Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?
Vůně slaného moře, horko sálajícího sluníčka a před vámi lahodný grilovaný losos s křupavou bagetou, s čerstvým salátkem a s osvěžujícím drinkem. Příjemná představa, co říkáte? Moře si sice doma na zahrádce nevysníte, ale se sluníčkem a s lososem na grilu by to zas tak složité být nemělo. Grilování ryb je totiž překvapivě rychlé a snadné. Ulehčete svému žaludku od tradičních tučných mas a oživte svou grilovačku něčím novým!



Jak připravit lososa na gril?
Čerstvost nade vše
Losos a vlastně i všechny ostatní ryby mají jednu slabinu – rychle se kazí. Čím čerstvější se vám podaří sehnat, tím budou lépe chutnat. Spíše než sázet na balené kousky v regálech obchodů, bychom tak vybírali u pultů s čerstvými rybami.
A jak poznáte, jestli je ryba čerstvá? Na prvním místě podle čichu. Pokud cítíte jen samou rybinu, lze předpokládat, že si ta ryba už něčím prošla a v obchodě již leží nějakou tu dobu. Čerstvé kousky naopak „voní“ hlavně po vodě. Další zkouškou je dotyk. Píchnete-li do ryby prstem, vzniklá prohlubeň by se měla rychle zarovnat. Pokud se tak nestane, ryba nejspíš není zrovna svěží.
Dalšími znaky čerstvosti ryby jsou:
- pevné pružné tělo pokryté lesklou kůží,
- růžové nebo červené žábry
- a čiré, vypouklé oči.
Můžete se vždycky samozřejmě spokojit i s mraženými rybami, ale je potřeba si přiznat, že to s nimi na grilu bude složitější. Obsahují totiž spoustu vody a hrozí tak, že se při opékání rychle rozpadnou. A navíc se v žádném případě nedají chuťově srovnávat s čerstvými rybami.
Porcování ryb
Rybí maso je křehké a větší kousky by se proto na grilu mohly roztrhnout. Doporučujeme vám vybírat ryby menší, nebo pak ty větší porcovat na filety. Nechte na nich ale kůži! Pokud vám kůže nechutná, zbavte se jí až po grilování. Má totiž svou praktickou funkci – drží maso pohromadě.
Vedle grilování celých ryb a filet je tu ještě třetí možnost. Rybu nakrájet na kostky a grilovat ji napíchnutou na špízu! O přípravě špízů si můžete počíst v článku Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád.
Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat? Další recepty na gril

Marináda aneb jak naložit lososa a jiné ryby?
Marinovat a ochucovat s mírou
Co s rybou po jejím naporcování? Logicky se nabízí její marinování, kořenění a ochucování všeho druhu. My bychom se v této části ale vydali cestou minimalismu. Ryby je vhodné „nakládat“ jen na krátkou dobu, těsně před jejich grilováním a úplně si přitom vystačíte s citrónovou šťávou, se solí a s čerstvými bylinkami. Vůbec si to nekomplikujte nějakým složitým grilovacím kořením nebo oleji.
Pracujete-li s čerstvou rybou, nemá totiž smysl se snažit ji intenzivně dochucovat. Ryba sama o sobě chutná dobře a o velkou část práce se postará proces grilování. Vy chcete chuť ryby jen nepatrně posílit, ne ji přebít.
Bylinky na lososa na grilu
Grilovaný losos sice chutná výborně i bez bylinek, ale pokud byste jej rádi přesto o nějaké obohatili, které se k němu hodí nejvíce? Za nás je to například bazalka, tymián a rozmarýn, případně i trocha česneku.
Posledním krokem před grilováním by mělo být rybu osušit papírovým ubrouskem a zbavit ji přebytečné vlhkosti.
Recepty na domácí marinády Jednoduchý recept na grilovaný hermelín



Jak grilovat lososa a jemu podobné ryby?
Opékání ryb je relativně snadné, a to ať už máte k dispozici gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo gril kontaktní. Důležité je, aby byl vámi používaný gril čistý a pěkně rozpálený.
Ryby se mohou snadno přilepit na grilovací rošt a při obracení se pak budou rozpadat. Abyste se této nepříjemnosti vyvarovali, ujistěte se, že je rošt důkladně vypucovaný a před rozpálením grilu ho potřete trochou oleje. Případně, pokud chcete tyto starosti eliminovat úplně, používejte grilovací tácek, nebo speciální grilovací držák či mřížku na ryby a na zeleninu.
Jak dlouho grilovat lososa a jiné ryby?
Délka grilování se bude odvíjet hlavně od velikosti ryby, respektive od výšky filety.
- Obecně bude filetům stačit 5 až 10 minut na přímém žáru.
- U slabších filet si vystačíte i s kratší dobou a nemusíte je ani obracet. Grilujte je jen na straně s kůží.
- Menší ryby v kuse opékejte přibližně 15 minut na nepřímém žáru se zavřeným víkem grilu. V půlce doby rybu otočte.
- Větší ryby grilujte 20 až 30 minut.
To že je ryba opečená, poznáte podle toho, jak ztrácí na své typické měkkosti a začíná tuhnout.
I tady platí tradiční poučka, že do masa se v průběhu grilování nešťouchá a nepíchá. Pro přesuny a otáčení ryb používejte širokou obracečku, nebo grilovací kleště, ne vidličku! Pokud se vám maso při obracení trhá a pevně „svírá“ grilovací rošt, ještě není z té strany úplně hotové a zatažené. Nechte ho tam, dokud se na jeho povrchu neutvoří kůrka.
Ryby jsou často hotové až překvapivě rychle. Zvlášť u filet je proto lepší od grilu neodcházet moc daleko a být připravený je hned sundat, jinak vyschnou.
Losos na grilu v alobalu
Lososa a jiné ryby můžete grilovat i v alobalu. I když ono to má od grilování vlastně celkem daleko. Ryba se totiž bude spíš vařit a tím si udrží všechnu svou šťávu. Musíte ale zase pak počítat s tím, že se takto připravíte o křupavou kůrku a o kouřové aroma (pokud sázíte na gril na dřevěné uhlí).

Grilování ryb: Makrela, kapr, nebo pstruh?
Grilovaný losos patří jednoznačně mezi nejoblíbenější ryby, ale na gril se hodí i spousta dalších druhů, a to jak ryb sladkovodních, tak i těch mořských. Sladkovodní ryby to ale mají k českým grilům přece jen o něco blíže a vaše šance, že budou čerstvé, je tak vyšší.
Ať už ty, nebo ony, doporučujeme vám na grilu ozkoušet například: pstruha, okouna, tresku, makrelu, pražmu, candáta a klidně i tradičního kapra. A proč se omezovat jen na ryby? Rozšiřte si obzory a zkuste ogrilovat také třeba krevety!
Příloha: Co takový losos s grilovanou zeleninou?
Opečenou rybu nechte po sundání z grilu pár minut odpočívat a mezitím si k ní připravte nějakou přílohu. Podle nás se k ní hodí jak grilovaná zelenina, tak i jen čerstvý salát. K méně tučným rybám, které mohou na grilu rychle vyschnout, pasuje salsa nebo z jiného soudku třeba i jen pár kapek kvalitní olivového oleje. A nikdy nic nezkazíte s lehce opečenou bagetou!
Toť grilování ryb. Ryby se ale dají připravit i na sto dalších způsobů a dalším logickým krokem od grilování je jejich uzení. Rozhodně vám proto doporučujeme náš článek Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady

Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Ledová káva – recepty na doma

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
