Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další
Pečené cukroví je klasikou, kterou se vyplatí pro větší chuťovou i vizuální pestrost nakombinovat s různými nepečenými druhy. Vyzkoušejte nejlepší recepty inspirované lahodným dezertem tiramisu či kokosovými pralinkami Raffaello. Za hřích stojí i dobroty z Tatranek, ovesných vloček, ale i rumové kuličky z piškotů a také oblíbený sladký salám se sušeným ovocem nebo želé bonbóny.
Obsah článku
- Čokoládové košíčky (šuhajdy)
- Nepečený čokoládový salám
- Kokosové nepečené kuličky à la Raffaello
- Ořechové cukroví (mandle, lískové nebo vlašské ořechy)
- Tatrankové kuličky obalené v kokosu
- Zdravější varianta z ovesných vloček
- Lahodné tiramisu kuličky
- Rumové kuličky z piškotů, sušenek nebo zbytků cukroví
Čokoládové košíčky (šuhajdy)
Šuhajdy, zvané také šohajdy nebo šohajky, jsou tradičním vánoční cukrovím se slovenskými kořeny, které se těší velké oblibě i v našich končinách. Jde o čokoládovou laskominu v papírovém košíčku, na jehož dně se skrývá výborná náplň. Nejčastěji jde o nádivku z mletých ořechů, kávy nebo slazeného kondenzovaného mléka, jež je zalitá vrstvou lahodné čokolády. Navrch navíc přijde ozdoba v podobě ořechu, lentilky, kousku kandovaného ovoce, želé bonbonu nebo cukrářského posypu.
Ingredience:
- 50 ml kávy,
- 100 g krystalového cukru,
- ½ lžičky vanilkového extraktu,
- 100 g mletých ořechů dle vlastního výběru,
- 50 g ztuženého tuku,
- 1 lžička rumu.
Postup: Na mírném ohni krátce povařte za stálého míchání cukr s čerstvě uvařenou kávou. Poté k nim přidejte ostatní suroviny (kromě rumu) a nechte směs krátce převařit, aby se jednotlivé složky spojily. V závěru do ní vlijte trochu rumu dle vlastních preferencí. Směs je po vychlazení připravená k použití.
Ingredience:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko (397 g),
- 100 g másla,
- 100 g mletých ořechů,
- 1 lžička vanilkového extraktu.
Postup: Den předem uvařte Salko (2 hodiny a úplně ponořené ve vodě) a na druhý den jej v hrnci krátce povařte s máslem, mletými ořechy, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Po vychlazení je směs připravená k použití.
Ingredience:
- 200 g čokolády,
- 100 g ztuženého tuku (příp. jiného tuku),
- 1–2 lžíce kakaa.
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte kvalitní čokoládu, ztužený tuk a 1–2 lžíce kakaa na zahuštění polevy. Místo ztuženého tuku lze použít i kokosový olej nebo máslo.
Postup: Lžičkou nalejte na dno cukrářských košíčků trochu čokolády, košíčkem jemně zatočte, aby se čokoláda dostala i na stěny košíčků a poté ji nechte ztuhnout. Do košíčku následně přidejte lžičkou nádivku a zalijte až téměř po vrch košíčku rozpuštěnou čokoládovou polevou. Po mírném zatuhnutí šuhajdy libovolně ozdobte – oříškem, lentilkou či gumovým medvídkem a dále uchovávejte v chladu.
Pokud se vám poštěstí odolat a ihned je nesníst, vydrží vám v chladu až 2 týdny. Nezapomeňte ovšem na to, že by se čokoládové cukroví nemělo nechávat na mrazu, protože by čokoláda mohla popraskat.
Nepečený čokoládový salám
Co takhle si dát nepečené cukroví ve tvaru salámu? Pro děti může být zajímavým zpestřením vánočních svátků a pro jejich rodiče zase sladkou vzpomínkou na dětství. Základem jsou piškoty, máslo, sušené ovoce a kakao. Ve verzi pro děti raději vynechte rum.
