Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Polévka z dýně na 6 způsobů: S kokosovým mlékem, muškátovým oříškem a další
Dýňová polévka je podzimní stálicí našich jídelníčků. Skvěle chutná, je na pohled lákavá, snadno se připravuje, krásně zahřeje a také prospívá našemu zdraví. Jak se dělá z různých druhů dýně třeba s výrazným kořením, s kokosovým mlékem, pečením v troubě nebo ve veganské podobě? Inspirujte se našimi recepty!
Jednoduchý recept na dýňovou polévku se smetanou
Z hokaido, máslové, muškátové i mexické dýně
- 1 kg očištěné a nakrájené dýně (cca 1,2 kg před očištěním)
- 1 cibule najemno
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml smetany na vaření nebo ke šlehání (volitelné)
- sůl a pepř
- tymián, muškátový oříšek, skořice, chilli k dochucení (volitelné)
- opražená dýňová semínka a krutony k podávání (volitelné)
Postup
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a krátce orestujte. Vsypte kostky dýně a restujte, až se lehce zbarví dohněda. Zalijte vývarem a vařte do změknutí, to by mělo trvat zhruba 10 minut. Vlijte smetanu, vše prohřejte, ale nevařte, a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pro skutečně krémovou konzistenci doporučujeme polévku přecedit přes jemné síto.
Dochuťte kořením nebo bylinkami a podávejte s dýňovými semínky, krutony nebo zakápnutou dýňovým olejem.
Zdravá s kokosovým mlékem
- 1 hokaido
- olivový olej
- 1 lžíce másla
- 1 cibule najemno
- 2 stroužky česneku
- cca 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- špetka mletého kmínu
- loupaná dýňová semínka
- bazalka, koriandr nebo jiné bylinky
Postup
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka, zakápněte ji olivovým olejem, osolte, opepřete a lehce posypte mletým kmínem. Pečte ji v troubě na plechu s pečicím papírem při 200 °C asi 40 minut. K dýni můžete přidat i nevyloupané stroužky česneku, které pečením krásně zesládnou a změknou. Upečenou hokaido nechte trochu vychladnout a poté ji můžete, ale nemusíte oloupat.
Cibuli orestujte na lžíci olivového oleje a kousku másla a přidejte upečenou dýni. Podlijte menším množství vody nebo vývaru a provařte. Polévku rozmixujte, dochuťte a zjemněte kokosovým mlékem. Mléko přidávejte postupně a průběžně ochutnávejte, ať je to dle vaší chuti.
Loupaná dýňová semínka za stálého míchání krátce opražte na pánvi a dozdobte jimi hotovou krémovou polévku. Navrch přidejte ještě špetku čerstvě nasekaných bylinek nebo lísteček bazalky a pár kapek kokosového mléka. Jako přílohu doporučujeme krajíc celozrnného chleba.
Polévka z pečené dýně
- 1-2 kg mexické, máslové či hokaido dýně
- 1 velká cibule na čtvrtiny
- 2 velké stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl a pepř
- volitelně k dochucení (špetka): skořice, hřebíček, muškátový oříšek, chilli
- opražená dýňová semínka
Postup
Troubu rozpalte na 220 °C. Dýni rozkrojte, vyjměte semínka a nakrájejte na cca 5 × 5 cm kostky. Rozložte ji na plech s pečicím papírem a přidejte cibuli a oloupaný česnek. Zakápněte několika lžícemi olivového oleje, osolte velkou špetkou soli a opepřete. Promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně pokryto a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte 15 minut, zeleninu otočte a pak dalších 15 minut dopečte. Pokud zelenina není měkká, vraťte plech na několik minut do trouby. Nechte dýni zchladnout a pak z ní pomocí nože stáhněte slupku.
Vše přesuňte do hrnce, zahřejte na středním ohni nebo na střední výkon a zalijte polovinou vývaru. Rozmixujte dohladka a postupně přilévejte další vývar, až je polévka hladká a krémová. Dosolte, dopepřete a dle chuti přidejte další koření nebo bylinky. Podávejte s opraženými semínky.
Se zázvorem, kari a pomerančem
- 425 g dýňového pyré
- 1 velké jablko na kostky, oloupané a zbavené jádřince
- 1 velké cibule najemno
- 3 stroužky česneku najemno
- 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
- 60 ml pomerančového džusu
- 700 ml zeleninového vývaru (pro krémovější polévku lze nahradit stejným množstvím mléka nebo 350 ml smetany na vaření)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky kari směsi koření
- 1 lžíce kurkumy
- špetka chilli
- sůl a pepř
Zázvorovo-javorová cibulka (volitelné)
- 1 velká cibule, na tenké plátky
- 60 ml javorového sirupu
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
Postup
Ve větším hrnci zahřejte olej a na něm doměkka orestujte cibuli a česnek se zázvorem, kari, kurkumou, chilli a kostičkami jablka. Mělo by to zabrat cca 5 minut. Vmíchejte dýňové pyré a pomerančový džus, přidejte vývar, mléko nebo smetanu a rozmixujte dohladka. Nechte lehce probublávat (se smetanou už by se polévka vařit neměla) a dochuťte solí a pepřem.
Na zázvorovo-javorovou cibuli: Na oleji orestujte plátky cibule, až lehce chytnou barvu a změknou. Přidejte javorový sirup, zázvor a špetku soli, zmírněte oheň a za občasného míchání vařte zhruba 10 minut. Cibule by měla být hezky zkaramelizovaná a tekutina zredukovat na hustý sirup. Při podávání s ní dozdobte polévku.
S mrkví, bramborou a muškátovým oříškem
- 1 kg dýně (mexické, muškátové, máslové, hokaido)
- 2 mrkve na kousky
- 2 cibule na klínky
- 1 velká brambora, oloupaná a nakrájená
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru či vody
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce oleje
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl a pepř
Postup
Troubu rozpalte na 220 °C. Na plech dejte oloupanou, vydlabanou a nakrájenou dýni, mrkev a cibuli. Zakápněte olejem a pečte zhruba 40 minut, aby zelenina změkla, ale nespálila se.
V hrnci uvařte bramboru doměkka a stranou také zahřejte vývar. Obě ingredience smíchejte s pečenou zeleninou a rozmixujte dohladka. Přelijte do hrnce, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Veganská bez smetany
- 1 kg očištěné a nakrájené dýně, bez semínek a slupky (hokaido se loupat nemusí)
- 1 střední cibule najemno
- 2 stroužky česneku najemno
- 1 lžička čerstvého nasekaného zázvoru
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce kokosového nebo jiného oleje
- 1 lžička tymiánu
- špetka chilli
- sůl a pepř
Postup
Na oleji zpěňte cibuli, česnek a zázvor. Po chvíli vsypte tymián a chilli a restujte do změknutí. Přidejte dýni, kokosové mléko i vývar, snižte výkon či oheň a vařte zhruba 10 minut. Po úplném změknutí dýně vše rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.