Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak vařit celozrnný a klasický kuskus
Chcete zkusit novou přílohu, ale v zemi kuskusu jste ještě nováčkem. Sotva jste se dozvěděli, že jde o těstovinu a o to víc netušíte jak na něj. Rozhodně ale nechcete blemcavou kaši, kterou vám servírují v místní jídelně. Tak co s ním?
Jak na kus kuskusu?
Kuskus si oblíbíte jako vložku do polévky, zajímavou přílohu k rybě, v salátu nebo na způsob rizota. Můžete si z něj udělat sladký dezert ve stylu mléčné rýže, nákyp nebo ho jen tak smíchat s ovocem. Jak jej ale připravit, aby všichni volali po dalším kousku?
- Klasický kuskus stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem v poměru 1:1,5 či 1:2 (přesný poměr hledejte na obalu), přiklopit pokličkou a nechat zhruba 6 minut odstát. Na závěr jej načechrejte vidličkou a dochuťte třeba kořením, bylinkami, citronem a olivovým olejem.
- Celozrnný kuskus je chuťově výraznější a výživově hodnotnější. Zrnka jsou tvrdší, a proto je třeba je zalít vroucí vodou a minutu dvě povařit. Poté jej nechte pod pokličkou několik minut odstát a pracujte s ním stejně jako s necelozrnnou variantou. Další možností je zalít jej vroucí tekutinou a bez vaření nechat zapařit o pár minut déle než klasický kuskus.
Tip: Kuskus připravujte v tenké vrstvě v co nejširší nádobě - v pánvi či na plechu. Tak se vyhnete slepené hmotě u dna a tvrdým kuličkám navrchu.