Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové
Vyzkoušejte recepty na vánoční medové perníčky, které nadchnou dospělé i děti. Přinášíme vám tipy na nejlepší těsta pro přípravu žitných, celozrnných špaldových i hned měkkých kousků. Upéct si můžete i tradiční perníky, jejichž příprava je jednoduchá a rychlá. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci veganských pokrmů, kteří namísto medu, vajec a másla používají rostlinné alternativy. Připravte si chuťové pohárky, jdeme na to!
Jednoduchý recept na tradiční perníčky
Štědrý den se kvapem blíží, ale vy pořád někam spěcháte a ani tak nic nestíháte? V tom případě není vůbec špatné mít do zálohy recept na rychlé vánoční perníčky, na kterém se toho nedá moc pokazit. Jdete do toho s námi?
Ingredience:
- 60 g změklého másla a/nebo Hery,
- 90 g moučkového cukru,
- 400 g hladké mouky,
- 2 vejce,
- 3 lžíce tekutého medu,
- 1 lžička jedlé sody,
- 1 lžíce perníkového koření,
- 1 lžička kakaa na obarvení (volitelné).
Postup:
- Vajíčka rozmíchejte s cukrem do pěny metličkou.
- Smíchejte sypké suroviny (mouka, jedlá soda, koření a cukr), poté přidejte nakrájené změklé máslo a udělejte drobenku.
- K drobence vlijte med a vajíčka rozšlehaná s cukrem.
- Z hladkého a trochu lepivého těsta vypracujte bochánek a dejte ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto na 5 mm silný plát a vykrajujte různé tvary.
- Připravené perníkové kousky pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 185 °C asi 8 minut.
Co dělat, aby byly perníčky měkké? Nechte je alespoň 2 týdny odležet v uzavíratelné dóze. Můžete k nim přidat i jablko, nebo kousek chleba. Pozor však, aby vám s nimi cukroví nezplesnivělo.
Jak je ozdobit? Ozdobte je polevou pomocí zdobicího sáčku, případně speciální zdobičky. Cukrová poleva se vyrábí z moučkového cukru, citrónové šťávy a vaječných bílků. Někdo ji šlehá ve vodní lázni, jiný si umí poradit i bez ní. Každopádně perníčky nezdobte ihned, protože jsou ještě tvrdé a potřebují čas na změknutí.
Jak jim dodat lesk? Ihned po vytažení z trouby je potřete tenkou vrstvou rozšlehaného žloutku s trochou vody (příp. plnotučného mléka). To se na horkém perníku vysuší a jeho povrch zaimpregnuje. Do tekuté směsi lze přidat i špetku kakaa či potravinářského barviva (hnědého, červeného).
Top recepty na nejlepší vánoční cukroví Co je to advent a jaký má význam?
Tmavé perníky ze žitné mouky (bez kakaa)
Pokud nelpíte na tradičním receptu od své babičky, letos vyzkoušejte něco nového. Co takhle poctivé medové perníky ze žitné mouky? Díky ní bude těsto po upečení tmavé, a to i bez použití kakaa, které může někomu vadit kvůli alergii. Jestliže preferujete cukroví, které se musí na pár týdnů rozležet, aby změklo a zvláčnělo, bude to pravá volba.
Ingredience:
- 500 g žitné mouky,
- 250 g moučkového cukru,
- 3 vejce,
- 60 g tekutého medu,
- 125 g másla,
- ½ lžičky jedlé sody,
- ¼ lžičky kypřicího prášku z vinného kamene,
- ½ balíčku perníkového koření (cca 12 g),
- vejce na potření (není nutné).
Postup:
- Máslo rozpusťte s medem v hrnci a nechte vychladnout.
- Smíchejte veškeré sypké suroviny a do středu vyklepněte vejce i vychlazenou medovo-máslovou směs.
- Zpracujte těsto kuchyňským robotem, nebo ručně. Díky obsahu medu by mělo mít trochu lepivou konzistenci. Pokud se vám zdá lepivé až moc, přidejte mouku.
- Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z nich bochánky a zabalte je do potravinářské fólie. Nechte je odležet do druhého dne v lednici.
