Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Houby: Jak je sbírat, čistit, zpracovat a kdy a kam na ně?
Přichází podzim a vám už se klepe košík. Obhlížíte lesy, načicháváte typickou houbovou vůni, díváte se pod každou větvičku a lecjaký list podobný houbě ve vás vyvolá zbytečný nával adrenalinu. Přinesete si letos několik košíků hub a dostanete se do novin, nebo zůstanete na ocet? S námi se připravíte na vše!
Jak je správně sbírat a čistit
Sbírání
Jak je uvedeno i níže, sbírejte skutečně jen ty kousky, které bezpečně a bez jakýchkoliv pochybností poznáte. Podívejte se, zda houba není poničená hmyzem a plži či viditelně zasažená červy a plísní.
Dříve se doporučovalo houby odřezávat těsně nad zemí proto, aby se nepoškodilo podhoubí. Mnozí tuto techniku zastávají i dnes, přesto se však doporučuje je raději opatrně vykroutit či vyviklat. Tak se tzv. mycelium nepoškodí a vy zároveň nepřijdete o bázi houby, kde bývají velmi důležité rozpoznávací znaky.
Místo nálezu nerozhrabávejte, neryjte kolem ani nedupejte, abyste podhoubí nezničili.
Pravidla sběru hub
- Sbírejte jen ty houby, které poznáte bez jakýchkoliv pochybností.
- Pokud si nejste jisti, houbu nesbírejte ani na ni nesahejte.
- Nesbírejte staré, plesnivé či jinak znehodnocené houby.
- Příliš malé plodnice, u kterých nelze jasně poznat druh, také v lese nechte.
- Houby nesbírejte ani v oblastech, kde by mohla hrozit jejich kontaminace - u továren, rušných silnic, na skládkách.
Jak se čistí?
Pro zachování čisté domácnosti a klidných nervů houby čistěte už v lese. Posaďte se, všechny plodnice si z košíku vyndejte a pak je po jedné zbavujte hlíny a dalších nečistot. Na některé bude stačit štětec, jiné části bude potřeba lehce odříznout.
Rovnou také oloupejte ty druhy, na jejichž klouboucích se vyskytují sliznaté filmy nebo šupinaté pokrývky - specificky muchomůrka růžovka a klouzek. Plodnice prokrojujte, abyste se ujistili, že nejsou vevnitř napadené larvami a červy. Pak je opatrně skládejte zpět do košíku měkké na jednu stranu a tvrdší na druhou nebo tvrdé dospod a křehčí nahoru, čímž předejdete jejich dalšímu poškození.
Jak houby zpracovat (mražení, sušení, nakládání)
Mražení
Vybírejte houby, které jsou pevné, čerstvé a bez skvrn nebo známek zkažení. Neomývejte je a jen je jemně otřete vlhkou papírovou utěrkou nebo měkkým kartáčkem, abyste odstranili veškeré nečistoty. Pak je nakrájejte, poduste a v nádobě či sáčku vložte do mrazáku.
Tip: Mražené houby není třeba před použitím rozmrazovat.
Postup mražení hub krok za krokem Jak skladovat houby v lednici?
Sušení
Usušení je skvělým způsobem, jak houby dlouhodobě skladovat. Stačí je očistit, pokrájet a usušit zvolenou metodou. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Dobře usušené a správně uskladněné houby vám vydrží velmi dlouho. Ideálně je však spotřebujte do 3 let.
Nakládání hub do octa (nakyselo)
Vodu s octem v poměru 3:1, 1 polévkovou lžíci soli, 5 pol. lžic cukru krupice, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 10 kuliček celého pepře a kávovou lžičku hořčičného semínka 10-15 minut povařte. Houby nakrájejte na menší kousky a také je 10-15 minut povařte, pak je skládejte do zavařovací sklenice - můžete prokládat cibulí či bylinkami. Zalijte nálevem, sklenice uzavřete a zavařte v zavařovacím hrnci, pečicí troubě či v myčce nádobí.
