Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás
Všem moc děkujeme za úžasné recepty z grilu, které jste nám zaslali v rámci Velké grilovací soutěže na Facebooku Heureky. Ceny od značek Fieldmann a Sencor byly rozdány a své nové majitele jistě potěšily. Ale kdo nevyhrál, ještě stále může najít svůj recept v Heureka grilovací kuchařce. Bylo opravdu těžké vybrat ty nejzajímavější a doufáme, že si na našem výběru pochutnají vegetariáni i masožravci. Podívejte se na top 10 receptů, kterými se můžete inspirovat při vaší další grilovačce. Přejeme dobrou chuť!
Obsah článku
- Pečené placky plněné směsí tandoori masala
- Medová kachní prsa s grilovanou čekankou
- Marinovaná lepkavá žebra/kuřecí křidélka
- Grilované papriky plněné mozzarellou, fetou a mátou
- Grilované krevety s ananasovým salátem a limetkovou omáčkou
- Grilovaný rump steak se salátem a dýní hokaido
- Grilované bramborové špízy se zeleninou, slaninou a klobásou
- Křehké grilované koleno v marinádě
- Hovězí a vepřové hamburgery se sýrem čedar a grilovanými žampiony
- Domácí uzené vepřové klobásy
Pečené placky plněné směsí tandoori masala
Autor receptu: Leon Zeman
Ingredience
Na placky:
- 3 hrnky hladké mouky,
- 1 hrnek podmáslí,
- 1 vejce,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička cukru krystal,
- ½ lžičky jedlé sody.
Na směs tandoori masala:
- 400 g kvalitního strouhaného sýra,
- 1 vejce,
- rozmačkané vařené brambory (cca 5 kusů),
- koření tandoori masala,
- pepř a sůl na dochucení.
Na dip:
- Zakysaná smetana,
- řecký bílý jogurt,
- česnek a bílý pepř.
Postup
Smíchejte všechny ingredience na placky, vypracujte těsto a nechte ho 20 minut odležet. Z těsta vytvarujte kuličky a rozválejte je do placek. Na gril položte tál a placky na sucho upečte. Do vychladlých placek vyřízněte kapsy a naplňte směsí tandoori masala. Placky krátce zapečte a podávejte s česnekovým dipem.
Medová kachní prsa s grilovanou čekankou
Autorka receptu: Martina Štusová
Ingredience
- 4 kachní prsa s kůží,
- sůl, pepř.
Na pikantní nálev:
- 220 g třtinového cukru nebo medu,
- 330 ml sojové omáčky,
- 5 stroužků česneku,
- 2 celé skořice,
- 2 malé chilli papričky,
- 2 lžičky chilli vloček,
- 40 g zázvoru,
- kůra z 1 pomeranče,
- šťáva z 1 pomeranče,
- 180 až 230 g soli.
Na marinovanou čekanku:
- 2 puky čekanky,
- 100 ml javorového sirupu,
- šťáva z 1 limetky,
- sůl, pepř.
Postup
Nejprve připravte pikantní nálev: do hrnce dejte cukr a sůl, zalijte 500 ml horké vody a zamíchejte. Dolejte 300 ml studené vody, přidejte sójovou omáčku, rozpůlené stroužky česneku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu, podélně rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájený zázvor. Vše promíchejte.
Prsa nařízněte tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mřížkování a vložte do pikantního nálevu na 4 hodiny.
Mezitím si připravte marinádu: smíchejte javorový sirup, kůru a šťávu z limetky, špetku soli a pepře. Čekanky podélně rozkrojte, vložte do marinády a nechte 30 minut marinovat.
Kachní prsa vyjměte z nálevu, opláchněte, osušte a vložte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm kůží dolů. Grilujte 5 minut, aby byla kůže dobře opečená. Poté je obraťte a grilujte pod poklopem ještě 4 minuty. Sundejte prsa z grilu a nechte 5 minut odležet. Maso můžete také kontrolovat vpichovým teploměrem a sundat z grilu, jakmile na středu dosáhne 60 °C.
Marinované čekanky dejte na rozpálený gril a opečte je z každé strany 3–5 minut. Kachní prsa nakrájejte na 5mm plátky, posypte vločkovou solí a opepřete. Servírujte s grilovanou čekankou, kterou na závěr potřete marinádou, která vám zbyla v misce.
Marinovaná lepkavá žebra/kuřecí křidélka
Autor receptu: Maximhouse Maximhouse
Ingredience
- Žebra nebo kuřecí křídla,
- uzená paprika,
- kmín,
- chilli koření,
- třtinový cukr,
- sůl, pepř.
