Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Parní mop Vileda Steam XXL (Recenze)
Od cákanců rajské omáčky po chřipkovou sezónu, v domácnosti najdete spoustu příležitostí k řádnému úklidu. Žhavení hadru a parfémování bytu dezinfekcí vás ale moc neberou? Zkuste parní mop Vileda Steam XXL a dopřejte svým podlahám parní lázeň, která zahubí bakterie i viry. Dostojí ale svým slibům? Testovali jsme za vás!
Vlastnosti parního mopu podle výrobce
- Vileda Steam XXL je vhodný na všechny typy tvrdých podlah a koberce s krátkým vláknem. U speciálních nebo delikátních podlah použití zkonzultujte s jejím výrobcem.
- Mycí hlavice o záběru 40 cm.
- Výkon 1 550 W a rychlostí zahřátí 15 sekund.
- Úklid za pomoci horké páry z čisté vody bez potřeby kýblu, čisticích prostředků a chemikálií.
- Horká pára odstraní až 99,9 % bakterií a virů (testováno na bakterii E. Coli a modifikovaném viru Vaccinia Ankara (MVA) s 1minutovým postupem po napařování).
- Pratelný mikrovláknový návlek setře mastnotu a další nečistoty.
- Nádržka o objemu 400 ml.
- Množství páry se reguluje otočným knoflíkem.
- Extra dlouhý kabel k zapojení do běžné sítě. Musí být zapojen během celého úklidu.
- V balení jsou 2 mycí návleky a speciální nástavec na koberce. Mycí návlek lze zakoupit samostatně.
První dojmy z Vileda Steam XXL
Mop je zabalený v tak akorát velké krabici, na které se neplýtvalo obaly. Na krabici je madlo, což značně usnadnilo jeho přenášení. Na delší nošení je totiž poměrně těžký a velký.
Sestavení a rozložení mopu
Parní mop se skládá ze 3 částí a dá se sestavit dvěma zacvaknutími. Tyč s madlem stačí zasunout do části s nádrží a tlačit, dokud nezacvakne. Tyč s nádrží se nacvakne na hlavici, což vyžadovalo trochu hrubé síly. Vše je vcelku jasné, návod je uvnitř krabice a pravděpodobnost špatného sestavení či poškození je malá.
Jsem jednoduché děvče, a tak mě naprosto nadchlo, že po sestavení mop sám stojí. Nemusím tak při úklidu řešit, kde ho v přestávkách opřu a jestlipak ho i poté najdu.
K rozestavení stačí zmáčknout tlačítko na spodní části nádrže, čímž se vycvakne hlavice. Pro rozpojení nádrže a madla je třeba zamáčknout zobáček skrývající se nahoře na nádrži a horní tyč vytáhnout. To se povedlo, ale chtělo to dvě osoby a imbus k zatlačení zobáčku. Doma si ale stejně spíš mop necháte sestavený.
Uskladnění parního mopu
Mop můžete skladovat složený i rozložený. Složený nezabírá moc místa a dá se lehce postavit do rohu. V rozloženém stavu se dostanete na nějakých 67 cm výšky.
Výrobce to sice nikde neuvádí, ale snad ho můžete uložit s plnou nádržkou - vodu lze totiž vylít pouze rozpojením mopu a otočením celého dílu s nádrží např. do dřezu. Tím by se šetřila nespotřebovaná voda, ale hlavně čas v případě, že si rozlijete víno nebo našlapete bláto v chodbě.
Jak je to s konstrukcí?
Horní tyč s madlem je kovová, vše ostatní z plastu. Veškeré části ale vypadají odolně. Délka mopu je 130 cm, a to od podlahy k nejvyššímu bodu madla. Tyč není teleskopická, tudíž je nutné počítat s tím, že malé a vysoké postavy mohou mít při vytírání nepohodlí.
Nádrž je celá plastová a opět vypadá bytelně. Nikde nic nerachtá, nepřečnívá a vše sedí tam, kde má. Nádržka není vyjímatelná a jde o celý druhý díl mopu. Na nádrži najdete odnímatelné víčko pro naplnění vodou, otočné kolečko k ovládání množství páry a světelnou kontrolku. Ta od zapnutí mopu svítí zeleně a neindikuje tak připravenost mopu, ale to, že mop nahřívá vodu. Červeně svítí v případě, že v mopu zcela došla voda.
