Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
10 tipů pro správné skladování potravin v lednici
Víte, jak správně skladovat potraviny v lednici? Dodržujte naše tipy a půjde to jako po másle! Pokud vás zajímá, jak dlouho v ní vydrží vejce, víno, sushi nebo mateřské mléko pro vaše miminko, jste tady správně. Podíváme se na zoubek i uskladnění guláše, polévky (vývaru) a hotových jídel všeobecně.
Jak správně skladovat potraviny v lednici
Existuje mnoho rad a zásad na uskladnění potravin v lednici tak, aby si udržely svou čerstvost po delší čas. Tato pravidla by měla být dodržována pro zajištění bezpečného a správného uchovávání potravin.
Všeobecné zásady uchovávání potravin v lednici:
- Vlhkost: Její míra závisí na konkrétní části lednice – čím výše se police nachází, tím nižší je zde vlhkost. I to je důvod, proč se do spodních zásuvek a poliček dávají suroviny, jež vyžadují vyšší vlhkost – jako například ovoce a zelenina.
- Teplota: Lednice by měla být nastavena na teplotu 2 až 5 °C. Vyšší teplota by mohla mít na svědomí rychlejší množení bakterií na potravinách.
- Oddělení potravin: Potraviny by se neměly vzájemně dotýkat, aby se zabránilo přenosu pachů a bakterií. Maso i vejce by se měly nacházet dostatečně daleko od hotových pokrmů a surovin, které jsou určené pro přímou konzumaci (bez dalšího tepelného zpracování).
- Správné uskladnění: Podle druhu potravin používejte na jejich uskladnění uzavíratelné dózy na potraviny. Poslouží vám na prodloužení trvanlivosti již otevřených potraviny, jako jsou například balíčky sýrů, šunek, tvarohu, přelitého obsahu z konzervy, oddělené bílky na další zpracování apod. Kromě jiného perfektně zabrání přenosu pachů mezi potravinami.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Jak skladovat zeleninu a ovoce?
- Časté změny teplot: Lednici otevírejte co nejméně a na co nejkratší možnou dobu. Dbejte zároveň i na to, aby se potraviny nenacházely delší čas v teple – měly by být vloženy po použití co nejdřív zpátky do lednice, než se příliš ohřejí.
- Doba skladování: Hlídejte datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti potravin a dbejte na to, abyste nově zakoupené jídlo umísťovali za starší. Vyhnete se tak zbytečnému vyhazovaní prošlého jídla.
- Pouze potraviny, které do lednice patří: Do lednice rozhodně patří maso, mléčné výrobky a některé druhy zeleniny a ovoce. Zatímco salát nebo ředkvičky by bez uskladnění v chladu rychle ztratily na své kvalitě, pro cibuli, brambory a rajčata by tomu bylo naopak. To samé platí pro tropické ovoce, jež si hoví spíše v teplejších podmínkách, na rozdíl od bobulovitého ovoce typu maliny a borůvky, které musí být v chladu rozhodně umístěny.
- Čistota: Spotřebič pravidelně čistěte, a to nejlépe octovou vodou. Jednou za měsíc dopřejte spotřebiči generální úklid, a to včetně vyčištění odtokového kanálku i těsnění. Každý týden utřete z poliček vytečené šťávy ze surovin a odstraňte případné zbytky drobků z jídel. Údržbou lednice zabráníte zbytečnému šíření bakterií a zápachu.
Jak odstranit zápach v lednici? 9 tipů na uspořádání potravin v lednici
Proč nedávat teplé jídlo do lednice
Zbyla vám porce z oběda nebo si vaříte do zásoby? Zamezte plýtvání jídlem uskladněním pokrmu v lednici, kde vám ještě nějaký ten čas vydrží. Mějte přitom na paměti, že by se mělo hotové jídlo, jež hodláte v chladu uschovat, co nejrychleji zchladit. To se vám povede díky jeho rozdělení na menší porce. Takto rozdělený pokrm by neměl být ponechán mimo lednici déle než dvě hodiny, protože by se v něm mohly začít množit bakterie. Pokud máte možnost nechat uvařené jídlo vychladnout za oknem, na balkoně nebo na studené chodbě, směle do toho.