Hledání hub - kde rostou a kdy
Houby milují vlhké a slunečné počasí se stálou teplotou, a proto se jim velmi daří na podzim. Zpravidla se objevují 1-2 týdny po dešti, kdy se zemina nasákne vodou, kterou slunce následně začne odpařovat. Nesmí ale pršet až moc a také by nemělo mrznout - pak by houby hnily či přemrzly a staly se nejedlými.
Houby však nerostou jen na podzim, některé druhy lze nalézt i v létě, na jaře a v zimě.
Oblíbené lokality ke sběru hub
- Brdy,
- jih Středočeského kraje,
- západní část Vysočiny,
- jih Plzeňského kraje, Český les a Šumava,
- Jeseníky,
- okolí Ostravy a Karviné,
- Krkonoše,
- Orlické hory,
- sever Libereckého kraje s oblastí Oldřichova v Hájích a Kryštofova údolí.
Přehled výskytu hub s aktuálními zprávami od ostatních houbařů, přehlednou mapkou a atlasem hub najdete na webu NaHouby.cz. Zde můžete nejen čerpat potřebné informace, ale také sdílet své poznatky a nálezy s ostatními uživateli.
Jedlé vs. nejedlé a jedovaté houby
Základním pravidlem je: Nikdy nesbírejte houby, které bezpečně nepoznáte! Pro jistotu se také neřiďte oblíbenou pomůckou „co má rourky, je jedlé“.
Skuteční amatéři by ideálně měli do lesa vyrazit jedině s někým, kdo houbám rozumí. Další možností je brát s sebou atlas hub, ale skvělé jsou i aplikace k rozpoznání hub, které si stáhnete do svého chytrého telefonu. Houbu v lese jednoduše vyfotíte, nahrajete do aplikace a hned se dozvíte víc - o jakou houbu jde, její popis, výskyt, použití a možnost záměny s podobnými druhy.
Upozornění: Jedlost, nejedlost a jedovatost hub si vždy řádně ověřte a konzumaci jakékoliv houby pečlivě zvažte. Berte na vědomí, že Heureka nenese zodpovědnost za případné zdravotní potíže, otravu ani smrt v důsledku požití hub.
- Hřib kovář a hřib koloděj- při zmáčknutí nebo řezu rychle modrají, je nutná důkladná tepelná úprava (cca 30 minut varu).
- Hřib smrkový a hřib dubový - tzv. praváci s minimálním rizikem záměny s nejedlou či jedovatou houbou.
- Hřib žlutomasý neboli babka - snadno jej napadnou červi i plíseň, proto je třeba pečlivě přebírat. Je však velmi hojný.
- Klouzek sličný a klouzek obecný - téměř nulové riziko záměny s nejedlými houbami. Vrstvu slizu stačí seškrábnout nebo oloupat.
- Bedla vysoká - vysoká možnost záměny s muchomůrkami a nejedlými bedlami. Je výborná na houbové řízky.
- Kozák březový a kozák dubový - vyskytují se pod břízami a duby, kozák dubový je vzácný a neměl by se sbírat.
- Křemenáč březový, smrkový a osikový - vyskytují se podél cest a silnic, pod břízami, osikami a smrky. Křemenáč smrkový je chráněný a neměl by se sbírat.
- Hlíva ústřičná - posiluje imunitu, najdete ji na kmenech stromů (nebo na pultech obchodů).
- Liška obecná - citlivá na kvalitu ovzduší, roste ve skupinách ve spíše jehličnatých lesích.
- Václavka obecná - roste v trsech na pařezech a kmenech stromů, výborná je do guláše a je třeba ji řádně tepelně upravit.
- Kotrč kadeřavý - jde o parazita rostoucího na borovicích, je výborný na dršťkovou polévku.
- Jidášovo ucho - zdravá a léčivá houba vyskytující se převážně na černém bezu, ideální na sušení.
- Čirůvka májovka - roste v květnu v parcích, na zahradách a pod ovocnými stromy a vyznačuje se výraznou vůní. Je snadno zaměnitelná s jedovatou závojenkou olovovou.
- Muchomůrka růžovka (masák) - snadno zaměnitelná s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Oloupané klobouky jsou chutné osmažené na oleji s kmínem.
