Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy
Vymýšlíte jídelníček a zaseknete se na přílohách. Zase vařené brambory, kolínka nebo krajíc chleba? To už vás nebaví! Získejte přehled o vaření příloh ze zeleniny, obilnin i luštěnin a vneste si do kuchyně svěží vítr.


Jak uvařit rýži
Hledáte ideální přílohu k dnešnímu hovězímu na houbách, chcete zkusit domácí sushi nebo mléčnou rýži? Možná toužíte po něčem rychlém a jednoduchém k plněným paprikám. Rýže je ta pravá!
Jak uvařit brambory
Vypečené americké brambory, hromada bramborového salátu nebo kopeček voňavé bramborové kaše jsou vaší první volbou. Připravte si brambory podle svého gusta.
Jak uvařit kroupy
Univerzální, levná a skvěle chutnající příloha plná živin a vitamínů. Co je to? Objevte kroupy a zařaďte do jídelníčku mnohými opomíjené obiloviny.
Jak dlouho vařit kukuřici
Grilovanou kukuřici ke steaku a mladé klasy z pole si zkrátka zamilujete. Přidejte krystalky hrubé soli, lžíci másla a vraťte se do dětství stráveného v lánech kukuřice. Nebo si vychutnejte misku křupavého popcornu.
Jak uvařit pohanku
Rychlá a výživná příloha nebo sladká kaše? Není problém! Pohanka se hodí na pomazánky, nádivky i na sladkou snídani. Vysokým obsahem rutinu přispěje ke zdraví vašich cév a navíc je bezlepková.
Jak dlouho vařit cizrnu
Jedna z nejzdravějších luštěnin vás překvapí svou chutí, univerzálním použitím i obsahem zdraví prospěšných látek. Vhoďte ji do indického kari, rozmixujte na hummus nebo dokřupava opečte v troubě a rozhodně nebudete litovat.
Jak uvařit zelí
Jako první se vám vybaví kopec nasládlého červeného zelí nebo bílé zelíčko tak kyselé, až se vám svrašťuje obličej. Zelí ale nemusí být jen ke kachně. Nezapomeňte na zelný salát, závitky nebo marinované zelné steaky. Nahlédněte hlávce pod listy.
Jak uvařit kuskus
Kuskus milujete, nebo nenávidíte. Záleží, jestli ho v blízké kantýně umí, nebo máte vždycky smůlu na rozvařenou kaši bez jakékoliv chuti. Hoďte předsudky za hlavu a přijďte této netypické těstovině na chuť.
Jak dlouho se vaří čočka
Chystáte se vařit čočku a rodina už dělá vtipy, že zase budou lítat peřiny. Děti už z principu křiví obličeje, že to vážně jíst nebudou, protože čočka nakyselo ze školní jídelny je fuj. Vytáhněte trumf v podobě červené nebo černé čočky a sami budete překvapeni prázdnými talíři.
Jak udělat špenát
Že ve špenátu nenajdete tuny železa a že z vás neudělá Pepka námořníka? Na druhou stranu je ale našlapaný antioxidanty, chlorofylem, kyselinou listovou nebo třeba vitamínem C, díky čemuž je považován za superpotravinu.
Mražený sekaný špenát nebo špenátový protlak stačí rozmrazit, na zpěněné cibulce s česnekem prohřát, dochutit a zalít smetanou nebo přidat vajíčko.
Čerstvý listový špenát si nejprve žádá důkladné propláchnutí ve studené vodě proto, abyste v zubech nechroupali písek. Pak ho můžete připravit se smetanou podobně jako ten mražený nebo spařit vroucí vodou. Užijete si ho ale i syrový v salátu, nasekaný v nádivce, v omáčce s noky nebo v dipu.
Jak dlouho vařit fazole
Propláchnout, přes noc namočit a zhruba hodinu vařit v nesolené vodě... nebo vyklopit z konzervy? To je první otázka, před kterou stojíte pokaždé, když vás přepadne nápad zařadit fazole do jídelníčku. A pak to nafouklé břicho! Stojí vám to za to? Stojí!
Dobu varu zkrátíte volbou menších fazolí, delším namáčením nebo vařením v tlakovém hrnci. A od nadýmání pomůže častá výměna vody a přidání kmínu, saturejky, bobkového listu či řasy nori.
Tip: Kromě polévky, chilli con carne a placek zkuste fazolovou alternativu brownies.
Jak vařit bulgur
Bulgur je podobný rýži, vyrábí se však ze zrn pšenice, ječmene či třeba pohanky. I jeho příprava a použití jsou tak podobné přípravě a použití rýže.
Bulgur dle návodu zalijte dvoj- až trojnásobným množstvím vody a vařte 10-15 minut. Také ho můžete po 5 minutách varu odstavit, přiklopit a nechat dojít podobně jako rýži. Nebo ho zkuste v syrovém stavu zalít studenou vodou, dochutit a nechat hodinu odležet. Tak si uchová nejvíc živin.
Jak dlouho vařit brokolici
Rozbředlou a mdlou kaši z brokolice nechce nikdo. Jak na to, abyste si skutečně pochutnali?
Růžičky brokolice můžete vhodit do vroucí osolené vody, nechat cca 5 minut bublat a po uvaření propláchnout studenou vodou. Další možností je zhruba 10 minut vaření v páře, díky čemuž si uchová vitamíny.
Uvařená brokolice se hodí do polévky, výborná je na másle třeba místo brambor nebo ji můžete obalit a usmažit jako květák. Syrovou mixovanou brokolici zkuste v pomazánce.
Tip: Použitím kmínu při vaření brokolice snížíte její nadýmavost.
Jak uvařit quinou
O quinoe jste nejspíš slyšeli zejména ve spojení se zdravou stravou, z jejího zvláštního názvu však nemusíte mít obavy. Quinoa neboli merlík čilský/chilský je superpotravina, která vzhledem připomíná kuskus a seženete ji v černé, červené a bílé variantě (chuťově jsou shodné). Jde o přirozeně bezlepkovou obilovinu s velmi vysokým obsahem proteinů a aminokyselin.
Před vařením ji na 5-10 minut namočte do studené vody, tu následně slijte - quinoa se tak zbaví možné hořkosti. Následně ji zhruba 15 minut vařte v osolené vodě či ideálně ve vývaru v poměru 1 díl quinoy na 2 díly tekutiny. Pak ji nechte pod pokličkou cca 5 minut dojít tak, aby byla quinoa uvařená tzv. na skus. Podávat ji můžete jako přílohu, ale hodí se i do pomazánek, salátů, nádivek či na sladko ve stylu mléčné rýže.
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Ledová káva – recepty na doma

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
