Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vaření na chalupě
Uvařte si na chalupě
Na chalupu většinou utíkáme před městským shonem a hledáme tu relaxaci a odpočinek. Někdo považuje za nejlepší odpočinek štípání dříví, jiný zase zavařování zeleniny, výrobu ovocného sirupu, pečení buchet s čerstvě nasbíraným ovocem nebo večerní posezení u grilu či táboráku. Není nic lepšího, než si jít do lesa nasbírat borůvky a houby a připravit z nich poctivé domácí jídlo, které po náročné práci na zahradě přijde k chuti.
Kuchyně na chalupě
Chalupářské recepty nevyžadují žádné dlouhé postávání u plotny a po vaření nezbyde hora špinavého nádobí. Většina takových rychlých a jednoduchých jídel se vejde do jednoho hrnce nebo na jeden pekáč. Proto si vystačíte s dvouplotýnkovým vařičem a menší troubou, případně sporákem. Velice praktické jsou pečicí pánve v čele s tradiční českou Remoskou a elektrické hrnce. Odpolední kávu hravě připravíte v moka konvičce nebo french pressu. Pece na chalupě už jsou spíše vzácnost, ale pokud máte tu možnost, nebojte se upéct v peci vlastní chleba.
Jak vybrat elektrický hrnec? Jak vybrat vařič? Jak vybrat sporák?
Zpracování zeleniny, ovoce a hub
Sbírání hub a ovoce neoddělitelně patří k létu. Ovocné keře a stromy nevyžadují příliš mnoho péče, ale odvděčí se vám bohatou úrodou. Pokud nestíháte zpracovat všechno ovoce, zeleninu nebo houby, které nasbíráte za celé léto, popřemýšlejte o pomocnících, které vám usnadní jejich zpracování. Jistě využijete sušičku potravin i zavařovací hrnec. Již zpracované potraviny můžete na chalupě přímo uskladnit a postupně si brát domů jen tolik, kolik skutečně potřebujete. Z ovoce si můžete připravit ale i zmrzlinu, mražený jogurt, marmeládu (zvládnou ji vyrobit některé domácí pekárny) nebo čerstvý džus.
Jak vybrat sušičku potravin? Jak zavařovat, sušit a odšťavňovat?
Grily, udírny a krby
Kdo by neměl rád posezení u večerního grilování? Kromě masa můžete ogrilovat čerstvou zeleninu ze zahrádky, ale klidně i ovoce. Nejlepší volbou na chalupu je zahradní gril na dřevěné uhlí nebo na plyn. Pokud se bojíte zkoušet neobvyklé kombinace, dejte přednost klasice a opečte si buřty nad přímo nad ohněm. Milovníci uzeného masa a klobásek mohou povýšit svou zahradu na vyšší úroveň a postavit si domácí udírnu. Komplexním řešením jsou zahradní krby. Krásně vypadají a poskytují dostatek prostoru pro grilování, příslušenství i dřevo.
Jak vybrat udírnu? Jak vybrat gril? Tipy na piknik a grilování