Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Grilovaný hermelín: Recept na letní lahůdku rozpouštějící se na jazyku
Letní grilovačky se nutně nepojí jen s fláky šťavnatého masa a s nějakou tou zdravou zeleninkou. Jednou z nejchutnějších grilovaných dobrot je totiž také hermelín, resp. camembert! Podívejme se na to, jak ho správně naložit a ogrilovat a na kolik možných způsobů je možné ho připravit. V alobalu, nebo bez? Se slaninou, s brusinkami, nebo třeba s medem? Už se vám sbíhají sliny? A hermelín navíc není jediný sýr na gril, našlo by se i pár dalších.
Jednoduchý recept na grilovaný hermelín
Začněme tím nejjednodušším receptem na grilovaný hermelín, jaký si dokážete představit. Zvládne jej opravdu kdokoliv. A o experimentech s vlastním kořením a s vlastní marinádou si povíme později.
Ingredience
- 2 kousky hermelínu
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžíce grilovacího koření
Základem receptu je bez většího překvapení hermelín, respektive camembert. Od kvality této suroviny se bude odvíjet celková chuť, vůně a konzistence vašeho výtvoru. Rozhodně proto hermelín nepodceňte a příliš na něm nešetřete. Kvalitní hermelín má totiž nejen výraznější chuť, ale navíc je na něj na grilu spoleh – nevyteče vám.
Že nemáte na nějaké složité přípravy čas? Možností jsou vždycky také již předpřipravené a okořeněné hermelíny určené přímo na gril. Chuťově vás sice extra neoslní, ale většinou nejsou ani úplně špatné. Lepší horší hermelín než žádný hermelín, nemyslíte?
Jak naložit hermelín na gril?
- K ruce si vezměte misku a smíchejte v ní olivový olej s grilovacím kořením. Výše uvedená množství berte jen s rezervou – každý máme jiné chutě. Grilovací koření můžete klidně zcela vynechat a olej dochutit jen špetkou soli a nějakými těmi bylinkami.
- Hermelíny potřete marinádou, a to z obou stran.
- Sýry zabalte do alobalu a po stranách jej utěsněte. Vyplatí se použít silnější alobal, zvlášť u méně kvalitních sýrů na gril (případně dvě vrstvy slabšího alobalu).
- Nechte ho marinovat alespoň jednu hodinu předtím, než jej hodíte na rošt.
Jak dlouho hermelín či camembert grilovat?
- Nastal čas na rozpálení grilu. Sýry položte na středně rozpálený gril a nechte je opéct z každé strany po dobu přibližně 5 až 10 minut. Máte-li zavírací gril s víkem, otáčet je nemusíte.
- Hotové kousky se na vás budou usmívat svým zlatavým povrchem (nenecháte-li je na grilu příliš dlouho). Uvnitř budou rozteklé a na dotek měkké. Jen pozor, ať se nespálíte!
Jak grilovat sýr na kontaktním grilu?
Grilování na kontaktním grilu probíhá víceméně stejně jako na grilu klasickém. Jediná změna se týká alobalu, kterému se v tomto případě vyhněte. Mohl by totiž poškodit nepřilnavé plotýnky grilu.
Hermelíny místo toho zabalte do pečícího papíru a na grilu je z každé strany opékejte přibližně 5 minut.
Vhodné přílohy
Po (zcela jistě úspěšné) anabázi s grilem sýr opatrně vybalte z fólie a přeneste jej na talíř. Aby se vám hned neroztekl po celém talíři, můžete v něm zeshora vyříznout otvor a namáčet si v něm chleba nebo třeba brambory.
S čím můžete hermelín podávat? Upřímně – záleží jen a jen na vás. Jednou z možností je například čerstvý zeleninový salát doplněný o opečený toust.
K jeho dochucení se pak hodí hlavně sladké omáčky nebo čatní. Stejně tak můžete hermelín zakápnout medem, nebo ozdobit brusinkovou omáčkou.
Na co si dát při grilování sýru pozor?
Hermelín se sice uvnitř při grilování rozteče, ale na povrchu má tužší kůrku, která jej drží pohromadě. Do sýru proto nešťouchejte a nekrájejte jej, jinak vám popraská a vyteče.
Ze stejného důvodu je také dobré se držet výše zmíněné postupu s alobalem a nepokládat ho přímo na gril. Čistit gril po sýrové katastrofě totiž není žádná sranda, věřte nám.
Jak vyčistit gril? Grilování: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout
Hermelín na grilu na sto způsobů
Hermelín s alobalem, nebo bez alobalu?
Jak jsme si předvedli v receptu výše, hermelín se zpravidla griluje zabalený do alobalu. Jde to ale i bez něj a my vám samozřejmě povíme, jak na to.
- Sýr rozpulte na dva půlměsíce.
- Řezy ochuťte bylinkami a kořením a můžete na ně položit například i plátky česneku.
