Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jaké halloweenské jídlo připravit? Inspirujte se 15+ recepty na jednohubky, muffiny a jiné občerstvení
Chystáte pohoštění na hallowenskou party a nejste si jisti, co připravit? Strašidelné cupcaky, ďábelsky lahodné párkové prstíky nebo čarodějnický punč zaručeně zapůsobí. Ale jak na ně... Proto pro vás máme hned několik skvělých nápadů a receptů na Halloween. Jídla se bát nemusíte, tak vymeťte pavučiny z trouby - jdeme na to!
5 receptů na jednohubky na Halloween
Při přípravě halloweenského občerstvení je potřeba popustit uzdu fantazii a jednohubky či chuťovky jsou skvělým způsobem, jak strašidelnou party rozproudit. Od roztomilých a nečekaných až po zábavné či skoro nechutné, naše tipy na recepty vynikají jednoduchostí a rychlostí přípravy. Tak čím se inspirujete?
Příšerné masové kuličky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1/4 hrnku strouhaného tvrdého sýra
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 malá, najemno nasekaná cibule
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- Sůl a pepř
Všechny ingredience pořádně promíchejte a ze směsi vytvářejte kuličky o průměru cca 5 cm. Mezitím si rozpalte troubu na 190 °C. Černé olivy bez pecky rozkrojte napůl a jednu polovinu vtlačte do středu každé masové kuličky, abyste vytvořili efekt oční bulvy. Pečte asi 20-25 minut, dokud nejsou karbanátky propečené. Podávejte s rajčatovou omáčkou na namáčení nebo na „červových“ špagetách.
Čarodějnické tyčinky
- Hotové listové nebo pizza těsto
- Sáček mandlí (plátky, půlky, celé)
- 1 vejce, rozšlehané
- Rajčatová omáčka, sýrový dip, čerstvý sýr s bylinkami apod. k podávání
Hotové těsto rozdělte na malé porce a z každé vyválejte váleček podobný prstu. Na jeden konec každé tyčinky vmáčkněte kousek mandle, aby připomínal nehet. Pomocí nože udělejte do těsta malé zářezy jako klouby. Prsty přendejte na plech, potřete je vajíčkem a pečte podle návodu výrobce těsta nebo dozlatova. Podávejte s rajčatovou omáčkou nebo jakýmkoli dipem dle vlastního výběru.
Plněná vejce s pavoukem
- Vejce vařená natvrdo (dle počtu porcí)
- Majonéza
- Hořčice, dijonská nebo dle chuti
- Černé olivy
- Sůl, pepř, paprika
Vejce uvařená natvrdo podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Ty následně rozmačkejte v míse a smíchejte je s majonézou, hořčicí, špetkou papriky, solí a pepřem. Lžící nebo cukrářským sáčkem touto směsí naplňte vydlabané bílky. Černé olivy nakrájejte na malé kousky, abyste vytvořili těla a nohy pavouků. Na přední stranu každého vejce umístěte olivové tělíčko a kousky oliv použijte jako nohy vycházející z tělíčka. Podávejte vychlazené.
Párkové mumie
- Párky dle počtu porcí
- Hotové listové těsto nebo těsto na croissanty
- Hořčice
- Kečup
Těsto rozválejte nebo rozviňte a nakrájejte na cca 1cm proužky. Poté proužky těsta omotejte kolem párků a ponechte malou mezeru pro „obličej“ mumie. Pečte asi 15 minut na teplotu doporučenou výrobcem těsta. Jakmile jsou hotové, udělejte mumiím kečupové oči. Podávejte s hořčicí či jinou omáčkou dle své volby.
Špízy z očí
- Cherry rajčata
- Kuličky mozzarelly
- Bazalka
- Černé olivy
- Olivový olej a balzamikový ocet (volitelné)
Na každý špíz nebo párátko napíchněte jedno cherry rajče, kuličku čerstvé mozzarelly a lístek bazalky. Rozřízněte černou olivu napůl a položte ji řeznou stranou na kuličku mozzarelly, aby vypadala jako oko. Špízy naaranžujte na talíř a pro lepší chuť je pokapejte balzamikovým octem nebo jeho redukcí. Podávejte při pokojové teplotě.
Halloweenské muffiny a cupcakes na 3 způsoby
Kakaové muffiny s pavoučí sítí či mumií
Na 12 kusů:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce kakaového prášku (holandského)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1/2 hrnku másla, změklého
- 1 hrnek cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku mléka
- Bílá čokoláda nebo bílá poleva
- Černá poleva
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte hladkou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt, vyšlehejte do hladka. Nakonec střídavě přidávejte suché přísady a mléko - po každém přidání promíchejte. Těsto dávkujte do muffinových košíčků či přímo do formy na muffiny tak, aby byla každá formička naplněná cca do 2/3.
