Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jak uvařit rýži?
Chcete skvělou přílohu k českým omáčkám i k cizokrajným experimentům. Brambory jsou moc bramborové, těstoviny už nemůžete ani cítit, knedlíky jste měli včera... Rýže je odpověď! Jak uvařit rýži, abyste neskončili u rozvařeného puku?
Jakou rýži vybrat?
Pátráte po příloze k dnešnímu indickému kari, rýži na rizoto nebo chcete zkusit domácí sushi? Možná sháníte něco jednoduchého k hovězímu na houbách a plněným paprikám...
- Parboiled (předvařená) a dlouhozrnná rýže se hodí na přílohu, protože nelepí a snadno se připravuje. Hezká, chutná a plná živin je také hnědá, červená, celozrnná nebo neloupaná rýže.
- Jasmínová rýže má dlouhá zrnka, jemné aroma a po uvaření je měkká a lepivá. Vařte ji v 1 šálku nesolené vody na 1,5 šálku rýže cca 15 minut doměkka a poté nechte dojít. Hodí se jako příloha k asijskému jídlu a k omáčkám.
- Basmati rýže je také dlouhozrnný druh, nelepí a chutná po oříšcích. Proto se hodí jako příloha téměř ke všemu. Vařte ji zhruba 10 minut ve 2 hrncích vody na 1 hrnek rýže.
- Rýži na rizoto hledejte mezi krátkozrnnými druhy (Arborio, Carnaroli). Krátkozrnnou rýži využijete i na paellu nebo mléčnou rýži.
- Rýži na sushi a poke bowl vybírejte pouze mezi druhy označenými jako sushi rýže. Má specifické vlastnosti i způsob přípravy.
Tip: Zapomeňte na rýži ve varných sáčcích a rýži nespecifikovatelných značek - z toho nikdy nekouká nic dobrého.
Tipy na přípravu rýže před vařením
Jedna porce odpovídá cca 80 g rýže (zhruba 100 g na hlavní chod a 60 g na přílohu), množství si ale vždy můžete upravit podle vlastních potřeb. Odvažte si potřebné množství rýže a to si přesypte do hrnku či odměrky. Bez toho byste nevěděli, kolik máte hrnků rýže a kolik tak máte přidat vody.
Většinu druhů rýže musíte před přípravou propláchnout a zbavit ji tak nečistot a přebytečného škrobu. Rýži proplachujte ve studené vodě, dokud odtékající voda není čirá. Výjimkou je rýže na italské risotto, kde je škrob potřeba k výsledné krémovosti.
Rýži můžete vařit, dusit, připravit na páře, v rýžovaru nebo péct v troubě. Základem vždy je vhodná nádoba s poklicí, která by měla být spíš širší a nižší tak, aby se rýže vařila rovnoměrně.
Kolik vody na rýži? Tuto informaci vždy najdete na obalu konkrétního druhu. Při vaření jí však nepřidávejte zbytečně moc, abyste z rýže nevypláchli živiny a nerozvařili ji. Řiďte se poměrem vody k danému druhu rýže. Pomoci vám také může trik, kdy zapíchnete prst nebo vařečku do rýže v nádobě, odměříte si výšku rýžové vrstvy a dle toho dolijete stejnou výšku vody.
Jak vařit rýži v hrnci - snadná dušená rýže
Hrnec rozpalte, vlijte olej a nechte ho prohřát. Pokud chcete, teď je ta správná chvíle na orestování cibulky a přidání například římského kmínu, hřebíčku, kari nebo papriky. Vsypte propláchnutou rýži a restuje, až zrníčka zbělají. Pak rýži zalijte odměřenou horkou vodou - poměr vody a rýže záleží na druhu použité rýže. Osolte a krátce promíchejte.
Hrnec přiklopte pokličkou a na co nejmírnějším plamenu či vypnuté plotýnce nechte rýži cca 15 minut stát. Nenakukujte a nemíchejte, jinak si zaděláte na slepenou rýži. Až na konci můžete poklici odklopit a rýži jemně načechrat vidličkou.
Rýže nebo jogurt na pár kliknutí Chcete univerzální klasiku?
