Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady
Máslová bramborová kaše, křupavé pečené brambory nebo nadýchaný nok? Tak to máte rádi! Chcete přílohu hodnou zlaté trofeje, ne bramborovou medaili. Jak správně (u)vařit brambory v hrnci nebo třeba v papiňáku a jak na vaření brambor v páře? S námi se dozvíte víc a ze žluťoučkých hlíz si vyloupnete kuchařský diamant ještě dnes!


Obsah článku
- Jak uvařit brambory v páře, mikrovlnce a tlakovém hrnci
- Pozdní brambory vs. rané brambory
- Jak na skladování brambor a co se zelenými a naklíčenými bramborami
- Jak dlouho vařit brambory dle varných typů?
- Salátové brambory typu A
- Přílohové brambory typu B
- Brambory na pyré typu C
- 8 tipů aneb podívejte se bramborám pod slupku
- Top recepty z brambor
Jak uvařit brambory v páře, mikrovlnce a tlakovém hrnci
Níže naťukneme klasické vaření brambor v hrnci s vodou. Jestliže však chcete experimentovat, máte málo času nebo omezené možnosti vaření, s bramborami si poradí i pára, tlak nebo mikrovlny. Jak na to?
Vaření brambor v páře
Do parního hrnce či pod napařovák v klasickém hrnci vlijte vodu. Do nádoby/pomůcky k napařování rozložte celé či pokrájené brambory, lehce je osolte a přikryjte pokličkou. Vařte 25-30 minut dle velikosti brambor. Touto přípravou přijdete o minimum zdraví prospěšných látek.
Vaření brambor v mikrovlnce
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Zabalte je do papírové utěrky, vložte do mikrotenového sáčku, osolte a lehce pokapejte vodou. Nebo je vsypte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby, osolte, přidejte kmín a trochu másla a přiklopte pokličkou. Mikrovlnnou troubu zapněte na plný výkon a brambory vařte cca 7 minut dle velikosti.
Vaření brambor v tlakovém hrnci
V tlakovém hrnci rozpusťte máslo, přidejte oloupané brambory, osolte a lehce podlijte vodou. Papiňák zavřete, a jakmile se v něm začne tvořit pára a tlak, odpočítejte si cca 4 minuty. Poté hrnec vypněte a počkejte, až se tlak uvolní a hrnec pustí pojistku (nebo páru upusťte ručně). Brambory můžete nechat dojít, nebo je hned podávejte.
Pozdní brambory vs. rané brambory
Hlavním rozdílem mezi ranými a pozdními bramborami je jejich dostupnost. Zatímco pozdní brambory můžete koupit celý rok, rané či nové brambory seženete na jaře a v létě.
Pozdní brambory
Jsou vhodné ke skladování, můžete si jich tak koupit hned několik kilo a šoupnout je třeba do sklepa. U těchto brambor se doporučuje před vařením slupku odstranit, jelikož je tužší a ne tak chutná jako u brambor nových. Z pozdních brambor vytvoříte (dle typu) chutné přílohy, saláty, hranolky, ale i třeba knedlíky.
Rané brambory a nové brambory
Tyto se doporučuje rychle spotřebovat. Mívají vyšší obsah bílkovin i vody, oproti tomu mají méně škrobu. Tyto brambory si můžete užít i se slupkou, ta je totiž slabá - stačí je jen pořádně omýt. Díky tomu z brambor využijete více vitamínů a zdraví prospěšných látek. Nejvíce si je užijete uvařené vcelku s máslem a bylinkami, v lehkém salátku či na grilu. Vzhledem k nižšímu obsahu škrobu naopak nemusí být ideální k použití na bramborovou kaši.


