Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské
Upečte tradiční křehké vanilkové rohlíčky, které se budou rozplývat na jazyku. Připravili jsme pro vás top recepty na cukroví z vlašských ořechů, mandlí nebo lískových oříšků i bez nich, jednoduché hrnkové i kokosové bez cukru pro diabetiky. Nezapomněli jsme ani na milovníky zdravého životního stylu, celiaky či vegany, kteří pečou bez vajec, másla a jiných živočišných surovin. Kterou variantu si letos vyberete?
Mandlové vanilkové rohlíčky jako od babičky
Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Lze je připravit na klasický způsob s mletými mandlemi, vlašskými ořechy nebo lískovými oříšky. Ačkoli se v mnoha domácnostech rohlíčky tvarují tradičně v rukou, současně si lze jejich přípravu urychlit pomocí pečicí formy na rohlíčky, do které těsto pouze natlačíte a dáte rovnou péct.
Ingredience:
- 210 g másla nebo Hery,
- 280 g hladké mouky,
- 100 g mletých mandlí (mletých vlašských nebo lískových ořechů),
- 2 žloutky,
- 35 g moučkového cukru
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- Hladkou mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Z menších kousků těsta vyválejte cca 0,7 cm silné válečky, které nožíkem rozřežte na 3–5 cm dlouhé kousky.
- Cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložku na pečení, a pečte dorůžova cca 12 minut na 150 °C.
- Pro kontrolu dopečení vždy otočte jeden rohlíček a zkontrolujte, zdali je zespodu upečený (zabarvený trochu dohněda).
- Ještě horké rohlíčky (minutu až dvě po vytáhnutí z trouby) velmi opatrně obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Skvělou alternativou je namísto vanilkového cukru použít semínka z vanilkového lusku nebo mletou vanilku.
- Obalené kousky skládejte vedle sebe na předem připravený talířek, tác nebo studený plech a nechte je zde vychladnout. Až poté je můžete uložit do dózy – teplé rohlíčky jsou velmi křehké a mohly by se polámat.
Křehké rohlíčky bez ořechů
Užijte si pohodové svátky s lahodnou chutí křehkých vanilkových rohlíčků bez ořechů. Jak na ně?
Ingredience:
- 120 g změklého másla nebo Hery,
- 200 g hladké mouky,
- 50 g moučkového cukru,
- 1 žloutek,
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujte hladké, vláčné těsto.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
- Na pomoučeném válu vyválejte cca 0,7 cm silné válečky, rozkrájejte je na cca 4 cm dlouhé kousky a vytvarujte je do tvaru podkovy.
- Cukroví pečte na plechu vystlaném pečicím papírem zhruba 8 minut při teplotě 180 °C.
- Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Bezlepkové s bílkem pro celiaky
Připravte si křehké cukroví bez lepku, na kterém si u sledování vánočních pohádek zaručeně pochutnáte.
Ingredience:
- 300 g bezlepkové mouky,
- 200 g změklého másla,
- 70 g moučkového cukru,
- 120 g mletých oříšků,
- 1 bílek,
- špetka soli,
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- V kuchyňském robotu (nebo ručně) smíchejte všechny suroviny a zpracujte je do kompaktního, nelepivého těsta.
- Po zabalení do potravinářské fólie jej nechte alespoň na 2 hodiny odležet v lednici.
- Poté z něj na pomoučeném kuchyňském vále vytvarujte menší rohlíčky.
- Plech na pečení vystelte pečicím papírem nebo použijte speciální silikonovou podložku, a uložte na něj vytvarované cukroví. Pečte jej při teplotě 160 °C asi 10 minut.
- Hotové kousky obalujte ještě zatepla ve směsi moučkového cukru a vanilky.
Zdravé ze špaldové mouky a bez cukru
Ježí se vám všechny chlupy při představě, kolik cukru do sebe během Vánoc dostanete? Mlsejte bez větších výčitek s výbornými špaldovými rohlíčky bez cukru.
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky,
- 200 změklého másla,
- 100 g mletých ořechů (vlašských, lískových nebo mandlí),
- 1 vejce,
- 1 žloutek,
- 60 ml javorového sirupu,
- 1 lžička vanilkového extraktu a/nebo semínka z vanilkového lusku.
Postup:
- Veškeré suroviny zpracujte do hladkého těsta, které by nemělo lepit.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej přes noc odpočinout v lednici.
- Na druhý den z těsta vyválejte několik válečků o síle cca 0,7 cm, které následně nakrájejte na cca 4 cm dlouhé dílky. Poté je vyformujte do tvaru podkovy.
- Vytvarované cukroví položte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte je zhruba 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Tip: Pomelte si úrodu ořechů na elektrickém mlýnku na ořechy, se kterým to půjde téměř samo. Díky multifunkčnímu provedení jej využijete celoročně – můžete v něm pomlít maso, naplnit domácí klobásky nebo nastrouhat zeleninu.
