Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Druhy kávy a jejich příprava
Doba, kdy jste si v restauraci mohli objednat maximálně turka nebo rozpustnou kávu je snad navždy pryč. Na druhou stranu vyznat se v dnešní široké nabídce kávových nápojů může být oříšek. Z jakých druhů kávy si tedy můžete vybírat?
Obsah článku
Klasické druhy kávy
Espresso
Základní druh kávy, o kterém panuje mnoho mýtů. Například to, že existuje malé (piccolo) nebo velké espresso. Příprava espressa probíhá pod konstantním tlakem přibližně 9 barů. Samotná extrakce kávy trvá jen 20–30 sekund. Výsledná chuť nápoje je velice silná, ze správného a kvalitního espressa by měla být cítit přirozená sladkost, hořkost i kyselost. Vypít byste ho měli na dva až tři loky u baru. Není to typ kávy k odpolednímu posezení v kavárně s přáteli. Pokud by vám bylo jedno espresso málo, můžete si objedna dva shoty – espresso doppio. Barista vám naservíruje dvojnásobné množství kávy i vody v jednom šálku.
- Velikost šálku: 60–90 ml
- Objem kávy: 25–35 ml
Ristretto
Pokud trváte na menším espressu, objednejte si ristretto. Espressu je totiž hodně podobné, jen se jeho objem pohybuje kolem 20 ml. Na rozdíl od espressa je také sladší, kyselejší a méně hořké. Příprava probíhá stejně jako u espressa, použije se stejné množství kávy, jen se extrakce zastaví o něco dříve. Díky tomu je pak káva silnější a má výraznější chuť.
- Velikost šálku: 60–90 ml
- Objem kávy: 20 ml
Lungo
Takzvané dlouhé nebo také zředěné espresso. Při jeho přípravě se používá stejné množství kávy jako u espressa, ale výsledkem je dvojnásobné množství nápoje. Toho lze dosáhnout několika způsoby. Jedním z nich je prodloužení času průtoku vody bez úpravy hrubosti mletí. Extrakce tak netrvá 30 sekund, ale celou minutu. Takový nápoj je ale přeextrahovaný a v chuti převládá hořkost. Druhým jednoduchým způsobem je dolití espressa horkou vodou v poměru 1:1. Tento způsob je mnohem šetrnější a chuť kávy je vyvážená.
- Velikost šálku: 60–120 ml
- Objem kávy: 25–35 ml
Americano
Další typ velkého espressa, které se pro zvýšení objemu dolévá horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5. Často si horkou vodu dolévá sám host podle své chuti. Je dokonce jedno, jestli nejprve připravíte kávu, kterou pak dolijete vodou, nebo naopak. Crema se totiž rozpustí v obou případech stejně. Svůj název získalo americano za druhé světové války, kdy bylo pro americké vojáky pravé italské espresso příliš silné, a proto si ho ředili vodou.
- Velikost šálku: 150–180 ml
- Objem kávy: 30–35 ml
Mléčné druhy kávy
Espresso macchiato
Klasický mléčný kávový nápoj. Na výběr máte z moderní nebo klasické verze. Klasické epsresso macchiato je tvořeno espressem a mléčnou pěnou. V moderním pojetí dostanete místo mléčné pěny mikropěnu, nápoj vypadá jako miniaturní cappuccino a může být doplněný i o latte art.
- Velikost šálku: 60–90 ml
- Objem kávy: 30–35 ml
Tip: Vyzkoušejte i francouzskou variantu tohoto oblíbeného nápoje. Tou je Café au lait, nápoj připravovaný z filtrované kávy a mléka v poměru 1:1.
Vyzkoušejte si latte art i doma
Caffè Latte
Na silnou kávu si nepotrpíte, ale máte rádi spíše její jemnou chuť ideálně ve spojení s mléčnou pěnou? Pak je pro vás to pravé caffè latte! Jeho variantou je oblíbené třívrstvé latte macchiato, které se podává ve vysoké, úzké sklenici. Caffè latte má na rozdíl od macchiata jen dvě vrstvy. Do šálku se nejprve lije mikropěna a pak až káva. Pěny tu není tolik jako u macchiata. Latte macchiato se připravuje obdobně. Mikropěna se nalije do sklenice a nechá se zhruba půl minuty odstát. Během této doby se oddělí pěna od mléka a vytvoří pevnější vrstvu. Nakonec se vlije espresso, které na povrchu nápoje vytvoří typické hnědé skvrnky.
- Velikost šálku: 280–330 ml
- Objem kávy: 30 ml
Cappuccino
Nápoj oblíbený především u dámského pokolení. Velký hrnek s cappuccinem vídáme také v amerických filmech a seriálech, možná proto nyní rozlišujeme klasické cappuccino s 2cm hutnou mléčnou pěnou a tzv. Seattle style cappuccino s mikropěnou na povrchu. Ta je o poznání sametovější. Poměr mléčné pěny a espressa je však u obou typů stejný. U správně připraveného cappuccina se můžete často setkat i s obrázkem na povrchu, tzv. latte art. Naopak nikdy byste se neměli setkat s posypkou nebo skořicí.
- Velikost šálku: 150–180 ml
- Objem kávy: 30–35 ml
Jak správně připravit cappuccino a latte?
Flat White
Jedno espresso v mléčném nápoji vám nestačí a hledáte něco silnějšího? Vyzkoušejte flat white, populární australský kávový nápoj. Většinou se připravuje do skleničky a skládá se ze dvou shotů espressa. Ty se následně dolijí teplým mlékem s pěnou. Pěna by měla být vysoká přibližně 1 cm. Stejně jako cappuccino i flat white může být doplněný o latte art.
- Velikost sklenice: 160 ml
- Objem kávy: 60–70 ml