Na marinádu:
- 1 lžíce jablečného octa,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce kečupu,
- 1 lžíce sojové omáčky,
- 1 lžíce švestkových povidel,
- 1 lžíce hořčice,
- 1 lžíce rajského protlaku,
- chilli omáčka podle chuti,
- pepř a sůl.
Postup
Do masa vetřete sůl, pepř, uzenou papriku, kmín, chilli koření a třtinový cukr. Nechte 5 minut odležet a mezitím si připravte marinádu: smíchejte všechny ingredience na marinádu, maso potřete a dejte na cca hodinu do lednice. Žebra/křidélka grilujte na středním ohni, dokud nebude maso krásně propečené.
Grilované papriky plněné mozzarellou, fetou a mátou
Autorka receptu: Kateřina Vodičková
Ingredience
- 6 zelených nebo červených podlouhlých paprik,
- 200 g mozzarelly,
- 100 g pravé řecké fety,
- 5 snítek máty.
Postup
Papriky dobře opláchněte a pak je i se stopkou podélně rozkrojte na poloviny. Malým nožíkem opatrně vyřízněte jádřinec se semínky, ale tak, aby stopka stále zůstala na místě a nepřišli jste o ni. Vzniknou vám tak paprikové lodičky.
Mozzarellu nakrájejte na malé kostičky, fetu rozdrobte, mátu oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Sýry a mátu promíchejte, zlehka osolte a touto směsí naplňte lodičky.
Položte na rozpálený gril a grilujte, dokud se sýry neroztečou, zhruba 5 minut. Mozzarella pustí vlivem tepla spoustu mléčné tekutiny, má to tak ale být. Do té doby se zespodu papriky opečou tak akorát.
Sundejte papriky z grilu a nechte je 5 minut odpočívat. Většina uvolněné tekutiny se opět vsákne do sýra. Papriky můžete jemně posypat drcenými chilli lupínky.
Grilované krevety s ananasovým salátem a limetkovou omáčkou
Autor receptu: Honza Cestr
Ingredience
- 24 ks krevet velikosti 16–20.
Na marinádu:
- 10 lžic olivového oleje,
- 3 stroužky česneku,
- sůl, pepř.
Na ananasový salát:
- 200 g ledového salátu,
- 200 g baby špenátu,
- 2 větší bílé papriky,
- salátová okurka,
- 200 g grilovaného ananasu na kostičky,
- 1 lžička medu,
- 200 g sýru feta,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce šťávy z pomeranče,
- sůl, pepř.
Na limetkovou omáčku:
- 1 lžíce medu,
- ½ hrnku horké vody,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 limetka,
- 2 lžičky dijonské hořčice.
Postup
Nejprve si smíchejte ingredience na marinádu, namarinujte krevety a nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Krevety opečte do růžova nad středním plamenem. Mezitím si ogrilujte 200 gramů koleček ananasu a po vychladnutí nakrájejte na menší kousky.
Připravte si ananasový salát: natrhejte ledový salát a baby špenát, nakrájejte papriky, okurku a ugrilovaný ananas na malé kousky, přidejte med, olivový olej, šťávu z pomeranče, pepř a sůl. Nakonec posypte rozdrobeným sýrem feta. Na závěr si namíchejte limetkovou omáčku, do které můžete ugrilované krevety namáčet.
Grilovaný rump steak se salátem a dýní hokaido
Autorka receptu: Eva Uhliková
Ingredience
- Hovězí maso – flank steak/rump steak,
- 200 g másla,
- sůl, pepř.
Na salát:
- 1 dýně hokaido,
- 3 stroužky česneku,
- 1 balení baby špenátu,
- olivový olej,
- tymián,
- sůl, pepř.
Postup
Uleželé maso ogrilujte asi 5 minut z každé strany, osolte a opepřete. Na maso poklaďte plátky másla a odložte do tepla na cca 10 minut.
Mezitím si připravte přílohu. Do mísy nakrájejte očištěnou dýni hokaido na menší kousky, přidejte celé stroužky česneku, tymián, sůl, mletý pepř a olivový olej. Vše promíchejte a ogrilujte v alobalové misce. Jakmile dýně změkne, přidejte špenátové listy a nechte lehce zvadnout. Salát naservírujte na talíř a poklaďte plátky steaku.
Grilované bramborové špízy se zeleninou, slaninou a klobásou
Autorka receptu: Xkamilkax Love Domino
Ingredience
- 1 kg menších brambor,
- 1 cuketa,
- 500 g šalotky,
- 400 g slaniny - špalíček,
- 400 g klobásy,
- sůl, pepř.
