projektorům a televizím. Hledáte-li zařízení na doma, tak vůbec není o čem uvažovat. Za 25 tisíc Kč si raději kupte velkou 4K televizi, případně klasický výkonný a jasný projektor.
Samsung Freestyle mohu doporučit nenáročným divákům, kteří chtějí projektor na cesty a nevadí jim slabší jas a nutnost připojení do zásuvky. Lidem, které otravuje předlouhé nastavování. Samsung Freestyle je v tomto opravdu vymakaný. Musíte se ale smířit s tím, že si za produkt značky Samsung oproti konkurenci připlatíte.
Konkurence
A jak to vypadá s konkurencí? Mě ve stejné cenové kategorii zaujaly například projektory XGIMI Halo+ a Epson EF-12, které jsou více než dvakrát svítivější než Freestyle. A za poloviční cenu bych se podíval třeba po Anker Nebula Mars II Pro, který má sice nižší rozlišení, ale disponuje zabudovanou baterií s až tříhodinovou výdrží.
Žebříček projektorů a domácích kin
Shrnutí kladů a záporů
Co se nám na Samsung Freestyle líbilo
+ Jednoduchost nastavení a používání
+ Přenositelnost
Na čem je potřeba zapracovat
- Přehnaně vysoká cena
- Nízký jas
- Chybějící baterie
- Slabší reproduktory
- Náladový keystone
- Chybějící kabel micro HDMI a vnější pouzdro
Testovací výzva s Testuj.to
Projektor Samsung The Freestyle jsem netestoval jenom já, ale také moji kolegové v Testuj.to. Testerům se nejvíce líbil lehký přenosný design projektoru a shodli se také na jeho skvělém zvuku a jednoduchosti nastavení. Největší, a často i jedinou zmíněnou výtkou projektoru, byla jeho nízká svítivost.
Co testeři nejčastěji zmiňovali?
Klady
+ Velikost a váha
+ Vysoká kvalita zvuku
+ Intuitivní ovládání
+ Jednoduché nastavení
+ Ostrost obrazu
Zápory
- Nízká svítivost
- Chudší balení (chybějící příslušenství)