Jak na skladování brambor a co se zelenými a naklíčenými bramborami
V prvé řadě je třeba brambory probrat a vyhodit všechny nahnilé kousky - ty by vám mohly zkazit celou várku. Lehce poškozené brambory vyhazovat nemusíte, ale dejte si je stranou pro přednostní spotřebu.
Hlavními faktory pro úspěšné skladování pozdních brambor jsou správná teplota, světlo a vlhkost.
Světla se jednoduše zcela vyvarujte, jinak by vám brambory zezelenaly.
Teplota by se měla pohybovat mezi 5-8 °C (dlouhodobější-krátkodobější skladování). Při nižší teplotě by mohly brambory namrznout a zesládnout, při vyšší teplotě by hlízy začaly klíčit.
Ideální vlhkost je kolem 80-90 %.
Naklíčené a zelené brambory mohou obsahovat látky škodlivé pro náš organizmus. Konkrétně se jedná o chakonin a saponin, které mohou způsobit zažívací potíže, bolesti hlavy a závratě či až otravu. Pro účinné odstranění těchto látek by mělo stačit odříznutí zelených částí a řádné vyříznutí klíčků i s očky. Pomoci by mohlo i vaření, kdy se látky z brambor částečně vyluhují. Pokud je však brambora z velké části zelená či naklíčená, raději ji vyhoďte.
Jak skladovat brambory v lednici? Pro krátkodobé skladování by se daly přimhouřit oči, obecně to však vhodné není. Vzhledem k vysoké vlhkosti se brambory v lednici mohou rychleji kazit a hnít. Hlavním negativem však je vyšší tvorba cukrů, které se při následném tepelném zpracování brambor mohou přeměnit na akrylamid, potenciální karcinogen a mutagen způsobující halucinace a malátnost. Ideálně tak brambory uskladněte ve sklepě, kde je chlad a tma.
Tip: Ke skladování jsou vhodné pouze pozdní brambory, nové a rané brambory delší uskladnění nevydrží.
Jak dlouho vařit brambory dle varných typů?
Ať už budete brambory smažit, péct nebo bít šťouchadlem na kaši, musíte nejprve najít ty pravé. Dělí se na tři varné typy:
- A - salátové brambory, které se nerozváří a drží tvar, proto i po uvaření zůstanou pevné a tužší. Vařte je celé ve slupce cca 25-35 minut. Na vánoční salát se tradičně používá odrůda rohlíčky.
- B - přílohové brambory jsou polopevné a lehce moučnaté. Oproti typu A se snáze rozvaří a stačí jim zhruba 10-20 minut varu. Jejich použití je univerzální a kromě přílohy se hodí do polévek, gulášů i salátů.
- C - brambory na kaši mají víc škrobu, jsou moučnaté a snadno se rozvaří. Na kaši potřebují cca 15-25 minut varu. Hodí se na bramborová těsta, do bramboráků a placek, na hranolky a samozřejmě do pyré nebo „šťouchaček“.
Tip: Pro jakoukoliv tepelnou přípravu vybírejte brambory podobné velikosti, aby se připravily stejně rychle. Během vaření odebírejte pěnu. Jestli jsou brambory hotové, zjistíte snadno zapíchnutím vidličky nebo špičkou nože.

Salátové brambory typu A
Brambory na salát jsou pevné, lojovité a jen tak se nerozvaří. Proto jsou ideální na jakýkoliv salát, ať už zvolíte vánoční klasiku, nebo se vrhnete na odlehčenou variantu vídeňského bramborového salátu. Hodit se však budou i na pečení v troubě, vaření ve slupce či na oblíbené francouzské brambory. Nejznámějšími zástupci „áček“ jsou odrůdy Keřkovské rohlíčky a Annabelle.
Brambory vkládejte do vroucí osolené vody tak, aby byly kousky tak akorát ponořené. Zkrátíte tak dobu vaření a zlepšíte chuť brambor, které se nebudou zbytečně louhovat ve studené vodě. Můžete přidat i trochu kmínu nebo libeček.
Délka vaření se pohybuje mezi 25-35 minutami. Záleží na tom, zda brambory vhodíte do vroucí vody, či je dáte už do studené, a také na velikosti brambor. Vcelku vařené velké brambory se logicky budou vařit déle než malé kostičky.
Vídeňský bramborový salát
- 1 kg salátových brambor
- 1 cibule
- 3 natvrdo uvařená vejce
- cca 1 hrnek hovězího vývaru
- ocet, lák od okurek či citronová šťáva
- sůl, pepř a olej
Neloupané brambory uvařte vcelku a ještě horké je oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte nakrájená vejce a cibuli na kostičky či plátky. Přelijte teplým vývarem, nechte jej vsáknout a dochuťte octem/citronovou šťávou, solí a pepřem. Aby salát lépe klouzal, můžete přidat trochu oleje.
Klasický bramborový salát
- 2 kg brambor typu A
- 4 mrkve
- 4 petržele
- 1 celer
- 3 vejce
- 2 cibule
- 5 sterilovaných okurek
- 1 konzerva sterilovaného hrášku
- majonéza či bílý jogurt
- hořčice, olej, sůl a pepř k dochucení
Na nálev
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru krupice
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- Sůl
Brambory typu A si vcelku a neloupané uvařte den předem. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostky a taktéž den předem si je uvařte v troše vody s ingrediencemi na nálev.
Druhý den brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a ty protlačte sítkem na kostičky. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte je na kostičky. Stejně tak okurky a cibuli pokrájejte na menší kostičky. Vše smíchejte a přidejte slitý hrášek, majonézu či bílý jogurt (nebo jen část majonézy nahraďte jogurtem) a olej. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem a nechte několik hodin odležet.
Tip: Přípravu a vaření kořenové zeleniny si můžete usnadnit koupí již hotové směsi ve sklenici.

