Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Recenze Xiaomi 14: Výkonný ďábel, co se dokáže rozpálit
Nepřehlédněte novinku od čínského velikána. Xiaomi si pro vás se světoznámou značkou Leica přichystal výborný fotomodul, který vás osloví svým hlavním fotoaparátem, teleobjektivem, ale třeba i selfie kamerou. Nadšené fotografy jistě potěší realistické barvy na výsledných snímcích. To ale není vše. Xiaomi 14 ve svém designovém a kompaktním těle schovává ohromující výkon, který uspokojí i ty nejnáruživější hráče mobilních her. Radost udělá také funkční software a rychlé nabíjení. Přečtěte si, jaké všechny klady, ale i neduhy, jsme našli během testování.
Parametry Xiaomi 14
Hlavní fotoaparát | 50 Mpx (23 mm, f/1,6, OIS) |
Ultraširoký objektiv | 50 Mpx (14 mm, f/2,2) |
Plovoucí teleobjektiv | 50 Mpx (75 mm, f/2,0, OIS) |
Baterie | 4 610 mAh |
Nabíjení | 90 W kabelové nabíjení, 50 W bezdrátové nabíjení, 10 W zpětné nabíjení |
Konektivita | Dual SIM, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC |
- Mobilní telefony v 25 obchodech
- 17 409 Kč – 28 990 Kč
- Mobilní telefony v 43 obchodech
Obsah balení
Hned prvním překvapením pro nás byl obsah balení. Poměrně mohutná krabička v sobě neskrývala jen samotný telefon, návody a vzduchoprázdno. V balení najdete mimo telefonu také:
- 90W adaptér,
- nabíjecí kabel,
- jehlu na vysunutí SIM karty,
- ochranný silikonový obal,
- ochranné sklo nalepené již z výroby.
V dnešní době je už samotná nabíječka příjemným bonusem. Obal a ochranné sklo dobrý první dojem násobí. Upozornit ale musíme na nabíjecí kabel typu USB-A na USB-C, který se vymyká dnešním standardům (čistě USB-C). Pokud jste majitelem novějšího vozu, nejspíše si tak v autě Xiaomi 14 tímto kabelem nenabijete.
Design
Na testování se nám do rukou dostalo Xiaomi 14 v černé barvě. Telefon v tomto provedení s matnými zády a lesklými rovnými kovovými rámečky působí velmi elegantně. Jeho největší dominantou je samozřejmě čtvercový modul fotoaparátu, který je ještě o něco větší než u předchozího modelu Xiaomi 13. Prémiový vzhled ale ještě není vše. V ruce nám mobil trochu klouzal a tím pádem se i hůř ovládal jednou rukou. Vše vyřeší obal (třeba ten, který najdete přímo v balení), díky kterému se mobilní telefon dobře ovládá i jednou rukou, neklouže a navíc ještě ochrání vystouplý fotoaparát na zadní straně.
Nechybí zde ani už běžná ochrana IP68, se kterou se můžete s telefonem potopit až do hloubky 1,5 m na přibližně 30 minut. Navíc se nemusíte bát používat mobil v prašnějším prostředí. Ve spodní části najdete kvalitní reproduktory, USB-C port a šuplík na dvě SIM karty (podobně jako u Galaxy S23). Naopak v horním rámečku už nenajdete ani infraport, který se nově přesunul do fotomodulu. Co se konektivity týká, neschází zde ani podpora Wi-Fi 7 nebo nejnovější Bluetooth 5.4.
Displej
Na displeji nemáme skoro co vytknout. 6,36" HDR 10+ AMOLED panel s rozlišením 2 670 × 1 200 px a obnovovací frekvencí až 120 Hz mluví sám za sebe. Rámečky jsou navíc neuvěřitelně tenké a ve sledování videí nebo při hraní her vám nebude překážet ani relativně malý průstřel se selfie kamerou. Maximální jas 3 000 nitů papírově předčí i Galaxy S24. V praxi je to ale o něco horší a na přímém slunci jsme měli s čitelností trošku problém.