- Ryzec pravý, smrkový a syrovinka - syrovinka se dá jíst i zasyrova, ostatní je třeba tepelně upravit. Vyznačují se vytékajícím mlékem (bílé či oranžové), lze je však snadno zaměnit s nejedlými druhy ryzců.
- Smrž obecný - vzhledem je téměř nezaměnitelný, má výraznou chuť a roste od dubna do května. Je třeba jej důkladně tepelně upravit.
- Pýchavka obecná a pýchavka obrovská - kulaté plodnice se nejčastěji vyskytují na loukách a v trávě. Výborné jsou na řízky nebo na způsob mozečku.
Tip: Konzumace červivých hub se nedoporučuje. Červi mohou do hub zanést mikroorganismy mající negativní vliv na zdraví.
Otrava houbami může zapříčinit zažívací obtíže, zvracení, průjmy a křeče, ale také pocení, třes, bolesti hlavy a v některých případech smrt.
- Hřib žlučník neboli hořčák - má výrazně hořkou chuť.
- Čirůvka bílá - vzácná houba vyznačující se bílou až krémovou barvou celé plodnice.
- Hřib kříšť - lze zaměnit s oblíbeným hřibem kovářem, který však na třeni (nožce) nemá vystupující síťku.
- Holubinka nádherná a sličná - mají červené zbarvení a sametový klobouk.
- Hlíva fialová - fialovo-hnědá varianta hlívy ústřičné, má velmi tuhou dužinu.
- Ryzec plstnatý, osikový a ryšavý - palčivá a hořká chuť.
- Muchomůrka tygrovaná - jedovatá a halucinogenní houba, snadno zaměnitelná za muchomůrku růžovku. Otrava se projevuje za 2-3 hodiny zažívacími obtížemi a dezorientací podobnou opilosti.
- Muchomůrka zelená - prudce jedovatá až smrtelná. Lze ji zaměnit se žampionem a bedlou. Otrava se projevuje až po vstřebání do organismu za cca 8 a více hodin od požití, a to únavou, nevolností, závratěmi, zvracením a průjmem.
- Muchomůrka červená - jedovatá a halucinogenní houba. Šance na záměnu s jedlým druhem je s ohledem na její vzhled minimální.
- Muchomůrka citrónová - je slabě jedovatá a způsobuje žaludeční a střevní potíže. Lze ji zaměnit s prudce jedovatou muchomůrkou zelenou.
- Hřib satan - může způsobit až několikahodinové zvracení. Má světlý klobouk a červený třeň. Je zaměnitelný např. s hřibem kříštěm a kovářem.
- Hřib nachový - způsobuje mírnější formu otravy než hřib satan, průběh a příznaky jsou však shodné. Má světlý klobouk a červený třeň.
- Závojenka olovová - prudce až smrtelně jedovatá houba. Otrava se projevuje cca do 2 hodin zvracením a zažívacími problémy. Lze ji zaměnit za mladé plodnice hřibu dubového.
- Pavučinec plyšový - velmi zákeřná a velmi jedovatá houba. Otrava se projevuje nejdříve za 2 dny od požití problémy se zažíváním a močením. Jed napadá ledviny a játra, které dlouhodobě ničí, což může vyústit smrtí, nebo trvalé poškození orgánů.
- Čirůvka mýdlová - je velice hojná a její dužina má mýdlovou vůni. Otrava se projevuje za několik hodin zvracením a průjmy.
- Holubinka jízlivá - fialové až černé zbarvení a palčivá chuť.
- Kuřátka sličná - mírně jedovatá houba způsobující zvracení, střevní potíže a křeče. Lze je zaměnit za jiné druhy kuřátek.
- Pestřec obecný - někteří jej používají jako houbové koření, je však jedovatý a konzumace se nedoporučuje. Způsobuje bolesti žaludku, zažívací obtíže, bolesti hlavy, pocení až poruchy dýchání.