Přílohové brambory typu B
Varný typ B čili přílohové brambory jsou univerzální a lze je použít nejen jako přílohu, ale i na salát či kaši. Využijete je i k zapékání či restování a téměř žádné jídlo s nimi nezkazíte. Je však třeba počítat s tím, že oproti salátovým bramborám je typ B moučnatější a méně pevný, oproti bramborám na pyré jsou zase „béčka“ tvrdší a málo moučnatá.
Mezi oblíbené odrůdy patří Monika, Red Anna, Impala, Adéla a Corina.
Tyto brambory vařte vcelku či oloupané a nakrájené na stejně velké kousky. Vkládejte je do vroucí osolené vody tak, aby v ní brambory zbytečně neplavaly - stačí, když jsou tak akorát ponořené. Povařte je do požadované měkkosti 10-20 minut (dle velikosti brambor a vaší chuti) a poté ihned slijte.
- Pozdní či rané brambory
- sůl
- kmín či libeček
- máslo
V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a případně přidejte špetku kmínu či kus libečku. Pozdní brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, rané brambory omyjte a taktéž nakrájejte (menší hlízy můžete nechat vcelku). Kousky brambor přidejte do vroucí vody, vařte doměkka a hned slijte. Přidejte kus másla a třeba i nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku.

Brambory na pyré typu C
Brambory „céčka“ jsou moučnaté, obsahují nejvíce škrobu, při vaření se rozpadají a rozváří. Proto jsou skvělou volbou na bramborové kaše, knedlíky i noky, bramboráky nebo na bramborové placky. Tyto brambory jsou velmi vhodné i k přípravě domácích bramborových hranolek.
Brambory na kaši či knedlíky můžete vařit vcelku neloupané i nakrájené na kostky. Budou potřebovat cca 20 minut varu v osolené vodě - dle velikosti hlíz či kostek. Poté je hned slijte.
- 1 kg brambor typu C
- 300 ml teplého mléka či mléka smíchaného se smetanou
- 100 g másla
- sůl a mletý kmín dle chuti
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ve vroucí vodě je uvařte doměkka zhruba 20 minut, poté slijte. Brambory rozšťouchejte, přidejte pokrájené máslo a za stálého šleháním ručním šlehačem vlévejte ohřáté mléko či smetanu. Dochuťte solí, sušeným česnekem či třeba lanýžovým olejem.

8 tipů aneb podívejte se bramborám pod slupku
- Brambory jsou našlapané vitamínem C, a proto se užívaly proti kurdějím. Najdete v nich třeba i mangan, železo, hořčík, zinek a fosfor.
- Celé neloupané brambory si po uvaření zachovají nejvíce živin, v oloupaných a nakrájených jich naopak zbyde nejméně. Nejzdravější přípravou je vaření v páře, kdy se uchová nejvíc živin (vařte 25-35 minut).
- Brambory před vařením dlouze nemáčejte, vkládejte je až do vroucí osolené vody a po uvaření ihned slijte, aby se zbytečně nelouhovaly.
- Kromě vaření v hrnci je také můžete péct v troubě (cca 40 minut na 180-200 °C), uvařit v mikrovlnce (při 1 000 W kontrolujte po 3 minutách) nebo v tlakovém hrnci (5-10 minut dle výkonu hrnce a velikosti brambor).
- Z brambor se vyrábí vodka a aquavit.
- Vyjma hlíz je celá rostlina jedovatá, a to kvůli solaninu. Nejvíc ho je v květech, očkách a klíčcích, proto byste neměli jíst nazelenalé ani klíčící brambory.
- Můžete si je vypěstovat doma na balkoně či dvorku. Stačí vám slunné místo, sadbové brambory, vhodná půda a větší pytel.
- Najdete je i pod názvy erteple, zemáky, bandory, jablóška nebo kobzole.