Barvy na displeji jsou syté a pro oči příjemné. Pokud by vám ale přednastavené barvy nevyhovovaly, v nastavení si můžete navolit jiné barevné podání (odpovídající sRGB, nebo naopak více živé a saturované, či můžete nechat na automatice, ať rozhodne za vás podle zobrazeného obsahu). Samotná obrazovka je chráněna sklem Gorilla Glass Victus a dále už nalepenou fólií.
Kromě selfie kamery najdete na displeji také čtečku otisku prstů. Ta funguje perfektně. Je rychlá a přesná. Stejně tak musíme pochválit i odemykání telefonu pomocí rozpoznávání obličeje. Předlepená fólie z výroby se nám ale nezdála příliš kvalitní. Už po pár dnech běžného používání telefonu byla viditelně poškrábaná.
Fotoaparáty
Jednou z nejočekávanějších částí výbavy je u Xiaomi 14 bezesporu fotoaparát. Nový model přichází se třemi 50Mpx objektivy a 32Mpx selfie kamerou. Ve výbavě foťáku najdete klasickou Fotografii, Portrét, Video, ale také Film, režim na focení dokumentů nebo záložku PRO s možností nastavení expozičního času atd.
Opomenout nemůžeme ani spolupráci se značkou Leica, která pyšně vyčnívá mezi objektivy na zadní straně telefonu. Německá značka se propsala jak do samotných objektivů, tak i dvou režimů (Leica Authentic + Leica Vibrant) a stylů pro úpravu fotek. Od režimu Authentic očekávejte autentičtější a syrovější barvy, zatímco od režimu Vibrant barvy živější a saturovanější.
Hlavní fotoaparát
Hvězdou všech tří (teoreticky čtyř, pokud počítáme i přední kameru) objektivů je především ten hlavní. 50 Mpx, 1/1,31 palce, světelnost f/1,6, optická stabilizace a laserové ostření zajišťuje skvělé fotografie plné ostrosti a detailu. Poměrně hravě si poradí jak s umělým světlem, tak i protisvětlem. Při focení proti slunci jsou některé části fotky tmavší, než by být musely. Ale rozhodně to není nic, za co bychom strhávali Xiaomi 14 body.
Značka se u své vlajkové lodi chlubí zlepšením rychlosti snímání a my potvrzujeme, že se opravdu chlubit čím má. Rychlost snímání jsme si vyzkoušeli například na projíždějící tramvaji a procházející paní s kočárkem. Ani po přiblížení na fotce neuvidíte cokoliv rozmazaného. Klobouk dolů. V interiéru jsme si vyzkoušeli také rychlost zaostření a pět snímků z pěti bylo opravdu povedených - v plném detailu a ostrosti.
Fotografie 1 v plném rozlišení Fotografie 2 v plném rozlišení
U fotek za šera a ve tmě jsme trošku rozkolísaní. Při focení bez nočního režimu byla až příliš tmavá obloha a i některé další objekty na fotce. Snímky by byly ještě o něco lepší, kdyby telefon více vytahoval tmavší místa. Ovšem za použití nočního režimu se karty poměrně obrátily. Barvy jsou reálné, fotky plné detailů a bez zbytečného šumu. Pokud tedy často fotíte za horších světelných podmínek, rozhodně doporučujeme použít noční režim.
Teleobjektiv
Jako další se zaměříme na 50Mpx teleobjektiv se světelností f/2,0, 75 mm, optickou stabilizací a makro snímačem do vzdálenosti 10 cm. I zde musíme vychválit detaily, ostrost a realistické barvy, které tento objektiv zachycuje. Naprosto skvělý je ale také portrétní režim, který kromě čistého zachycení pleti dokáže velmi dobře softwarově rozmazávat pozadí, a to i u nejmenších detailů.
Ultraširoký objektiv
Přestože se ultraširoký objektiv se světelností f/2,2 a 75 mm jeví jako další 50Mpx zabiják, nás do židle úplně neposadil. Detaily v krajích jsou měkčí, než by mohly být a lehce se tam tak ztrácí ostrost. Pokud se ale na výsledný snímek podíváme jako na celek a ještě za denního světla, jde stále o povedený a funkční objektiv.
Selfie kamera
Od přední 32Mpx kamery se světelností f/2,0 můžete očekávat dobré detailní snímky, které vás ale svou kvalitou asi příliš nepřekvapí (samozřejmě s ohledem na to, na jakou kvalitu jste zvyklí). Selfie kamera umí nahrávat video ve 4K rozlišení při až 60 snímcích za sekundu. To se vám může hodit například při vytváření materiálů pro sociální sítě.
