Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Hovězí steak na grilu? S naším receptem úplná brnkačka!
Hovězí steaky se na českých grilech objevují spíš jen zřídka. Lidé se totiž často bojí, že takto kvalitní maso opékáním na grilu nějak pokazí. To je ale strašná škoda, protože steak je jednou z největších grilovaných dobrot, kterou si můžete vůbec dopřát. A ono se upřímně ani není moc čeho strachovat. Hovězí steak dokáže na grilu připravit každý – zvlášť pokud se do grilování pustí vybavený radami z tohoto článku!
Rib eye? Rump steak? Flank steak? Jak vybrat hovězí na gril?
Vaše pouť za lahodným grilovaným steakem by měla začít u řezníka. Na jazyku vám tak už jistě vyvstává otázka: „Které hovězí maso se na grilovaný steak hodí nejvíce?“
A odpověď je nasnadě: takové, které máte nejraději.
- Preferujete měkké a libové řízky bez zásadnějších kousků tuku? Zvolte svíčkou, nízkou roštěnou (striploin) nebo třeba květovou špičku (rump steak).
- Raději byste naskočili na pořádnou chuťovou horskou dráhu? Dejte šanci masu s vyšším obsahem tuku a vybírejte steaky z vysoké roštěné (rib eye), z pupku (flank steak) nebo z krku (chuck roll). Flákoty mramorované tukem. Šťavnaté kousky, kterým se chuťově nic nevyrovná.
Ať už to, nebo ono, hovězí maso směřující na gril by mělo vždy projít určitým zráním, a to buď suchým, nebo mokrým. Bude pak totiž křehčí a jeho chuť bude silnější.
Marináda na hovězí steak
Příprava masa na grilování
Před grilováním a čímkoliv dalším maso nejdříve očistěte a naporcujte na přibližně stejně velké kousky. Hovězí steak by měl být vysoký přibližně 2 až 3 centimetry. Řízky neproklepávejte, jen je lehce dotvarujte v ruce.
Marinovat, či nemarinovat? Toť otázka
Bez pochyb se setkáte s kuchaři, kteří se vás budou snažit přesvědčit o jedné věci: maso na gril bez marinády nedávejte. A ve většině případů bychom s nimi asi i souhlasili. Je tu jen jedna taková malá výjimka a tou je právě hovězí steak. Pokud jste si u řezníka vybrali opravdu kvalitní kousek, tak ten se bez marinády nejenže obejde, ale on bez ní bude doslova kvést! Chuťově, samozřejmě.
Libovější kousky můžete před grilováním potřít trochou oleje, ale jakémukoliv delšímu marinování bychom se u steaků opravdu raději vyhnuli.
A stejně tak bychom se před grilováním vyhnuli i solení, pepření a kořenění všeho druhu. Koření na steak určitě patří, ale je důležité si správně načasovat, kdy ho tam dostanete. Podle nás je lepší maso kořenit až poté, co ho sundáte opečené z grilu, ne předtím. Sůl totiž může syrové maso vysušit a větší kousky koření (a bylinek) by se na něm mohly na grilu spálit.
Jak ho správně grilovat?
Pěkně popořádku. První věcí, o kterou se musíte před grilováním postarat je gril samotný. Gril a zvláště pak grilovací rošt musí být před opékáním čisté! Pár užitečných rad jak na to s vámi sdílíme v článku Jak vyčistit gril: Grilujte bez napečených nečistot. Čistý rošt pak můžete před jeho rozžhavením potřít olejem nebo tukem. Maso by se na něj poté nemělo tolik lepit.
Dalším krokem je temperování masa. Hodinu před grilováním vyndejte steak z lednice a nechte ho odpočívat v pokojové teplotě. Pokud položíte na rozpálený rošt studené maso rovnou z lednice, utrpí teplotní šok. A teplotní šok se rovná tuhému a žvýkavému steaku.
Nakonec vás čeká rozpálení grilu. A když říkáme „rozpálený“, myslíme to vážně. Žádné plameny, ale ani žádné skomírající zbytečky uhlí. Prostě pořádně rozpálený rošt a gril, na kterém to maso syčí jedna báseň. Jak na to se dozvíte v článku Jak rozpálit gril? A běda vám, pokud si myslíte, že gril přechytračíte použitím chemických podpalovačů. Ty vám akorát tak zkazí chuť steaku.
Jak dlouho grilovat a při jaké teplotě?
Každému chutná jinak propečený steak a každý steak je jinak silný a jinak tučný. Není proto docela v našich silách tu před vás postavit nějaké pevné, konkrétní časy grilování. Obecně by měly a mohly masu stačit nějaké 4 minuty na každé straně, ale nikdy nevíte.
Jak pak ale poznáte, kdy je maso hotové? Teploměrem na maso!
- Pokud se vnitřní teplota masa pohybuje kolem 50 °C, je tzv. rare, tedy měkký a zbarvený dočervena,
- pokud se teplota točí kolem 55 °C, je medium rare, takže klade trochu odpor a barevně se už stáčí dorůžova
- a pokud přesahuje 65 °C, je medium až well done, tedy hezky pevný a propečený dohněda.
Místo teploměru můžete vsadit i na „tradičnější“ techniku hmatu, ale ta vám toho upřímně tolik neřekne. Ledaže už máte se steaky velkou spoustu zkušeností.
Manipulace s masem
Maso nezapomeňte v průběhu grilování obrátit a v žádném případě do něj nešťouchejte. Pro jakékoliv přesuny používejte grilovací kleště! Stačí jeden „útok“ vidličkou a maso přijde o spoustu své šťávy.
Tuky a oleje by neměly odkapávat přímo na uhlí. Vrátí se totiž akorát zpátky na maso ve formě nezdravých zplodin. Používejte proto odkapávací misku, nebo pod maso dávejte alespoň kousek alobalu.
Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?
Ugrilováno, co teď?
Maso po opečení sundejte z grilu a obrňte se trochou trpělivosti. Vydržte a nezačněte ho hned krájet. Nechte ho pár minut odpočinout – ideálně zabalené v alobalu, aby nevychladlo – a šťávy se v něm hezky rovnoměrně rozprostřou a nevytečou vám po prvním nakrojení.
A konečně se také dostáváme k té tolik očekávané chvíli, kdy můžete začít maso ochucovat. Solte a kořeňte, co hrdlo ráčí. Steak můžete také potřít trochou másla (rovnou třeba smíchaného s česnekem) a ozdobit ho bylinkami.
A s čím steak podávat? My nedáme dopustit na grilované brambory a další grilovanou zeleninu, ale upřímně – nepohrdneme ani kouskem čerstvého chleba.
Steak na elektrickém kontaktním grilu
Grilování na kontaktním grilu se nijak zásadně neliší od grilování na grilu pro dřevěné uhlí.
- Gril zapojte do zásuvky a rozpalte ho na 220 °C (případně u některých modelů jen zvolte režim pro opékání steaků).
- Osušte maso papírovým ubrouskem a lehce ho potřete olejem.
- Maso položte na rozpálený gril a uzavřete „poklop“ grilu, aby se steak opekl z obou stran.
- Poté, co steak dosáhne takového stupně propečení, který vám vyhovuje (a tedy příslušné vnitřní teploty), tak ho z grilu sundejte a nechte chvíli v teple odpočinout.