Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Ovládněte umění grilování s Lubošem „Lubinou“ Novotným
Grilovaná zelenina, rozpečený sýr nebo šťavnatý steak vás svou vůní doslova rozžhaví. Jak ale se surovinami na gril pracovat, čím se vybavit a jak připravit dokonalý burger? Podívejte se na naše videa, rozpalte gril a pojďte se mnou prozkoumat svět, který vám bude chutnat!
Co vám ke grilování nesmí chybět
Základem je správný gril a k němu grilovací nářadí. Hodit se vám určitě budou kleště, vidlice, špachtle či obracečka a teploměr na maso ve formě jehly. Metličku oceníte při přípravě marinád nebo omáček a grilovací pánev vám usnadní opékání menších kousků zeleniny. Abyste se při manipulaci s grilem, nářadím či jídlem nepopálili, pořiďte si i silikonovou rukavici.
Na samotné grilování si také připravte 2 prkénka, podložky či desky. Jednu desku budete používat na syrové suroviny a druhou na upečené maso, aby se mezi sebou potraviny nekontaminovaly. Ke krájení masa a přípravě dalších surovin budete potřebovat sadu různě velkých a řádně naostřených nožů. Ideálně si rovnou pořiďte prkénko s integrovaným brouskem, tak budete mít nože v top formě.
Vše si připravte k ruce, ať nemusíte odbíhat.
Tip: Špatné počasí nebo zima vám do grilování hodily vidličku? Nažhavte raclette gril, na kterém si opečete zeleninu i maso, ale také rozpečete sýr.
8 tipů, jak postupovat při grilování steaků
- Maso musí mít pokojovou teplotu. Pokud ho máte v lednici, vyndejte ho dostatečně brzo ven, aby při položení na rozpálený rošt neprošlo takovým teplotním šokem.
- Chcete si maso naložit do směsi koření nebo třeba do hořčičné marinády? Udělejte to 24 hodin předem a pak jej uložte do chladu.
- Dobrým steakům často nejvíc sluší jen sůl a pepř. Po okořenění je nechte 10-15 minut odpočinout.
- Gril si rozpalte předem, a to na 250-300 °C.
- Plochu grilu si rozdělte na žhavou a chladnější zónu. Na rozpálené maso zatáhnete, pak jej necháte dojít v „odpočinkové“ části.
- Propečenost masa otestujte metodou mačkání bříška palce (viz video) nebo grilovacím teploměrem. Ten se hodí zejména u vyšších kusů masa.
- Vysoké hovězí steaky grilujte tak, aby uvnitř dosáhly teploty kolem 58 °C.
- Po stažení z roštu nechte maso 4 minuty odpočinout na prkénku, aby se uvolnilo a hezky se v něm rozlila šťáva.
Jak na skvělý masový i vegetariánský burger?
Na 1 burger budete potřebovat:
- Housku, nejlépe škvarkovou
- 150 g mletého hovězího masa (nebo na vege verzi bešamel s parmazánem)
- Plátky slaniny
- Majonézu nebo jinou omáčku dle chuti
- Salát
- Rajče, cibuli a okurku na plátky
- Cheddar neboli čedar
Raději si toho připravte víc, tak dobrých burgerů nebude nikdy dost.
Postup přípravy burgeru
Housku rozkrojte a dejte na gril opéct. Přihoďte i karbanátek z mletého masa a plátky slaniny. Než se maso opeče, připravte si z kousků salátu, plátků rajčete, cibule a okurky tzv. hnízdo. I zeleninu doporučuji dochutit - já to nejraději promazávám ochucenou majonézou.
Na závěr dejte na maso rozpéct plátky čedaru a po jeho rozehřátí vše sundejte z grilu. Obě poloviny housky pomažte omáčkou a na spodní část položte připravenou zeleninu. Na ni naložte slaninu i maso s čedarem a zavřete horní polovinou housky.
Tip: U vegetariánské verze burgeru stačí maso nahradit kroketou z parmazánu a bešamelu. Tu před opečením obalte v trojobalu z hladké mouky, rozšlehaného vejce a panko strouhanky.
Čištění plynového grilu je hračka
Správná údržba grilu je nezbytná k přípravě chutných pokrmů, ale vliv má i na jeho životnost. Napečené zbytky mu totiž škodí, ulpívají na pokrmech, ale navíc vám mohou vzplanout. Proto gril po skončení nevypínejte, ale naopak jej zahřejte na maximální teplotu. Tak se zbytky jídla a napečené kousky vypálí a odlepí od roštu.
Poté kartáčem se škrabkou všechny připečeniny oškrábejte a shrabejte na vnitřní tác s odkapovou miskou. Poté gril vypněte a jednotlivé části dočistěte. Po lehkém vychladnutí vyndejte rošty a všechny volné části uvnitř grilu. Ty vyčistěte a zbavte zbytků mastnoty či menších nečistot. Podívejte se i na krytky plynových hořáků, které se během grilování také znečistí - i ty tak vydrbejte. Vyjměte odkapový tác s miskou a očistěte je, pokud jimi váš gril disponuje.
Nakonec otřete i vnější části od všech šmouh a nečistot. Po úplném vychladnutí gril zakryjte obalem nebo plachtou.
-
Fieldmann Kartáč na čistění grilu FZG 9013 -
Fieldmann Kartáč na čiš. malý FZG 9012 -
-
Weber Drátěnkový kartáč na čištění roštů 30cm 6282 -
Q-Soft Kuchyňské utěrky extra savé 3 vrstvé 4 ks -
- 5 199 Kč – 5 279 Kč
- Zahradní slunečníky a doplňky ve 2 obchodech
Více o mně
Jmenuji se Luboš Novotný a můžete mě znát jako Lubinu z MasterChefa 2022. Miluji maso a dobré víno, které k jídlu zkrátka patří. Mou nejoblíbenější kuchyní je ta česká, kterou se ale nebojím okořenit prvky z jiných kuchyní. S rodinou máme malé hospodářství, a tak si spoustu surovin k vaření pěstuji sám.
V MasterChefovi jsem se naučil, že je třeba být při vaření přesný a rychlý, ale také je nutné jídlo hezky naservírovat. To mě ve vaření hodně posunulo. Své zkušenosti a nápady sdílím nejen s rodinou a přáteli, které jsem si v soutěži našel. Rád se o ně dělím i prostřednictvím sociálních sítí, kde mě můžete najít jako HungryCook. Přidejte si mě na mém Instagramu @lubina_hungry_cook, Facebooku Luboš Novotný nebo mrkněte na web hungrycook.cz a staňte se součástí úžasné komunity lidí, kteří milují dobré jídlo a společně trávený čas.