Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy
Podzim je obdobím padajících listů, vůně přicházející zimy, tajemných ranních mlh, a zejména lahodných dýní. Kulaté, oválné, malé či velké, oranžové, žluté, zelené i modré, jedlé i okrasné. Můžete je sníst nebo z nich vyrobit hezkou podzimní dekoraci. Co s dýní, jak ji vydlabat a jaké recepty si z ní můžete uvařit?


Dýně jako součást zdravého jídelníčku
Dýně je nejen sympatická na pohled, ale je také zdravá. Její dužina obsahuje téměř z 90 % vodu, dále vlákninu, bílkoviny a málo sacharidů. Její součástí jsou navíc i hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, zinek, selen, sodík, beta-karoten a vitamin A. Dále obsahuje i vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky.
Tyto buclaté oranžové plody působí příznivě i na naše trávení a vylučování toxických látek z těla, a to právě díky obsažené vláknině. Kromě jiného uklidňuje nervy, podporuje správnou činnost srdce i funkci slinivky a posiluje imunitní systém.
- Jsou bohatým zdrojem většího množství zinku, který přispívá k léčbě mnoha nemocí.
- Obsahují železo, vápník, vitaminy skupiny B, nenasycené mastné kyseliny, fosfor a lecitin.
- Podporují zmírnění příznaků zvětšené prostaty.
- Stimulují krevní oběh a zvyšují počet červených krvinek v těle.
- V nich obsažený vápník, zinek, měď a další minerály zvyšují hustotu kostí, díky čemuž semínka působí jako prevence osteoporózy.
- Snižují riziko infarktu a mrtvice.
- Obsažený hořčík podporuje zdravý a klidný spánek.
- Jsou chuťově výborná. Vyniknou v domácím chlebu, smoothie, v jogurtu, salátu a jsou vhodná i pro přímou konzumaci (ve vysušeném stavu).
- Neodmyslitelně patří k ozdobení dýňové polévky.
- Lisuje se z nich dýňový olej, který zlepšuje kvalitu zubů, pokožky, vlasů i nehtů. Dále pomáhá při obnově energie, zlepšuje trávení a je velmi lehce stravitelný.

Jaké má dýně druhy? Neboť odrůdy všech barev i chutí
Dýně, to není jen přerostlý Goliáš a drobnější oranžová Hokaido, jež pořídíte v každém supermarketu. Chtěli byste přesněji vědět, jaké může mít dýně druhy?
Mezi u nás nejoblíbenější odrůdy patří:
- Hokaido: Má nasládlou chuť a tenkou slupku, kterou není potřeba před konzumací loupat. Její sytě oranžová barva je zapříčiněna velkým množstvím beta-karotenu. Sladká chuť ji předurčuje k použití do koláčů, polévek, džemů, kompotů a z její dužiny snadno připravíte slaďoučké pyré. Její blahodárné účinky na lidské zdraví lze přisoudit obsahu mnoha vitaminů a minerálů. Čistí organismus a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Na své si s ní přijdou i dietáři a diabetici.
- Máslová dýně: Poznáte ji podle typického tvaru hrušky a šedivé až nažloutlé barvy slupky. Její chuť je jemně nasládlá a někomu může připomínat lískové oříšky. Velkou výhodou této odrůdy je pouze nepatrné množství semínek. Hodí se k restování a grilování, k masu a lze ji použít i do omáček, nádivek, krémových polévek nebo k přípravě pyré. Je bohatá na vitaminy A a B, hořčík, vápník a draslík. Je vhodná na přípravu prvních příkrmů pro děti.
- Špagetová dýně: Pochází z Japonska a okouzlí vás svým oválným tvarem a žlutou barvou. Přívlastek „špagetová“ nese podle své dužiny, která se po upečení rozdělí na tenká vlákna připomínající právě špagety. Lze ji proto použít jako zdravou náhradu za těstoviny. Obsahuje velmi málo kalorií, ale hodně kyseliny listové, vitaminu A, draslík i beta-karoten.
- Goliáš: Jak už název napovídá, jde o velkoplodou odrůdu, kterou měla na své zahrádce babička snad každého z nás. Má hladkou, sytě oranžovou slupku a obsahuje obrovské množství vody. Protože její váha dosahuje až 30 kg, je náročná na sběr i zpracování v kuchyni. Ukrývá se v ní ohromné množství semínek, která se vyplatí vysušit v troubě se solí, nebo z ní také můžete vyrobit obrovskou vyřezávanou ozdobu.
- Muškátová dýně: Její plody jsou tmavě zelené s výrazným žebrováním a mohou dosáhnout hmotnosti 10 až 20 kg. Sytě oranžová, velmi měkká dužina je vhodná k přípravě polévek, pyré, koláčů a zavařování kompotů. Kvůli svému mexickému původu si potrpí na teplé klima, což je důvod, proč se jí u nás většinou nedaří.
- Okrasné dýně: Ačkoli jsou jedlé, do jejich přípravy se nepouštějte. Ušetříte si tím čas i nervy. Jsou drobné, s hrubou strukturou slupky a z jejich dužiny byste se moc nenajedli, protože jí je málo. Dýně ve tvaru andělských křídel, hvězdic, trnové koruny s výrůstky i dlouhokrkých labutěnek použijte raději na podzimní dekoraci svého obydlí. Jejich typickým znakem je menší velikost, nepravidelný tvar a bradavice na povrchu slupky.

