Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem
Vosí hnízda aneb včelí úly jsou oblíbeným druhem cukroví pro svou snadnou přípravu a zajímavý vzhled. Svým tvarem připomínají slaměnou košnici, ve které se včely kdysi chovaly. Lze je připravit s ořechy i bez nich, s vaječným koňakem, s kokosem, s kondenzovaným mlékem Salko i bez vajec. Celiaci mohou vyzkoušet recept na bezlepkovou variantu a milovníci tyčinky Margot zase cukroví s jejich příchutí.
Ořechová vosí hnízda bez vajec
Rozmazlete své chuťové buňky s těmito výtečnými kakaovo-oříškovými včelími úly, které vás díky absenci syrových vajec neohrozí salmonelózou a jsou tedy vhodné i pro děti. Vyrobit si můžete také mandlovou nebo lískooříškovou variantu.
Ingredience na těsto:
- 120 g mletých vlašských ořechů (příp. lískových oříšků nebo mandlí),
- 40 g změklého másla,
- 2 lžíce kakaa,
- 2 lžíce rumu (pro děti použijte ovocnou šťávu nebo džem).
Ingredience na pudinkovou náplň:
- 300 ml mléka,
- 1 balíček vanilkového pudinku,
- 100 g krupicového cukru,
- 250 g změklého másla,
- 50 ml rumu (volitelné).
Dále budete potřebovat: Piškoty na základ a moučkový cukr na obalení.
Postup: Z uvedených surovin vypracujte těsto a dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice. Na krém uvařte pudink s cukrem a po vychlazení do něj zašlehejte máslo s rumem. Cukroví naplňte krémem pomocí zdobicího sáčku a zespodu přiložte piškot.
Vosí hnízda s vaječným likérem
Obohaťte jednoduché těsto z piškotů o omamnou chuť a vůni vaječného likéru či rumu. V dětské verzi alkohol samozřejmě vynechte, případně jej nahraďte mlékem. Pokud byste chtěli mít hnízda naopak o něco ostřejší, vyzkoušejte likérovou náplň.
Ingredience na těsto:
- 160 g mletých piškotů,
- 60 g změklého másla,
- 2–3 lžíce mléka,
- 100 g moučkového cukru,
- 2 lžíce kakaa,
- 70 g mletých ořechů,
- rum podle chuti (volitelné).
Ingredience na náplň:
- 50 g moučkového cukru,
- 50 g změklého másla,
- 1 lžíce rumu,
- 1 lžíce vaječného likéru.
Dále budete potřebovat: Piškoty na základ a moučkový cukr na obalení.
Postup: Rozdrcené piškoty smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte hladké těsto. Cukroví naplňte krémem a zespodu na ně přilepte celý piškot.
Bílá kokosová se Salkem
Hlavními surovinami v receptu na sněhobílé včelí úlky jsou strouhaný kokos a kondenzované mléko Salko, jež je nutné použít přímo z konzervy (tj. bez vaření). Aby těsto při zpracovávání tolik nelepilo, uložte jej předtím na hodinu do lednice.
Ingredience na těsto:
- 300 g strouhaného kokosu,
- 100 g sušeného mléka,
- 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko (397 g),
- 150 g moučkového cukru.
Ingredience na krém:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko karamel (397 g),
- 200 g másla.
Dále budete potřebovat: Piškoty na základ a strouhaný kokos nebo kokosovou mouku na obalení.
Postup: Všechny suroviny důkladně smíchejte a vypracujte těsto. Příliš lepivou nebo řídkou hmotu zkroťte přidáním strouhaného kokosu. Poté ji vložte na hodinu do lednice. Formičku na vosí hnízda vysypávejte strouhaným kokosem, případně jemnou kokosovou moukou. Chybu neuděláte ani obalením v mletých mandlích, které kokosovou chuť příjemně doplní.
Na krém vyšlehejte karamelové Salko s máslem. Pokud máte doma jen bílé slazené mléko, zkuste si jeho karamelovou verzi uvařit.
