Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Ledová káva – recepty na doma
Domácí ledová káva je to pravé osvěžení ve chvíli, kdy po dlouhé zimě konečně vykoukne sluníčko. Přinášíme vám základní recepty na ledovou kávu, jejichž příprava nebude správnému milovníkovi kávy dělat potíže.



Cold brew – trendy příprava
Věděli jste, že čaj i kávu můžete extrahovat studenou vodou? Jen je potřeba prodloužit čas extrakce. Tomuto postupu se říká Cold brew a praktikovat ho můžete i v domácích podmínkách. A jak?
- Pro jeho přípravu vám stačí French press, do kterého nasypete hrubě namletou kávu a zalijete ji studenou vodou.
- French press zakryjte potravinářskou folií a dejte na 12–14 hodin do ledničky.
- Po uplynutí této doby kávu sítkem French pressu přefiltrujte jako vždycky.
- Takto připravená káva bude sladší a nebude kyselá.
- Podávat ji můžete s mlékem nebo na ledu.

Frappé – řecká klasika
Dovolená v Řecku se neobejde bez pravého “frapéčka”. Než se ale dostanete k moři, vychutnejte si tuhle dobrotu třeba na zahradě nebo na balkoně.
- K jeho přípravě vám bude stačit rozpustná káva, studená voda a cukr.
- Všechny ingredience dobře promíchejte v shakeru nebo rovnou v mixéru. Vtip je ve vytvoření pořádně husté pěny.
- Pro zjemnění chuti můžete přidat ještě sušené mléko.
- Vzniklou směs nalijte do vysoké sklenice naplněné kostkami ledu. Nalévejte nejlépe přes sítko.
- A nezapomínejte – správné frappé se pije brčkem!
Pro zvýraznění kávové chuti můžete použít místo instantní kávy espresso, takový nápoj se pak nazývá frappé freddo.

Affogato – italská pochoutka
Pod tajemným názvem se skrývá lahodný kávový dezert, který spolehlivě uspokojí vaše chuťové pohárky. Příprava tohoto dezertního nápoje je opravdu velmi jednoduchá. Jak na to?
- Skleničky nebo pohárky si dobře vychlaďte, nejlépe v mrazáku.
- Připravte si vaši oblíbenou zmrzlinu se smetanovým základem, ideálně smetanovou, vanilkovou, jogurtovou nebo stracciatellu. Lepší je volit méně výrazné chutě, aby se lépe snoubily s chutí kávy a zbytečně ji nepřebily.
- Do vychlazené skleničky dejte 1 nebo 2 kopečky zmrzliny a zalijte je jedním nebo dvěma shoty espressa.
- Ozdobte mátou a pusťte se rychle do zmrzliny, než se úplně rozpustí.

Cold drip – ledové překápko
Patrně nejjednodušší recept na ledovou kávu vůbec. Jedná se o klasickou překapávanou kávu na ledu. K její přípravě budete potřebovat překapávač, případně chemex, aeropress nebo Hario. Pro tento způsob přípravy kávy volte typy s výraznou kyselinkou. A jaký je postup?
- Kádinku dobře vychlaďte, vsypte do ní kostky ledu a postavte na ni překapávač s již propláchnutým filtrem a připravenou namletou kávou.
- Pomalu začněte vlévat horkou vodu. Postupujte tak jako vždycky, extrakce by měla trvat zhruba 3 minuty.
- Extrahovaná káva bude pomalu a rovnoměrně rozpouštět kostky ledu. Jakmile bude extrakce dokončena, několik kostek ledu zůstane v kávě plavat. Díky tomu nedojde k jejímu nepřiměřenému zředění a kávě zůstane její plná chuť.
- Takto připravenou ledovou kávu rovnou z kádinky nalévejte do vychlazených skleniček.
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady

Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