- Na pomoučeném válu vyválejte z těsta 5 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary.
- Cukroví pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 165 °C. Na upečení by vám mělo stačit 10 minut, ale může to být i déle podle typu trouby.
Ihned měkké perníčky? Zaručeně!
Čerstvě upečené perníky mají úžasnou chuť a jsou krásně měkké. Jenže když jim nedopřejete několik týdnů na dokonalé rozložení chutí a změknutí, budou o Vánocích nepoživatelné (pokud si na nich nechcete vylámat zuby). Pokud naopak chcete, aby byly měkké ihned a bez zbytečného čekání, pusťte se do toho.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky,
- 140 g moučkového cukru,
- 1 lžička jedlé sody,
- 2 lžíce tekutého medu,
- 50 g změklého másla,
- 2 vejce,
- 1 lžička perníkového koření,
- 1 žloutek a studená voda na potření (volitelné).
Postup:
- Ze sypkých surovin a změklého másla vytvořte drobenku, ke které vlijte vajíčko a tekutý med.
- Vypracujte ideálně v kuchyňském robotu měkké a poddajné těsto, jež může kvůli obsahu medu trochu lepit.
- Rozdělte jej na poloviny a vytvarujte bochánky, které zabalíte do potravinářské fólie. Poté nechte těsto odležet v lednici do druhého dne.
- Vyválejte jej na pomoučněném vále na 5 mm silný plát a vykrajujte do něj oblíbené tvary. Na jeden plech ukládejte vždy najednou tvary podobné velikosti, aby byly rovnoměrně upečeny.
- Pečte je na plechu vystlaném pečicím papírem asi 8 minut při teplotě 165 °C.
- Perníčky jsou po upečení měkké a pružné. Nečekejte, až zezlátnou! Že jsou upečené poznáte podle jejich spodní části, která je pevná a na první pohled upečená.
- Nezapomeňte je co nejdřív položit na mřížku, aby se odspodu nezapařily.
Zdravé špaldové z celozrnné mouky (nejen pro děti)
Zdravá vánoční pochoutka v podobě perníčků ze špaldové mouky? Proč ne! Pochutnají si na nich nejen děti, ale i dospělí.
Ingredience:
- 220 g celozrnné špaldové mouky (hladké),
- 50 g mletých vlašských ořechů,
- 6 g jedlé sody,
- 90 g změklého másla,
- 60 g medu,
- 1 lžíce perníkového koření,
- 30 g třtinového cukru,
- 1 vejce,
- 1 lžička kakaa na obarvení (volitelné).
Postup:
- Smíchejte sypké suroviny a poté k nim přidejte tekuté ingredience (změklé máslo, med, vejce).
- Měkké těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na noc do lednice.
- Aby se vám s ním dobře pracovalo, dopřejte mu hodinový odpočinek na kuchyňské lince.
- Na pomoučněném kuchyňském válu z něj vyválejte 4 mm silnou placku a vykrajujte libovolné tvary.
- Perníky pečte při teplotě 165 °C přibližně 10 minut.
Tip: Aby perníčky rychleji změkly, uložte je na týden do lednice ve vzduchotěsné potravinové dóze. Cukroví vám zde vydrží 2–3 týdny.
Veganské (bez medu, vejce a másla)
Upečte si lahodné perníkové pečivo bez použití živočišných produktů, jako je máslo, vejce nebo med, který lze snadno nahradit agávovým sirupem. Namísto vejce vám zase skvěle poslouží rostlinný jogurt nebo měkké silken tofu. Troufnete si na jeho výrobu?
Ingredience:
- 400 g hladké mouky,
- 140 g moučkového cukru,
- 50 g rostlinného tuku,
- 2 lžíce agávového sirupu,
- 1 lžička jedlé sody,
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku (20 g),
- 2 lžíce kakaa,
- 2 lžíce perníkového koření,
- ⅓ hrnku rostlinného jogurtu (nebo hedvábného silken tofu).
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujte pevné těsto.
- Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
- Na pomoučněném kuchyňském vále vyválejte 4 mm silný plát a vykrajujte oblíbené tvary.
- Perníčky pečte asi 10 minut při teplotě na 170 °C.