Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Dýňový koláč nasladko i naslano: Recepty s ořechy, tvarohem, jablky či sýrem
Dýňový koláč se pomalu, ale jistě vkrádá do našich podzimních jídelníčků. A je to dobře! Jde totiž o chutný, komfortní a zpravidla také rychlý a zdravý dezert. S našimi recepty si připravíte jak několik sladkých verzích s ořechy, jablky či tvarohovým krémem, tak i slanou variantu se sýrem. Tak který zkusíte jako první?
Americký dýňový koláč
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- 8 lžic vody
- větší špetka soli
Náplň
- 3 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 400 g dýňového pyré
- špetka soli
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého badyánu
- špetka muškátového oříšku
- citronová kůra z malého citronu
+ oříšky, dýňová semínka, brusinky, vyšlehaná šlehačka k ozdobení
Postup
Náplň: Pyré dochuťte kořením, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Do náplně nakonec vlijte rozšlehaná vejce se smetanou.
Těsto: Z mouky, špetky soli a nakrájeného změklého másla vypracujte drobenku, do které po troškách přidávejte vodu, až vznikne vláčné těsto. Vyválejte jej a vložte do kulaté koláčové formy. Pečlivě jím pokryjte celé dno i okraje. Bez náplně jej 10 minut předpečte na 180 °C.
Poté do korpusu vlijte dýňovou náplň, zasypte sekanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (volitelné) a pečte dalších 30 až 40 minut. Po vychladnutí jej ozdobte šlehačkou.
Hrnkový recept na plech (jednoduchý a rychlý)
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek oleje
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek
- 2 lžičky mleté skořice
- 1⁄4 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
Postup
Troubu rozehřejte na 175 °C. Pečicí formu nebo hlubší plech vymažte tukem a vysypte strouhankou nebo hrubou moukou.
V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem. V druhé míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, kořením a solí. Suchou směs postupně zapracujte do mokré směsi, přidávejte také dýňové pyré. Hrnkový dýňový koláč vlijte do formy a pečte cca 50 minut. Párátko zapíchnuté do středu moučníku by mělo vyjít suché.
Tento jednoduchý a rychlý dýňový koláč podávejte posypané moučkovým cukrem nebo s polevou z krémového sýra (např. z receptu na koláč s tvarohem).
Strašidelný halloweenský koláč z dýně
Křehké těsto
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 1⁄4 hrnku cukru
- ½ hrnku studeného másla
- 1⁄4 lžičky soli
- 3-4 lžíce ledové vody
Náplň
- 1 a ½ hrnku dýňového pyré
- ½ hrnku bílého cukru
- 1⁄4 hrnku hnědého třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1⁄4 lžičky mletého nového koření
- 2 velká vejce
- 1 hrnek neslazeného kondenzovaného mléka
+ ušlehaná šlehačka, čokoládová poleva, bílá poleva či strašidelné bonbony k dozdobení
Postup
Mouku, kousky studeného másla a sůl dejte do stolního mixéru, robota nebo sekáčku a kratšími pulzy je promíchejte, až se zformuje hrubší drobenka. Pak po lžících přidávejte ledovou vodu tak, aby vzniklo kompaktní a nelepivé těsto. Zbytečně na něj nesahejte, abyste jej nezahřáli, zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice. Poté těsto rozválejte a vyložte s ním dno i okraje 23cm kulaté formy s pečicím papírem. Povrch těsta propíchejte vidličkou, položte na něj další list pečicího papíru a zatižte speciálními kuličkami nebo fazolemi. Pečte při 200 °C cca 10 minut, až těsto zpevní. Nechte vychladnout.
Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, oba cukry, všechno koření a vejce. Poté zašlehejte neslazené kondenzované mléko a náplň nalijte na upečené koláčové těsto. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 55 minut – až střed koláče ztuhne. Nechte ho úplně vychladnout a pak můžete vršek ozdobit duchy nebo pavouky z ušlehané šlehačky. Také lze na jeho povrch čokoládou nebo polevou namalovat libovolný děsivý vzor (příklad zdobení na obrázku).
Varianta s ořechy
- 1 balíček listového těsta nebo 1 dávka křehkého těsta (např. z receptu na halloweenský koláč)
- 1 vejce rozšlehané s 1 lžící mléka
Náplň
- 425 g dýňového pyré
- 2 velká vejce
- 200 g hnědého cukru
- 8 g kukuřičného škrobu
- 160 ml smetany ke šlehání
- 80 ml mléka
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky soli
Ořechová vrstva
- 130 g sekaných pekanových nebo vlašských ořechů
- 100 g hnědého cukru
- 43 g medu
+ hrubší mořská sůl a vyšlehaná šlehačka k dozdobení
Postup
Těsto: Troubu předehřejte na 190 °C. Vychlazené těsto vyválejte a vložte do 23cm kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou, aby se tolik nenafouklo, navrch položte další list pečicího papíru a vsypte speciální keramické kuličky, fazole nebo rýži jako zátěž. Korpus 10 minut předpečte, vyjměte z trouby a sundejte závaží. Povrch potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a vraťte zpět na dalších cca 8 minut. Dno by se mělo začít zbarvovat dozlatova. Nechte lehce zchladnout.