Video
Zadní kamerou natočíte video klidně v 8K rozlišení až při 24 snímcích za sekundu. Praktičtější je ale verze s 4K rozlišením při až 60 snímcích za sekundu, jelikož vám nasbíraný materiál v telefonu nezabere tolik místa. U videa musíme na prvním místě ale rozhodně vyzdvihnout stabilizaci, která vám zajistí ostrý výsledek se všemi detaily.
Výkon
Výkonný čipset, který se zapotí
Xiaomi vsadilo u svého nejnovějšího modelu na jeden z nejvýkonnějších čipsetů Snapdragon®️ 8 generace 3. Zajistil si tak opravdu skvělé výsledky při běžném používání a i během hraní náročných her jako například Call od Duty, Genshin Impact nebo Diablo Immortal. Nadupaný procesor dělá v poměrně malém těle telefonu ale celkem neplechu. Už při běžném používání se mobil lehce zahřívá. Po hodinovém hraní náročnější hry jsme ho skoro neudrželi v ruce. Podle benchmarku od 3DMark teplota při hraní dosahovala až 49 °C!
Hry jako žrout baterie
Během hraní her nebo před jejich spuštěním si můžete nastavit režim vysokého výkonu. Oceňujeme vyskakovací widget, který vás na tuto funkcionalitu při spuštění hry upozorní a není potřeba přecházet do samotného nastavení. Počítejte ale s tím, že vyždíme baterku na maximum. Diablo v nejvyšších detailech asi po hodině hraní sebralo nějakých 20 až 25 % baterie. U Genshin Impact to bylo o něco méně.
Testování procesoru a grafiky
Mimo jiné jsme se vrhli na testování procesoru a grafiky pomocí ověřených aplikací. U testování CPU v Geekbench 6, který simuluje každodenní úkony, získalo Xiaomi 14 v jednojádrovém testu 2 255 bodů a 7 008 bodů ve vícejádrovém testu. Pro porovnání měl ve stejném testu například Samsung Galaxy S23 Ultra výsledek 2 255 a 5 000. Také v rámci testování grafického výkonu porazil nejnovější model Xiaomi zmíněný Galaxy S23 Ultra (8 813 bodů) se svým výsledným skóre 14 020.
Paměť
Při testování jsme měli v rukou variantu s 12GB operační pamětí a 512GB interní pamětí. Jedná se o dražší variantu základního modelu. Pokud chcete ušetřit necelé tři tisíce, sáhnout můžete po variantě 12 GB RAM s 256GB interní pamětí, která by měla být s ohledem na použitý čipset dostatečná. Pro větší nadšence nebo náročnější uživatele je v prodeji Xiaomi 14 Ultra s 16GB RAM a 512GB interní pamětí.
Software
Po zapnutí telefonu na vás čeká velmi přívětivé uživatelské prostředí postavené na Android 14 s nadstavbou HyperOS. Vše běží, jak má. I během týdenního testování jsme nenarazili na žádné záseky nebo pomalejší reakce.
Přehledné a přizpůsobivé prostředí
Domovská obrazovka, notifikační panel i nastavení jsou přehledné. Notifikační panel se vám zobrazí po sjetí prstem z horního levého rohu, ovládací centrum pak z pravého horního rohu (nebo prostředkem). Zamykací obrazovku si můžete maximálně přizpůsobit vašim každodenním potřebám. Xiaomi (už několik let) také nabízí možnost vybrat si mezi světlým a tmavým režimem displeje. A navíc má tato vlajková loď nový vlastní font MiSans, který je dobře použitelný i v češtině.
Předinstalované aplikace, které akorát zabírají místo
V rámci předinstalovaných aplikací už asi každý očekává YouTube, Spotify, Facebook, LinkedIn nebo Netflix. U Xiaomi 14 jsme ale narazili třeba také na Amazon Shopping, AliExpress nebo TikTok. Aplikace, které jsou za nás zbytečné a při odinstalování u nich strávíme zbytečný čas navíc.
