Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?
Panenka je jednou z nejméně tučných částí prasete a hrdě se chlubí označením „panenská svíčková“. Je křehká, šťavnatá, rychle hotová, a proto se vyplatí si za ni u řezníka něco málo připlatit. Jedná se o delikatesu, s kterou se na talíři nejčastěji setkáte v rámci nějaké slavnostní příležitosti. Proč ale čekat? Léto je taky super příležitost a panenku si můžete připravit i na grilu! Podívejme se na to, do jaké marinády ji naložit a jak ji správně ugrilovat.
Jak připravit a naložit panenku na gril?
Panenku nejdříve očistěte – omyjte, osušte a zbavte ji blan (stříbrné vrstvy na povrchu) a také přebytečného tuku. Pokud jste zakoupili větší kousek, pak ji klidně i rozřízněte. Na medailonky bychom ji ale krájeli až po grilování. Maso není potřeba naklepávat.
Panenku osolte, opepřete a potřete olejem. Nebo ji můžete na několik hodin naložit do marinády. Záleží, kolik času plánujete strávit přípravou.
Medová marináda na vepřovou panenku
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžička nasekané petržele
- sůl a pepř
Jak panenku naložit?
- Ingredience smíchejte v dohromady v misce a množství jednotlivých ingrediencí přizpůsobte své chuti. Solili bychom ale jen pomálu – záleží na kvalitě a množství sojové omáčky.
- Marinádu vetřete důkladně v rukách do masa a nechte ho přes noc marinovat v uzavřené nádobě někde v chladu.
Jak grilovat panenku?
Temperované maso a čistý gril
- Maso vyndejte alespoň hodinu před grilováním z lednice a nechte ho odležet v pokojové teplotě.
- Připravte si gril: vyčistěte grilovací rošt a potřete ho olejem, aby se na něj nelepilo maso, a pak gril rozpalte.
Jak dlouho grilovat panenku?
Pro grilování vepřové panenky zvolíme princip blízce se podobající její přípravě na pánvi a v troubě. Nejdříve ji tedy zprudka zatáhneme a pak ji necháme dopéct.
- Naloženou panenku položte na rozpálený rošt nad přímý žár a rychle ji ze všech stran zatáhněte. Měla by stačit minuta na každé straně.
- Pak panenku pomocí grilovacích kleští přesuňte mimo přímý žár a grilujte ji na střední teplotu po dobu přibližně 15 minut se zavřeným víkem grilu. V této části ji také můžete ještě potřít marinádou.
- Jak poznáte, že je panenka propečená a hotová? Nejlepším vodítkem je její vnitřní teplota. Ta by měla dosáhnout nějakých 65 až 70 °C. Typickým znakem správně propečené panenky je narůžovělý řez.
- Po skončení grilování maso hned nekrájejte. Nechte ho několik minut odpočívat v pokojové teplotě (případně ho můžete zabalit do alobalu, aby nevychladlo), aby se jeho šťávy dostaly opravdu všude.
Pokud se vám do kombinovaného přímého a nepřímého grilování moc nechce, můžete panenku grilovat i jenom přímo, tedy nad přímým žárem. Měly by jí stačit 4 minuty z každé strany. Myslete přitom na to, že panenka má celkem 4 strany, takže celková doba grilování se bude pohybovat kolem 16 minut.
O rozdílech mezi přímým a nepřímým grilováním se dočtete v našem článku Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?
Jaké přílohy se k panence hodí nejvíce? Doporučit vám můžeme například grilované brambory a grilovanou zeleninu.
Vepřová panenka se slaninou
Samotná panenka vám připadá tak trochu fádní? Opečte ji spolu se slaninou!
- Maso potřené marinádou obalte plátky slaniny a připevněte je k němu pomocí bavlněné niti.
- Před grilováním nechte svůj „výtvor“ chvíli odležet.
- Panenku ve slanině grilujte na rozpáleném grilu na nepřímém žáru.
- I v tomto případě se přitom řiďte hlavně vnitřní teplotou masa, která by měla při grilování dosáhnout minimálně 65 ºC.
- Po grilování nechte vepřovou panenku několik minut odpočinout a mezitím jí zbavte nití.