Nejlepší recepty z dýně - polévka, koláč, pečená dýně a další
Recept na pečenou dýni hokaido s nivou a česnekem
Ingredience:
- Středně velká dýně hokaido,
- balení sýra s modrou plísní (typ niva),
- hrst čerstvých nasekaných bylinek podle chuti,
- hrst oblíbených oříšků,
- palice česneku,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
Slupku dýně očistěte vlhkým hadříkem a zbavte případných nečistot. Dýni nakrájejte na větší kousky a vysypte je na mělký plech vystlaný pečicím papírem. K dýni přidejte nakrájené bylinky a česnekové stroužky ve slupce.
Směs zakápněte olivovým olejem (aby jím byly všechny kousky pokryté), osolte, opepřete a pečte na 200 °C zhruba 40 minut. Upečenou dýni posypte rozdrobeným plísňovým sýrem a oříšky. Navrch můžete použít několik slunečnicových semínek a čerstvé bylinky.
Recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem
Ingredience:
- Dýně hokaido,
- olivový olej a kousek másla,
- mletý kmín,
- cibule,
- pár stroužků česneku,
- zeleninový nebo kuřecí vývar,
- sůl a pepř,
- kokosové mléko v plechovce (lze nahradit smetanou),
- loupaná dýňová semínka,
- bazalka, koriandr nebo jiné bylinky.
Dýni zakápněte olivovým olejem, osolte ji, opepřete a lehce posypte mletým kmínem. Pečte ji v troubě na plechu vystlaném pečicím papírem při teplotě 200 °C asi 40 minut. K dýni můžete přidat i nevyloupané stroužky česneku, které díky pečení krásně zesládnou a změknou. Upečenou dýni nechte trochu vychladnout a buďto na ní slupku nechte, nebo ji jednoduše odstraňte nožíkem. Cibuli orestujte na olivovém oleji s kouskem másla a přidejte upečenou dýni, kterou následně podlijte menším množství vody nebo vývaru.
Po uvaření polévku rozmixujte, decentně dokořeňte (myslete na to, že dýně je již ochucená z pečení) a zjemněte troškou kokosového mléka, které lze nahradit smetanou. Loupaná dýňová semínka orestujte na pánvi (pozor na spálení, neustále je míchejte) a dozdobte jimi hotovou krémovou polévku. Navrch přidejte špetku čerstvě nasekaných bylinek nebo lísteček bazalky, pár kapek kokosového mléka a můžete podávat. Jako přílohu lze podat krajíc celozrnného chleba.