Ingredience:
- 300 g piškotů nebo máslových sušenek,
- 150 g moučkového cukru,
- 150 g změklého másla,
- 2 lžíce kakaa,
- 6 lžic mletých ořechů,
- 2 lžíce nakrájeného sušeného ovoce,
- 1–2 lžíce rumu (volitelné),
- kakao nebo strouhaný kokos na obalení.
Postup: Piškoty nebo máslové sušenky nakrájejte na menší kousky nebo je nahrubo rozmixujte. Moučkový cukr promíchejte s kakaem, mletými ořechy, máslem, piškoty a nahrubo nakrájeným sušeným ovocem. Do verze pro dospělé můžete nakonec přidat pro konzervaci a tradiční vánoční vůni trochu rumu. Ze směsi vytvarujte váleček ve tvaru salámku, obalte jej v kokosu nebo kakau a nechte přes noc ztuhnout v lednici. Hotový salám poté zabalte do alobalu nebo pečicího papíru a nechte 3–5 dní odležet na chladném místě. Skladujte jej ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vám vydrží minimálně 2 týdny.
Náš tip: Namísto sušeného ovoce přidejte do cukroví nakrájené želé bonbony a na závěr salámek pocákejte lahodnou čokoládovou polevou.
Kokosové nepečené kuličky à la Raffaello
Vánoční cukroví ve formě lahodných kokosových kuliček inspirovaných pralinkami Raffaello zaujme všechny milovníky kokosu, kondenzovaného mléka a jemných mandlí. Snadná a rychlá příprava z nich dělá oblíbený druh s relativně dobrou výdrží. Pro prodloužení jejich trvanlivosti je doporučujeme skladovat v mrazáku, odkud je stačí krátce před konzumací vytáhnout.
Ingredience:
- 180 g strouhaného kokosu,
- 50 g rozpuštěného másla,
- 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko (397 g),
- celé mandle (lze nahradit lentilkami nebo lískovými oříšky),
- strouhaný kokos na obalování.
Postup: Lžící smíchejte strouhaný kokos, vlažné rozpuštěné máslo a zahuštěné slazené mléko Salko. Lepivou hmotu nechte na hodinu odležet v lednici a poté z ní ručně tvarujte kuličky o průměru cca 2 cm. Do každého kousku ukryjte překvapení v podobě mandle, kterou lze nahradit lískovým oříškem nebo třeba lentilkou, jež potěší hlavně děti. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu a ukládejte do malých cukrářských košíčků. Skladujte je v chladu, kde vydrží i několik týdnů.
Tajný tip: Směs můžete posunout na vyšší level přidáním lžíce sušeného mléka, mletých oplatek nebo rozmixovaných ovesných vloček. Nezapomeňte však o přidané množství zároveň odebrat ze strouhaného kokosu. Chuť této dobrůtky obohatíte přidáním lžíce mandlového likéru.
Ořechové cukroví (mandle, lískové nebo vlašské ořechy)
Základem tohoto receptu jsou mleté ořechy dle vlastního výběru a cukr s máslem. Na provonění použijte rum a kvalitní holandské kakao.
Ingredience:
- 160 g změklého másla,
- 200 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí),
- 200 g moučkového cukru,
- 2 lžíce rumu,
- 1 lžíce kakaa (nebo karobu),
- mleté ořechy na obalení.
Postup: Ze změklého másla, mletých ořechů, moučkového cukru, rumu a kakaa (případně karobu) vypracujte kompaktní hmotu. Vytvarujte z ní ve dlaních kuličky o průměru 1,5–2 cm a obalte je v mletých ořeších. Skladujte je v suchu a chladu, kde vám díky obsahu alkoholu vydrží 2–3 týdny.
Tatrankové kuličky obalené v kokosu
Lískooříšková chuť s nádechem rumu a kokos na povrchu – to jsou kuličky z oblíbené tyčinky Tatranky. Vyzkoušíte je?