Neotevřenou plechovku položte do hrnce a celou ji zalijte vodou. Pro ochranu povrchu hrnce můžete jeho dno vystlat kouskem látky. Mléko vařte 2 hodiny na mírném ohni. Některé hospodyňky dávají plechovku vařit na cca 40 min do tlakového hrnce. Plechovka musí být i v tomto případě ponořená ve vodě.
Z tyčinky Margot s rumovo-kokosovou příchutí
Připravte si voňavé včelí úly z „margotky“, které nadchnou každého věrného milovníka této laskominy!
Ingredience na těsto:
- 100 g změklého másla,
- 80 g rozdrcených piškotů,
- 4 tyčinky Margot,
- 2 lžíce kakaa,
- rum na dochucení (volitelné).
Ingredience na náplň:
- 250 ml mléka,
- 80 g cukru,
- 80 g změklého másla,
- 1 balíček vanilkového pudinku.
Dále budete potřebovat: Piškoty na základ a moučkový cukr nebo kokos na obalení.
Postup: Margotkové tyčinky dejte na hodinu zamrazit a poté je najemno nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny a vypracujte homogenní hmotu.
Včelí úlky bez ořechů
Kdy jindy dokáže alergie na ořechy tolik zamrzet, když ne na Vánoce? Základ většiny receptů na vánoční cukroví tvoří oříšky a kokos, což vás jistě nepotěší, pokud s alergií bojujete. Nezoufejte a vyzkoušejte tento recept, se kterým si tradiční chuť vosích hnízd nemusíte už více odpírat.
Ingredience na těsto:
- 160 g rozdrcených piškotů nebo lineckého pečiva,
- 160 g moučkového cukru,
- 60 g změklého másla,
- 2 lžíce kakaa,
- 2 lžíce mléka,
- 2 lžíce rumu.
Ingredience na žloutkovou náplň:
- 70 g moučkového cukru,
- 80 g změklého másla,
- 1 žloutek,
- rum podle chuti (volitelné).
Dále budete potřebovat: Piškoty na základ a moučkový cukr na obalení.
Postup: Těsto připravíte smícháním všech surovin. Poté jej odložte do lednice, aby ztuhlo a dalo se dobře formovat. Na krém vyšlehejte žloutek se změklým máslem, cukrem a rumem. Poté úlky krémem naplňte a uzavřete důlky celým piškotem.
Top recepty na vánoční cukroví Co je to advent a jaký je jeho význam?
Bezlepková varianta s ořechy
Toto bezlepkové cukroví nerozeznáte od klasické varianty. Za dobrou konzistencí těsta stojí bezlepkové piškoty, které se chovají stejně jako ty s lepkem. Navíc je cukroví bez syrového vejce, takže je vhodné i pro malé strávníky, kterým nevadí oříšky ani kakao.
Ingredience na těsto:
- 170 g rozdrcených bezlepkových piškotů nebo sušenek,
- 50 g moučkového cukru,
- 40 g změklého másla,
- 70 g mletých ořechů,
- 1 lžíce kakaa,
- 2 lžíce rumu (pro děti nahraďte mlékem),
- 2 lžíce mléka (může být i rostlinné).
Ingredience na pudinkový krém:
- 300 ml mléka,
- 1 balíček vanilkového pudinku,
- 100 g krupicového cukru,
- 250 g másla,
- 50 ml rumu (volitelné).
Dále budete potřebovat: Bezlepkové piškoty nebo sušenky na základ a moučkový cukr na obalení.
Postup: Z uvedených surovin vypracujte kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte do něj mleté ořechy. Poté jej nechte v lednici ztuhnout. Pudinkový krém připravíte zašleháním rumu a změklého másla do vychlazeného pudinku uvařeného s cukrem. Krém plňte do důlků pomocí zdobicího sáčku a spodek laskominy zajistěte bezlepkovým piškotem tak, aby byl rovnou stranou dolů.
Zdravá raw se švestkovou náplní
Neslevujte během svátečního hodování ze svých nároků na zdravou stravu a pusťte se do výroby raw úlů, jež jsou zajímavou alternativou ke klasickému vánočnímu cukroví.
Ingredience na těsto:
- 140 g čerstvých bio datlí,
- 60 g bio vlašských nebo kešu ořechů.
Ingredience na náplň:
- 1 hrst sušených švestek,
- 2 lžíce švestkového sirupu,
- 5 lžic mletého máku.