První pomoc při otravě houbami
U lehčích otrav se první příznaky mohou objevit kolem 30 minut od pozření. Postižený může trpět nevolností, zvracením či průjmy. To může být způsobeno špatně připravenými houbami nebo starými houbami a přemrzlými kusy. V takovém případě se tělo s látkami snaží vypořádat samo a pomoci může větší dávka živočišného či černého uhlí. Raději však kontaktujte lékaře.
Pokud se však otrava projeví až po několika hodinách či dnech, mohlo již dojít k vážnému zasažení organismu a poškození vnitřních orgánů. V takovém případě se mohou objevit pokles krevního tlaku, křeče a třes. Například muchomůrka zelená způsobí první příznaky otravy až za 6-8 hodin či dokonce za jeden den od pozření.
- U méně vážných otrav kontaktujte Toxikologické informační středisko (tel.: 224 919 293 nebo 224 915 402) nebo svého lékaře.
- Při podezření na akutní otravu houbami a u dětí se co nejrychleji obraťte na lékaře či Zdravotnickou záchrannou službu (tel.: 155).
- Připravte vzorek pozřených hub nebo zvratků.
Tip: Názory na to, zda zvracení vyvolat, či nevyvolat se různí. Doporučujeme tak se v prvé řadě obrátit na lékaře, TIS či ZZS a postupovat dle jejich doporučení.
Houbařská výbava
Houbařit se samozřejmě dá jen tak „na blind“ bez jakéhokoliv vybavení, nedá se to ale doporučit. Se správnou houbařskou výbavou budete za prvé vypadat mnohem úctyhodněji, ale za druhé má své opodstatnění.
V proutěném košíku mohou houby hezky dýchat a nezapaří se, což by mohlo způsobit jejich nepoživatelnost až jedovatost. Otvory v košíku navíc po cestě vypadají kousky zeminy a jehličí, ale třeba i brouci a pavouci ukrývající se v houbách. Do igelitového sáčku nebo tašky houby nikdy nesbírejte, zapařily by se, takže by v nich začaly hnilobné procesy a houby se staly nejedlými až jedovatými.
S houbařským nožem můžete každou houbu odkrojit a očistit hned v lese, čímž si ušetříte práci doma. Také ale les nepřipravíte o podhoubí, ze kterého by se urodily další poklady. Pokud houbařský nůž nemá ve výbavě štětec, pořiďte si jej samostatně - i ten pomůže s očistěním hub jak od hmyzu, tak od listí a zeminy.
Zadařilo se a nesete si z lesa plný košík? Vytaste houbařskou váhu a podívejte se, kolik kilogramů se vám povedlo ulovit. Použít můžete kuchyňskou váhu, na kterou košík postavíte, nebo rybářskou váhu k zavěšení košíku.
Když se náhodou houbaření protáhne, nohy vás už bolí nebo máte pořádnou nálož hub k čištění, vezměte si s sebou skládací židličku. Tu jednoduše rozložíte prakticky kdekoliv a nemusíte si sedat na shnilé pařezy.
Co na sebe?
Houbaření není jen o výbavě na nošení a čištění hub. I vy se musíte připravit. Les může být plný nástrah v podobě hmyzu, měnícího se počasí, neprůchozích křovin a rozmanitého terénu.
Do lesa vyrážejte v oblečení s dlouhými nohavicemi a rukávy. Nebudete tak muset řešit lezoucí klíšťata, bodající komáry, ale ani prudké ochlazení či popíchání o ostružiní. Ze stejného důvodu se vám bude hodit i klobouk, který vaši hlavu ochrání před deštěm i padajícím jehličím. Na nevyzpytatelné podzimní počasí se vybavte pláštěnkou a vysokými holínkami, se kterými nemusíte při první spršce pospíchat domů a vyhnete se i promočení s následným prochladnutím.
Les je plný bodajícího hmyzu a především klíšťat. Proto byste se měli chránit repelentem, který nastříkáte na tělo, oblečení i boty. Tak si z houbaření neodnesete bodance, ale ani přisátá klíšťata hrozící nepříjemným onemocněním.
Vyrážíte na delší výlet do pořádného terénu? Obujte trekové boty, složte trekingové hole a do turistického batohu zabalte navigaci nebo mapu, lahev s vodou i svačinu.