Jednoduché hrníčkové z vlašských ořechů
Kouzlo tohoto hrníčkového receptu tkví v rychlé přípravě těsta bez vážení jednotlivých surovin na kuchyňské váze. Objem hrnku by se měl pohybovat mezi 200–250 ml. Důležité je těsto nakonec „doladit“ podle potřeby, tj. přidat po troškách mouku nebo ořechy do příliš tekutého těsta, či naopak žloutek, kousek másla nebo trochu mléka do příliš suchého těsta.
Ingredience:
- 1½ hrnku hladké mouky,
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů (případně lískových oříšků nebo mandlí),
- ¾ kostky másla nebo Hery,
- 5 lžic moučkového cukru,
- 1 vejce,
- mléko (volitelné, podle potřeby),
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- Z uvedených ingrediencí zpracujte pevné, nelepivé těsto.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte minimálně 2 hodiny v chladu odpočívat.
- Z těsta vyválejte válečky o síle cca 0,7 cm a dále je pokrájejte na cca 3–4 cm dlouhé díly. Zatočte je do tvaru rohlíčků.
- Cukroví pečte při teplotě 170 °C asi 10 minut.
- Ještě zatepla jej obalujte v moučkovém a vanilkovém cukru.
Sádlové rohlíčky s máslem
Cukroví obohacené o vepřové sádlo je voňavé a krásně křehké. Jdete do toho letos s námi?
Ingredience:
- 300 g hladké mouky,
- 100 g změklého másla,
- 100 g moučkového cukru,
- 100 g vepřového sádla,
- 100 g mletých ořechů,
- ½ lžičky kypřicího prášku,
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Ke vzniklé směsi přidejte ostatní ingredience a vypracujte pevné těsto, které by nemělo lepit.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte ideálně na noc odpočinout do chladu.
- Poté z těsta vyválejte zhruba 0,7 cm silné válečky – rozkrájejte je na stejně dlouhé dílky a vytvarujte je do tvaru podkovy.
- Rohlíčky pečte 10–15 minut při teplotě 160 °C, dokud nezrůžoví.
- Horké cukroví obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Tip: Příliš lepivé těsto zkrotíte trochou mouky, zatímco trhání těsta vyřešíte přidáním malé trošky sádla.
Kokosové dia rohlíčky bez cukru
Toto cukroví si zamiluje každý, kdo se musí během vánočních svátků obejít bez cukru.
Ingredience:
- 75 g změklého másla,
- 150 g hladké mouky,
- 75 g strouhaného kokosu,
- 40 g sorbitu (potravinářské sladidlo),
- 1 vejce,
- 1 žloutek,
- ¼ lžičky vanilkového extraktu,
- 100 g mléčné dia čokolády na polevu.
Postup:
- Potravinářské sladidlo nechte rozpustit v malém množství vody a poté jej vmíchejte k prosáté mouce a dalším surovinám.
- Vypracujte vláčné těsto a uložte jej ideálně na noc do lednice.
- Ručně jej vyválejte na váleček silný asi 0,7 cm. Rozkrájejte ho na menší dílky o délce asi 4 cm a na pomoučeném vále z nich vytvarujte rohlíčky.
- Cukroví pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 180 °C zhruba 10–15 minut dorůžova.
- Dia čokoládu rozlámejte na větší kousky a rozpusťte ji v horké vodní lázni. Růžky vychlazených rohlíčků v polevě namáčejte, nechte okapat a zaschnout na kuchyňské mřížce. Efektně vypadá, i když je cukroví čokoládou jen pocákané.
Veganské bez vajec a másla
Křehoučkého těsta vonícího po vanilce se kvůli veganské stravě vzdávat nemusíte. Upečte si variantu bez vajec a másla, po které se budete olizovat až za ušima stejně, jako když jste byli děti. Během přípravy tohoto cukroví pro vegany byste měli myslet na jednoduchou zásadu – vejce a živočišné máslo lze nahradit rostlinnou alternativou, tedy veganským máslem.
Ingredience:
- 280 g hladké mouky,
- 100 g mletých vlašských ořechů,
- 40 g moučkového cukru,
- 200 g změklého veganského másla,
- 1 lžička citronové kůry,
- moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Postup:
- Smíchejte suché suroviny, přidejte do nich změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte 1–2 dny odležet v chladu.
- Z těsta vyformujte cca 0,8 cm silný váleček, nakrájejte jej na menší kousky o délce 4–5 cm a vytvarujte je ručně do tvaru podkovy.
- Cukroví pečte asi 8 minut při 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem nebo na speciální silikonové podložce.
- Po upečení je ještě teplé jemně obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.