Po vychladnutí jednotlivých porcí na přijatelnou teplotu je lze smíchat zpátky a uskladnit v chladu. Z tohoto důvodu není vhodné pokračovat v klasickém zvyku nechat horkou polévku nebo omáčku v hrnci stát na sporáku řadu hodin, než vychladne.
Stejně tak byste se měli vyhýbat uskladnění teplého jídla v lednici. Ačkoli spotřebič dokáže zchladit za docela krátký čas nejen teplé, ale i vysloveně horké pokrmy, teplé jídlo sem zkrátka nepatří. Spotřebič vystavujete riziku chvilkového zvýšení vnitřní teploty, čímž ohrožujete kvalitu ostatních potravin. Kromě jiného se zde může srážet voda a následně tvořit námraza uvnitř spotřebiče.
Jak dlouho vydrží hotové jídlo v lednici
Za předpokladu, že necháte uvařený pokrm rychle zchladit na pokojovou teplotu, vám vydrží v lednici o něco déle. Jídlo neuchovávejte v nádobách, ve kterých jste ho vařili. Vždy ho přeneste nebo přelijte do čistých uzavíratelných dóz na potraviny. Doporučené skladování uvařeného pokrmu jsou 2 až 3 dny, a to při teplotě 4 °C. Po této době se zvyšuje riziko otravy jídlem.
U některých potravin hrozí podstatně rychlejší zkažení, čímž ohrožují vaše zdraví. Potraviny s vyšším rizikem zkažení byste měli spotřebovat nejpozději do druhého dne. V opačném případě se v nich může objevit nežádoucí patogen, jež je pro lidský organismus škodlivý. Ke kontaminaci bakteriemi jsou velmi náchylné ryby, i když jsou tepelně upravené. Dále sem zařazujeme i mleté a drůbeží maso.
- Ryby, mleté maso a drůbež: 1 až 2 dny,
- rizoto, těstoviny, steaky, filety, kotlety a pečeně: 3 až 4 dny,
- vařené brambory a ostatní zelenina: 3 až 4 dny,
- uvařené, dušené nebo upečené maso nakrájené na plátky: 3 až 5 dní,
- karbanátky a kuřecí nugety: 3 až 4 dny,
- měkkýši a mořské plody: 1 až 2 dny,
- samostatně vařená rýže: 3 až 5 dní,
- vařené konzervované luštěniny: 7 až 10 dní,
- uzené ryby: 14 dní,
- dezerty, zákusky a pečené koláče obsahující vejce: 3 až 5 dní,
- donáškové jídlo nebo zbytky z restaurace: zkonzumujte do 24 hodin od jejich uvaření.
Polévka
Trvanlivost polévek se může mírně lišit v závislosti na použitých ingrediencí, způsobu uskladnění a teploty uvnitř spotřebiče. Při jejich spotřebě se sice můžete orientovat podle stáří uvařeného pokrmu, nejjistější variantou je ovšem polévku prohlédnout a očichat. Jen tak zjistíte, zdali je skutečně bezpečná k jídlu. Jestliže se změnila její konzistence, nevoní a vykazuje jiné známky snížené kvality, raději ji nejezte.
Při uskladnění polévky dbejte na správnou teplotu v lednici – ideální jsou 4 °C. Samozřejmostí je uložení do uzavíratelné dózy. Kulajda, jež obsahuje brambory, houby, smetanu a vejce, by měla zvládnout až 3denní pobyt v chladu. Totéž platí pro zeleninovou polévku, která ocení i níže nastavenou teplotu. Čočková polévka zde vydrží zpravidla déle, a to 4 až 5 dní.
