Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vyrazte na houby: Kam na ně, jak je zamrazit či sušit a co budete potřebovat?
Přichází podzim a vám už se klepe košík. Obhlížíte lesy, načicháváte typickou houbovou vůni, díváte se pod každou větvičku a lecjaký list podobný houbě ve vás vyvolá zbytečný nával adrenalinu. Přinesete si letos několik košíků hub a dostanete se do novin, nebo zůstanete na ocet? S námi se připravíte na vše!


Zpracování hub - jak je zamrazit, sušit a nakládat
Jak zamrazit houby
Vybírejte houby, které jsou pevné, čerstvé a bez skvrn nebo známek zkažení. Jemně je otřete vlhkou papírovou utěrkou nebo měkkým kartáčkem, abyste odstranili veškeré nečistoty. Houby neomývejte, protože by nasákly vlhkost.
Ořízněte nožky a houby nakrájejte na menší kousky. Tak se budou snáze dusit a bude se vám s nimi lépe pracovat, až je z mrazáku před použitím vyndáte. Nakrájené houby v pánvi či hrnci 5-10 minut duste - můžete nasucho, jelikož houby vodu pustí, nebo je trochou tekutiny podlijte. Podušením hub před zmrazením zachováte jejich strukturu a barvu, ale hlavně se tím zbavíte možných toxinů a přebytečné vody.
Po vychladnutí houby vložte do vzduchotěsných mrazicích sáčků nebo dóz na potraviny. Před uzavřením sáčků je dobré odstranit co nejvíce vzduchu, nejlepší tak je použít vakuovací svářečku fólií a vzduch odsát. Nezapomeňte obaly označit popiskem o obsahu a datem zmrazení. Zabalené houby dejte do mrazáku a snažte se je umístit v jedné vrstvě nebo je položit naplocho, abyste je rychle zmrazili a zabránili jejich slepení. Houby lze obecně skladovat v mrazáku po dobu až 6 měsíců bez výrazné ztráty kvality. Pro nejlepší chuť a texturu je však nejlepší je spotřebovat během prvních několika měsíců.
Tip: Mražené houby není třeba před použitím rozmrazovat. Můžete je přidat přímo do svých polévek či dušených pokrmů, dokud jsou ještě zmrazené.

Sušení hub
Sušení lesních hub je skvělý způsob, jak je dlouhodobě skladovat. Jak sušit houby?
- Z čerstvých a nečervivých hub jemným kartáčkem nebo vlhkou utěrkou odstraňte všechny nečistoty. Nemyjte je, nasákly by vodu.
- Nakrájejte je na tenké plátky. To jim pomůže rychleji a rovnoměrněji uschnout. Vyberte si metodu sušení hub.
- Sušení na vzduchu: Nakrájené houby položte na čistou a suchou podložku nebo sušicí rošt. Populární jsou i noviny, ovšem k těm se houby rády přilepí. Zajistěte, aby vzduch kolem hub dostatečně cirkuloval. Umístěte je do dobře větrané místnosti, poblíž ventilátoru nebo i ven za slunečného dne. Úplné vysušení hub může trvat několik dní, v závislosti na jejich velikosti a vlhkosti.
- Sušení v pečicí troubě: Troubu předehřejte přibližně na 50-65 °C. Plátky hub položte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a vložte jej do středu trouby. Dvířka trouby nechte mírně pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Houby pravidelně kontrolujte a vyndejte je, jakmile jsou suché a zkřehnou, což bude trvat několik hodin až přes noc.
- Sušení v sušičce potravin: V tomto případě dodržujte pokyny výrobce sušičky pro sušení hub. Obecně budete muset nastavit teplotu na cca 45-55 °C a plátky hub rovnoměrně rozložit na plata sušičky. Doba sušení se bude lišit v závislosti na modelu sušičky a tloušťce plátků, počítejte však s několika hodinami.
- Chcete-li zjistit, zda jsou houby zcela suché, rozlomte plátek na polovinu. Měl by být křupavý, křehký a uvnitř by neměla být žádná vlhkost. Pokud jsou houby stále měkké nebo vlhké, potřebují více času.
- Před uskladnění nechte houby úplně vychladnout a doschnout. Skladujte je ve vzduchotěsných nádobách, jako jsou zavařovací sklenice, dózy na potraviny nebo sáčky na zip. Nádoby je dobré označit odrůdou houby a datem sušení.
- Před použitím houby namočte asi na 20-30 minut do teplé vody nebo vývaru. Tuto tekutinu můžete následně použít ke zvýraznění chuti pokrmu, tak ji nevylévejte.
Tip: Dobře usušené a správně uskladněné houby vám vydrží velmi dlouho, ideálně je však spotřebujte do 3 let.
Jak vybrat sušičku potravin? Recenze sušičky potravin G21 Paradiso Big