Vzadu sídlí tlačítko ke spuštění mopu, které se mačká poměrně obtížně a s delšími nehty se to nedělá snadno. Aspoň si ale mop omylem nevypnete.
Kabel je dlouhý slibovaných 7 metrů. Délkou odpovídá kabelu mého vysavače a i v praxi se dostane zhruba do stejného radiusu. Dávejte ale pozor na děti a mazlíčky, kteří by o něj mohli zakopnout. Aby se vám po složení kabel někde neplácal, lze jej díky dvěma háčkům namotat na mop.
Větší hlavice a návlek z mikrovlákna pro každý povrch
Hlavice má rozměry 40 cm × 14 cm v nejširší části. Je celá plastová a na spodní straně se nachází háčky/suché zipy k přichycení návleku. Otáčí se snadno pohybem zápěstí a dostanete se s ní do všech koutů i skulin.
Materiál návleku není specificky uveden. Na omak působí jako umělé vlákno a mělo by jít o mikrovlákno, což je u mopů běžné. V nejširších částech je velký 44 × 19 cm, takže lehce přesahuje hlavici. Podle štítku jej lze prát až na 60 °C, nesmí se žehlit ani sušit v sušičce. Jedno vyprání v pračce přežil bez úhony a všechny nečistoty se vypraly.
Díky háčkům na spodní straně hlavice je návlek hladký a jde snadno sundat, přesto na hlavici pevně drží. Navíc se nemusíte bát, že by se vám v pračce např. cvočky či sucháči poničil nebo něco vytahal.
V balení jsou skutečně 2 totožné návleky a díl k napařování koberců. Do nástavce na koberce se musí dát hlavice i s návlekem, jinak na ní nástavec nedrží.
Náhradní návleky na mop lze snadno dokoupit.
Vileda Steam XXL odstraní horkou párou nečistoty i bakterie
Nádrž má objem 400 ml a lze ji plnit přiloženou odměrkou na 200 ml. Jednoduše odšroubujete červené víčko, pod kterým se schovává dostatečně velký otvor, a vlijete vodu. U modelu Vileda Steam Plus XXL slibují okénko, skrz které je vidět objem nádrže. To mi u tohoto modelu dost chybělo, jelikož během čištění nemáte představu, kolik vody ještě zbývá. Na jednu nádrž jsem ale řádně vyčistila celých cca 90 m² a zbylo jen asi půl deci vody.
Výrobce doporučuje použití měkké vody. Pokud máte vodu tvrdou, budete muset parní mop odvápňovat roztokem 1/3 bílého octa a 2/3 vody, jak je uvedeno v přiloženém návodu.
Po naplnění vodou stačí mop zapojit do zásuvky, zapnout a vyčkat opravdu jen 15-20 vteřin. To, že je pára připravena, vám mop neoznámí rozsvícením indikátoru, neboť ten svítí zeleně po celou dobu spuštění. Ani zvukovým signálem. Ale lehkým tupým cvakáním a chrčením, podobně jako u napařovací žehličky.
Tlak, teplota a výkon páry
Množství páry se ovládá otočným kolečkem, u kterého je uvedeno pouze MIN a MAX. Dle návodu by se tlak páry měl pohybovat mezi 14 a 23 gr. U modelu Plus najdete 3 předdefinované módy pro parkety, koberce a dlaždice, což by bylo fajn, jelikož u otočného knoflíku se množství páry špatně odhaduje. Všechny povrchy jsem tak přejela na MAX a žádnému to, zdá se, neuškodilo.
Teplotu páry těžko odhadovat - podlaha byla po vytření teplá, ale vajíčko byste si na ní neuvařili. Samotný přístroj nijak teplý není a nemusíte se tak bát popálení. Na návlek ale raději nesahejte, ten horký je.
Důkazem dobrého úklidu byl dost špinavý návlek, a to přesto, že jsem dva dny předtím celý byt vytírala a těsně před vytřením vysála.
Model Vileda Steam Plus XXL by měl mít paměť nastavení, kdy při přepojení přístroje do jiné zásuvky nemusíte čekat, než se znovu nastartuje. To tento mop neumí a na spuštění páry tak čekat musíte. Naštěstí to trvá zhruba jen těch 15 vteřin, takže kafe si mezitím neuvaříte.