Recept na americký dýňový koláč
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky,
- 125 g změklého másla,
- 8 PL vody,
- větší špetka soli.
Ingredience na náplň:
- 3 ks vejce,
- 120 ml smetany ke šlehání,
- 100 g třtinového cukru,
- 400 g pyré z dýně hokaido,
- špetka soli,
- 1 ČL mletého hřebíčku,
- 1 ČL mleté skořice,
- ½ ČL mletého zázvoru,
- ½ ČL mletého kardamomu,
- ½ ČL badyánu,
- špetka muškátového oříšku,
- citronová kůra z malého citronu.
Zdobení: oříšky, dýňová semínka, brusinky, šlehačka
Náplň: Dýni hokaido rozkrojte na poloviny a upečte do změknutí. Z upečené dýně odstraňte slupku a po vychladnutí ji rozmixujte na jemné pyré, které dochutíte aromatickým kořením. Do náplně přidejte cukr a míchejte, dokud se v hmotě nerozpustí. Do náplně nakonec vlijte v misce rozmíchaná vejce se smetanou.
Těsto: Z mouky, špetky soli a nakrájeného změklého másla vypracujte drobenku, do které postupně po troškách přidávejte vodu, až dokud nevznikne vláčné těsto. Kulatou koláčovou formu pokryjte vyváleným těstem a důkladně ho zapracujte do všech záhybů na okrajích. Těsto zapečte bez náplně na 10 minut při teplotě 180 °C.
Poté vlijte dýňovou náplň na těstový korpus a pečte ho dalších 30 až 40 minut. Koláč lze před vložením do trouby ozdobit oříšky a hotový ho můžete zjemnit šlehačkou.
Recept na dýňovou marmeládu
Ingredience:
- 1 kg dýně hokaido,
- 1 kg jablíček,
- 1 citrón,
- ½ kg cukru,
- 1 vanilkový cukr (nebo semínka z vanilkového lusku),
- želírovací cukr (množství podle typu cukru, aby byl zachován správný poměr oproti zeleninovo-ovocné složce),
- kapka rumu,
- špetka kyseliny citronové.
Dýni a oloupaná jablka nakrájejte na menší kostky a dejte do kastrolu. Přidejte k nim citronovou šťávu a pomalu vařte. Po mírném rozvaření vsypte cukr, želírovací cukr, rum a trošku kyseliny citronové. Po chvíli směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Po dalším krátkém povaření naplňte horkou marmeládou čisté sklenice, které pak obraťte vzhůru dnem, aby se ve sklenicích vytvořil potřebný podtlak.

Jak vydlabat dýni?
- Pokud nemáte dýni z vlastní zahrádky, pořiďte si ji v obchodě. Upřednostněte větší kus, do kterého se vám bude snadněji vyřezávat vybraný motiv.
- Nožem nejprve odřežte vrchní část dýně (kolem stonku), čímž vytvoříte dýni klobouček, nebo udělejte otvor ve spodní části dýně (vyřezanou dýni položíte na „podstavec“ jako stínítko).
- Vybírejte dýni bez defektů, aby vám vydržela co nejdéle a předčasně se nezkazila.
- Dbejte na to, aby byl otvor dostatečně velký na vydlabávání semínek a bezpečnou manipulaci se svíčkou.
- Ostrou a velkou lžící vydlabejte z dýně měkkou dužinu se semínky.
- Vnitřek dýně by měl být hladký a bez zbytků dužiny, aby nezačal předčasně hnít.
- Dejte pozor, abyste slupku dýně při vydlabávání lžící příliš neztenčili. Nebyla by pak dostatečně odolná.
- Klobouček dýně ponechte co nejsilnější, aby vydržel tepelný žár svíčky. Pokud byste odstranili víc než pouze měkkou dužinu se semeny, víko by se vám po pár dnech propadlo.

