Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů
Grilovat bez marinády? Jde to, ale proč byste proboha něco takového dělali? Marináda, pradávný konzervátor potravin, má dnes na prvním místě trochu jinou funkci. Funkci chuťovou. A vy přece svá grilovaná masa, sýry a zeleninu nechcete o chuť připravit, že ne? Naopak, chcete ji zesílit! Rozhodli jsme se vám proto předvést hned 10 receptů na ty nejlepší marinády, které pozvednou chuť vašich grilovaných dobrot vysoko do nebes. Naším největším oblíbencem je medovo-hořčičná marináda na maso, ale nebojte se dát šanci i těm ostatním!
Recepty na nejlepší marinády na grilování (nejen masa)
BBQ marináda na maso s chilli
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1 hrnek kečupu
- 1/2 hrnku červeného vinného octa nebo balzamikového octa
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky soli
- pepř a chilli podle chuti
Tato marináda vám poslouží také jako omáčka nebo dip k hotovému masu. Přidáním hrnku černého piva dodáte marinádě pivní šmak.
Bylinkovo-česneková marináda
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku směsi nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj, petrželka)
- 1 lžička rozmačkaného česneku
- 1 citron – nastrouhaná kůra, může být i šťáva
- 1 lžíce vinného octa
Chimichurri omáčka
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku plocholisté petrželky
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžička oregána
- 1 menší chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
- 1 lžička soli
Vše rozmixujte a použijte jako marinádu na maso, nebo jako omáčku ke grilovanému steaku.
Jednoduchá medovo-hořčičná marináda
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce dijonské hořčice – hladké, nebo lehce hrubozrnné
- 2 lžíce oleje
- sůl, česnek a chilli podle chuti
Marináda se hodí také místo omáčky k hotovému masu, ale skvělá je i jako zálivka na salát.
Portugalská marináda na mořské plody
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 nasekaná chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
- 3 lžičky papriky
- 2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky oregána
- cca 3 lžíce oleje
Jogurtová marináda
- 3 lžíce oleje
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce oregána
- 1 malý kelímek hustého bílého řeckého jogurtu
Tato marináda (dip či zálivka) je výborná zejména na grilované jehněčí maso, které skvěle doplní salát s mátou.
Jamajská marináda
- 1 červená cibule
- 1 lžíce zázvoru
- 2 chilli papričky, nebo 2 lžičky chilli vloček
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička tymiánu
- špetka mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce limetkové šťávy
Všechny ingredience rozmixujte, naneste na maso a nechte několik hodin – případně klidně i přes noc – marinovat.
Marináda s vůní Asie
- 3 lžíce kuchyňského oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce octa, ideálně rýžového nebo vinného
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sekaného zázvoru
- 1 lžíce medu
- 1 nasekaná jarní cibulka
Marocká marináda
- 2 lžíce oleje
- 1/2 hrnku citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mleté kurkumy
- chilli a mletá skořice dle chuti
Tipy, triky a nejčastější chyby při marinování
Jak dlouho marinovat (maso a další)?
Vaší první otázkou bude určitě: „Jak dlouho mám tu kterou surovinu marinovat?“ Bohužel vám na ni nedokážeme dát jednu přímočarou odpověď. I když, vlastně ano, dokážeme. Naše odpověď zní: „To záleží – na typu suroviny, na typu masa, na jeho velikosti…“
- Rybám, sýrům a zelenině (ano, všechny tyto pokrmy můžete bez problémů také marinovat) stačí kratší doba – kolem 30 minut. Faktem ale je, že se obejdou i bez marinovací „lázně“, stačí když je marinádou potřete před a při grilování.
- U kuřecího masa dost záleží na jeho typu a velikosti. Doba marinování se tak bude pohybovat mezi 1 až 6 hodinami.
- Vepřové maso vyžaduje 6 až 12 hodin, ideálně ho proto nechte marinovat přes noc.
- S hovězím se pak dostáváme na 12 až 24 hodin, a u zvěřiny je to ještě déle.
Je přitom dobré myslet nejen na minimální dobu marinování, ale i na dobu maximální. Kyselé složky některých marinád mohou maso po určité době vysušit. A důležité je marinovat jej v chladném prostředí – této role se zpravidla ctí zhostí vaše lednice. Necháte-li maso delší dobu v marinádě v normální pokojové teplotě, mohlo by se zkazit, a o to jistě nestojíte.
