Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané
Sníte je ráno ke kafíčku, poslouží jako sladká tečka po obědě a potěší vás i při sledování večerní vánoční pohádky. Řeč je o lineckých slepovaných kolečkách a jiných tvarech, které se někde baští i po kilech. Inspirujte se našimi recepty a upečte si klasickou, špaldovou, tmavou kakaovou nebo bezlepkovou variantu z rýžové mouky. Za vyzkoušení stojí i polomáčené stříkané rohlíčky aneb banánky z třeného těsta.
Nejlepší klasické linecké cukroví jako od babičky
Linecké pečivo je tak chutné, že by nad ním mnoho lidí neohrnulo nos ani mimo vánoční sezónu. Drobné tvary jsou vykrojené z křehkého těsta s máslem a žloutky, a po upečení se k sobě lepí džemem. Nejpopulárnější náplní je rybízový džem, který se svou kyselejší chutí skvěle hodí k sladkému pečivu. Oblíbený je i borůvkový, višňový, meruňkový a jahodový. Díky rozmanitosti náplně je můžete připravit na mnoho způsobů.
A tvary, které lze vykrojit? Krásně vypadají klasická srdíčka, hvězdičky i tradiční kolečka. Při jejich výrobě nezapomeňte upéct stejný počet tvarů s dírkou i bez ní.
Ingredience:
- 350 g hladké mouky,
- 120 g moučkového cukru,
- 250 g změklého másla (nebo Hery),
- 4 žloutky,
- citronová kůra z 1 citronu,
- vanilkový cukr, semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt,
- džem a/nebo marmeláda na slepování.
Postup:
- Ze sypkých ingrediencí, citronové kůry a změklého másla vytvořte drobenku.
- Do těsta přidejte žloutky a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Rozdělte jej na 2 části, zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočívat v lednici.
- Před zpracováváním těsto vytáhněte z lednice 10 minut předem, aby v něm obsažené máslo trochu povolilo, a vám se tak těsto snadněji válelo.
- Těsto vyválejte na 3 mm silnou placku a vykrajujte libovolné tvary.
- Linecké cukroví pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 10 minut. Ihned po upečení je těsto ještě měkké, nechte jej proto chvíli na plechu odpočinout, aby ztvrdlo.
Recept na nejlepší vánočku Top recepty na nejlepší vánoční cukroví
Ihned měkké linecké? Tady ho máte!
Každé linecké potřebuje svůj čas na nasátí ovocné šťávy z džemu. Pokud se na to ovšem letos nechcete spoléhat a čekat, vyzkoušejte tento recept ihned měkkých koleček.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky,
- 3 žloutky,
- 100 g moučkového cukru,
- 250 g změklého másla (nebo Hery),
- 1/2 lžičky citronové kůry,
- 1 lžička citronové šťávy a/nebo rumu (podle chuti),
- semínka z 1 vanilkového lusku,
- džem a/nebo marmeláda na slepování.
Postup:
- Smíchejte sypké suroviny, přidejte citronovou kůru a vypracujte drobenku.
- Do těsta vhoďte nakrájené změklé máslo, žloutky a citronovou šťávu, případně trochu rumu.
- Vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte jej do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
- Na pomoučeném vále vyválejte 3 mm silnou placku a vykrajujte libovolné tvary.
- Cukroví pečte dozlatova na plechu vystlaném pečicím papírem přibližně 10 minut na 160 °C.
Co se vám na pečení lineckého cukroví hodí?
Jednoznačně kuchyňský robot, se kterým zvládnete přípravu jakéhokoliv druhu těsta bez mrknutí oka! Dále se vám hodí silikonový či dřevěný kuchyňský vál, nízký plech na pečení, kuchyňská váha a dokonalou vychytávkou je i váleček s nastavitelnou výškou okraje, který zaručí rovnoměrnou tloušťku plátu.
Bezlepkové nejen pro celiaky
I celiaci si chtějí přijít na své a o Vánocích si hýčkat mlsné jazýčky lahodným lineckým pečivem z křehkého těsta, i když je třeba z rýžové mouky.