Vyřezávání dýně - jak na to?
- Volte tenké a ostré vykosťovací nože. Skvěle vám poslouží i menší nožík či dokonce skalpel.
- Na vyřezávání dýně můžete použít speciální nástroje na tzv. carving, tedy vyřezávání do různých druhů zeleniny a ovoce. Hodí se zejména na vyřezávání složitějších tvarů.
- Nejdřív ze všeho si vyberte motiv. Ten předkreslete měkkou tužkou nebo lihovým popisovačem na slupku dýně.
- Pro přenos komplikovanějšího motivu na dýni použijte předem připravenou papírovou šablonu.
- Kromě obličejů jsou oblíbené i siluety například koček či netopýrů.
- V případě vyřezávání jednoduchého obličeje strašidla dbejte na to, aby byly symetricky rozloženy jeho jednotlivé části – oči, nos a ústa se zuby.
- Vyřezávejte pomalu a s maximální opatrností. Ne každé uklouznutí nože lze napravit. Stačí jeden nešikovný řez a kočka může zůstat bez ocásku, stejně jako vy bez kusu kůže na prstu (v lepším případě).
- Dužina dýně může mírně klouzat, proto udržujte v rámci možností své nástroje čisté. V případě potřeby projeďte vlhkým hadrem po slupce dýně, abyste měli situaci víc pod kontrolou.
DIY dekorace a tvoření na Halloween
Jak prodloužit životnost vyřezané dýně?
Teplé počasí a vysušování vnitřku dýně plamenem svíčky neprospívá její celkové kondici. Chcete navzdory tomu svému uměleckému výtvoru prodloužit jeho už tak dost krátký život?
- Předčasnému uhnívání a plesnivění lze částečně zabránit potřením všech řezných ploch vazelínou. Dá to sice trochu práce, ale řezy zůstanou na určitý čas zakonzervované.
- Samozřejmostí by mělo být uskladnění na co nejchladnějším místě. Tudíž balkon je lepší než okenní parapet v dětském pokojíčku, ale zároveň stinné místečko před vchodovými dveřmi je zase o něco vhodnější než balkon, na který svítí celé odpoledne sluníčko.
- Do dýně vkládejte nízké čajové svíčky. Vyšší svíce sice hoří déle, ale rychleji spálí nebo teplem naruší víko dýně.
- Na dnešním trhu lze bez problémů pořídit LED svíčku, která simuluje žár skutečné svíčky. Dýně vám tak nejenomže vydrží delší dobu, ale bude zároveň i bezpečnější.



Podzimní dekorace s dýněmi
- Nejjednodušší dekorací s dominující dýní je přírodní aranžmá. Do košíčku nebo na tác lze naaranžovat dýni se šiškami, šípky, jeřabinou, listím a jinými přírodninami. Venku na balkoně či zahradě vydrží déle než ve vytápěném interiéru.
- Dýni můžete použít i místo vázy. Dýni odkrojte vrchní část kolem stonku, vydlabejte z ní měkkou dužinu se semínky, vystelte igelitem a vložte dovnitř floristickou hmotu. Neváhejte použít materiál ze své zahrádky nebo přírodniny nasbírané během podzimní procházky. Do hmoty můžete kromě jeřabin, šípků či suchých pšeničných klasů zapíchnout i řezané květy. Takové astry, třapatky, ostálky a jiřiny vydrží ve váze poměrně dlouho, a dekoraci svými jasnými barvami navíc krásně rozzáří.
- Máte doma jednobarevnou dýni, kterou byste rádi oživili svůj domov? Pomocí navlhčeného hadříku zbavte povrch dýně veškerých nečistot, důkladně jej osušte a natřete zlatou akrylovou barvou. Po úplném zaschnutí barvy odřízněte vrchní část dýně kolem stopky, vydlabejte měkkou dužinu se semeny a následně ji vystelte flísovou látkou. Již vám nic nebrání manipulovat s dýní jako s klasickým květináčem – zasaďte do ní sukulenty, na které je vhodné použít vzdušnější typ půdy (s perlitem nebo pískem). Okraje dýně potřete kosmetickou vazelínou nebo je zakryjte mechem, abyste zabránili jejich vyschnutí. Ani v tomto případě se nebojte zakomponovat do svého veledíla přírodniny typu žaludy, šišky, kaštany, jeřabiny nebo vřes.
- Dýně vypadá atraktivně i v jednoduché kombinaci se svíčkami. Volte spíše menší okrasné kousky, které byste stejně v kuchyni nevyužili. Okrasné dýně hýří samy o sobě pestrými barvami, což ovšem neznamená, že jim nemůžete vypomoct vrstvou akrylové barvy, aby perfektně zapadly do vašeho interiéru. Po zaschnutí je vhodné zafixovat akrylovou barvu tenkou vrstvou laku, do kterého lze ještě zamokra zapracovat třpytky a jiné ozdoby.



