Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Pečená i zapečená dýně: Jak ji připravit s nivou, masem či zeleninou?
Zapečená a pečená dýně je skvělou možností, jak tuto zdravou plodinu zařadit do jídelníčku. Rychlá a jednoduchá příprava v troubě zdůrazní krémovou a ořechovou chuť, navíc ji doplní lákavou křupavou texturou. Jak si ji připravit s masem, bramborami, zeleninou nebo třeba sýrem? Najdete v našich 7 receptech!
Základní recept pro dýni pečenou v troubě
Z hokaido, máslové, špagetové a dalších
- 1 dýně
- 1 lžíce oleje
- velká špetka soli
Postup
Troubu rozpalte na 180 °C. Dýni podélně od stopky rozpulte a vydlabejte semínka. Vnitřek potřete olejem a posypte solí. Pak ji položte řezem dolů na plech a slupku na několika místech propíchněte vidličkou nebo nožem.
Chcete-li připravit kostky nebo plátky, rovnou na požadovanou velikost dužinu nakrájejte a pak ji promíchejte s olejem a kořením.
Vcelku pečte 40-50 minut doměkka, menším kouskům by mělo stačit 30 minut. Pak můžete dýni vydlabat a použít do pokrmu nebo kousky servírovat jako přílohu, v salátu apod.
Tip: Hokaido lze jíst i se slupkou, ostatní tykve je lepší před nebo po upečení oloupat.
Hokaido s nivou a česnekem
- 1 středně velká dýně hokaido
- 100 g sýra s modrou plísní (niva, gorgonzola apod.)
- 1 hrst čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)
- 1 hrst sekaných ořechů nebo semínek (vlašské, lískové, piniové, slunečnicové)
- 1 palice česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Slupku dýně očistěte vlhkým hadříkem a zbavte případných nečistot. Rozpulte ji, vyndejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Hokaido vsypte na mělký plech vystlaný pečicím papírem, přidejte nakrájené bylinky a česnekové stroužky ve slupce.
Směs zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a pečte na 200 °C zhruba 40 minut. Upečenou dýni posypte rozdrobeným plísňovým sýrem a ořechy, pak ji můžete na chvíli vrátit do trouby, aby se sýr rozpustil a semínka/ořechy rozvoněly. Podávejte jen tak s chlebem či jinou přílohou nebo na salátu.
Zapečená špagetová dýně s mletým masem
- 1 špagetová dýně, rozpůlená a bez semínek
- 500 g mletého masa (hovězí, krůtí, veganské)
- ½ zelené papriky na kostičky
- ½ červené papriky na kostičky
- ½ červené cibule najemno
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 400g plechovka nakrájených rajčat
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušené bazalky
- sůl a pepř
- cca 200 g strouhaného čedaru
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni položte na plech a pečte 40 minut nebo do změknutí. Poté vyjměte z trouby, nechte zchladnout a dužinu natrhejte vidličkou.
Na pánvi na středním plameni opečte mleté maso. Poté vmíchejte obě papriky, cibuli a česnek a restujte, až zelenina změkne. Přidejte rajčata, bylinky, sůl a pepř a společně vše prohřejte. Sundejte z ohně, vsypte ¾ strouhaného sýra a zamíchejte.
Vzniklou směsí naplňte obě poloviny dýně, dejte na plech nebo do zapékací misky a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Posypte zbývajícím sýrem a dalších 5 minut zapečte.
Tip: Celou dužinu dýně můžete natrhat a vyjmout ze slupky. Pak „špagety“ smíchejte se směsí v pánvi a zapékejte v tukem vymazaném pekáči.
Verze s bramborami a zeleninou
- 500 g dýně (hokaido, máslové, mexické, muškátové)
- 1 brokolice
- 1 červená řepa
- 2 velké brambory nebo střední sladké brambory (batát)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového či jiného rostlinného oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého nového koření
- sůl a pepř
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo tukem vymažte větší zapékací misku.
Dýni oloupejte (hokaido nemusíte), rozpulte a vyjměte semínka. Řepu i brambory oškrábejte a spolu s tykví je nakrájejte na 2 × 2 cm kostky. Brokolici omyjte a rozeberte na menší růžičky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kostky nebo klínky. Česnek také oloupejte a rozmačkejte.
V míse promíchejte olej, balzamiko, česnek, med, sůl, pepř a koření. Přidejte veškerou zeleninu a pečlivě smíchejte. Rozprostřete na plech nebo do pekáče tak, aby byla zelenina v jedné vrstvě. Pečte doměkka cca 30-40 minut.
Zapečená varianta se sýrem
- 650 g dýně
- 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
- 3 snítky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- špetka mletého muškátového oříšku
- strouhaný parmazán
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni, pokud nepoužíváte hokaido, oloupejte, rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Přesypte ji do zapékací misky a přidejte olej, sůl, pepř a tymián. Pečlivě promíchejte a pečte 30 minut.
Mezitím v misce smíchejte smetanu, polovinu strouhaného sýra a muškátový oříšek. Změklou dýni vyndejte z trouby a zalijte smetanou se sýrem. Povrch zasypte zbývajícím parmazánem a dejte na 10 minut zapéct. Sýr by se měl rozpustit a povrch pokrmu získat zlatavou barvu.
Salát z pečené dýně se špenátem a fetou
- 500 g dýně, oloupané (nemáte-li hokaido)
- olej
- sůl a pepř
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 35 g piniových oříšků (příp. mandlí, dýňových či slunečnicových semínek, vlašských ořechů)
- 60 g feta nebo balkánského sýra
Dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na 3cm kostky. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte. Na plechu nebo v zapékací míse kousky pečte 20-30 minut dozlatova, přičemž je v polovině času obraťte. Nechte zchladnout. Ořechy lehce opražte na pávni, aby se rozvoněly, ale nespálily. Špenát propláchněte a vsypte do větší mísy.
Ingredience na dresink smíchejte v misce nebo v zavařovací sklenici. Částí přelijte špenátové listy, promíchejte a pak přidejte i pečenou dýni a rozdrobenou fetu. Krátce a jemně smíchejte. Podávejte v miskách přelité zbývajícím dresinkem.
Pomazánka z pečené dýně
- 200 g pyré z pečené dýně (viz základní recept)
- 100 g plnotučného tvarohu nebo Lučiny
- 1 malá červená cibule najemno
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- 3 lžíce opražených a nasekaných dýňových semínek
- 3 snítky listové petržele, nasekané
- sůl a pepř
- jarní cibulka, pražená dýňová semínka nebo výhonky na ozdobu
Postup
Dýňové pyré smíchejte s tvarohem nebo krémovým sýrem. Přidejte petrželku, semínka, med, cibuli najemno, česnek, sůl a pepř. Promíchejte, naneste na chléb a dozdobte.