Vývar
Bez jakýchkoli pochybností lze říct, že je nejlepší vývar konzumovat čerstvý. Na druhou stranu je často používaný jako surovina na vaření zcela jiného pokrmu, kvůli čemu ho zkrátka musíte nějakým způsobem uschovat. Jestliže má vývar na sobě přirozenou tukovou vrstvu, měl by vydržet v chladu i několik týdnů. Samozřejmě je řeč o čistém vývaru z masa, jež se vařil bez zeleniny a těstovin (nudlí) a který by měl být uzavřen v čisté zavařovací sklenici. Pokud vývar obsahuje těstoviny nebo kousky masa či zeleniny, měl by vydržet zhruba 3 dny.
Myslete přitom na to, že drůbeží maso se kazí rychleji než například hovězí. To samé platí i v případě, že jsou ve vývaru vejce, houby nebo ryby. Proto před konzumací vždy zkontrolujte konzistenci, vůni a vzhled pokrmu. Vývar lze i zamrazit – předtím ho však rozdělte na vícero menších porcí, se kterými se vám bude lépe manipulovat. Další možností je zavařit ho v troubě na plechu s troškou vody.
Vejce a bílky
Vejce jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v mnohých domácnostech, neboť jsou rychle uvařená v případě náhlého hladu. Kromě toho mají univerzální použití – lze je použít do sladkých i slaných pokrmů, a jejich příprava se dá pojmout jednoduše i náročněji. Pro jejich správné skladování byste je měli uložit do chladu ihned po příchodu z obchodu, aby nedošlo k jejich zbytečnému ohřátí.
Vejcím se bude nejvíce líbit při teplotě do 4 °C, kdy je činnost možných bakterií nacházejících se na jejich povrchu zpomalená. Díky nižší teplotě uvnitř lednice je účinně bráněno přenosu těchto bakterií přes skořápku až do vnitřku vejce. Abyste nezničili přirozenou ochranu vajíčka, před uložením do chladu ho nemyjte. V případě potřeby je lepší z něj pouze nasucho utřít nečistoty papírovou kuchyňskou utěrkou.
Zajímá vás, jak dlouho můžete vajíčka v lednici skladovat?
- Celá vejce: 3–4 týdny, přičemž jejich minimální trvanlivost se počítá zhruba 28 dní od snesení,
- syrové žloutky: 2–3 dny – poté se začnou vysušovat,
- syrové bílky: až 20 dní,
- vejce uvařená natvrdo: 1 týden,
- domácí vaječný likér: 4 dny – podle některých receptů by měl v chladu vydržet i několik týdnů.
Guláš
Nejen guláš, ale i plněné papriky nebo svíčková patří mezi pokrmy, jež chutnají nejlépe po odležení. V případě guláše prostupuje hovězím masem chuť koření a dalších přísad pozvolna. Tento proces nelze urychlit nebo nahradit dlouhým vařením, protože nechává pracovat svou šťávu kolem sebe, až když je uvařeno a guláš v klidu odpočívá. Během odležení se krásně propojují jednotlivé chutě, čímž se tvoří jeho finální výraznější chuť. I z tohoto důvodu byste si měli přípravu guláše vždy řádně naplánovat a uvařit ho 1 až 2 dny předem.
Zásady správného skladování guláše:
- Guláš po dovaření rychle zchlaďte – rozdělením na několik menších porcí, uložením na chladné místo nebo ponořením hrnce do studené vody, kterou lze několikrát vyměnit. Díky častému promíchávání by neměl zkysnout.
- Po vychlazení jej skladujte vždy v lednici, neboť venku by se na jeho povrchu množily bakterie, které by zapříčinily jeho zkysnutí.
- Chutě se v guláši dokonale rozloží na druhý až třetí den. Při jeho dozrávání se rozpouštějí kapalné složky, které mezi sebou reagují. Důsledkem jejich vzájemných reakcí je vyrovnávání jejich chutě a koncentrace.
- Pro postupné odebírání pokrmu z jedné větší nádoby používejte zpravidla čistou naběračku. Neochutnávejte ho prsty ani olíznutou lžící.
