Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Recept na pečené brambory na grilu
Máte chuť na nějakou grilovanou dobrotu, ale na pečení nemáte tolik času? Brambory má doma každý, na grilu je lze zpracovat na sto způsobů a jejich příprava je nejen jednoduchá, ale i rychlá! Grilované brambory jsou navíc jakousi bezednou studnou možností – můžete si je dát jako chuťovku, nebo jako přílohu k něčemu dalšímu, můžete si je vychutnat se smetanou, se slaninou, nebo se sýrem a můžete je připravit jak ve slupce, tak i v alobalu a dokonce i plněné!
Jednoduchý recept na brambory na grilu
Ingredience
- brambory (doporučujeme rané, nebo třeba francouzské grenaille)
- olivový olej
- sůl a pepř
- slanina
- tvrdý sýr
Množství brambor přizpůsobte počtu porcí, velikosti brambor a samozřejmě i tomu, jak moc jste hladoví.
Příprava brambor aneb musíte je předvařit?
Grilované brambory narychlo
Začněme tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem přípravy grilovaných brambor.
- Brambory omyjte a oloupejte.
- Nakrájejte je na silné plátky.
- Potřete je olivovým olejem a lehce je osolte a opepřete.
Brambory ve slupce, hranolky a plněné brambory na grilu
Láká vás nějaký kreativnější způsob přípravy? I takový tu pro vás máme, a to grilování brambor ve slupce.
- Brambory omyjte a pod vodou je také opatrně vydrbejte kartáčem.
- Brambory ve slupce můžete připravit několika způsoby. Můžete je předvařit (o několik minut kratší dobu než normálně) a poté je nechat chvilku vychladnout. Urychlíte tím jejich grilování a nebudete je muset balit do alobalu.
- Nebo je naopak do toho alobalu zabalte a předvaření klidně přeskočte.
- Další rozcestí vás čeká u krájení brambor. Plátky silné přibližně půl až jeden centimetr jsou sázkou na jistotu.
- Na gril ale můžete hodit i užší hranolky – jen počítejte s tím, že aby vám nepropadly roštem do temných uhelných hlubin a aby byly pěkně propečené ze všech stran, neobejdete se bez grilovacího koše.
- Poslední a dost možná nejvynalézavější alternativou je „vějířek“. Každou jednu bramboru několikrát z jedné strany nařízněte. Opravdu ale jen nařízněte, nepřekrojte ji vejpůl. A vzniklé výřezy ve tvaru vějíře naplňte dle libosti slaninou nebo sýrem.
- Nakonec si připravte marinádu. Do misky nalijte olivový olej (2 polévkové lžíce by měly být tak akorát), přisypte sůl a pepř a podle chuti přidejte další koření a čerstvé bylinky – namátkou třeba tymián a rozmarýn.
- Marinádu můžete po bramborách buď rozetřít štětcem, nebo můžete brambory v marinádě hezky vykoupat a důkladně je promnout v rukách, aby se dostala do každého zákoutí.
- Zbývající marinády se nezbavujte. Brambory jí můžete potřít i při grilování.
Jak grilovat brambory?
Brambory máme omyté, nakrájené a namarinované. Nastává proto čas rozpálit gril!
- Před jakýmkoliv grilováním gril důkladně očistěte. V našem článku o čištění grilu narazíte na spoustu tipů a triků, s kterými to bude hračka!
- Pro opékání brambor můžete využít jak klasický rošt, tak třeba i keramickou grilovací desku. Ostatně brambory lze připravit na tolik způsobů, že si s nimi nějak poradíte absolutně vždycky. Můžete si je „postaru“ osmahnout venku na ohni a pokud by vás náhodou zastihlo špatné počasí, můžete si je také opéct v teple domova v troubě na pečícím papíře, nebo udělat jako brambory na kontaktním grilu.
- Vraťme se ale ke klasickému grilování. Gril rozehřejte a brambory rozprostřete po rozpáleném roštu. Neměly by se válet „lážo plážo“ na sobě – všechny by se neopekly.
- Zavřete víko grilu. Doba grilování se odvíjí od toho, jakým způsobem jste brambory připravili a jaký máte gril. Oloupané a nepředvařené? Přibližně 15 minut. Ve slupce a v alobalu? Kolem 30 minut. Vedle svých stopek se můžete řídit také zlatavou a křupavou kůrčičkou, která se na bramborách začne pomalu objevovat. Ta je dobrým znamením toho, že nadešla chvíle je z grilu sundat.
Třešnička na dortu, respektive sýr na bramborách
Předtím, než brambory z grilu sundáte, na ně můžete položit tvrdý sýr a nechat ho roztavit. A kreativnější kuchaříci mohou ještě před grilováním plátky brambor napíchnout na špíz a proložit je klasicky masem, nebo třeba okořeněnými kousky slaniny a zeleniny.
Grilované brambory podávejte samostatně, nebo jako přílohu k dalším lahůdkám – ke steakům, ke grilovanému hamburgeru, ke grilované cuketě, nebo třeba ke grilovanému hermelínu.
A vedle brambor si nezapomeňte připravit také chutný dip.
Dip k bramborám
Ingredience
- jogurt, nebo tvaroh a zakysaná smetana
- čerstvé bylinky
- jarní cibulka
- citrón
- česnek
- sůl
I v tomto případě pro vás máme připravené dvě možnosti – tu jednodušší a pak tu o něco kreativnější.
Nakrájejte čerstvé bylinky (podle chuti – my bychom se například obrátili na petržel, bazalku, pažitku a rozmarýn), švihněte je do bílého jogurtu a vše pečlivě smíchejte a dosolte. Toť náš první a snazší dip ke grilovaným bramborám.
A ten druhý? Do misky vyklopte měkký tvaroh a zakysanou smetanu. Vedle si nakrájejte čerstvé bylinky, a to na drobné kousíčky, a spolu se špetkou soli, s citronovou kůrou a s utřeným česnekem je nasypte k tvarohu a ke smetaně. Vše smíchejte dohromady a případně dochuťte podle sebe.
Nejlepší grily Jak správně grilovat (na dřevěném uhlí, plynu i elektrice)?