Nakládání hub
Vodu s octem v poměru 3:1, 1 polévkovou lžíci soli, 5 pol. lžic cukru krupice, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 10 kuliček celého pepře a kávovou lžičku hořčičného semínka 10-15 minut povařte. Houby nakrájejte na menší kousky a také je 10-15 minut povařte, pak je skládejte do zavařovací sklenice - můžete prokládat cibulí či bylinkami. Zalijte nálevem, sklenice uzavřete a zavařte v zavařovacím hrnci, pečicí troubě či v myčce nádobí.
Houbařská výbava pro dokonalé úlovky
Houbařit se samozřejmě dá jen tak „na blind“ bez jakéhokoliv vybavení, nedá se to ale doporučit. Se správnou houbařskou výbavou budete za prvé vypadat mnohem úctyhodněji, ale za druhé má své opodstatnění.
V proutěném košíku mohou houby hezky dýchat a nezapaří se, což by mohlo způsobit jejich nepoživatelnost až jedovatost. Otvory v košíku navíc po cestě vypadají kousky zeminy a jehličí, ale třeba i brouci a pavouci ukrývající se v houbách. Do igelitového sáčku nebo tašky houby nikdy nesbírejte, zapařily by se, takže by v nich začaly hnilobné procesy a houby se staly nejedlými až jedovatými.
S houbařským nožem můžete každou houbu odkrojit a očistit hned v lese, čímž si ušetříte práci doma. Také ale les nepřipravíte o podhoubí, ze kterého by se urodily další poklady. Pokud houbařský nůž nemá ve výbavě štětec, pořiďte si jej samostatně - i ten pomůže s očistěním hub jak od hmyzu, tak od listí a zeminy.
Zadařilo se a nesete si z lesa plný košík? Vytaste houbařskou váhu a podívejte se, kolik kilogramů se vám povedlo ulovit. Použít můžete kuchyňskou váhu, na kterou košík postavíte, nebo rybářskou váhu k zavěšení košíku.
Když se náhodou houbaření protáhne, nohy vás už bolí nebo máte pořádnou nálož hub k čištění, vezměte si s sebou skládací židličku. Tu jednoduše rozložíte prakticky kdekoliv a nemusíte si sedat na shnilé pařezy.
Repelent, vhodné oblečení a pořádné boty v lese oceníte
Houbaření není jen o výbavě na nošení a čištění hub. I vy se musíte připravit. Les může být plný nástrah v podobě hmyzu, měnícího se počasí, neprůchozích křovin a rozmanitého terénu.
Do lesa vyrážejte v oblečení s dlouhými nohavicemi a rukávy. Nebudete tak muset řešit lezoucí klíšťata, bodající komáry, ale ani prudké ochlazení či popíchání o ostružiní. Ze stejného důvodu se vám bude hodit i klobouk, který vaši hlavu ochrání před deštěm i padajícím jehličím. Na nevyzpytatelné podzimní počasí se vybavte pláštěnkou a vysokými holínkami, se kterými nemusíte při první spršce pospíchat domů a vyhnete se i promočení s následným prochladnutím.
Les je plný bodajícího hmyzu a především klíšťat. Proto byste se měli chránit repelentem, který nastříkáte na tělo, oblečení i boty. Tak si z houbaření neodnesete bodance, ale ani přisátá klíšťata hrozící nepříjemným onemocněním.
Vyrážíte na delší výlet do pořádného terénu? Obujte trekové boty, složte trekingové hole a do turistického batohu zabalte navigaci nebo mapu, lahev s vodou i svačinu.
Kde rostou houby a kdy?
Houby milují vlhké a slunečné počasí se stálou teplotou, a proto se jim velmi daří na podzim. Zpravidla se objevují 1-2 týdny po dešti, kdy se zemina nasákne vodou, kterou slunce následně začne odpařovat. Nesmí ale pršet až moc a také by nemělo mrznout - pak by houby hnily či přemrzly a staly se nejedlými.
Houby však nerostou jen na podzim, některé druhy lze nalézt i v létě, na jaře a v zimě.
Oblíbené lokality ke sběru hub
- Brdy,
- jih Středočeského kraje,
- západní část Vysočiny,
- jih Plzeňského kraje, Český les a Šumava,
- Jeseníky,
- okolí Ostravy a Karviné,
- Krkonoše,
- Orlické hory,
- sever Libereckého kraje s oblastí Oldřichova v Hájích a Kryštofova údolí.
Přehled výskytu hub s aktuálními zprávami od ostatních houbařů, přehlednou mapkou a atlasem hub najdete na webu NaHouby.cz. Zde můžete nejen čerpat potřebné informace, ale také sdílet své poznatky a nálezy s ostatními uživateli.



Jedlé houby vs. nejedlé a jedovaté houby
Základním pravidlem je: Nikdy nesbírejte houby, které bezpečně nepoznáte! Pro jistotu se také neřiďte oblíbenou pomůckou „co má rourky, je jedlé“.
- Sbírejte jen ty houby, které poznáte bez jakýchkoliv pochybností.
- Pokud si nejste jisti, houbu nesbírejte ani na ni nesahejte.
- Nesbírejte staré, plesnivé či jinak znehodnocené houby.
- Příliš malé plodnice, u kterých nelze jasně poznat druh, také v lese nechte.
- Houby nesbírejte ani v oblastech, kde by mohla hrozit jejich kontaminace - u továren, rušných silnic, na skládkách.
Skuteční amatéři by ideálně měli do lesa vyrazit jedině s někým, kdo houbám rozumí. Další možností je brát s sebou atlas hub, ale skvělé jsou i aplikace k rozpoznání hub, které si stáhnete do svého chytrého telefonu. Houbu v lese jednoduše vyfotíte, nahrajete do aplikace a hned se dozvíte víc - o jakou houbu jde, její popis, výskyt, použití a možnost záměny s podobnými druhy.
Upozornění: Jedlost, nejedlost a jedovatost hub si vždy řádně ověřte a konzumaci jakékoliv houby pečlivě zvažte. Berte na vědomí, že Heureka nenese zodpovědnost za případné zdravotní potíže, otravu ani smrt v důsledku požití hub.
Jedlé houby
- Hřib kovář a hřib koloděj- při zmáčknutí nebo řezu rychle modrají, je nutná důkladná tepelná úprava (cca 30 minut varu).
- Hřib smrkový a hřib dubový - tzv. praváci s minimálním rizikem záměny s nejedlou či jedovatou houbou.
- Hřib žlutomasý neboli babka - snadno jej napadnou červi i plíseň, proto je třeba pečlivě přebírat. Je však velmi hojný.
- Klouzek sličný a klouzek obecný - téměř nulové riziko záměny s nejedlými houbami. Vrstvu slizu stačí seškrábnout nebo oloupat.
- Bedla vysoká - vysoká možnost záměny s muchomůrkami a nejedlými bedlami. Je výborná na houbové řízky.
- Kozák březový a kozák dubový - vyskytují se pod břízami a duby, kozák dubový je vzácný a neměl by se sbírat.
- Křemenáč březový, smrkový a osikový - vyskytují se podél cest a silnic, pod břízami, osikami a smrky. Křemenáč smrkový je chráněný a neměl by se sbírat.
- Hlíva ústřičná - posiluje imunitu, najdete ji na kmenech stromů (nebo na pultech obchodů).
- Liška obecná - citlivá na kvalitu ovzduší, roste ve skupinách ve spíše jehličnatých lesích.
- Václavka obecná - roste v trsech na pařezech a kmenech stromů, výborná je do guláše a je třeba ji řádně tepelně upravit.
- Kotrč kadeřavý - jde o parazita rostoucího na borovicích, je výborný na dršťkovou polévku.
- Jidášovo ucho - zdravá a léčivá houba vyskytující se převážně na černém bezu, ideální na sušení.
- Čirůvka májovka - roste v květnu v parcích, na zahradách a pod ovocnými stromy a vyznačuje se výraznou vůní. Je snadno zaměnitelná s jedovatou závojenkou olovovou.
- Muchomůrka růžovka (masák) - snadno zaměnitelná s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Oloupané klobouky jsou chutné osmažené na oleji s kmínem.
- Ryzec pravý, smrkový a syrovinka - syrovinka se dá jíst i zasyrova, ostatní je třeba tepelně upravit. Vyznačují se vytékajícím mlékem (bílé či oranžové), lze je však snadno zaměnit s nejedlými druhy ryzců.
- Smrž obecný - vzhledem je téměř nezaměnitelný, má výraznou chuť a roste od dubna do května. Je třeba jej důkladně tepelně upravit.
- Pýchavka obecná a pýchavka obrovská - kulaté plodnice se nejčastěji vyskytují na loukách a v trávě. Výborné jsou na řízky nebo na způsob mozečku.
Tip: Konzumace červivých hub se nedoporučuje. Červi mohou do hub zanést mikroorganismy mající negativní vliv na zdraví.

