Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Chytré způsoby, jak sušit houby se sušičkou i bez ní
Houby jsou všestrannou a lahodnou ingrediencí, která dokáže pozvednout každý pokrm. Čerstvé však mají krátkou trvanlivost a není možné je mít pořád po ruce. Co s tím? Zkuste sušení hub, které prodlouží jejich trvanlivost a zintenzivní jejich chuť. Poradíme vám, jak na to v sušičce potravin, v troubě, na niti nebo třeba na sítu. Jak to i doma udělat správně a jak je skladovat a použít?
Příprava před sušením a další tipy
Na sušení se nejvíc hodí pevné druhy hub, jako jsou třeba hřiby, klouzky, křemenáče či kozáky. Nejlepší jsou tzv. pravé hřiby, jejichž chuť a vůně se sušením ještě znásobí.
Některé houby se kvůli své malé velikosti, křehkosti a textuře lépe suší vcelku (růžovky, lišky apod.). Dobrý výsledek však nelze zaručit a musíte také třeba počítat s delší dobou dehydratace. Tyto tak doporučujeme raději zamrazit.
Jak je krájet?
Vlhkou papírovou utěrkou nebo kartáčkem očištěné houby krájejte podélně na stejně silné plátky. Ideálních je 3-5 milimetrů. S tenčími plátky by se vám mohlo špatně manipulovat a také jsou velmi křehké. Silnější plátky by špatně prosychaly a mohly mezitím začít plesnivět.
Délka sušení
Je odvislá zejména od zvoleného způsobu, ale vliv má i obsah vody v houbách, síla plátků nebo velikost kousků a aktuální počasí (při sušení na síti, niti a pečicím papíru). Jak dlouho to odhadem bude trvat?
- 4-8 hodin v sušičce potravin,
- 6-12 hodin v horkovzdušné troubě,
- cca 2 dny na slunci,
- kolem 5 dní na sítu a novinách.
Teplota
V troubě i sušičce byste měli houby dehydratovat maximálně při 40-50 °C. Krátkodobě lze během procesu nastavit i vyšší teplotu až 60 °C, ovšem riskujete jejich upečení, a proto musíte být opatrní.
Jak poznat správně usušené houby?
Jdou lehce sundat, jsou křehké a snadno se lámou. Při přemisťování šustí a křupou. Pro zachování tohoto stavu a dlouhodobé trvanlivosti je nutné dbát i na jejich skladování.
Jak a jak dlouho sušit houby v sušičce potravin
- Očištěné a nakrájené plodnice rozmístěte na plata sušičky tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly.
- Teplotu nastavte na 40-50 °C.
- Sušte 4-8 hodin dle druhu houby, obsahu vody a velikosti plátků. Průběžně je kontrolujte a v případně potřeby plata prohazujte a otáčejte.
- Správně dehydratované houby by se měly při ohnutí lehce lámat. Jsou-li kožovité nebo gumové, potřebují ještě chvíli sušení.
- Před přesypáním do vzduchotěsné nádoby je nechte úplně vychladnout.
Jak vybrat sušičku potravin? Naše recenze sušičky G21 Paradiso Big
Jak sušit houby bez sušičky (trouba, noviny, síto, nit)
Můžete si vybrat hned z několika způsobů dehydratace hu, které platí i pro ovoce a zeleninu. Nesušíte-li v troubě, platí pravidlo, že by měly být potraviny během procesu uložené na místě s dobrým prouděním vzduchu a hlavně v suchu.
Názory na sušení hub na slunci se liší, a to zejména z důvodu jejich možného zapaření. Při použití prodyšných sít by to však neměl být problém, a navíc to bude trvat výrazně kratší dobu.
V troubě (horkovzdušné, elektrické)
Sušení v elektrické troubě je po sušičce tím nejrychlejším způsobem. V ideálním případě by měla disponovat ventilátorem nebo mít funkci horkovzduchu. Troubu rozehřejte na nejnižší možnou teplotu (kolem 50 °C) a do ní vložte plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou s rovnoměrně rozmístěnými plátky hub. Ty by se neměly dotýkat.
Také je možné nejprve nastavit nižší teplotu (kolem 40 °C) a po pár hodinách ji zvýšit na maximálně 60 °C. Tím zabráníte upečení hub a urychlíte odpaření vody.
Sušte při pootevřených dvířkách pro unikání vlhkosti. Doporučujeme do nich vložit madlo vařečky, čímž zůstanou otevřená tak akorát. Jednou za čas plech i jednotlivé houby na něm otočte. Celý proces by měl zabrat několik hodin a i zde mimo jiné záleží, jak mokré máte houby a na jak silné plátky jste je nakrájeli. Hotové jsou ve chvíli, kdy jsou kousky křehké a snadno se lámou.
Před uskladněním je nechte zcela vychladnout.