Vyčistí parní mop Vileda Steam XXL skutečně vše a bez poškození?
Samotné čištění jsem otestovala na dřevěné podlaze, parketách, dlažbě, koberci a skle. A to, jak uvádím výše - na plnou palbu. Když už, tak už. Nebudu virům a bakteriím dělat lehké wellness odpoledne v lázních.
Ani jednomu povrchu to na první pohled neuškodilo, nic se nezkroutilo, nepopraskalo a všechny viditelné skvrny krásně a rychle zmizely. Dřevěná podlaha byla jen lehce vlhká, uschla do pár vteřin. Dlažba a parkety byly mokré déle, ale i tak schly kratší dobu než při běžném stírání mopem. Sklo bylo mokré nejdéle, ale to chce stejně kvůli možným šmouhám doleštit suchým hadříkem. Zaschlé kapičky od vodního kamene pára neodstranila, a proto tady potenciál nevidím.
Velkým plusem je možnost čištění koberce. Odstranění virů okem sice nezkontrolujete, ale pára mi po několika přejetích vyrovnala místa vytlačená přesouvaným nábytkem.
Shrnutí testu - vypařily se všechny mé obavy?
Na první dobrou mě nejvíc překvapil fakt, že se mop sám aretuje ve vzpřímené poloze. Nemusíte jej nikde opírat a počká na vás tak, jak jej postavíte. K 15sekundové rychlosti nahřátí jsem byla nejprve skeptická, ale sliby splnil a nahřál se za 4 oka-mžiky.
Čištění podlahy proběhlo na jedničku, vše šlo velmi snadno a bez jakéhokoliv viditelného poškození. Skvělé je, že je podlaha hygienicky vytřená bez použití chemikálií. A navíc bez kýblu! Vyrovnání otlačků v koberci mě vysloveně zahřálo u srdíčka, ale na čištění zmíněného sprchového koutu bych jej (kvůli výsledku a váze) nepoužívala.
Co mě u srdíčka nezahřálo, byl fakt, že se nevejde pod nábytek. Zkusila jsem napařit podlahu pod postelí, TV stolkem či umyvadlovou skříňkou, ale šlo to jen u pár prvních centimetrů. Na další úklid těchto ploch to tak chce jiný mop bez nádržky.
Dále si umím představit, že by dal parní mop Vileda lépe vědět, že je připraven k akci a nemusela bych tak odezírat z ne zcela jasných signálů.
K uživatelskému komfortu by přispěla i vodoměrka/průhled, aby člověk hned viděl, kolik v mopu zbývá vody. Jelikož množství páry ovládáte pouze kolečkem s označením MIN a MAX, nemáte tušení, kolik páry mop vydává a jak dlouho voda vydrží. Neprůhledná nádrž spolu s nedostatečně označeným voličem výkonu zvyšují při vytírání stres asi jako závěrečné vyzvedávání pokladu v Pevnosti Boyard.
Shrnutí kladů a záporů
Klady
+ Nepotřebujete kbelík
+ Rychle se nahřívá a je hned k ruce
+ Horká pára odstraní nečistoty a bakterie jen za použití vody
+ Perfektní na rychlý úklid
+ Plná nádržka vystačí na cca 100 m²
+ Vhodný na všechny běžné tvrdé podlahy i koberce s krátkým vlasem
Zápory
- Nevejde se pod nábytek
- Není vidět, kolik v mopu zbývá vody
- Pára se ovládá otočným kolečkem bez uvedení míry tlaku
- Světelná kontrolka svítí celou dobu, neindikuje připravenost páry
- Je třeba plnit měkkou vodou, jinak se musí odvápňovat
- U delikátních podlah je třeba konzultace s výrobcem
Testovací výzva s Testuj.to
Parní mop Vileda Steam XXL také prošel testovací výzvou na Testuj.to. Z testování vyplynulo, že to, co je pro někoho výhodou (např. délka kabelu), jinému vyhovovat nemusí.
Co testeři nejčastěji zmiňovali?
Klady
+ Rychlost nahřátí
+ Lehký
+ Snadné použití a manipulace
+ Rychlé schnutí podlahy
+ Dlouhý kabel
+ Šířka hlavice
+ Dva návleky a nástavec na koberce v balení
Zápory
- Příliš dlouhý kabel
- Malá nádrž
- Váha
- Chybí dětská pojistka