Pečená rýže v troubě
V pečicí troubě na rýži působí ze všech stran stejné teplo, čímž jí vytvoříte podobné prostředí jako v rýžovaru. Navíc se vyhnete pokušení do hrnce či pekáče nakukovat, a tak se rýže hezky rovnoměrně podusí.
Postup je podobný jako při dušení v hrnci - rýži propláchněte, vsypte do hrnce, přidejte potřebné množství horké vody a trochu oleje nebo másla. Osolte, přiklopte poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 200-220 °C. Duste zhruba 30 minut a poté rýži promíchejte vidličkou.
Další možností je postupovat stejně jako u dušení v hrnci a rýži nejprve na oleji orestovat, dochutit a zalít vodou. Místo odstátí na plotně ale nechte rýži dojít v troubě.
Vaření rýže v rýžovaru
Návod, jak uvařit rýži v rýžovaru, je velmi jednoduchý. V první řadě se podívejte, jestli má rýžovar vyjímatelnou vnitřní nádobu - některé ji mají, jiné ne. Vyjímatelná nádoba se vám bude hodit jak při mytí rýžovaru, tak i k odměření a propláchnutí rýže. V balení byste ale v každém případě měli najít odměrku, pomocí které si nejprve odměříte rýži a poté i odpovídající množství vody.
Odměřenou rýži pořádně propláchněte a přesypte do varné nádoby rýžovaru. Přilijte tolik vody, kolik si žádá druh rýže - zpravidla je to 1,5-2 hrnky vody na 1 hrnek rýže.
Rýži osolte, promíchejte a shrabte do vody všechna zrnka rýže, která ulpěla na stěnách nádoby. Rýžovar zaklopte poklicí a zapněte. Doba vaření záleží na konkrétním přístroji, ale obvykle je rýže hotová za cca 30 minut. Po uvaření se rýžovar přepne do režimu udržování teploty, a tak můžete rýži nechat několik minut odstát.
Top recepty s rýží
Recept na smaženou rýži
V rozpáleném woku na oleji orestujte cibulku a česnek. Přidejte rozšlehané vejce, a po chvíli vsypte uvařenou rýži. Ochuťte rybí omáčkou, sójovou omáčkou a opečte dozlatova. Na závěr přidejte zeleninu dle chuti - mrkev, pak choi, jarní cibulku nebo pórek a hrášek.
Tip: Rýži uvařte předem tak, jak jste zvyklí (viz tipy výše). Nejlepší ale je zbylá rýže z předešlého dne.
Recept na italské risotto
Rýži orestujte na tuku s cibulkou, zakápněte vínem a pak postupně zalévejte naběračkami vývaru. Tekutina by se měla pokaždé vsáknout. Rýže však musí zůstat polotekutá a tzv. na skus. Po cca 20 minutách budete mít dokonale krémové risotto.
Jak uvařit sushi rýži?
Rýže na sushi a poke bowl přirozeně lepí, a proto ji nejprve musíte alespoň 7x pořádně propláchnout. Vařte ji zakrytou pokličkou cca 15 minut v neosolené vodě - 2 hrnky rýže na 2,5 hrnku vody. Uvařenou horkou rýži dochuťte směsí rýžového octa, cukru a soli.
Recept na mléčnou rýži
Kulatozrnnou rýži propláchněte, vsypte do hrnce a přilijte mléko v poměru zhruba 150 g rýže na 300 ml mléka. Mějte ale víc teplého mléka po ruce, jelikož bude kaše hodně houstnout a mléko bude potřeba přilévat. Vařte zhruba 15 minut.
Ke konci kaši podle chuti docukrujte, přisypte špetku soli, skořici, kakao nebo nakrájené ovoce.
Recept na rýžový nákyp
Uvařte neslazenou mléčnou kaši, vmíchejte kousek másla a nechte vychladnout. Vmíchejte 5 žloutků ušlehaných s cukrem a sníh z 5 bílků. Směs vlijte do máslem vymazané zapékací misky a prokládejte vybraným ovocem. Pečte na 170 °C cca 50 minut a poté nechte lehce zchladnout, aby se lépe porcoval.
Tip: Zkuste nákyp péct ve vodní lázni jako např. crème brûlée. Tak zůstane krémový a neupečete si hroudu suché rýže.