Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád
Naložené masíčko, cibule, slanina, paprika, cuketa a jedeme znovu od začátku. Masíčko, cibule, slanina… Tohle všechno a mnoho dalšího si úhledně vyskládáte na špejli, hodíte na gril a výsledkem vám budiž jedna z nejoblíbenějších letních delikates – špízy na grilu, známé i jako ražniči. Pojďme se podívat na několik našich oblíbených receptů, a to nejen těch masových – vepřových a kuřecích špízů, ale i receptů na špízy zeleninové, tedy vegetariánské a veganské!
Kuřecí a vepřové špízy na grilu
Nejpopulárnějším typem špízů jsou stále špízy masové. Je přitom vcelku jedno, jestli se bavíme o masu kuřecím, vepřovém, nebo třeba krůtím. Skvělé špízy se dají poskládat z kteréhokoliv z nich.
Níže uvedené ingredience berte jen jako volnou inspiraci pro své výtvory a nakládejte s nimi dle libosti. Nechutnají vám žampiony? Klidně je vynechte. Zapomněli jsme na něco, co absolutně milujete a bez čeho se vaše špízy neobejdou? Pokud věříte, že se to tam hodí, tak to tam prostě přihoďte! Buďte originální a na vaše špízy pak nedá nikdo dopustit.
Základní ingredience
- kuřecí prsní řízky, vepřová plecka, nebo krůtí prsa
- anglická slanina
- paprika
- cuketa
- lilek
- cibule
- žampiony
Jak naložit maso aneb marináda na špízy
Marináda na kuřecí špízy
- olivový olej
- sojová omáčka
- sůl a černý pepř
- citronová šťáva
- zázvor
- med
- česnek
- chilli papričky
Vrhněme se na marinádu, a to nejdříve na tu k masu kuřecímu. Kuřecí si totiž dobře rozumí s nasládlou chutí medu.
- Připravte si větší misku a nalijte do ní pár lžic olivového oleje a sojové omáčky (tu lze ale snadno nahradit například worcestrovou omáčkou) a jednu nebo dvě lžičky citronové šťávy.
- Do misky nastrouhejte čerstvý zázvor a směs dochuťte několika lžícemi medu.
- Marinádu lehce osolte a opepřete. Ti z vás, kteří milují česnek, můžou přidat i ten – ať už čerstvě rozdrcený, nebo sušený. A nic nezkazíte ani jemně nakrájenými chilli papričkami nebo pár lžícemi hořčice.
- Vedle si připravte maso. Očistěte ho, nakrájejte na větší kostky (představte si ho napíchnuté na špejli – kostky by neměly být ani moc velké, ani malé) a ty nakonec hoďte do předpřipravené marinády.
- Kostky v ruce pořádně promněte, ať se marináda dostane opravdu na každý kousek.
- Maso nechte marinovat alespoň půl hodiny, ale ideálně mu dejte na odpočinek klidně i 6 hodin. Čím delší doba marinování, tím lepší chuť!
Marináda na vepřové špízy
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- cibule
- česnek
- čerstvé bylinky
- sušené chilli
- Do misky nalijte několik lžic rostlinného oleje.
- Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte na jemno a česnek nastrouhejte. Obojí přihoďte do misky.
- Směs osolte a opepřete a podle chuti přidejte i trochu sušeného chilli.
- Nakonec je řada na bylinkách.
- K vepřovému se jich hodí spousta, my bychom vám doporučili použít například čerstvý tymián, rozmarýn a oregano, ale nebojte se experimentovat. Vepřové toho snese opravdu hodně, jak ze strany bylinek, tak i koření.
- Vepřovou flákotu umyjte, naklepejte, nakrájejte na kostky a ty vložte do marinády.
- Ujistěte se, že se marinuje opravdu každý jednotlivý kousek a maso nechte uležet přes noc.
Jak udělat špízy?
Maso je po své zasloužené koupeli v marinádě připravené na další kroky. To, s čím jej ale na špízu zkombinujete, je jen a jen na vás. Klasikou je cibule a červená a žlutá paprika. Určitě se ale nemusíte bát neotřelejších ingrediencí – například slaniny, klobásy, nebo žampionů. A my například nedáme dopustit na grilovanou cuketu.
Zeleninu a další ingredience omyjte a oloupejte (ty které to potřebují) a nakrájejte je na podobně velké kousky jako maso. Špíz by měl být rozumně vyvážený.
