Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak uvařit kukuřici
Když kukuřici potkáte zabalenou v obchodě nebo ji míjíte na poli při cestě na chatu, seběhnou se vám sliny. Ogrilovaný klas jako příloha k pečenému steaku a večer mísa popcornu? Žlutým klasům se zrny krásně uspořádanými do řad zkrátka nemůžete odolat! A s našimi tipy u přípravy kukuřice vzteky nepuknete.
Grilovaná, vařená nebo křupavá
- Cukrovou kukuřici z obchodu vařte v dostatečně velkém hrnci 20-30 minut. Pokud máte předvařené klasy, zkraťe dobu varu. Vodu nezapomeňte pořádně osolit.
- Kukuřici z pole nejprve oloupejte a odstraňte i všechny vlasy - zrnka by měla být světle žlutá. Ve vroucí dobře osolené vodě ji vařte cca 2 hodiny.
- Mraženým zrnkům kukuřice bude stačit asi 5 minut vaření.
- Papiňákem zkrátíte dobu vaření cca na čtvrtinu. V něm kukuřici zalijte vodou jen zhruba do třetiny.
- V parním hrnci či na napařováku vařte kukuřici do změknutí. Takto si zachová všechny zdraví prospěšné látky.
- Vařenou kukuřici můžete podávat jen tak s máslem a solí, ale hodně jí sluší gril. Celé či pokrájené klasy na něm opékejte ze všech stran cca 10-15 minut.
- Lahodný domácí popcorn si připravíte z kvalitních zrnek a oleje nebo Ghí (přepuštěné máslo). Dál vám stačí hrnec nebo pánev s poklicí či mikrovlnka. Zrnka opékejte do vypukání, pravidelně promíchávejte a sledujte, aby se nespálila. Na závěr dosolte, okořeňte nebo oslaďte.
Tip: Čím mladší kukuřice, tím kratší dobu ji budete vařit. Průběžně ji kontrolujte lehkým stiskem- neměla by být vodnatá ani tvrdá. Nedovařenou kukuřici nejezte, způsobila by vám zažívací potíže.
Co s kukuřičným šustím?
- Pro grilování můžete listí na kukuřici nechat. Když ho předem namočíte, dodá kukuřici příjemné kouřové aroma.
- Suché šustí poslouží i na podpal.
- Využijete ho třeba k zabalení ryb, kuřecího masa s rýží a na tradiční tamales (směs masa a kukuřičného těsta). Balíčky z kukuřičných listů v jídle udrží šťávu a aroma.
- Můžete z něj vyrábět figurky, zvířátka a dekorace. Šustí vytvarujte, převažte a dozdobte dalšími materiály. Nebo ho natrhejte na úzké pruhy a upleťte z něj třeba věnec, košík či pantofle.
- Šustím můžete nakrmit domácí zvířata nebo jim ho dát jako podestýlku.