Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak dlouho se vaří čočka?
Čočkovou polévku milujete a ani nakyselo nebo v kari vás čočka neuráží. Zároveň s ní ale bojujete, protože vás nadýmá a její zahrnutí do jídelníčku tak musíte plánovat na dny, kdy jste doma sami. Chcete si ji vychutnat třeba každý den?
Aby čočka chutnala a peřiny nelítaly
Čočka patří mezi velmi oblíbené luštěniny. Najdete v ní velké množství vlákniny a bílkovin nebo třeba kyselinu listovou. Oproti tomu je v ní minimum kalorií a tuku. Je chutná, levná a hodí se skoro se všemu.
Nadýmavých purinů v čočce se zbavíte, když ji po namočení a před vařením několikrát propláchnete čistou vodou. Pro lepší stravitelnost ji dochuťte majoránkou, tymiánem, saturejkou nebo kmínem.
Jak na přípravu oblíbených druhů čočky?
- Klasickou hnědo-zelenou čočku před přípravou pořádně propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Druhý den vodu slijte a v čisté nesolené vodě vařte 20-25 minut. Průběžně odebírejte pěnu.
- Černou čočku (beluga) můžete připravit bez namáčení, stačí ji cca 25 minut vařit. Dobu varu zkrátí 2 hodiny namáčení v čisté vodě.
- Červená čočka bude potřebovat 20-25 minut tepelné přípravy. Pro zkrácení doby vaření ji na 2 hodiny namočte. Červená čočka se rozváří, a proto ji využijete nejen jako přílohu, ale třeba i na krémovou polévku nebo k zahuštění pokrmů. Ze všech druhů čočky nadýmá nejméně.
Tip: Čočku nakyselo si připravíte uvařením čočky, do které přidáte opraženou cibulku lehce zaprášenou moukou. Ochuťte octem, pár minut provařte, dosolte a dokořeňte dle chuti.