Ingredience:
- 5 ks lískooříškových tyčinek Tatranky,
- 160 g změklého másla,
- 250 g moučkového cukru,
- 3 lžíce rumu,
- 3 lžíce mléka,
- strouhaný kokos na obalování.
Postup: Tatranky vložte na 3 hodiny do mrazáku a poté je najemno nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny a vypracujte pevné těsto. Poté v rukou vytvarujte malé kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu. Cukroví skladujte v chladu, kde by vám mělo vydržet zhruba 2 týdny.
Zdravější varianta z ovesných vloček
Ačkoli tento recept obsahuje cukr i máslo, je přeci jen o něco zdravější než výše uvedené druhy. Namísto rozemletých piškotů či sušenek využijete ovesné vločky nadupané vlákninou a o jedinečnou chuť se postarají med a sušené ovoce.
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček,
- 125 g změklého másla,
- 150 g třtinového cukru,
- ½ lžičky vanilkového extraktu (lze nahradit semínky z vanilkového lusku),
- 30 g nasekaných ořechů dle vlastního výběru,
- 30 g nasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky atd.),
- 3 lžíce medu,
- 3 lžíce rumu,
- kakao/strouhaný kokos/karob/mandlová mouka/mleté ořechy na obalování.
Postup: Za stálého míchání opražte nasucho na pánvi ovesné vločky a hlídejte si, abyste je nepřipálili. Smíchejte je s ostatními surovinami a vypracujte do tvárné hmoty. Těsto nechte na hodinu odpočinout v lednici a poté z něj vytvarujte kuličky. Ty nakonec obalte ve strouhaném kokosu, kakau nebo mletých ořeších. Kakao lze nahradit karobem, který snáší i alergici na kakao. Při skladování v suchu a chladu vydrží 1–2 týdny.
Lahodné tiramisu kuličky
Přeneste se na okamžik do slunné Itálie a ochutnejte měkoučké kuličky inspirované populárním dezertem tiramisu, jež vás okouzlí hned na první skus. Prvotní nahořklá chuť kakaa se vám v ústech během chvilky promění v sladkou tečku obohacenou o kávu a hutné mascarpone.
Ingredience:
- 1 vychlazené espresso (25–35 ml),
- 50 g moučkového cukru,
- 1 kelímek mascarpone,
- 140 g cukrářských piškotů (dlouhých),
- kakao na obalování.
Postup: Cukr vyšlehejte s mascarpone, poté k němu přidejte vychlazené espresso a namleté cukrářské piškoty. V dlaních formujte menší kuličky o průměru asi 1,5 cm a obalte je v kakaovém prášku. Skladujte je v suchu a chladu, kde vám vydrží asi 4 dny.
Rumové kuličky z piškotů, sušenek nebo zbytků cukroví
Mnozí strávníci považují za nejchutnější nepečené cukroví právě rumové kuličky. Pokud se po nich můžete i vy utlouct, vyzkoušejte jednoduchý recept z mletých piškotů, oříšků a nasekaných šťavnatých rozinek.
Ingredience:
- 200 g rozdrcených piškotů a/nebo sušenek,
- 240 g změklého másla,
- 160 g moučkového cukru,
- 120 g nahrubo rozkrájených rozinek,
- 5 lžic mletých ořechů (vlašských, lískových nebo mandlí),
- 6 lžic rumu,
- 4 lžíce kakaa,
- strouhaný kokos na obalování.
Postup: Piškoty, sušenky či zbytky cukroví namelte v mixéru, smíchejte s nahrubo nakrájenými rozinkami, mletými ořechy, moučkovým cukrem a kakaem. Po smíchání suchých ingrediencí přidejte rum a změklé, na menší kostky nakrájené máslo. Poté vypracujte rukama kompaktní a měkké těsto. Z těsta tvarujte mezi dlaněmi stejně velké kousky do tvaru kuliček a obalujte je ve strouhaném kokosu. Poté je uložte do větších cukrářských košíčků. V chladu a suchu vydrží přibližně týden.
Náš tip: Doprostřed každé kuličky vložte kompotovanou višeň naloženou přes noc v rumu.