Háčkovaná dýně – dekorace, která vydrží
Dýni zařazujeme právem mezi nejoblíbenější podzimní dekorace, neboť nabízí nespočet možností zdobení a kombinování s jinými plodinami. Pokud jste fanoušky originálních rukodělných výrobků, můžete se pustit do výroby dýně, která vám neshnije a i za rok bude stejně krásná.
Co budete potřebovat?
- Klubíčko příze,
- háček,
- nůžky,
- vyšívací jehla,
- celá skořice,
- duté vlákno.
Jakou přízi a háček jsme vybrali?
Při výrobě naší háčkované dýně jsme pracovali s přízí zn. Drops Soft Tweed, která není 100% jednobarevná, neboť místy obsahuje i jiné barevné odstíny, zatímco struktura vlákna není úplně hladká. Tento neobvyklý materiál a hrubší struktura dodá výslednému výrobku rustikální nádech. Její složení je 50 % merino vlna, 25 % alpaka a 25 % viskóza. Jelikož nejde o merino vlnu s úpravou Superwash, je doporučováno ji prát pouze ručně. Při praní v pračce by se mohl výrobek nenávratně poškodit. Díky alpace bude háčkovaná dýně jemně chlupatá, což jen zvýrazní rustikální styl. Pokud byste chtěli dýni mimo sezónu poskytnout třeba dětem na hraní, doporučujeme vybírat přízi ze 100% bavlny, kterou lze prát v pračce.
Na háčkování jsme zvolili japonský háček zn. Tulip Etimo Red, jehož ergonomická rukojeť je vyrobena z jemného silikonu. Jeho matné červené provedení je příjemné pro zrak a po jeho kovové části příze skvěle klouže. Háček je lehký, snadno se s ním pracuje a nebolí z něj zápěstí. Respektovali jsme doporučení výrobce příze Drops Soft Tweed (uvedeném na štítku příze) a na háčkování použili háček o velikosti 4,00 mm.


Obr. 1 – Vlevo: Klasický řetízek. Vpravo: Šipkami označená očka na prostrčení háčku a následné nahození příze na něj.


Obr. 2 – Vlevo: Šipkami označená očka pro směr prostrčení háčku tak, aby vyšel pletený vzor. Vpravo: Po několika prvních řádcích se již rýsuje pletený vzor typu hladce – obrace.
Háčkovaná dýně krok za krokem
- Klasický řetízek: Na přízi udělejte uzlík, kterým prostrčíte háček. Na háček naberte přízi, provlékněte ji uzlíkem (tj. očkem) a tímto způsobem pokračujte do chvíle, než je váš řetízek dostatečně dlouhý (viz obr. 1 – vlevo). Řiďte se jednoduchou rovnicí: délka řetízku = výška dýně. Pro naši dýni jsme uháčkovali řetízek o délce 50 oček. Na menší dýni si ovšem vystačíte i s pouhou polovinou.
- Ukončení řetízku a první řádek: Háček prostrčte předposledním očkem od konce řetízku (tedy 2. očko zprava) a uháčkujte tzv. krátký sloupek. Dělá se podobně, jako u háčkování klasického řetízku v prvém kroku, jen se dvěma rozdíly. První rozdíl – nejprve musíte háček prostrčit prvním volným očkem, které vidíte (viz obr. 1 – vpravo). Druhý rozdíl – krátký sloupek spočívá ne v jednom, nýbrž ve dvou provléknutích. Tudíž: prostrčit volným očkem, nahodit přízi, provléknout přes první očko, nahodit přízi a provléknout oběma očky, které jsou na háčku nahozené. A znovu: prostrčit, nahodit, provléknout jedním, nahodit a provléknout oběma. Takto sloupkujte dál a dál, až dojdete na konec řádku.
- Ukončení prvního řádku a druhý řádek: Po uháčkování krátkého sloupku do posledního volného očka v prvním řádku si nahoďte jedno prázdné očko (tudíž stačí pouze nahodit přízi a provléknout očkem, které je již na háčku). Díky tomu se při háčkování druhého řádku dostanete na výšku krátkého sloupku. Tvar obdélníku, jenž se budete snažit dosáhnout, bude tímto způsobem rovnější a bez deformací po stranách. Rozháčkovaný základ dýně protočte (zprava doleva) a háček prostrčte opět předposledním volným očkem (druhé zprava), kde začnete nanovo háčkovat jeden krátký sloupek za druhým až po konec řádku.
- Třetí, čtvrtý, pátý… V předchozích bodech je celý popis toho, co vám stačí k uháčkování obdélníku pro svou podzimní dekoraci ve tvaru dýně. Pokračujte tedy v háčkování a když už budete mít hotový pořádný kus, vyzkoušejte k sobě shrnout stranu (jednu z těch dvou, u kterých jste nahazovali prázdné očko z bodu 2) pro představu o šířce dýně. Pro naši dýni jsme uháčkovali přibližně 50 řádků.
- Pletený vzor: Nejen u pletení se dá vyhrát se vzory. Strukturu dýně můžete udělat hladkou – a to tak, že budete háček prostrkávat oběma očky krátkého sloupku, nebo se vzorem pleteného hladce – obrace. Toho docílíte prostrkáváním háčku pouze zadním očkem z krátkého sloupku (viz obr. 2 – vlevo). I po protočení na nový řádek háček propichujte vždy do zadního očka.


Obr. 3 – Vlevo: Sešitím protilehlých stran vytvoříte kapsu, kterou lze prostrčit ruku. Uprostřed: Pomocí střídavého stehu kolem obvodu obdélník stáhněte. Vpravo: Do vzniklého úzkého otvoru vložte skořici.
A co dále?
- Háčkování ukončete prostrčením zbytku příze očkem nahozeným na háčku. Nesnažte se přízi využít do posledního centimetru, aby vám zbyla na sešití celé dýně. Na to by vám měl vystačit cca 1,5metrový kus.
- Sešijte k sobě strany uháčkovaného obdélníku tak, aby vám vznikla kapsa, která je z obou stran rozevřená (viz obr. 3 – vlevo). Měla by vypadat jako rovný, krátký rukáv.
- Kapsu otočte na výšku a vrchní linii utáhněte přízí „na harmoniku“ pomocí vyšívací jehly s velkým okem (viz obr. 3 – uprostřed).
- Do vzniklého úzkého otvoru vložte celou skořici nebo kousek klacíku (viz obr. 3 – vpravo). Dýňový stonek si můžete i sami uháčkovat.
- Spodním otvorem vyplňte dýni dutým vláknem (viz obr. 4 – vlevo).
- Pomocí jednoduchého „harmonikového“ stehu otvor co nejsilněji utáhněte (viz obr. 4 – uprostřed) a následně jej zajistěte několika stehy, aby z dýně náplň nevypadávala.
- Dýni nezapomeňte utáhnout pevnou přízí i vertikálním směrem, díky čemuž bude vypadat reálněji. Rozdělte ji na 6 nebo 8 dílů tak, jako byste udělali jeden obrovský steh začínající u stonku a končící na spodní straně dýně.


Obr. 4 – Vlevo: Spodním otvorem vyplňte dýni dutým vláknem. Uprostřed: Přízí silně stáhněte spodní okraj obdélníku. Vpravo: Uháčkovanou dýni lze ozdobit kouskem jutového provázku, stuhy nebo krajky.

Tipy pro háčkování dýně:
- Příze by vám během háčkování měla hladce proklouzávat po háčku i mezi očky. Neměla by drhnout (tedy být příliš utažená), ale ani hodně uvolněná, protože finální výrobek by byl plný mezer, přes které by vykukovalo ven bílé duté vlákno.
- Pokud se vám povedlo přeci jen uháčkovat dýni tak, že z ní čouhají bílé vlákna výplně, můžete ji nejdřív vystlat kouskem látky podobné barvy (oranžová, hnědá, žlutá) a až pak do ní napěchovat duté vlákno.
- Přízi mějte omotanou kolem ukazováčku levé ruky, zatímco palcem a prostředníkem si přidržujete nebo jemně natahujete svůj rozdělaný výtvor. Budete tak mít lepší přehled o volných očkách.
- Pro výrobu naší dýně jsme uháčkovali řetízek o délce 50 oček. Na menší dýni si vystačíte i s polovinou.
- Naše dýně dosáhla adekvátní šířku při zhruba 50 uháčkovaných řádcích.
- Čím víc dutého vlákna k vyplnění dýně použijete, tím bude lépe držet tvar a na dotek bude pevnější.
- Namísto dutého vlákna můžete použít i zbytky látek nebo nastříhané kusy vatelínu.
- Ačkoli některé příze fungují skvěle na háčkování, u šití se trhají (jako v případě námi použité Drops Soft Tweed). Pro skutečně pevné utáhnutí proto raději sáhněte po přízi, která něco vydrží – jako například pevnější bavlněná příze.
Mohlo by vás zajímat

Top recepty na nejlepší domácí vánoční cukroví. Které druhy kdy začít péct a jak je skladovat?