Dále budete potřebovat: Sušené bio meruňky (nesířené) nebo bio banány sušené v sušičce potravin na základ, panenský kokosový olej na vymazání formičky, případně karob na obalení.
Postup: Datle a ořechy vymixujte do hladké hmoty, která by neměla být příliš lepivá. Na náplň rozmixujte sušené švestky s mletým mákem a švestkovým sirupem. Ve formičce na úlky cukroví vytvarujte, naplňte a zespodu přilepte místo piškotu sušenou meruňku nebo kolečko banánu.
Tip: Náplň lze v tomto receptu také buď zcela vynechat, nebo použít oblíbené ořechové máslo.
Tipy na náplně do vosích hnízd
K naplnění vosích hnízd aneb včelích úlů se nejčastěji používají džemy a marmelády. Mezi nejoblíbenější příchutě patří rybíz, višeň, jahoda a meruňka. Vyrobit můžete i krém, ten by ovšem neměl být příliš tekutý, ani tuhý – aby s ním šlo cukroví snadno plnit. Nejpopulárnější náplně jsou:
- Žloutkový krém – Důkladně vyšlehejte 2 žloutky, 5 lžic rumu, 180 g změklého másla a 40 g moučkového cukru. Náplň je vhodná k dochucení dalšími surovinami jako mletá káva, mleté ořechy, kakao nebo najemno nastrouhaná čokoláda.
- Vanilkový krém – Uvařte ve 250 ml mléka obsah 1 balíčku vanilkového pudinku a 30 g krupicového cukru. Pudink vyšlehejte po vychlazení se 60 g změklého másla. Pro vůni přidejte vanilkový extrakt nebo semínka.
- Rumový krém – Vyšlehejte 80 g krupicového cukru, 100 g změklého másla a rum podle chuti.
- Likérová náplň – Vyšlehejte šlehačem nebo v kuchyňském robotu 250 ml vaječného likéru s 50 ml mléka a 50 g pudinku, který se připravuje za studena (tj. bez vaření). Náplň lze zahustit lžící sušeného mléka, kokosu, slazeného kondenzovaného mléka, mletých oříšků, piškotů nebo kouskem změklého másla. Můžete ji také provonět lžičkou rumu.
- Ovocná náplň – Vymixujte 100 g kandovaných třešní, 2 lžíce višňového džemu, 1 lžíci vody a rumu. Ovocný krém připravíte i vyšleháním 150 g másla se 140 g moučkového cukru a postupným zašleháním 4 lžic ovocné šťávy.
- Náplň z kondenzovaného mléka Salko – Krém získáte vyšleháním 120 g změklého másla, 2 lžic rumu a 80 g moučkového cukru, ke kterým nakonec po lžičkách zašleháte Salko.
Jak se dělají včelí úly a jak je plnit?
- Z vychlazené hmoty odeberte kousek těsta a vytvarujte v rukou do kuličky s průměrem asi 1,5 cm.
- Kuličku obalte v moučkovém cukru, mletých oříšcích, strouhaném kokosu, jemné mandlové či kokosové mouce, aby na formičce neulpívalo. Poté jej prsty natlačte do uzavřené formičky na vosí hnízda a zahlaďte podél jejího širšího okraje.
- Prstem, úzkým koncem vařečky nebo druhou částí formičky, která je součástí některých modelů, udělejte do hmoty důlek. Neměl by být příliš hluboký, abyste nepoškodili těsto ve vrchní části formičky.
- Vzniklý důlek naplňte džemem nebo krémem. Nejlépe vám to půjde zdobicím sáčkem, se kterým docílíte precizní a čisté práce bez umazání okrajů hmoty a formy.
- Formičku opatrně rozevřete, případně z ní těsto vyklopte (podle typu formičky).
- Na cukroví zespodu přilepte linecké kolečko nebo celý piškot (rovnou stranou dolů).
- Hotové cukroví ozdobte libovolným posypem nebo namočte do čokoládové polevy.
- Slepená hnízda položte na talíř, podnos nebo tác a skladujte je v chladu. Krém se částečně vstřebá do piškotu a včelí úlek podrží pohromadě bez rozlepení.