Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Káva a její správné skladování
Znáte to. Přinesete si domů čerstvě upraženou kávu, připravíte si šálek voňavého espressa s bohatou cremou, ale za pár dní káva ztratí svou chuť a vyčichne. Může to být nesprávným skladováním. Čím to? Je totiž potřeba dodržovat pár jednoduchých pravidel.
Datum pražení
Při nákupu si ověřte datum pražení kávy. Pokud nemáte oblíbenou a ověřenou pražírnu nebo prodejnu kávy, určitě se vyhněte obchodům, kde vám naváží kávu z velkých skleněných nádob. Naopak známkou kvality je prodej kávy v neprůhledném vzduchotěsném obalu s jednocestným ventilkem pro unikání oxidu uhličitého, který se začne po upražení ze zrnek uvolňovat. Na obale by také mělo být uvedené datum pražení, případně i datum spotřeby. Káva by se u vás doma neměla moc dlouho ohřát. Ideální je, když ji spotřebujete do 14 dní ode dne pražení. Nekupujte si proto velké zásoby, nejlépe chutná čerstvě pražená.
Tip: Kávu si nesyslete ani v zásobnících na kávová zrnka u automatických kávovarů. Zrnka raději každý den dosypávejte.
Sklenice, nebo plechovka?
Možná vás láká přesypat kávová zrnka do uzavíratelné sklenice a vystavit ji na poličku. To ale rozhodně nedělejte, pokud nechcete, aby káva sloužila jen jako dekorace. Skrze sklo se totiž ke kávě dostane záškodnické sluneční světlo. Věřte, že světlo urychluje stárnutí kávy a také narušuje její chuťové vlastnosti. Pokud tedy chcete skladovat kávu ve sklenici, schovejte ji na suché a tmavé místo, nejlépe do spíže nebo potraivnové skříně. Mnohem lepší je skladovat kávu v neprůhledné, vzduchotěsné dóze. Ochráníte tak kávu od světla, vzduchu i vlhkosti. Některé dózy dokonce dokáží vysát přebytečný vzduch při každém zavření. Ale i takovou dózu schovejte na tmavé a suché místo.
Tip: Mezi nejlepší materiály dóz patří keramika, nereaktivní kov nebo sklo. Vhodný je ale i plast. V každém případě nádobu před každým použitím důkladně umyjte.
Velikost nádoby
Základem úspěchu je zvolit správnou velikost nádoby. Protože i když kávu přesypete do vzduchotěsné nádoby, která ale bude věčně poloprázdná, vzduch, který v ní zbyde, bude kávě škodit. Proto si vyberte nádobu, která odpovídá objemu nasypané kávy. Ideální jsou nádoby s objemem 250–500 gramů. Vybírejte tak, abyste kávu stihli zpracovat ještě začerstva.
Mletá, nebo zrnková káva?
Každý správný milovník kávy ví, že zrnka obsahují vysoké množství vonných těkavých olejů, které jí dávají charakteristickou chuť. Velmi rychle ale vyprchávají a tím spíš, pokud je káva už namletá. Proto uděláte nejlépe, když si koupíte kávová zrnka a mlít si budete kávu až doma. Namletou kávu byste měli ihned zpracovat, není na co čekat. S každou chvilkou se totiž z namleté kávy ztrácí její chuť i aroma a tzv. zvětrá. Použít můžete ruční nebo elektrický mlýnek.
Je nutné přesypávání?
Většina pražíren prodává kávu mletou i zrnkovou v obalech, které jsou vhodné i pro uskladnění. Správný obal by měl být neprůhledný a vzduchotěsný. Naprosto ideální pak je, pokud má obal i jednocestný propustný ventil, který umožňuje, aby se mohl dostat ven oxid uhličitý a zároveň zabraňuje vniknutí vzduchu a vlhkosti dovnitř. Takto zabalená káva může vydržet i měsíce. Není tak nutné kávu za každou cenu přesypávat.
Tip: Vyhněte se papírovým obalům. Papír není vzduchotěsný a káva se v něm může znehodnotit během několika dní, v otevřeném sáčku i během několika hodin.
Káva v lednici?
Lednice ani mrazák není pro kávu vhodné prostředí. Jedním důvodem je vlhkost, která se v lednici i v mrazáku zvyšuje každým otevřením. Káva by dokonce mohla začít plesnivět. Druhým důvodem jsou změny teplot, ani ty totiž nemá káva ráda. Pokud tedy budete kávu z lednice neustále vytahovat a zase ji vracet, může se káva poměrně rychle začít kazit, protože navlhne. Ze zrnek se také oddělí oleje a tuky, které v nich jsou. Navíc do sebe káva natahuje pachy, kterých je v lednici i mrazáku požehnaně. Dózu s kávou také neumisťujte blízko topení. Stačí jí klasická pokojová teplota.
Tip: Pokud trváte na skladování kávy v mrazáku, rozdělte ji do několika balíčků tak, abyste každý balíček mohli během několika dní zkonzumovat. Před uzavřením vytlačte z balíčků vzduch, případně je zavakuujte. Balíčky zabalte ještě do alobalu. Rozmraženou kávu rozhodně znovu nezmrazujte.
Co káva nemá ráda?
- Vlhkost – káva velmi rychle absorbuje vlhkost z okolního vzduchu, ovlivní to chuť i aroma.
- Pachy – stejně jako vlhkost do sebe káva natahuje i pachy, proto ji neumisťujte do blízkosti aromatických potravin či koření.
- Výkyvy teplot – při prudkých změnách teploty vzniká vlhkost.
- Vysoká teplota – káva ztrácí aroma a dochází ke zkáze olejů, a tak může i žluknout.
- Světlo – urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.
- Vzduch – působením vzduchu káva zvětrává, aromatické látky se vypařují a chuť se ztrácí.