- Takto rozpůlený hermelín pak grilujte ve stoje, tedy řezem směrem vzhůru, a to až do té chvíle, dokud se uvnitř nerozteče.
Při grilování hermelínu bez alobalu je o to důležitější pracovat s opravdu kvalitním a krémovým sýrem, protože jen ten bude mít dostatečně silnou plísňovou vrstvu, která uvnitř udrží roztavený sýr a nenechá jej vytéct ven.
Obalovaný a plněný hermelín na grilu
Klasický hermelín vám přijde tak trochu fádní? Vedle koření a marinády si jej můžete dochutit mnoha dalšími způsoby.
Masožravci si jej můžou třeba obalit do slaniny nebo do šunky. K sýru stačí plátky přichytit párátkem a celé to samozřejmě musíte před grilováním zase zabalit do alobalu.
A co takhle sýr něčím naplnit? I to je jedna z cest.
- Připravte si marinádu, a to smícháním olivového oleje, koření a bylinek.
- Hermelín podélně rozkrojte, potřete jej ze všech stran marinádou a naplňte vašimi nejoblíbenějšími ingrediencemi. Například náš hermelín by se neobešel bez na úzko nakrájené cibule, bez drobných kousků kapie a bez vlašských ořechů. To je ale jen pro inspiraci, nebojte se experimentovat.
- Chcete-li být opravdu důkladní, můžete z rozkrojeného hermelínu nejdříve vydlabat sýrovou směs, promíchat ji s dalšími ingrediencemi a pak jí hermelín zase zaplnit.
- Nakonec spojte dva úzké puky zpátky do jednoho hermelínu, obalte jej alobalem a grilujte po dobu 5 až 10 minut z každé strany.
Vlastní koření a marináda na grilovaný hermelín
Nespokojíte se s klasickým grilovacím kořením z obchodu a raději byste si dali dohromady svou vlastní směs? Nedivíme se vám, směsy z obchodu bývají často přehnaně přesolené a nedokážete u nich ovlivnit ani výběr a ani kvalitu jednotlivých přísad. Co když vám ten kmín prostě nechutná?!
Míchání vlastního koření ale také není zas až tak růžovoučké, jak by se vám mohlo na první pohled zdát. Jasně, smíchat to všechno dohromady zvládne kdokoliv, o tom žádná. Ale vybrat co jde s čím a odhadnout správné množství jednotlivých přísad? To není vůbec snadné. Budou se vám proto hodit nejen jakékoliv předcházející zkušenosti s vařením, ale hlavně se vám bude hodit to, pokud se znáte a víte, co dělá vašim chuťovým pohárkům největší radost.
Nejsme schopní vám tu sepsat nějaký jeden jediný dokonalý návod na grilovací koření. Je to koneckonců vaše vlastní koření a my nevíme, co vám chutná. Co udělat můžeme, je otevřít vám cestu. Cestu k vašim vlastním experimentům. A to stručným výpisem těch nejzákladnějších přísad, na kterých se pak dobře staví.
Základem každé dobré směsi grilovacího koření jsou tyto ingredience:
- pepř,
- chilli,
- paprika,
- česnek,
- cibule
- a sůl – s tou ale opatrně, sýry bývají samy o sobě často dost slané.
Tento mix pak můžete postupně obohacovat o další a další druhy koření, a to jak o ty tradičnější (například kmín), tak i o ty exotičtější (třeba kurkumu).
A pak už zbývá jen celou tuto vaši směs smíchat s olivovým olejem (bez něj by se mohlo koření na grilu spálit a zhořknout) a s bylinkami. Ke grilovanému hermelínu podle nás nejvíce sedí bazalka, rozmarýn a tymián. A na úplný závěr můžete marinádu zpestřit několika kapkami citronové šťávy.
Tipy na další delikátní sýry na gril
Hermelín je sice nejpopulárnějším sýrem na grilování, ale to neznamená, že by byl sýrem jediným. Víceméně kterýkoliv sýr s dostatečně tuhou strukturou můžete hodit na gril. Ano, i včetně takových klasik jako jsou eidam a gouda. Nevhodné jsou hlavně sýry plátkové.
Které sýry jsou ale pro letní grilování opravdu typické? Vedle hermelínu je to například kyperský sýr halloumi. Je totiž pružný a pyšní se vysokou teplotou roztékání. Své místo na grilu má také kozí sýr, balkánský sýr a slovenský oštiepok.
Hermelín vs. camembert
A na závěr drobná zajímavost. Víte, jaký je vlastně rozdíl mezi hermelínem a camembertem? Skoro žádný!
Oba se vyrábí ze stejných surovin a stejným výrobním procesem. Camembert má však francouzský původ a zpravidla zraje o něco delší dobu. Bývá proto nepatrně měkčí. Grilovaný ale chutná také skvěle!