Garantované aktualizace
Přívětivý je naopak příslib hlavních aktualizací na 4 roky a bezpečnostních aktualizací na 5 let. S ohledem na 7 let aktualizací operačního systému a 7 let bezpečnostních aktualizací u nové řady Samsung Galaxy S24, se to může zdát zanedbatelné. My to ale i tak v dnešní době stále považujeme za nadprůměr.
Výdrž a nabíjení
Baterie o kapacitě 4 610 mAh společně s výkonným čipsetem by vám měla zajistit až jednodenní běžné užívání telefonu. Xiaomi 14 nás ale v tomto ohledu opravdu mile překvapilo. Při běžném používání mobilu (brouzdání na internetu a sociálních sítích, focení, využití navigace atd.) vydržel dokonce dva dny. A to je skoro i nadstandard u takto kompaktního telefonu.
Při výživném hraní her musíte samozřejmě počítat s rychlejším úbytkem energie. Ale i tak není problém, aby telefon bez problémů vydržel jeden celý den. A až mu dojde šťáva, poslouží vám 90W nabíječka, která telefon nabije z 0 na 100 % za necelých 40 minut. Pokud upřednostňujete bezdrátové nabíjení, i to je k dispozici - s výkonem 50 W. A výrobce nezapomněl ani na reverzní nabíjení s hodnotou 10 W.
Souhrn recenze
Xiaomi 14 nás rozhodně nezklamal. Naopak nás oslovil svým kompaktním a stylovým tělem, rychlým systémem, s ohledem na svou velikost překvapivě dlouhou výdrží baterie a rovněž skvělým fotoaparátem. V poměru cena versus výkon se jedná o kvalitní kousek. Základní variantu Xiaomi 14 12GB/256GB koupíte za doporučenou cenu 21 999 Kč, variantu s větší interní pamětí Xiaomi 14 12GB/512GB pak za doporučenou cenu 24 499 Kč.
Tato malá vlajková loď od Xiaomi má ale i své stinné stránky. K nim rozhodně řadíme až přílišné zahřívání při vysokém výkonu (hraní her, dlouhé natáčení videí), špinavé rámečky od otisků prstů a širokoúhlý objektiv, od kterého jsme čekali více (minimálně vyšší ostrost výsledných snímků). Přičíst bychom mohli i ne příliš kvalitní fólii na displeji. Tu ale omlouvá, že je v ceně jako bonus. Navíc ji můžete bez problémů sundat a vyměnit za novou nebo si koupit ochranné sklo.
- 16 399 Kč – 22 659 Kč
- Xiaomi 14 12GB/256GB v 25 obchodech
- 17 409 Kč – 28 990 Kč
- Mobilní telefony v 43 obchodech
Porovnání s konkurencí
Hlavní konkurenci pro Xiaomi 14 vidíme v Samsung Galaxy S24. Jde o menší a lehčí mobilní telefon s výborným displejem, kvalitním fotoaparátem a nadprůměrnou softwarovou i bezpečnostní podporou (7 let). Na Xiaomi 14 ztrácí tento základní model v kapacitě operační paměti (8 GB) nebo nabíjení (25 W drátové a 15 W bezdrátové).
Za lepší cenu pořídíte podobně veliký Google Pixel 8. Ten vám nabídne výkonný procesor (Tensor G3), kvalitní displej a softwarovou podporu až na 7 let. Na druhou stranu musíte počítat i s výrazně pomalejším nabíjením (27 W drátové a 18 W bezdrátové) a chybějícím teleobjektivem.
Pokud používáte telefon především na focení, doporučili bychom vám v podobném cenovém rybníčku spíše Vivo X100 Pro. Sice má o něco horší software, kratší podporu o jeden rok a připlatíte si za něj o pár tisícovek více, ale za ty fotky to stojí.
Podobnou kvalitu softwarové nadstavby a stejnou délku její i bezpečnostní podpory (4 a 5 let) najdete u OnePlus 12. Výhodou je například silná baterie (5 400 mAh), rychlé nabíjení (100 W drátové, 50 W bezdrátové, 10 W reverzní) nebo kvalitní AMOLED displej s jasem až 4 500 nity.
Jak vybrat mobilní telefon? Nejlepší fotomobily současnosti Nejlepší mobily současnosti