Jak vyčistit gril? Jak dlouho vydrží naložené maso v lednici? 10 nej tipů na grilovací recepty od vás
Nejčastější chyby při marinování
- Do marinády dáváte moc oleje, který vám pak jen všechen steče do grilu.
- Marinády příliš solíte. Sůl vysušuje, což platí hlavně u menších kousků masa a u zeleniny. Jistější je solit až po grilování – podle chuti.
- Nepřípravíte si dostatek marinády. Ponořené by měly být všechny marinované kousky masa a čehokoliv dalšího. Jinak je holt budete muset alespoň obracet.
- Maso po umytí hodíte rovnou do marinády a neosušíte jej papírovými utěrkami.
- Do marinády vkládáte příliš velké kousky bylinek a ty se pak při grilování připalují a ubírají grilované lahůdce na chuti.
- Marinujete v hliníkové nebo podobné kovové nádobě. Kovová chuť se pak může přenést i na maso. Ideální jsou misky skleněné, keramické, nebo nerezové. A hlavně uzavíratelné (případně to jistí potravinová fólie).
- Jídlo necháte marinovat v lednici a pak jej hned hodíte na gril – studené. Je potřeba jej nechat hodinu nebo dvě odležet v pokojové teplotě.
- Zatímco vepřové toho snese ze strany bylinek a koření opravdu hodně, s hovězím je to přesně naopak. Vystačí si s trochou oleje a se solí a pepřem, případně s něčím dalším, co podtrhne jeho chuť.
- Při použití cukru nebo medu necháváte pokrm na grilu moc dlouho. Tyto složky snadno a rychle karamelizují a mohou se spálit. Je proto potřeba je mít na očích a opékat je při nižší teplotě.
Na závěr pár drobných tipů. Máte-li marinádu příliš hustou, nařeďte ji olejem, pivem, nebo třeba vínem. Bojujete naopak s marinádou řídkou? Obraťte se na vejce, nebo na solamyl.
A nebojte se experimentovat s méně očividnými přísadami. Například med, třtinový cukr a zázvor se skvěle hodí ke kuřecímu. Své místo mají v marinádách i všemožné hořčice, kečupy a dokonce i bazalková pesta! Největší odvážlivci pak dají šanci i ovoci.
(Urychlené) marinování masa ve vakuu
Uspořádali jste grilovačku narychlo a nemáte dostatek času na marinování? Naštěstí existuje jeden způsob, jak celý proces urychlit. Můžete použít vakuovačku! Vakuovačka odsaje vzduch z marinovací nádoby a marinovaný pokrm tak začne ihned vstřebávat veškerou tu tolik žádanou chuť a aroma.
Suché marinování
Místo marinády založené na oleji či jogurtu můžete maso naložit na sucho do směsi soli, cukru a koření (sušený česnek, sušená cibule, paprika, chilli, pepř, bylinky). Přísady smíchejte, vmasírujte do olejem potřeného masa či zeleniny a nechte odpočinout. Při pečení se navíc vytvoří lehká křupavá kůrčička. Používá se nejčastěji u velkých kusů flákoty.
Recept na nejlepší hamburgery na grilu (vč. bulky) Recept na špízy na grilu
Kouzelná formulka pro přípravu marinády
Dobře chutnající marináda se zakládá na jednoduché kouzelné formuli o celkem tří složkách. Těmi složkami jsou:
- tuk, zpravidla ve formě oleje (tuk drží vše hezky pohromadě, je nositelem chuti a navíc zabraňuje vysušování),
- kyselina, zpravidla ve formě octa, citronové šťávy, nebo jogurtu (kyselina zvýrazňuje chuť grilovaného pokrmu a zajišťuje křehkost masa – rozpouští v něm totiž bílkoviny),
- a když už jsme tu chuť takto „nakousli“, právě ona je s spolu s aroma tou třetí nejdůležitější složkou a na starosti ji mají bylinky a koření, typicky minimálně sůl a pepř.
Ať už děláte jakoukoliv marinádu, vždy byste se při její přípravě měli odrazit od těchto tří základních stavebních kamenů. Na ně pak můžete přidávat další a další ingredience, ať už třeba česnek, cibuli, nebo klidně i med.
Grilování: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout Jak vybrat gril?