Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
6 tipů, jak uvařit kroupy a top recepty z krup
Už vás nebaví jíst pořád dokola brambory, rýži nebo těstoviny. Chcete změnit jídelníček a přidat něco našlapaného živinami a vitamíny. Tak to jste na správné adrese! Přijďte na chuť neprávem opomíjeným kroupám, které vás nejen levně zasytí, ale hlavně skvěle chutnají. Jak uvařit kroupy a jaké recepty si z nich můžete připravit?
Co to jsou kroupy
Z čeho jsou ? Kroupy vznikají ze zrn ovsa, ječmene, pšenice či pohanky, u kterých jsou odstraněny a obroušeny části obalů. Jsou přirozeně celozrnné a obsahují klíček, a proto v nich najdete velké množství zdraví prospěšných látek, vlákniny a bílkovin. Obsahují mimo jiné např. vápník, hořčík, zinek, fosfor či železo.
Ječné kroupy se prodávají ve 3 velikostech - č. 3 malé, č. 7 střední a č. 10 velké. To ovlivňuje jejich velikost, ale i dobu varu. Koupit můžete i lámanku neboli lámané kroupy a zabijačkovou variantu k použití do zabijačkových specialit.
Vzhledem k rozdílným původním surovinám i velikostem krup je jejich použití univerzální. Uvařené kroupy se hodí do polévek, omáček, salátů, nádivek, jako příloha a samozřejmě na houbového kubu. Dochucením a rozmixováním si dokonce vyrobíte zdravou pomazánku.
6 tipů na vaření krup
- Před vařením kroupy pořádně propláchněte.
- Vsypte je do dostatečně velkého hrnce - kroupy hodně nabydou.
- Zalijte je vodou v poměru 1 díl krup na 4 díly vody. Nechte alespoň na 30 minut namočit pro lepší stravitelnost a poté vodu slijte.
- Zalijte čistou vodou, osolte ji a přiveďte k varu.
- Vařte do změknutí - záleží na velikosti krup a na tom, jak měkké kroupy chcete mít. Malým kroupám bude stačit 20-30 minut, ale průběžně je ochutnávejte.
- Pokud kroupy používáte jako vložku do polévku nebo omáčky, vždy je nejprve uvařte zvlášť. Zakalily by vám pokrm.
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly
Nadýmají vás kroupy, a proto se jim v kuchyni vyhýbáte obloukem? Může to být i jejich oblíbenou kombinací s luštěninami, nebo si s nimi zkrátka vaše zažívání nerozumí. Jak to napravit?
Top recepty z krup
Recept na houbového kubu
400 g krup a 70 g sušených hub cca na 1 hodinu namočte do teplé vody. Po namočení můžete kroupy krátce spařit horkou vodou nebo je rovnou vsypte do horké osolené vody a vařte 20-30 minut téměř doměkka. Na 100 g sádla orestuje 3 nasekané cibule a 4 stroužky česneku, přidejte kroupy, houby, sůl, pepř a 4 lžíce sušené majoránky a promíchejte. Směs přesypte do vymazaného pekáčku a pečte zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Recept na kroupovou polévku
Na oleji orestujte 1 nakrájenou cibuli, 1 mrkev a 1 řapíkatý celer na kostičky. Přidejte 100 g krájeného uzeného masa a 100 g suchých ječných krup. Zalijte litrem vývaru a vařte cca 1 hodinu. Poté přidejte na kostky nakrájenou bramboru, provařte do jejího změknutí, dosolte a dopepřete.
Kroupy na sladko
Kroupy (skvělé jsou pohankové) propláchněte a na několik hodin namočte. Poté je slijte a v hrnci zalijte mlékem tak, aby hladina mléka byla cca 2 cm nad hladinou krup. Na mírném ohni vařte 20-25 minut, směs míchejte a hlídejte, aby se kroupy nepřipálily. Oslaďte, přidejte špetku skořice a libovolné ovoce.
Recept na šoulet
250 g hrachu přeberte, propláchněte a přes noc namočte do vody. Druhý den propláchněte a cca na hodinu namočte 200 g krup. Hrách uvařte v nesolené vodě doměkka, kroupy uvařte zvlášť v solené vodě taktéž doměkka. Na oleji nebo sádle orestujte 1 cibuli nakrájenou najemno a poté ji smíchejte s kroupami a hrachem. Přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku, sůl, pepř a 1 lžíci majoránky. Směs přesypte do vymazaného pekáčku a zhruba 30 minut zapékejte v troubě na 190 °C.
Recept na krupoto
Jde o obdobu rizota či risotta, kdy rýži nahradíte kroupami. Na oleji opečte cibulku, vsypte k ní předem namočené kroupy, zalijte je vývarem a uvařte doměkka. Co si do krupota přidáte, je jen na vás. Můžete si udělat libovolnou variaci na rizoto (s masem, zeleninou, tuňákem) nebo zkuste staročeské houbové krupoto, které se připravuje jako houbový kuba, jen se nezapéká.
Recept na kroupovou pomazánku
Uvařené kroupy rozmixujte nebo umelte v kuchyňském mlýnku, dochuťte česnekem, solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Oblíbená je i kombinace s čočkou, kterou také uvařte doměkka a rozemelte spolu s kroupami, nebo se sekanými olivami.