Na špejli pak střídavě napichujte jednotlivé suroviny. Neexistuje na to žádné pravidlo, snad jen že slanina by měla být vedle masa, protože ta se na špíz nedává jen kvůli své chuti, ale i proto, aby maso nevyschlo a zůstalo hezky šťavnaté.
Setkat se můžete i čistě jen s masovými špízy, s tím že zelenina se griluje samostatně a podává se jako příloha. Tento způsob přípravy má svou zřejmou výhodu v tom, že každou surovinu můžete grilovat tak dlouho, jak přesně potřebuje.
Jak grilovat špízy?
Vůbec nezáleží na tom, jestli špízy opečete na klasickém grilu na dřevěné uhlí, na grilu domácím, nebo třeba na plechu v horkovzdušné troubě. Však oni se neztratí dokonce ani na pánvi!
Pokud se rozhodnete pro gril, doporučili bychom vám se poohlédnout po speciálních stojáncích, které se postarají o to, aby špíz neležel přímo na roštu a aby jste jím mohli volně dle potřeby otáčet. Stojánky se zpravidla prodávají společně s ocelovými jehlami na špízy, takže vám pak nebude chybět už vůbec nic.
Levnější možností je zabalit špíz do alobalu. Špíz budete nejdříve grilovat v něm a až na posledních pár minut jej z alobalu sundáte a dogrilujete ho bez něj. Pokud tedy máte rádi křupavou a zlatavou kůrku.
Obdobným principem je dobré se řídit i při grilování bez alobalu – špízy grilujte delší dobu na nepřímém žáru a jen na pár minut je nechte na tom přímém.
Jak dlouho grilovat špízy?
Doba grilování se bude odvíjet od typu špízu. U kuřecího bude minimum nějakých 15 minut, zatímco u vepřových špízů se doba bude blížit spíše až 30 minutám.
S čím špízy podávat?
Špízy lze podávat buď samostatně, nebo si vedle nich můžete připravit jednoduché a rychlé brambory na grilu. Špízy s bramborem jsou prostě klasika. Nikdy vás samozřejmě nezklame ale ani čerstvý chleba – zvlášť pokud ho na chvíli také hodíte na gril. A nepodceňte ani dipy. Připravit si můžete své vlastní, nebo zapátrejte v obchodech.
Zeleninové špízy na gril (vegetariánské i veganské)
Špízy si většina z nás sice spojuje hlavně s masem, ale to neznamená, že nabídka jimi končí. Naopak, vegetariánské a veganské špízy bleskově nabírají na popularitě. Nejen protože jsou o něco zdravější, ale i díky tomu, jak výtečně chutnají a jak jsou na talíři lákavě barevné.
Ingredience
- žlutá a červená paprika
- cherry rajčátka
- červená cibule
- cuketa
- česnek
- žampiony
- uzené tofu, nebo sýr feta
- olivový olej
- citronová šťáva
- bazalkové pesto
- sůl a pepř
- Ani u zeleninových vegetariánských a veganských špízů to nepůjde bez marinády. Do misky nalijte několik lžic olivového oleje a pár lžiček citronové šťávy.
- Přidejte jeden nebo dva nastrouhané stroužky česneku a trochu bazalkového pesta.
- Marinádu osolte a opepřete a pořádně promíchejte.
- Umyjte, oloupejte a nakrájejte připravenou zeleninu.
- To, jestli se vydáte cestou vegetariánskou a na špíz si napíchnete nějaký sýr, nebo cestou veganskou a zvolíte tofu, necháme na vás. Snad jen dodáme, že skvělou náhradou masa jsou také sojové kostky a nudle.
- Až budete mít vše nakrájené na kostičky, nechte to alespoň půl hodiny marinovat.
- Rozpalte gril a zeleninu a další ingredience začněte střídavě napichovat na špejle.
- Špízy grilujte přibližně 5 minut z každé strany. Při grilování je můžete potřít zbytkem marinády.
Hotové špízy podávejte s lehce okořeněným kuskusem promíchaným se sušenými rajčaty, případně s bulgurem.
Ovocné špízy: Pochoutka pro děti
A pokud si vší tou zdravou zeleninou získat své ratolesti, nezoufejte a zkuste jim připravit jednoduché ovocné špízy – z nakrájených banánů, z jahod, z jablek a z čehokoliv dalšího, co máte doma v lednici.
Ovocné špízy ani grilovat nemusíte a přesto se vsadíme, že vyloudí vašim dětem na tvářích velké úsměvy a že sklidí maximální úspěch!