Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!
Hovězí steaky se na českých grilech objevují spíš jen zřídka. Lidé se totiž často bojí, že takto kvalitní maso opékáním na grilu nějak pokazí. To je ale strašná škoda, protože steak je jednou z největších grilovaných dobrot, kterou si můžete vůbec dopřát. A ono se upřímně ani není moc čeho strachovat. Hovězí steak dokáže na grilu připravit každý – zvlášť pokud se do grilování pustí vybavený radami z tohoto článku!



Rib eye? Rump steak? Flank steak? Jak vybrat hovězí na gril?
Vaše pouť za lahodným grilovaným steakem by měla začít u řezníka. Na jazyku vám tak už jistě vyvstává otázka: „Které hovězí maso se na grilovaný steak hodí nejvíce?“
A odpověď je nasnadě: takové, které máte nejraději.
- Preferujete měkké a libové řízky bez zásadnějších kousků tuku? Zvolte svíčkou, nízkou roštěnou (striploin) nebo třeba květovou špičku (rump steak).
- Raději byste naskočili na pořádnou chuťovou horskou dráhu? Dejte šanci masu s vyšším obsahem tuku a vybírejte steaky z vysoké roštěné (rib eye), z pupku (flank steak) nebo z krku (chuck roll). Flákoty mramorované tukem. Šťavnaté kousky, kterým se chuťově nic nevyrovná.
Ať už to, nebo ono, hovězí maso směřující na gril by mělo vždy projít určitým zráním, a to buď suchým, nebo mokrým. Bude pak totiž křehčí a jeho chuť bude silnější.

Marináda na hovězí maso aneb jak naložit steak?
Příprava masa na grilování
Před grilováním a čímkoliv dalším maso nejdříve očistěte a naporcujte na přibližně stejně velké kousky. Hovězí steak by měl být vysoký přibližně 2 až 3 centimetry. Řízky neproklepávejte, jen je lehce dotvarujte v ruce.
Marinovat, či nemarinovat? Toť otázka
Bez pochyb se setkáte s kuchaři, kteří se vás budou snažit přesvědčit o jedné věci: maso na gril bez marinády nedávejte. A ve většině případů bychom s nimi asi i souhlasili. Je tu jen jedna taková malá výjimka a tou je právě hovězí steak. Pokud jste si u řezníka vybrali opravdu kvalitní kousek, tak ten se bez marinády nejenže obejde, ale on bez ní bude doslova kvést! Chuťově, samozřejmě.
Libovější kousky můžete před grilováním potřít trochou oleje, ale jakémukoliv delšímu marinování bychom se u steaků opravdu raději vyhnuli.
A stejně tak bychom se před grilováním vyhnuli i solení, pepření a kořenění všeho druhu. Koření na steak určitě patří, ale je důležité si správně načasovat, kdy ho tam dostanete. Podle nás je lepší maso kořenit až poté, co ho sundáte opečené z grilu, ne předtím. Sůl totiž může syrové maso vysušit a větší kousky koření (a bylinek) by se na něm mohly na grilu spálit.

Jak správně grilovat hovězí steak?
Pěkně popořádku. První věcí, o kterou se musíte před grilováním postarat je gril samotný. Gril a zvláště pak grilovací rošt musí být před opékáním čisté! Pár užitečných rad jak na to s vámi sdílíme v článku Jak vyčistit gril: Grilujte bez napečených nečistot. Čistý rošt pak můžete před jeho rozžhavením potřít olejem nebo tukem. Maso by se na něj poté nemělo tolik lepit.
Dalším krokem je temperování masa. Hodinu před grilováním vyndejte steak z lednice a nechte ho odpočívat v pokojové teplotě. Pokud položíte na rozpálený rošt studené maso rovnou z lednice, utrpí teplotní šok. A teplotní šok se rovná tuhému a žvýkavému steaku.
Nakonec vás čeká rozpálení grilu. A když říkáme „rozpálený“, myslíme to vážně. Žádné plameny, ale ani žádné skomírající zbytečky uhlí. Prostě pořádně rozpálený rošt a gril, na kterém to maso syčí jedna báseň. Jak na to se dozvíte v článku Jak rozpálit gril? A běda vám, pokud si myslíte, že gril přechytračíte použitím chemických podpalovačů. Ty vám akorát tak zkazí chuť steaku.

Jak dlouho grilovat steak a při jaké teplotě?
Každému chutná jinak propečený steak a každý steak je jinak silný a jinak tučný. Není proto docela v našich silách tu před vás postavit nějaké pevné, konkrétní časy grilování. Obecně by měly a mohly masu stačit nějaké 4 minuty na každé straně, ale nikdy nevíte.
Jak pak ale poznáte, kdy je maso hotové? Teploměrem na maso!
- Pokud se vnitřní teplota masa pohybuje kolem 50 °C, je tzv. rare, tedy měkký a zbarvený dočervena,
- pokud se teplota točí kolem 55 °C, je medium rare, takže klade trochu odpor a barevně se už stáčí dorůžova
- a pokud přesahuje 65 °C, je medium až well done, tedy hezky pevný a propečený dohněda.
Místo teploměru můžete vsadit i na „tradičnější“ techniku hmatu, ale ta vám toho upřímně tolik neřekne. Ledaže už máte se steaky velkou spoustu zkušeností.
Manipulace s masem
Maso nezapomeňte v průběhu grilování obrátit a v žádném případě do něj nešťouchejte. Pro jakékoliv přesuny používejte grilovací kleště! Stačí jeden „útok“ vidličkou a maso přijde o spoustu své šťávy.
Tuky a oleje by neměly odkapávat přímo na uhlí. Vrátí se totiž akorát zpátky na maso ve formě nezdravých zplodin. Používejte proto odkapávací misku, nebo pod maso dávejte alespoň kousek alobalu.
Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?

Ugrilováno, co teď?
Maso po opečení sundejte z grilu a obrňte se trochou trpělivosti. Vydržte a nezačněte ho hned krájet. Nechte ho pár minut odpočinout – ideálně zabalené v alobalu, aby nevychladlo – a šťávy se v něm hezky rovnoměrně rozprostřou a nevytečou vám po prvním nakrojení.
A konečně se také dostáváme k té tolik očekávané chvíli, kdy můžete začít maso ochucovat. Solte a kořeňte, co hrdlo ráčí. Steak můžete také potřít trochou másla (rovnou třeba smíchaného s česnekem) a ozdobit ho bylinkami.
A s čím steak podávat? My nedáme dopustit na grilované brambory a další grilovanou zeleninu, ale upřímně – nepohrdneme ani kouskem čerstvého chleba.
Steak na elektrickém kontaktním grilu
Grilování na kontaktním grilu se nijak zásadně neliší od grilování na grilu pro dřevěné uhlí.
- Gril zapojte do zásuvky a rozpalte ho na 220 °C (případně u některých modelů jen zvolte režim pro opékání steaků).
- Osušte maso papírovým ubrouskem a lehce ho potřete olejem.
- Maso položte na rozpálený gril a uzavřete „poklop“ grilu, aby se steak opekl z obou stran.
- Poté, co steak dosáhne takového stupně propečení, který vám vyhovuje (a tedy příslušné vnitřní teploty), tak ho z grilu sundejte a nechte chvíli v teple odpočinout.
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady

Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Ledová káva – recepty na doma

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