Otrava houbami může zapříčinit zažívací obtíže, zvracení, průjmy a křeče, ale také pocení, třes, bolesti hlavy a v některých případech smrt.
Nejedlé houby
- Hřib žlučník neboli hořčák - má výrazně hořkou chuť.
- Čirůvka bílá - vzácná houba vyznačující se bílou až krémovou barvou celé plodnice.
- Hřib kříšť - lze zaměnit s oblíbeným hřibem kovářem, který však na třeni (nožce) nemá vystupující síťku.
- Holubinka nádherná a sličná - mají červené zbarvení a sametový klobouk.
- Hlíva fialová - fialovo-hnědá varianta hlívy ústřičné, má velmi tuhou dužinu.
- Ryzec plstnatý, osikový a ryšavý - palčivá a hořká chuť.
Jedovaté houby
- Muchomůrka tygrovaná - jedovatá a halucinogenní houba, snadno zaměnitelná za muchomůrku růžovku. Otrava se projevuje za 2-3 hodiny zažívacími obtížemi a dezorientací podobnou opilosti.
- Muchomůrka zelená - prudce jedovatá až smrtelná. Lze ji zaměnit se žampionem a bedlou. Otrava se projevuje až po vstřebání do organismu za cca 8 a více hodin od požití, a to únavou, nevolností, závratěmi, zvracením a průjmem.
- Muchomůrka červená - jedovatá a halucinogenní houba. Šance na záměnu s jedlým druhem je s ohledem na její vzhled minimální.
- Muchomůrka citrónová - je slabě jedovatá a způsobuje žaludeční a střevní potíže. Lze ji zaměnit s prudce jedovatou muchomůrkou zelenou.
- Hřib satan - může způsobit až několikahodinové zvracení. Má světlý klobouk a červený třeň. Je zaměnitelný např. s hřibem kříštěm a kovářem.
- Hřib nachový - způsobuje mírnější formu otravy než hřib satan, průběh a příznaky jsou však shodné. Má světlý klobouk a červený třeň.
- Závojenka olovová - prudce až smrtelně jedovatá houba. Otrava se projevuje cca do 2 hodin zvracením a zažívacími problémy. Lze ji zaměnit za mladé plodnice hřibu dubového.
- Pavučinec plyšový - velmi zákeřná a velmi jedovatá houba. Otrava se projevuje nejdříve za 2 dny od požití problémy se zažíváním a močením. Jed napadá ledviny a játra, které dlouhodobě ničí, což může vyústit smrtí, nebo trvalé poškození orgánů.
- Čirůvka mýdlová - je velice hojná a její dužina má mýdlovou vůni. Otrava se projevuje za několik hodin zvracením a průjmy.
- Holubinka jízlivá - fialové až černé zbarvení a palčivá chuť.
- Kuřátka sličná - mírně jedovatá houba způsobující zvracení, střevní potíže a křeče. Lze je zaměnit za jiné druhy kuřátek.
- Pestřec obecný - někteří jej používají jako houbové koření, je však jedovatý a konzumace se nedoporučuje. Způsobuje bolesti žaludku, zažívací obtíže, bolesti hlavy, pocení až poruchy dýchání.
U lehčích otrav se první příznaky mohou objevit kolem 30 minut od pozření. Postižený může trpět nevolností, zvracením či průjmy. To může být způsobeno špatně připravenými houbami nebo starými houbami a přemrzlými kusy. V takovém případě se tělo s látkami snaží vypořádat samo a pomoci může větší dávka živočišného či černého uhlí. Raději však kontaktujte lékaře.
Pokud se však otrava projeví až po několika hodinách či dnech, mohlo již dojít k vážnému zasažení organismu a poškození vnitřních orgánů. V takovém případě se mohou objevit pokles krevního tlaku, křeče a třes. Například muchomůrka zelená způsobí první příznaky otravy až za 6-8 hodin či dokonce za jeden den od pozření.
- U méně vážných otrav kontaktujte Toxikologické informační středisko (tel.: 224 919 293 nebo 224 915 402) nebo svého lékaře.
- Při podezření na akutní otravu houbami a u dětí se co nejrychleji obraťte na lékaře či Zdravotnickou záchrannou službu (tel.: 155).
- Připravte vzorek pozřených hub nebo zvratků.
-
- 200 Kč – 299 Kč
- Knihy v 35 obchodech
-
CELOROČNÍ PRŮVODCE HOUBAŘE ANEB NA HOUBY - Socha R., Baier J.
-
- 138 Kč – 190 Kč
- Knihy v 22 obchodech
-
-
Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat - Ivan Jablonský
Mohlo by vás zajímat