Ingredience:
- 500 g rýžové mouky,
- 250 g změklého másla,
- 150 g moučkového cukru,
- 2 vejce,
- 1 lžička citronové kůry,
- vanilkový extrakt,
- džem a/nebo marmeláda na slepování.
Postup:
- Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho přes noc odležet v lednici.
- Těsto vyválejte klasickým způsobem na 3 mm silný plát a poté z něj vykrajujte oblíbené tvary.
- Cukroví pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 170 °C asi 15 minut.
Zdravější varianta ze špaldové mouky
Vyhýbáte se bílé mouce jako čert kříži? V tom případě vyzkoušejte špaldové pečivo, po kterém se budete olizovat až za ušima!
Ingredience:
- 500 g hladké špaldové mouky,
- 250 g změklého másla,
- 250 g moučkového cukru,
- 1 vejce,
- 1 lžička citronové kůry,
- vanilkový extrakt,
- džem a/nebo marmeláda na slepování.
Postup:
- Změklé máslo utřete s cukrem a postupně do něj vmíchejte citronovou kůru, vejce a extrakt z vanilky. Poté do směsi zapracujte prosátou hladkou mouku.
- Vypracované hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň na hodinu odležet v lednici.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na 3 mm silnou placku a vykrajujte různé tvary pomocí vykrajovátek.
- Na plechu vystlaném pečicím papírem pečte jednotlivé kousky při teplotě 170 °C dozlatova asi 5 minut.
- Po vychlazení slepte kousíčky k sobě.
Tmavé kakaové pro čokoládové fajnšmekry
Kakaové linecké těsto není o nic těžší na přípravu než klasická světlá varianta. Jestli více upřednostňujete hořkou chuť, přidávejte kakao na úkor mouky, případně naopak – mouky na úkor kakaa, pokud vám hořkost zas tolik nešmakuje.
Ingredience:
- 170 g změklého másla,
- 250 g hladké mouky,
- 90 g moučkového cukru,
- 80 g mletých mandlí,
- 3 lžíce kvalitního kakaa,
- 1 lžička citronové kůry,
- 1 žloutek,
- špetka mleté skořice.
Postup:
- Mouku, cukr, mleté mandle, kakao, skořici a citronovou kůru smíchejte dohromady a přidejte změklé máslo a žloutek.
- Vypracované hladké těsto uložte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
- Na kuchyňském vále jej vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte různé tvary.
- Pečte na 160 °C asi 8 minut.
- Vychlazené kousky slepujte džemem.
Tip: S čokoládou a kakaem se bezvadně snoubí chuť malin, třešní, višní, pomerančů, mandarinek, hrušek a jahod. Proto upřednostňujte džemy a marmelády právě s těmito příchutěmi. V džemu můžete rozmíchat i kapku rumu pro typickou vánoční vůni. Skvělou alternativou je i náplň se slaným karamelem, kterou připravíte karamelizací krystalového cukru na pánvi s trochou vody, zjemněním smetanou (po odstavení z plotny) a dochucením vločkami soli.
Třené linecké rohlíčky (stříkané banánky)
Stříkané linecké rohlíčky jsou krásné na pohled a zaručeně zpestří vaši sváteční tabuli. Ačkoli je jejich výroba o něco náročnější než u klasické vykrajované varianty, vaši snahu rozhodně ocení nejen návštěva, ale i vy sami. Bude na ně radost pohledět!
Ingredience:
- 2 žloutky,
- 250 g změklého másla,
- 280 g hladké mouky,
- 80 g moučkového cukru,
- citronová kůra z 1 citronu,
- pár kapek rumu,
- vanilkový extrakt a/nebo semínka z vanilkového lusku,
- 150 g hořké čokolády a lžíci kokosového oleje na polevu.
Postup:
- Změklé máslo utřete do pěny s moučkovým cukrem, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.
- Vložte jej do zdobičky, nebo cukrářského pytlíku, a nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem tvary rohlíčků či banánků.
- Banánky pečte při 170 °C dozlatova.
- Čokoládu nechte rozpustit s kokosovým olejem ve vodní lázni.
- Po vychlazení banánky slepte džemem a oba konce nebo poloviny namočte v rozpuštěné čokoládové polevě.