- Jakmile je guláš hodně tučný nebo ho vložíte do lednice nedostatečně vychlazený, může zkysnout již na druhý den. Pokud byste ho nechali chladnout na horké plotně, mohl by se zkazit již během hodiny.
- A jak dlouho vydrží guláš v lednici? Můžete ho zde uchovávat po dobu maximálně 5 dní při teplotě 4 °C.
Sushi
Nezáleží na tom, zdali jste si přinesli domů zakoupené sushi, nebo jste si ho sami připravili. S jeho konzumací neotálejte a dopřejte si ho co nejdřív od její přípravy. Jen tak si zachová svou kvalitu, chuť a bezpečnost.
A jak dlouho sushi v chladu vydrží? Pokud obsahuje syrovou rybu, měli byste ho nekompromisně sníst do 24 hodin, a do lednice ho uložte v uzavíratelné dóze na potraviny. Vegetariánskou verzi lze uchovávat o něco déle – měla by zde vydržet až dva dny. Nejchutnější sushi je samozřejmě to čerstvé, neboť každou další hodinou uběhnutou od jeho výroby se mění chuť i textura této japonské pochoutky. Rýže tvrdne a osychá, křehký papír z mořských řas se stává gumovějším a maso se kazí.
Jak dlouho vydrží mateřské mléko
Čerstvě odstříkané mateřské mléko má vyšší obsah antioxidantů, tuků i vitaminů než chlazené či dokonce zmrazené mléko. Někdy je však situace neúprosná a budete muset mléko pro své dítko předem připravit. Správně odsáté mléko můžete bezpečně skladovat v lednici při teplotě 4 °C a méně po dobu max. 3 dní. Sáčky nebo lahve, v nichž je mléko uskladněno, vždy řádně označte datem odsátí, což vám zajistí perfektní přehled o cenných zásobách výživy pro vaše miminko.
Základní pravidla pro uskladnění mateřského mléka:
- Mléko dejte do chladu ihned po odsání odsávačkou mateřského mléka, abyste zamezili množení případných bakterií.
- Uchovávejte ho v čistých lahvích nebo sáčcích určených přímo pro tento účel.
- Nejvhodnějším místem pro uložení mléka je zadní část lednice nad boxem pro zeleninu a ovoce, protože je zde nejchladněji. Mléko neskladujte na dveřích spotřebiče kvůli častým změnám teplot.
- Odsáté mléko použijte co nejdříve. Pokud víte, že ho nestihnete dítku podat do 2 až 3 dní, raději ho ihned po odstříkání dejte do mrazáku, kde by vám mělo vydržet až 6 měsíců.
Jak dlouho vydrží víno
Víno v otevřené lahvi by mělo být skladováno v chladu a být spotřebováno přibližně do 3 až 5 dní od jeho otevření. Platí zde pravidlo, že čím dřív ho zkonzumujete, tím lépe.
V závislosti na druhu vína jej lze uchovávat v lednici následovně:
- Šumivé víno: Spotřebujte jej do druhého dne od otevření a pro jeho uzavření použijte speciální zátku.
- Bílé víno: Po otevření lahev uzavřete opět korkovou zátkou, aby nezoxidovalo. V chladu vám vydrží dalších 3 až 5 dní.
- Růžové víno: Díky nižšímu obsahu alkoholu a kyselosti ho zde můžete ponechat po dobu 5 až 7 dní. Lahev musí být samozřejmě během pobytu v chladu zazátkovaná.
- Červené víno: Do lednice po otevření vůbec nepatří. Namísto toho jej uložte na chladné, tmavé místo, kde si zachová svou chuť po dobu dalších 3 až 5 dní.
- Fortifikované víno (s vyšším obsahem alkoholu): Na tmavém a chladném místě vydrží po otevření 3 až 5 dní.
- Krabicové víno: Po otevření ho můžete v lednici ponechat až 28 dní.
Lednička přestala chladit? Jaká je optimální hlučnost lednice?