Nejlepší společenské, deskové a karetní hry (2023)

3 tipy pro výrobu adventního věnce. Jaký má význam a jaké svíčky použít?

Jak na udržitelnost? Zkuste zero waste, přírodní kosmetiku a recyklaci

Jak vyrobit domácí adventní kalendář a čím ho dětem naplnit?

Nejlepší elektrokoloběžky do města i do přírody (2023)

Vyrobte si s námi vánoční dekorace

Podzimní tvoření s dětmi

Co s dýní kromě vydlabávání? Polévka, koláč, marmeláda, dekorace a další tipy

Zaklínač 4 potvrzen - co můžeme očekávat?

Nejlepší fotoaparát pro začátečníka (2023)

Vyhraj si s výbavou

Povinná výbava jízdního kola: Máte všechno v souladu se zákonem?

Staň se influencerem

Začněte se šitím na šicím stroji

Zapleťte se do pletení

Co podniknout s dětmi v zimě?

Pro hrdé knihomoly

Comeback ručních prací

Dost bylo chemie! Objevte kouzlo přírodního barvení velikonočních vajíček

Hra na oliheň

Jak vybrat správnou velikost jízdního kola podle výšky postavy a stylu jízdy?

Masky na Halloween domácí výroby: Jak si rychle vyrobit jednoduchý kostým?

Rybaření

Seznam nejlepších vánočních filmů: 6 TOP tipů naší redakce

Správná velikost dětského kola je naprosto klíčová pro bezpečnou jízdu

Top 6 deskových her pro rodiny s dětmi i přátele na večírku

Vyrábění na Halloween - DIY dekorace a výrobky nejen z papíru i halloweenská dýně

Co je to advent a jaký je jeho význam? Znáte názvy adventních nedělí?

Čím vytápět dům, jak ohřát vodu a jaké jsou možnosti?

S tipy na podzimní aktivity si podzim zamilujete

Podzimní práce na zahradě

Saunování: Jak se saunovat, jaká jsou pravidla a kdy nechodit do sauny?

Údržba auta před zimou: Jak vyjet do zimy s plnou parádou?

Zjistěte, jak začít s otužováním a jaké má zásady

Zpět do školy v plné zbroji s šikovným seznamem věcí

Zpracování ovoce a zeleniny: zavařování, sušení, fermentování i odšťavňování

4 tipy, jak si užít vinobraní i doma

Black Friday 2023