Pečte 15-20 minut - dokud vpíchnuté párátko není po vytažení z muffinu suché. Po vychladnutí navrch každého muffinu namalujte bílou polevou nebo bílou čokoládou pavučinové sítě, na které po zaschnutí černou polevou nakreslete pavouky.
Místo pavoučích sítí můžete na hotové a vychladlé muffiny bílou polevou nebo máslovým krémem namalovat cik-cak čáry a vytvořit tak vzhled mumie (viz obrázek). Nezapomeňte černou polevou dokreslit oči.
Duchařské cupcaky s vanilkovým krémem
Na těsto (cca 12 kusů):
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1/2 hrnku másla, změklého
- 3/4 hrnku cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku podmáslí
Na krém:
- 1/2 hrnku másla, změklého
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Mléko nebo smetana ke šlehání dle potřeby
Na duchy (volitelné):
- Bílá potahová hmota
- Černá poleva nebo černý potravinářský fix
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, nebo ji vymažte tukem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.
V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem, až je směs světlá a nadýchaná. Poté po jednom přidávejte vejce, následně vanilku a dobře promíchejte. Do máslové směsi přidejte polovinu suchých ingrediencí a míchejte, dokud se vše nespojí. Poté vlijte podmáslí, promíchejte a nakonec vsypte zbývající suché ingredience. Těstem plňte připravené košíčky asi do 3/4 a pečte cca 20 minut - dokud není špejle zapíchnutá do středu muffinu suchá. Nechte vychladnout.
Na vanilkový máslový krém nejprve vyšlehejte máslo tzv. do pěny. Přidejte moučkový cukr i vanilku a šlehejte, dokud není směs hladká. Pokud je krém moc hustý, zašlehejte do něj trochu mléka nebo smetany a dle potřeby po prošlehání přidejte víc - přidávejte po lžičkách, ať si krém moc nenaředíte. Cukrářským sáčkem nanášejte na vychladlé muffiny kopečky krému, které tvarujte do podoby duchů - takto cupcaky můžete nechat a pouze krém dozdobit třeba čokoládovými pecičkami místo očí.
Pokud chcete, můžete na krém pokládat tenká kolečka bílé potahové hmoty, které vytvarujte do tvaru duchů. Černou polevou nebo jedlým fixem na ně dokreslete obličejíčky. Skladujte v suchu a chladu.
Cupcaky s pomerančovým krémem
Na těsto (cca 24 kusů):
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek podmáslí
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na pomerančový krém:
- 1 hrnek másla, změklého
- 4 hrnky moučkového cukru
- 1/4 hrnku pomerančové šťávy
- Oranžové potravinářské barvivo (volitelné)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte košíčky, nebo ji vymažte a vysypte.
Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V samostatné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce a vanilku. Mokré ingredience přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto rovnoměrně rozdělte do pečicích formiček tak, aby dosahovalo cca do 2/3 jejich výšky. Pečte 15–20 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde suché. Nechte je zcela vychladnout.
Na pomerančový krém ve velké misce vyšlehejte máslo. Poté po hrncích přidávejte moučkový cukr a po každém přidání vždy dobře prošlehejte. Jakmile se moučkový cukr spojí s máslem, přidejte pomerančovou šťávu a šlehejte, dokud není krém světlý a nadýchaný. Je-li příliš hustý, můžete po lžících přidat více pomerančové šťávy. Pro skutečně „jedovatý“ krém přidejte trochu oranžového potravinářského barviva. Jakmile je krém hotový, naneste jej pomocí cukrářského sáčku na chladné muffiny.
Dozdobte čokoládovými pecičkami (na pavoučky a oči), zelenými perličkami či jinými jedlými děsivými dekoracemi nebo papírovými zapichovátky s halloweenskými motivy.
Tip: Recepty můžete libovolné kombinovat a přetvářet dle svých potřeb či nápadů. Vanilkový krém nabarvěte oranžovou, zelenou nebo červenou, a vytvořte si úplně nové příšery.
Další 3 recepty na pečení zákusků (cookies a koláče)
Halloweenské cookies
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek másla, změklého
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- Potravinářské barvivo, cukrová očka, barevné polevy a další ozdoby podle přání
Postup přípravy
Cukr a máslo utřete do pěny, poté přidejte vejce a vanilkový extrakt. Míchejte, až se vše spojí.
V samostatné misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte suchou směs k utřenému máslu a vypracujte měkké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C.
Těsto vyndejte z lednice a rozválejte na pomoučené ploše. Pomocí vykrajovátek na cukroví s halloweenskou tématikou vykrajujte tvary a pokládejte je na vymaštěný či pečicím papírem vyložený plech. Pečte 8–10 minut, až tvary začnou po okrajích zlátnout. Před zdobením nechte sušenky úplně vychladnout na mřížce.
