Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Recept na lososa na grilu a jak na grilování ryb obecně
Vůně slaného moře, horko sálajícího sluníčka a před vámi lahodný grilovaný losos s křupavou bagetou, s čerstvým salátkem a s osvěžujícím drinkem. Příjemná představa, co říkáte? Moře si sice doma na zahrádce nevysníte, ale se sluníčkem a s lososem na grilu by to zas tak složité být nemělo. Grilování ryb je totiž překvapivě rychlé a snadné. Ulehčete svému žaludku od tradičních tučných mas a oživte svou grilovačku něčím novým!
Jak lososa připravit
Čerstvost nade vše
Losos a vlastně i všechny ostatní ryby mají jednu slabinu – rychle se kazí. Čím čerstvější se vám podaří sehnat, tím budou lépe chutnat. Spíše než sázet na balené kousky v regálech obchodů, bychom tak vybírali u pultů s čerstvými rybami.
A jak poznáte, jestli je ryba čerstvá? Na prvním místě podle čichu. Pokud cítíte jen samou rybinu, lze předpokládat, že si ta ryba už něčím prošla a v obchodě již leží nějakou tu dobu. Čerstvé kousky naopak „voní“ hlavně po vodě. Další zkouškou je dotyk. Píchnete-li do ryby prstem, vzniklá prohlubeň by se měla rychle zarovnat. Pokud se tak nestane, ryba nejspíš není zrovna svěží.
Dalšími znaky čerstvosti ryby jsou:
- pevné pružné tělo pokryté lesklou kůží,
- růžové nebo červené žábry
- a čiré, vypouklé oči.
Můžete se vždycky samozřejmě spokojit i s mraženými rybami, ale je potřeba si přiznat, že to s nimi na grilu bude složitější. Obsahují totiž spoustu vody a hrozí tak, že se při opékání rychle rozpadnou. A navíc se v žádném případě nedají chuťově srovnávat s čerstvými rybami.
Porcování ryb
Rybí maso je křehké a větší kousky by se proto na grilu mohly roztrhnout. Doporučujeme vám vybírat ryby menší, nebo pak ty větší porcovat na filety. Nechte na nich ale kůži! Pokud vám kůže nechutná, zbavte se jí až po grilování. Má totiž svou praktickou funkci – drží maso pohromadě.
Vedle grilování celých ryb a filet je tu ještě třetí možnost. Rybu nakrájet na kostky a grilovat ji napíchnutou na špízu! O přípravě špízů si můžete počíst v článku Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád.
Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat? Další recepty na gril
Marináda aneb jak naložit lososa a jiné ryby
Co s rybou po jejím naporcování? Logicky se nabízí její marinování, kořenění a ochucování všeho druhu. My bychom se v této části ale vydali cestou minimalismu. Ryby je vhodné „nakládat“ jen na krátkou dobu, těsně před jejich grilováním a úplně si přitom vystačíte s citrónovou šťávou, se solí a s čerstvými bylinkami. Vůbec si to nekomplikujte nějakým složitým grilovacím kořením nebo oleji.
Pracujete-li s čerstvou rybou, nemá totiž smysl se snažit ji intenzivně dochucovat. Ryba sama o sobě chutná dobře a o velkou část práce se postará proces grilování. Vy chcete chuť ryby jen nepatrně posílit, ne ji přebít.
Bylinky
Grilovaný losos sice chutná výborně i bez bylinek, ale pokud byste jej rádi přesto o nějaké obohatili, které se k němu hodí nejvíce? Za nás je to například bazalka, tymián a rozmarýn, případně i trocha česneku.
Posledním krokem před grilováním by mělo být rybu osušit papírovým ubrouskem a zbavit ji přebytečné vlhkosti.
Recepty na domácí marinády Jednoduchý recept na grilovaný hermelín
Postup grilování
Opékání ryb je relativně snadné, a to ať už máte k dispozici gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo gril kontaktní. Důležité je, aby byl vámi používaný gril čistý a pěkně rozpálený.
Ryby se mohou snadno přilepit na grilovací rošt a při obracení se pak budou rozpadat. Abyste se této nepříjemnosti vyvarovali, ujistěte se, že je rošt důkladně vypucovaný a před rozpálením grilu ho potřete trochou oleje. Případně, pokud chcete tyto starosti eliminovat úplně, používejte grilovací tácek, nebo speciální grilovací držák či mřížku na ryby a na zeleninu.
Jak dlouho grilovat lososa a jiné ryby?
Délka grilování se bude odvíjet hlavně od velikosti ryby, respektive od výšky filety.
- Obecně bude filetům stačit 5 až 10 minut na přímém žáru.
- U slabších filet si vystačíte i s kratší dobou a nemusíte je ani obracet. Grilujte je jen na straně s kůží.
- Menší ryby v kuse opékejte přibližně 15 minut na nepřímém žáru se zavřeným víkem grilu. V půlce doby rybu otočte.
- Větší ryby grilujte 20 až 30 minut.
To že je ryba opečená, poznáte podle toho, jak ztrácí na své typické měkkosti a začíná tuhnout.
I tady platí tradiční poučka, že do masa se v průběhu grilování nešťouchá a nepíchá. Pro přesuny a otáčení ryb používejte širokou obracečku, nebo grilovací kleště, ne vidličku! Pokud se vám maso při obracení trhá a pevně „svírá“ grilovací rošt, ještě není z té strany úplně hotové a zatažené. Nechte ho tam, dokud se na jeho povrchu neutvoří kůrka.
Ryby jsou často hotové až překvapivě rychle. Zvlášť u filet je proto lepší od grilu neodcházet moc daleko a být připravený je hned sundat, jinak vyschnou.
Losos na grilu v alobalu
Lososa a jiné ryby můžete grilovat i v alobalu. I když ono to má od grilování vlastně celkem daleko. Ryba se totiž bude spíš vařit a tím si udrží všechnu svou šťávu. Musíte ale zase pak počítat s tím, že se takto připravíte o křupavou kůrku a o kouřové aroma (pokud sázíte na gril na dřevěné uhlí).
Hodí se na gril i makrela, kapr, nebo pstruh?
Grilovaný losos patří jednoznačně mezi nejoblíbenější ryby, ale na gril se hodí i spousta dalších druhů, a to jak ryb sladkovodních, tak i těch mořských. Sladkovodní ryby to ale mají k českým grilům přece jen o něco blíže a vaše šance, že budou čerstvé, je tak vyšší.
Ať už ty, nebo ony, doporučujeme vám na grilu ozkoušet například: pstruha, okouna, tresku, makrelu, pražmu, candáta a klidně i tradičního kapra. A proč se omezovat jen na ryby? Rozšiřte si obzory a zkuste ogrilovat také třeba krevety!
Opečenou rybu nechte po sundání z grilu pár minut odpočívat a mezitím si k ní připravte nějakou přílohu. Podle nás se k ní hodí jak grilovaná zelenina, tak i jen čerstvý salát. K méně tučným rybám, které mohou na grilu rychle vyschnout, pasuje salsa nebo z jiného soudku třeba i jen pár kapek kvalitní olivového oleje. A nikdy nic nezkazíte s lehce opečenou bagetou!
Toť grilování ryb. Ryby se ale dají připravit i na sto dalších způsobů a dalším logickým krokem od grilování je jejich uzení. Rozhodně vám proto doporučujeme náš článek Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat?