Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Jaké má dýně odrůdy a čím ovlivní vaše zdraví?
Dýně existují v nespočtu druhů různých tvarů, velikostí i barev s rozličnými možnostmi využití. Věděli jste ale, že také pozitivně účinkují na vaše zdraví, pomohou při hubnutí a potěší trávení? Od vitamínu A přes draslík po vlákninu, tykve jsou skvělým doplňkem každého jídelníčku třeba i během diety a těhotenství. V našem článku zodpovíme také otázky týkající se množství kalorií, obsahu živin nebo třeba nadýmání. Využijte ji na maximum!
Druhy a odrůdy dýní
Dýně je lidový název pro tykve z čeledi tykvovité. Nejčastěji se dělí na zimní a letní, což značí, kdy a v jaké fázi se plodina sklízí. Patří mezi ně nejoblíbenější hokaido nebo velkoplodá odrůda Goliáš, ale také cuketa či patizon. Zřejmě se ptáte, zda jsou všechny druhy dýní jedlé – většina z těch u nás dostupných je. Ty ostatní nejsou chutné nebo je jejich příprava kvůli tvrdé slupce a malému množství dužiny příliš komplikovaná.
Jedlé
- Hokaido: Má nasládlou chuť a tenkou slupku, kterou není potřeba před konzumací loupat. Její sytě oranžová barva je zapříčiněna velkým množstvím beta-karotenu. Sladká chuť ji předurčuje k použití do koláčů, polévek, džemů, kompotů a z její dužiny snadno připravíte sladké pyré.
- Máslová: Poznáte ji podle typického tvaru hrušky a šedivé až nažloutlé barvy slupky. Její chuť je jemně nasládlá a někomu může připomínat lískové oříšky. Velkou výhodou je pouze nepatrné množství semínek, a tím pádem i minimum čištění a odpadu. Hodí se k restování a grilování, k masu a lze ji použít také do omáček, nádivek, krémových polévek, k přípravě pyré a na první příkrmy pro děti.
- Špagetová: Okouzlí vás svým oválným tvarem a žlutou barvou. Přívlastek „špagetová“ nese podle své dužiny, která se po upečení rozdělí na tenká vlákna připomínající právě špagety. Lze ji proto použít jako zdravou náhradu těstovin.
- Goliáš: Jak už název napovídá, jde o velkoplodou odrůdu, se kterou jste se setkávali na zahradách nebo soutěžích o největší dýni. Má hladkou, sytě oranžovou slupku a obsahuje obrovské množství vody. Protože její váha dosahuje i 30 kg, je náročná na sběr a zpracování v kuchyni. Ukrývá se v ní velké množství semínek, která se vyplatí vysušit v troubě, vyloupat a opražit se solí. Také z ní můžete vyrobit vyřezávanou ozdobu.
- Muškátová (francouzská): Její plody jsou tmavě zelené s výrazným žebrováním a mohou dosáhnout hmotnosti 8-10 kg. Sytě oranžová, měkká dužina je vhodná k přípravě polévek, pyré, koláčů a na kompoty. Potrpí si na teplé klima, tak se jí u nás nemusí dařit.
- Mexická: Nejčastěji se používá k vyřezávání na halloweenský svícen. I tento druh je však jedlý a využijete jej na pečení, moučníky, polévku či pyré. Její chuť není příliš výrazná, proto snese intenzivnější dochucení.
- Patizon: Tato letní dýně vzhledem připomíná bílý či nazelenalý létající talíř s vroubkovaným okrajem. Uvnitř najdete dužinu se semínky, která lze po rozkrojení plodu snadno vydlabat. Malé kousky se dají naložit vcelku, z větších si připravíte vegetariánskou variantu řízků.
Nejedlé a jedovaté
Přestože jsou v podstatě všechny tykve jedlé, některé z nich nemusí být chutné a také vám mohou způsobit zažívací potíže. Nejedlou tykev poznáte po hořké chuti, takovou určitě nekonzumujte. Určité druhy nejsou ke konzumaci vhodné i kvůli své příliš tvrdé slupce a nízkému obsahu dužiny. Zpravidla se jedná o divoké nebo okrasné odrůdy. Žádná běžně dostupná dýně by neměla být vysloveně jedovatá, stejně jako u jiných plodů však doporučujeme jíst jen to, co bezpečně poznáte.
- Okrasné: Ačkoli jsou jedlé, do jejich přípravy se nepouštějte. Ušetříte si tím čas i nervy. Jsou drobné, mívají výrazné barvy s hrubou strukturou slupky a malý obsah dužiny. Dýně ve tvaru andělských křídel, hvězdic, trnových korun s výrůstky i dlouhokrkých labutí použijte raději na podzimní dekoraci svého obydlí.
Nutriční hodnoty (vitamíny, minerály, kalorie)
Tato plodina je nejen sympatická na pohled, ale je také zdravá. Její dužina obsahuje ze zhruba 90 % vodu, dále vlákninu, bílkoviny a minimum sacharidů i kalorií. Její součástí jsou navíc hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, zinek, mangan a beta-karoten (přeměňující se na vitamín A). Dále obsahuje vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou a kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky.
V tabulce níže najdete přehled, jaké jsou přibližné výživové hodnoty pro 100 g dýně v syrovém stavu. To pak můžete srovnat s procenty či gramy denní doporučené dávky (DDD).
Na 100 g syrové dýně | DDD | |
Voda | 91,6 g | - |
Kalorie | 26 kcal | 1 600-2 500 kcal dle pohlaví, aktivity a věku |
Vláknina | 0,5 g | 25-30 g |
Cukry | 2,8 g | 25-40 g |
Tuky | 0,1 g | cca 1 g/1 kg tělesné váhy |
Bílkoviny | 1 g | cca 1 g/1 kg tělesné váhy |
Vitamín A | 426 µg | 53 % |
Vitamín C | 9 mg | 10 % |
Vitamín E | 1,06 mg | 7 % |
Vápník | 21 mg | 2 % |
Železo | 0,8 mg | 10 % |
Hořčík | 12 mg | 3 % |
Draslík | 340 mg | 7 % |
Zinek | 0,32 mg | 3 % |
Vliv a účinky dýně na zdraví
Tento plod působí příznivě na trávení a vylučování toxických látek z těla, a to právě díky obsažené vláknině a spoustě vody. Pomáhá proti zácpě a dobře vás zasytí, což má pozitivní vliv při hubnutí a držíte-li dietu. Kromě jiného dýně uklidňuje nervy, podporuje správnou činnost srdce i funkci slinivky a posiluje imunitní systém.
Čistí organismus a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Na své si přijdou i dietáři a diabetici, jelikož obsahuje minimum tuků a cukrů. S regulací krevního cukru pomáhá také zmiňovaná vláknina. Ke zdraví ledvin a k prevenci srdečních chorob přispívá nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku.
Její blahodárné účinky na lidské zdraví lze přisoudit obsahu mnoha vitamínů a minerálů. Beta-karoten a další karotenoidy se v těle přeměňují na vitamín A, který ovlivňuje kvalitu pokožky a je nezbytný pro zdravý zrak. Dále podporuje zdravé sliznice, krvetvorbu, reprodukci a růst buněk nebo imunitu.
Vitamín C je důležitý zejména pro obranyschopnost, správnou činnost nervové soustavy a psychické zdraví. Chrání buňky před oxidativním stresem, snižuje únavu a podporuje energetický metabolismus.
- Jsou bohatým zdrojem většího množství zinku, který přispívá k léčbě mnoha nemocí.
- Obsahují železo, vápník, vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny, fosfor a lecitin.
- Podporují zmírnění příznaků zvětšené prostaty.
- Stimulují krevní oběh a zvyšují počet červených krvinek v těle.
- Vápník, zinek, měď a další minerály zvyšují hustotu kostí, díky čemuž semínka působí jako prevence osteoporózy.
- Snižují riziko infarktu a mrtvice.
- Obsažený hořčík podporuje zdravý a klidný spánek.
- Lisuje se z nich dýňový olej, který zlepšuje kvalitu zubů, pokožky, vlasů i nehtů. Dále pomáhá při obnově energie, zlepšuje trávení a je velmi lehce stravitelný.
Dýně vs. dieta a hubnutí
Hodně vody a vlákniny, a na druhou stranu málo cukrů a kalorií, ji předurčuje k zařazení do hubnoucího jídelníčku. Můžete jí tak sníst relativně hodně a účinně vás zasytí, navíc vám dodá spoustu vitamínů a živin. Přitom se to negativně neprojeví na váze.
Samozřejmě je však třeba upravit celý recept a dýni nedoplňovat velkým množstvím tuků či cukrů třeba přílohou a dalšími ingrediencemi. Zkuste ji upéct a přidat do salátu, nahradit s ní jinou přílohu nebo si připravit zdravější variantu moučníku. Nepřecpávejte se, nedávejte si další porci, přidejte pohyb a pijte dostatek čisté vody.
Nadýmá dýně?
Složky, které dýně přirozeně obsahuje, podporují zdravé a funkční trávení. Obecně se tak doporučuje právě těm, kteří mají s nadýmáním problémy nebo je trápí například zácpa či jiný zažívací problém.
U citlivějších jedinců však může k nafouknutí břicha dojít, a to zejména při snědení velké porce tykve najednou a při nedostatečném rozžvýkání soust. Vyšší obsah vlákniny může být šokující pro zažívací trakt osob, které nejsou zvyklé tolik vlákniny přijímat. Dalším faktorem pak může být intolerance či až alergie na tuto plodinu.
Tip: Na podporu trávení se doporučují také dýňová semínka nebo dýňový olej.
Je bezpečná v těhotenství a při kojení?
Těhotným i kojícím ženám se radí jíst vyváženou a pestrou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a další zdravé potraviny. A do toho dýně skvěle zapadá! Obsahuje mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek pozitivně ovlivňujících zrak, trávení, psychickou pohodu, zdraví buněk a sliznic i třeba stav pokožky. Podstatná je v dýni se vyskytující kyselina listová, která snižuje riziko vrozených vad miminka.
Díky spíše sladké chuti a univerzálnímu použití, od polévky či salátu po moučník, si s recepty můžete vyhrát. Dýně také patří mezi první dětské příkrmy, takže i pro miminka seznamující se s pevnou stravou je bezpečná.
Určitě však při sestavování jídelníčku těhotné nebo kojící maminky berte v potaz obecná doporučení o vyhýbání se intenzivnímu koření, některým bylinkám, nepasterizovanému mléku či syrovému masu.