Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku
Dumáte nad tím, čím zpestřit svou tradiční letní grilovačku? Maso je jistota, která nemůže nikdy chybět, a i hermelín už asi můžeme označit za stálici českých grilů. Co se ale vydat trochu jiným směrem? Směrem do říše zeleniny, ve které na vás čeká chutná (a zdravá) grilovaná cuketa! Cuketa si zaslouží místo na vašich talířích nejen jako příloha k něčemu „pořádnému“, ona je výborná i sama o sobě! Zvlášť pokud víte, jak ji dochutit. A od toho jsme tu my s naším receptem.
Jak připravit cuketu na gril?
Ingredience
- 1 cuketa
- 3 lžíce řepkového oleje (ten si totiž rozumí s vysokými teplotami na grilu)
- 1 lžíce grilovacího koření
- 1 stroužek česneku
- pár kapek citronové šťávy
Ke grilování vybírejte menší a mladší cukety. Starší cukety mají totiž tužší slupku a uvnitř také větší semínka a hodí se proto spíše k vydlabání a naplnění něčím jiným, třeba masem nebo sýrem.
Jak naložit cuketu na grilování?
- Cuketu nejdříve důkladně omyjte.
- Nyní před vámi stojí dvě možnosti. Tou první (a námi upřímně preferovanou) je cuketu nakrájet na malá přibližně půl centimetru silná kolečka. Druhou možností je nakrájet ji na něco silnější podélné dlouhé plátky. V každém případě nejdříve ale nezapomeňte oříznout její konce.
- Před marinováním můžete cuketu osolit, nechat ji pár minut tzv. „vypotit“ a pak ji otřít papírovým ubrouskem. Pokud ji ale preferujete šťavnatější, tento krok klidně přeskočte.
- Ať už jste ji nakrájeli tak nebo onak, nakrájenou cuketu položte do misky, zalijte ji olejem a zasypte kořením. Vedle grilovacího koření můžete použít také nastrouhaný česnek a pár kapek citronové šťávy. Bylinky si ale případně schovejte raději až po grilování, takto by se mohly spálit a ztratit svou chuť.
- Směs pořádně promíchejte a takto nakládanou cuketu na gril nechte v marinádě chvíli uležet.
Recepty na grilování Grilování: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout
Jak správně grilovat cuketu?
- Gril rozpalte na vyšší teplotu než normálně a cuketu na něj položte. K opékání můžete využít i grilovací tácek. Cuketu v průběhu grilování pomazávejte zbývající marinádou.
- Přibližně po 4 až 5 minutách její jednotlivé kousky otočte na opačnou stranu. A pokud vás lákají také pěkně vypadající zlatavé mřížky, můžete ji po 2 minutách na každé straně otočit ještě o 90 stupňů.
- Připravte si grilovací nářadí a úplně nakonec – předtím, než cuketu sundáte z grilu – ji můžete posypat nastrouhanými kousky sýra.
Hotovou cuketu můžete podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu nebo ke grilovaným sýrům. Další možností je ji přihodit k listovému salátu, k dalším kouskům čerstvé zeleniny a k lahodné mozzarelle a celé to zalít olivovým olejem.
Recept na plněnou grilovanou cuketu
Cuketu je možné připravit na sto způsobů. Ten nejběžnější jsme si představili výše, ale máme pro vás ještě jeden další, a to cuketu plněnou! Její příprava se naštěstí moc neliší od přípravy té klasické.
- K ruce si vezměte větší cuketu než normálně. Budete potřebovat dostatek místa pro náplň. Můžete využít dokonce i kulatou.
- Umyjte ji a podélně rozřízněte na dva stejně dlouhé kousky.
- Lžičkou vydlabejte vnitřek a po okrajích si nechte dostatečně silnou vrstvu, která uvnitř vše udrží.
- Cuketu naplňte až po okraj tím, co zrovna máte v lednici. Nenechte se ničím omezovat. Mohou to být sýry, houby, mleté maso, nebo třeba paprika a cibule.
- Směs podle chuti okořeňte a obě půlky zabalte do alobalu.
- Rozpalte gril a cuketu nechte péct se zakrytým víkem po dobu přibližně 20 minut.