Na dip:
- 200 g nivy,
- 200 g zakysané smetany,
- 1 polévková lžíce majonézy,
- česnek,
- pažitka,
- petrželová nať,
- sůl, pepř.
Postup
Uvařte celé brambory se slupkou ve slané vodě, nechte trochu zchladnout a nakrájejte na větší kolečka. Slaninu, klobásu a šalotku nakrájejte na větší kusy a napichujte na špízy střídavě s bramborami. Špízy grilujte z každé strany, dokud nejsou hotové.
Připravte si dip: smíchejte nastrouhanou nivu s ostatními ingrediencemi, přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte k hotovým špízům.
Křehké grilované koleno v marinádě
Autorka receptu: Angelika Oroszlán-Kocsner
Ingredience
- 2 vepřová kolena.
Na marinádu:
- 2 cibule,
- 2 mrkve,
- 1 l vody,
- 500 ml piva,
- 4 lžíce rostlinného oleje,
- 4 lžíce medu,
- 3 lžíce hořčice,
- 3 lžíce kečupu,
- 200 g soli,
- 1 lžička sušené majoránky,
- 2 bobkové listy,
- 1 lžička černého pepře,
- 1 lžička koriandru,
- 4 stroužky česneku,
- 2 lžičky cukru krystal.
Postup
Cibuli a mrkev nakrájejte na menší kousky. Ve velké nádobě smíchejte všechny ingredience na marinádu a přidejte nakrájenou zeleninu. Do vzniklé směsi naložte maso, dejte přes noc do chladu a druhý den můžete grilovat nebo péct. Ugrilované maso nakrájejte a podávejte se zeleninou, bramborem nebo chlebem.
Hovězí a vepřové hamburgery se sýrem čedar a grilovanými žampiony
Autorka receptu: Mária Hamuľáková
Ingredience
- 4 plátky slaniny,
- 1 velká cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 8 kusů hamburgerových housek,
- majonéza,
- máslo,
- římský salát,
- 2 rajčata,
- 2 balení plátkového sýra čedar,
- žampiony.
Na masovou směs:
- 180 až 200 g jemné strouhanky,
- 1 lžíce sušené petrželky,
- 1 vejce,
- 150 ml vody,
- 2 až 3 lžičky soli,
- ¼ lžičky červené papriky,
- ¼ lžičky černého pepře,
- ¼ lžičky sušené majoránky,
- 450 g mletého vepřového masa,
- 450 g mletého hovězího masa.
Postup
Slaninu nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi nebo na grilovacím tálu/kameni. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Chvíli smažte a sundejte z grilu. Ve volné chvíli položte na gril žampiony, přidejte pod ně trochu másla a grilujte dozlatova.
Smíchejte strouhanku, petrželku, sůl, červenou papriku, černý pepř a majoránku. Ke strouhance a pepři přidejte mleté vepřové a hovězí maso, opečenou slaninu s cibulí a česnekem, rozšlehané vejce a vodu. Vše dobře promíchejte a vytvarujte masové placičky vysoké asi 1,5 cm. Uprostřed palcem vytlačte důlek, aby maso nebylo po grilování příliš vysoké.
Grilujte asi 6 minut z každé strany, nebo dokud není maso hotové podle vašich představ. Na maso položte plátky čedaru a nechte sýr roztavit. Na housku připravte majonézu a salát, přidejte maso, rajče, osmažené žampiony a máte hotovo.
Domácí uzené vepřové klobásy
Autor receptu: Imrich Majoroš
Ingredience
- 10 kg masa z vepřové kýty,
- 4 kg vykostěného vepřového bůčku,
- 1 balení vepřových střev,
- 3 palice česneku,
- 1 balíček mletého černého pepře,
- 2 balíčky mleté červené sladké papriky,
- mletá pálivá paprika,
- sůl.
Postup
Pomelte kýtu a bůček (na mlýnku použijte nástavec s většími otvory). Mleté maso vložte do větší nádoby a rozprostřete. Přidejte mletou červenou papriku, můžete přidat i trochu mleté pálivé papriky. Přidejte sáček mletého černého pepře, podle chuti osolte a přidejte rozdrcený česnek. Rukama dobře promíchejte. Pracujte v místnosti s nižší teplotou. Maso nechte alespoň půl hodiny odpočívat.
Mezitím střeva rozbalte, zalijte studenou vodou a nechte půl hodiny odpočívat. Naplňte střívka masem, vzduchové bubliny propíchejte jehlou. Stočte je asi po 15 cm tak, aby vznikly klobásy. Uďte v udírně na tvrdé dřevo asi 5-6 hodin.