Pomocí barevné cukrové polevy na sušenky malujte halloweenské vzory - můžete vytvořit oči, ústa, frankensteinovy jizvy, pavouky a jiné, nebo přidejte barevné sypání, perličky a další zdobení.
Pekanový koláč s pavučinou
Na sušenkový základ:
- 1 hrnek čokoládových sušenek (např. Oreo)
- 1/4 hrnku másla, rozpuštěného
- 1 lžíce cukru
Na náplň:
- 1 hrnek světlého kukuřičného sirupu (lze nahradit zlatým sirupem, medem, sirupem z agáve)
- 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Bílá čokoláda na pavučinu (volitelné)
Postup přípravy
Začněte předehřátím trouby na 175 °C. Připravte si kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Aby se vám moučník po upečení snadno vyndával, můžete ji vyložit pečicím papírem.
Sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu nebo je vsypte do pevného sáčku a rozbijte válečkem na těsto, až jsou z nich jemnější drobečky. Pak je v misce smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Směs vtlačte na dno a na strany připravené pečicí formy a pečte asi 10 minut, nebo dokud neztuhne. Nechte zcela vychladnout.
Na náplň do pěny vyšlehejte vejce. Přidejte kukuřičný sirup (či vybranou alternativu), hnědý třtinový cukr, vanilku i sůl a promíchejte. Nasekané pekanové ořechy rovnoměrně rozložte na dno vychladlého sušenkového základu, zalijte je náplní a povrch uhlaďte. Pečte asi 40–45 minut, dokud náplň neztuhne a nebude mít zlatohnědou barvu. Poté koláč nechte úplně vychladnout na mřížce a chcete-li, můžete na něj před podáváním rozpuštěnou bílou čokoládou namalovat pavučinu.
Dýňový koláč je klasikou nejen na Halloween, ale i na celé období podzimu. Připravte si ho hned v několika variantách - klasický, strašidelný, s ořechy nebo třeba slaný.
Další tipy na občerstvení a menu pro halloweenskou party
Čarodějnický punč
Ve větší míse smíchejte 2 litry zeleného ovocného punče nebo džusu s 1 litrem citronové limonády a limetkovou zmrzlinou. Jemně promíchejte a dozdobte gumovými červy a plastovými pavouky.
Polévka s očními bulvami
Bramborová varianta: Na oleji orestujte jednu menší cibuli najemno, přidejte 500 g brambor na kostky a zalijte vývarem. Vařte doměkka, přidejte nasekaný česnek a minutu provařte. Vlijte hrnek mléka či smetany a krém rozmixujte. Přidejte po 1/4 hrnku zakysané smetany a strouhaného čedaru (či podobného sýra). Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s olivami, které budou vypadat jako oči.
Rajčatová varianta: Rozehřejte lžíci másla a orestujte jeden nasekaný stroužek česneku. Po rozvonění přidejte konzervu sekaných rajčat, sůl, pepř a špetku cukru. Za občasného míchání vařte 10 minut. Rozmixujte, vlijte 1/2 hrnku smetany ke šlehání a dle potřeby nařeďte zeleninovým vývarem či mlékem. Podávejte s kuličkami mozzarelly místo očí.
Příšerné burgery
Smíchejte 500 g mletého masa (hovězího nebo mix) se sélí, pepřem, jednou nasekanou cibulkou, jedním vejcem a přidejte cca 1/2 hrnku strouhanky. Směs propracujte, vytvarujte karbanátky a ty z obou stran několik minut opékejte, až jsou i vevnitř hotové. Housku na burger nebo kaiserku si prokrojte, namažte hořčicí, kečupem či jinou omáčkou dle chuti. Na spodní kousek položte plátek rajčete, na něj maso, plátek nakládané okurky ve tvaru jazyka a plátek sýra vykrájený do tvaru zubů. Navrch položte horní housku a do ní zapíchejte olivové oči.
Halloweenská pizza s duchy
Na předpřipravené (koupené, nebo dle vašeho oblíbeného receptu) pizza těsto naneste rajčatovou omáčku nebo kečup, poklaďte plátky salámu a kousky mozzarelly vytvarované do podoby duchů. Pečte dle doporučení výrobce těsta, až jsou jeho okraje zlatavé a těsto není ani veprostřed syrové. Před podáváním dozdobte pavouky z černých oliv.
Zelené želé s červy, pavouky a očima
Kupte několik sáčků barevné ochucené želatiny, nebo pořiďte čiré dortové želé a to dobarvěte a dochuťte potravinářskými barvivy a příchutěmi dle sebe. Želé připravte dle návodu a nechte lehce zchladnout. Než zcela ztuhne, vlijte jej do průhledných sklenic či misek. Postupně vložte kyselé červy, jedlé oči, gumové pavouky a další děsivé bonbony. Uložte do lednice a nechte zcela vychladnout a ztuhnout.