Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Latte art – umění vytvořené mléčnou pěnou
Svůj šálek kávy s precizně vyšlehanou mléčnou pěnou jste už dotáhli k dokonalosti a hledáte další výzvu? Vyzkoušejte latte art! Při pilování srdíček, kapradin nebo medvídků se rozhodně nudit nebudete.
Co k latte art potřebujete?
Základem je opravdu kvalitní mléčná mikropěna, kterou vytvoříte pomocí parní trysky. Trysku najdete téměř u všech pákových a automatických kávovarů. Pěna by měla být opravdu co nejvíce krémová a bez bublinek. Samozřejmostí je dostatečně vychlazené plnotučné mléko a taktéž vychlazená nerezová konvička naplněná mlékem do svojí poloviny. Nesmí chybět správně připravené espresso s hladkou cremou na povrchu. Kávu si připravte do širokého šálku, který poskytuje dostatek místa na jeden i dva obrázky. Šálek by měl být na rozdíl od konvičky nahřátý. A v neposlední řade se obrňte trpělivostí a pamatujte, že žádný učený z nebe nespadl.
Zvolte správnou techniku
Nejčastěji se obrázky tvoří klasickou metodou free pouring. Jedná se o nalévání mléčné pěny přímo do kávy bez použití šablony, což zní celkem jednoduše, ale nenechte se zmást. Hodně záleží na provedení techniky, kterou si musíte dostatečně osvojit. Výsledkem jsou klasické obrázky, které vídáte v kavárnách – srdíčka, jablíčka, kapradiny a další. Druhou, jednodušší, metodou je etching. Tato metoda povoluje používání šablon, párátek, balistických per, kakaa nebo skořice. Motivy vytvořené touto metodou mají ale mnohem kratší životnost, během několika minut se rozpustí. Doporučujeme však etchingem začít. Vytipujete si správný druh kávy a poznáte všechny vlastnosti mléčné pěny.
Připraveni na free pouring?
Pokud už zvládáte etching a troufáte si na odložení šablon, vrhněte se free pouring neboli to pravé umění baristů. Připravte si vaše skvělé espresso s dokonalou cremou, jestli chcete obrázek výraznější uvařte espresso rovnou dvojité. Nezbytností je samozřejmě hladká mléčná pěna a můžete začít. Hrnek s kávou musíte držet mírně nakloněný doleva, konvičku s pěnou neustále jemnými krouživými pohyby promíchávejte. Mléko lijte doprostřed šálku nejprve z výšky, aby se dostalo pod cremu. Jakmile jsou v šálku dvě třetiny pěny, přibližte šálek k hubičce konvičky. V tomto okamžiku vystoupá pěna na povrch a můžete začít kreslit obrázek. Nejjednodušší je začít srdíčkem. Mléko nechte téct doprostřed hrnečku a konvičkou jemně pohybujte do stran. Začnou se vytvářet vlnky a obrys srdíčka. Hned, jak se vám před očima začne tvořit jablíčko, zvedněte konvičku opět do výšky a tenkým proudem uprostřed jablíčko protněte. Tím vznikne obrázek srdíčka. Jablíčko nebo srdíčko jsou nejvhodnějšími motivy pro vaše první pokusy.
Kde se naučit latte art?
Naučit se toto umění v domácích podmínkách není vůbec nic jednoduchého. Počítejte s tím, že kupu cappuccin zkazíte, naštěstí to nebude mít žádný vliv na chuť. Trvá dlouhou dobu, než se vám dostane správná technika pod kůži. Pokud vás ale latte art opravdu nadchlo, můžete se přihlásit na specializovaný kurz, kde se vás ujme zkušený barista a ukáže vám tipy a triky ke zvládnutí této dovednosti.