Náplň: Všechny ingredience na náplň pečlivě prošlehejte metličkou nebo ručním mixérem. Vlijte na ještě teplý korpus a pečte 50 minut, až se střed koláče přestane klepat.
Ořechový topping: Ořechy, med a cukr smíchejte v misce. Přesypte na upečenou náplň a lehce přitlačte, aby k sobě vrstvy přilnuly. Pokud je už nyní okraj těsta hodně upečený, zakryjte jej kruhem z alobalu. Koláč vraťte do trouby ještě na 15 minut.
Před podáváním nechte dýňový koláč s ořechy zcela vychladnout a dozdobte vyšlehanou šlehačkou. V lednici vydrží až 5 dní.
Varianta s tvarohem a jablky
Těsto
- 2 hrnky (425 g) dýňového pyré
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- ¾ lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 střední jablko, oloupané a nastrouhané
- ¼ šálku jablečného pyré či přesnídávky
Tvarohový krém
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 120 g tvarohu nebo krémového sýra (Lučina, Philadelphia)
- 2 a ¾ hrnku moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkové extraktu
- špetka soli
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu o velikosti 10 × 15 cm vymažte tukem a vysypte (strouhankou, hrubou moukou) nebo vyložte pečicím papírem.
Těsto: V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, koření a sůl. V jiné míse vyšlehejte pyré, cukr a olej, pak po jednom zašlehejte vejce. Suché ingredience postupně vmíchejte do mokrých, až se směs spojí v hladké těsto. Přidejte jablečnou přesnídávku a strouhané jablko. Vlijte do formy a pečte 25-30 minut, až párátko zapíchnuté do středu moučníku vyjde čisté. Nechte vychladnout.
Krém: Vyšlehejte máslo, tvaroh nebo krémový sýr a vanilku. Pomalu zašlehávejte moučkový cukr, až je krém hladký a nadýchaný. Rozetřete na vychladlý korpus a podávejte.
Tip: Zkuste těsto na dýňový koláč s tvarohem a jablky upéct v bábovkové formě nebo v té na biskupský chlebíček či srnčí hřbet!
Zdravá veganská verze (lze bezlepková)
- 425 g dýňového pyré
- 1 a 1⁄4 hrnku neslazeného rostlinného, ořechového nebo klasického mléka
- ½ hrnku javorového či agávového sirupu
- 1 lžička skořice nebo perníkového koření
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 balení listového těsta nebo 1 dávka křehkého těsta (lze vynechat pro bezlepkový koláč či nahradit variantou bez lepku)
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. V hrnci na středním ohni smíchejte pyré, mléko, sirup, škrob a koření. Za stálého míchání nechte probublávat, až směs zhoustne. Vše mixérem prošlehejte, aby byla náplň zcela hladká. Nechte lehce vychladnout.
Pro variantu dýňového koláče bez lepku náplň vlijte do skleněné nebo silikonové formy a pečte cca 40 minut, až zpevní. Poté nechte úplně zchladnout.
Používáte-li těsto, rozválejte jej a vyložte s ním 23cm kulatou koláčovou formu. Nalijte náplň a pečte 40 minut, dokud se okraje těsta nezbarví dozlatova. Před podáváním ho nechte vychladnout.
Slaný dýňový koláč se sýrem
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 30 g strouhaného čedaru
- 150 g másla
- cca 80 ml studené vody
- špetka soli
Náplň
- 450 g dýně (hokaido, máslové, muškátové), oloupané a na 1cm kostky
- 120 g nastrouhaného sýra gruyère (příp. čedar, ementál, comté, raclette)
- 25 g nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 1 cibule na tenké plátky
- 125 ml vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 celá vejce + 1 rozšlehané vejce na potření
- sůl a pepř
Postup
Těsto: Z mouky, másla, soli a sýra prsty nebo robotem vytvořte drobenku. Postupně zapracovávejte studenou vodu, až vznikne kompaktní těsto. Zbytečně jej nepropracovávejte, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
Náplň: Na oleji a másle orestujte cibulku, přidejte kostičky dýně a opékejte 2-3 minuty. Vlijte vodu, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte do změknutí zhruba 20 minut. Poté vmíchejte cukr a ocet balzamiko a nechte zcela vychladnout.
Zeleninu lehce rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou a promíchejte se 2 prošlehanými vejci, polovinou sýra gruyère, solí a pepřem.
Kompletace: Těsto rozválejte na placku o průměru 30 cm a přeneste jej na plech s pečicím papírem. Zasypte jej zbývajícím gruyère, přičemž od vnějšího kraje nechte zhruba 2 cm volné. Na sýr rozprostřete dýňovou náplň a přes ni přehněte tento 2cm volný okraj – lehce jej založte, aby vytvořil skládání či plisování (viz obrázek).
Okraj těsta pomažte rozšlehaným vejcem a posypte strouhaným parmazánem. Pečte 30 minut dozlatova.