Zdravý jídelníček na zimu

5 receptů na nejlepší medové perníčky: měkké, zdravé, žitné i špaldové

Nejlepší recepty na nepečené cukroví: šuhajdy, kokosové i ořechové kuličky a další

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky: tradiční i bez ořechů či lepku, dia i veganské

Přivoňte si ke svému bylinkovému království

Top recepty na nejlepší linecké cukroví: bezlepkové, kakaové i stříkané

Top recepty na nejlepší vosí hnízda: bílá, ořechová, bez vajec i s vaječným likérem

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravou pochoutku

Grilovaná zelenina: Co musíte vědět a 5 jednoduchých receptů

Grilované kuře: Recepty na kuřecí stehna, křídla, steaky a na marinádu

Grilování: Co vše se dá spolu s masem ugrilovat aneb tipy na ty nejlepší recepty na gril

Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku

Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!

Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa

Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice a mnoho dalšího

Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád

10 tipů pro správné skladování potravin v lednici

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak uvařit rýži

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Recept jak správně naložit maso na uzení?

Recept na lososa na grilu: Jak grilovat ryby?

Recept na pečené brambory na grilu

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup

Cappuccino vs. Latte: V čem se liší a co mají společné?

Druhy kávy a jejich příprava

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Jak dlouho vařit vejce a další tajné tipy

Jak se vybavit na piknik?

Jak správně grilovat chutně a zdravě (podle typu grilu)?

Jak uvařit brambory? Tipy, jak dlouho je vařit, jak na skladování brambor a další rady

Jak uvařit kroupy, kukuřici, pohanku a další přílohy

Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení

Káva a její správné skladování

Ledová káva – recepty na doma

Nejlepší grily pro rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlí)

Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným

Pijte vodu bez mikroplastů a zbytků chemických prostředků. Je to jednodušší, než si myslíte.

Nejlepší společenské, deskové a karetní hry (2023)

3 tipy pro výrobu adventního věnce. Jaký má význam a jaké svíčky použít?

Jak na udržitelnost? Zkuste zero waste, přírodní kosmetiku a recyklaci

Jak vyrobit domácí adventní kalendář a čím ho dětem naplnit?

Nejlepší elektrokoloběžky do města i do přírody (2023)

Vyrazte na houby: Kam na ně, jak je zamrazit či sušit a co budete potřebovat?

Vyrobte si s námi vánoční dekorace

Podzimní tvoření s dětmi

Zaklínač 4 potvrzen - co můžeme očekávat?

Nejlepší fotoaparát pro začátečníka (2023)

Vyhraj si s výbavou

Povinná výbava jízdního kola: Máte všechno v souladu se zákonem?

Staň se influencerem

Začněte se šitím na šicím stroji

Zapleťte se do pletení

Co podniknout s dětmi v zimě?

Pro hrdé knihomoly

Comeback ručních prací

Dost bylo chemie! Objevte kouzlo přírodního barvení velikonočních vajíček

Hra na oliheň

Jak vybrat správnou velikost jízdního kola podle výšky postavy a stylu jízdy?

Masky na Halloween domácí výroby: Jak si rychle vyrobit jednoduchý kostým?

Rybaření

Seznam nejlepších vánočních filmů: 6 TOP tipů naší redakce

Správná velikost dětského kola je naprosto klíčová pro bezpečnou jízdu

Top 6 deskových her pro rodiny s dětmi i přátele na večírku

Vyrábění na Halloween - DIY dekorace a výrobky nejen z papíru i halloweenská dýně

Co je to advent a jaký je jeho význam? Znáte názvy adventních nedělí?

Čím vytápět dům, jak ohřát vodu a jaké jsou možnosti?

S tipy na podzimní aktivity si podzim zamilujete

Podzimní práce na zahradě

Saunování: Jak se saunovat, jaká jsou pravidla a kdy nechodit do sauny?

Údržba auta před zimou: Jak vyjet do zimy s plnou parádou?

Zjistěte, jak začít s otužováním a jaké má zásady

Zpět do školy v plné zbroji s šikovným seznamem věcí

Black Friday 2023