V mikrovlnce
Tato metoda se hodí zejména pro menší množství hub. Ty nakrájejte na plátky a v jedné vrstvě rozložte na talíř vhodný do mikrovlnné trouby. Tu zapněte na nižší výkon - 100-150 W a s houbami spusťte na 3 minuty. Pak troubu krátce vyvětrejte, mezitím plátky obraťte a poté ji znovu zapněte na zhruba 3 minuty. Takto postupujte, dokud nejsou houby zcela usušené, což by mělo zabrat cca 30 minut, a po vychladnutí je přesypte do dózy.
Na novinách a pečicím papíru
Stále populární metoda, kdy na plech, stůl nebo zem rozložíte pečicí papír či staré noviny s houbami, ustupuje do pozadí. Její použití se příliš nedoporučuje, jelikož s ohledem na omezený přístup vzduchu zespoda může dojít k plesnivění plodnic. Abyste tomu předešli, je nutné papíry umístit na dobře větrané místo. Dále je vhodné nakrájené houby průběžně otáčet a případně papír nebo noviny vyměnit za nové. I tak ale sušení potrvá několik dní až týden.
Na sítu/síti
Síto nebo síť na sušení hub je jednou z nejlepších a nejpřirozenějších možností dehydratace. Zajišťuje totiž skvělé proudění vzduchu i zespodu, navíc se dá v případě potřeby snadno přemístit. Pořídit můžete patrové s pevnou konstrukcí, které postavíte třeba na stůl, nebo závěsné jedno- i několikastupňové. Takové sítě či síta pak jednoduše pověsíte ven nebo třeba na půdu.
Čisté a pokrájené houby v jedné vrstvě rozmístíte na síť tak, aby se nedotýkaly. Doba sušení se pohybuje kolem 5 dní, je však závislá na stavu hub a vlhkosti i teplotě okolí.
Tip: Skvěle poslouží také starší záclona, kterou můžete vypnout mezi nohy stolu nebo do podomácku vyrobeného rámu ze 4 v rozích stlučených latěk.
Na niti
Plátky hub pomocí jehly navlečte na silnější nit nebo provázek jako by to byly korálky - jednotlivé kousky by se však neměly dotýkat. Nit pověste na místo s dobrým prouděním vzduchu, lze i na slunce. Během pár dnů by měly být suché tak, aby se při ohnutí lámaly. Pak je stačí stáhnout a uskladnit.
Na niti můžete sušit i houby vcelku, např. lišky nebo smrže, takto to ale bude trvat déle.
Info: Pokud sušíte doma v obývaném prostoru, počítejte s tím, že vám houby provoní interiér a ne každému to může být po chuti.
Ideální skladování a jak dlouho vydrží
Sušené houby skladujte ve vzduchotěsných nádobách ze skla či odolného plastu nebo ve vakuově uzavřený sáčcích. Tím se zabrání vnikání vlhkosti a vzduchu, které mohou způsobit plísně a kažení. Uložte je na chladné, suché a tmavé místo, jako je spíž nebo skříň. Neskladujte je v blízkosti zdrojů tepla, na přímém slunečním záření nebo na místech s vysokou vlhkostí.
Při správném skladování vám vydrží minimálně 6 měsíců až 1 rok bez výrazné ztráty chuti nebo kvality. Zpravidla je můžete konzumovat až do 3 let od data usušení, postupem času však mohou ztrácet vůni a chuť.
Mohou sušené houby do mrazáku? Ano! Lze je tam uložit jak na několik dní jako prevenci napadení hmyzem, který by potenciálně mohl přežít sušení, tak i dlouhodobě pro prodloužení životnosti. I zde dbejte na to, aby byla nádoba či sáček skutečně vzduchotěsné a houby uložte na místo, kde nedochází ke kolísání teplot a kde nemohou být poškozeny ostatními mraženými potravinami.
Dalším skvělým způsobem je rozemletí či rozmixování nasušených hub. Tím zmenšíte jejich objem, ale hlavně získáte úžasné aromatické houbové koření, které můžete použít k dochucení masa, polévek, pomazánek nebo oleje.
Jejich rehydratace čili namáčení a použití
Chcete-li sušené houby před použitím v receptu osvěžit, namočte je zhruba na 20–30 minut do horké vody, nebo dokud nezměknou. Můžete je také zalít vývarem, vínem nebo sladkokyselým nálevem pro dodání další chuti. Po namočení je můžete rovnou použít.
Tip: Před použitím vždy zkontrolujte, zda nevykazují známky plísně, změny barvy nebo vůně. Pokud něco takové zpozorujete, houby bez váhání zlikvidujte.
Hodí se do:
- Polévek,
- dušených pokrmů,
- slaných koláčů a quichů,
- omelet a jako náplň do palačinek,
- rizot a těstovin,
- smažených pokrmů,
- dipů, omáček a pomazánek,
- vegetariánských a veganských pokrmů,
- k ochucení olejů a másla (stačí houby rozemlít a smíchat s tukem),
- směsí koření a na tzv. dry rub na grilované maso (mleté či rozmixované houby),
- na pizzu.