Top recepty z brambor
Domácí bramborové hranolky
10 velkých moučnatých brambor (typu C) nakrájejte na 1 cm silné hranolky. Minimálně na hodinu je naložte do mísy se studenou vodou tak, aby se odmočilo maximum škrobu. Poté je několikrát propláchněte a vysušte. V hrnci rozpalte vysokou vrstvu oleje na 150 °C. V menších dávkách do něj vkládejte suché hranolky a ty vždy smažte cca 5 minut, poté je vyjměte a vysušte. Zvyšte teplotu oleje na 200 °C a jednotlivé dávky hranolek znovu osmažte, tentokrát už dozlatova zhruba dalších 5 minut. Po dosmažení je hned osolte.
Gratinované brambory Dauphinoise
Troubu rozehřejte na 180 °C. V misce smíchejte 1,5 hrnku tučné smetany a 30 g rozpuštěného másla. 1,5 kg moučnatějších brambor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Třetinu brambor navrstvěte do zapékací misky, zalijte třetinou smetany, osolte, opepřete, posypte sekaným tymiánem a strouhaným sýrem (např. gruyère). Opakujte do spotřebování brambor i smetany. Brambory přiklopte poklicí nebo alobalem, vložte do trouby a pečte 75 minut. Poté je odklopte, dle chuti dosypte trochou sýra a ještě 15 minut zapečte dozlatova.
Bramborový guláš
Na oleji orestujte cibuli na kostičky, přidejte mletou papriku, kmín a dle chuti nasekaný česnek. Přidejte nakrájené brambory a podlijte vodou tak, aby byly brambory lehce ponořené. Vařte doměkka a v případě potřeby zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě - poté několik minut provařte. Ke konci dochuťte majoránkou. Pokud chcete, můžete v průběhu vaření přidat nakrájenou kvalitní uzeninu.
Bramborové placky
500 g moučnatých brambor (typu C) uvařte vcelku ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno nebo je propasírujte. Brambory smíchejte s cca 300 g polohrubé mouky, 1 vejcem a trochou soli. Vzniklé těsto vyválejte a vykrajujte placky nebo placičky tvarujte dlaněmi. Hned je opečte na oleji či sádle nebo jako naše babičky nasucho na plotně.
Bramborové noky a bramborové knedlíky
Zhruba 700 g brambor uvařte neloupané vcelku a po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte nahrubo (nebo propasírujte). Smíchejte s 200 g hrubé mouky, 1 vejcem, špetkou soli a propracujte. Tvarujte knedlíky, ty vkládejte do hrnce s vroucí vodou a vařte cca 12 minut za průběžného otáčení. Po dovaření je vyjměte a propíchejte, aby se nesrazily. Z tohoto těsta lze vyrobit i menší knedlíčky či noky, je však třeba přizpůsobit dobu varu.
Bramboráky
Brambory oloupejte a nastrouhejte - nahrubo pro křupavější placky, najemno pro jemnější, kompaktnější a měkčí placky. Z brambor vymačkejte co nejvíce vody, můžete však přilít trochu mléka, které zabrání černání brambor. Přidejte několik stroužků vymačkaného česneku, vejce (cca 1 vejce na 200 g brambor), hladkou mouku (cca 50 g na 200 g brambor), sůl, pepř a majoránku. Těsto smažte v malých dávkách z obou stran dozlatova na pánvi maštěné olejem nebo sádlem.
Španělská bramborová tortilla
4 střední brambory a 1 cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V nepřilnavé pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej, vsypte brambory i cibuli, osolte a opepřete. Za občasného otáčení směs opékejte doměkka, poté v případě potřeby odlijte přebytečný tuk. Brambory s cibulí zalijte 6 vejci prošlehanými se solí a pepřem, lehce smíchejte a bez dalšího míchání opékejte do zatažení vajec. Zhruba po 5 minutách by už tortilla měla být dostatečně pevná k jejímu otočení. Pánev přikryjte větším talířem, celé to otočte tak, aby byla pánev dnem vzhůru a tortilla odpočívala na talíři. Poté samotnou pánev zase obraťte a otočenou tortillu nechte z talíře opatrně sklouznout zpět do pánve, aby se osmažila i neopečená část. Dalších 5 minut opékejte.
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Ledová káva – recepty na doma

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
