Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Pákový kávovar pro fajnšmekry
Příprava kávy je pro vás každodenní rituál a vyžíváte se v mletí kávových zrnek, pěchování a sledování extrakce? Pak je pro vás jediným řešením pákový kávovar. Jenom s ním totiž můžete ovlivňovat výslednou podobu i chuť kávy a nemusíte se bát ani experimentování. Většina pákových kávovarů je totiž vybavena tryskou pro napěnění mléka, a tak si na své přijdou i milovníci mléčné pěny. S tím vším samozřejmě souvisí i více práce při přípravě i při následném čištění stroje. Pákový kávovar je potřeba důkladně vyčistit po každém použití. Zapálený barista se ale o svůj stroj postará vždy rád, odměnou mu bude byt provoněný čerstvou kávou a její dokonalá chuť. Velkou výhodou je relativně nízká pořizovací cena kávovaru a tím pádem i nízká cena jednoho každého šálku.
Výhody a nevýhody pákového kávovaru
✓ Přípravu kávy máte jen ve svých rukách
✓ Pořizovací cena je nižší než u automatických kávovarů
✓ Cena za jeden šálek kávy je nižší než u kapslových kávovarů
✓ Kvalita výsledného nápoje může být srovnatelná s kávou z kavárny nebo drahého automatického kávovaru
✓ Některé modely jsou kompatibilní s E. S. E. pody (porcovaná káva ve filtračním papíře)
✓ Většina pákových kávovarů disponuje parní tryskou pro našlehání mléčné pěny
× Pokud kávovar nemá integrovaný mlýnek na kávu, musíte si ho pořídit zvlášť
× Příprava nápoje je náročnější a vyžaduje alespoň minimální znalosti o správné přípravě kávy
× Náročnější je i údržba kávovaru, čistit se musí po každé přípravě kávy
Důležité parametry a vlastnosti
Tlak
Pro správnou extrakci kávy je důležitý tlak, který by měl dosahovat konstantních 9 barů. U profesionálních kávovarů zajistí konstantní tlak rotační čerpadlo. Pro domácí použití je však příliš velké, a tak většina domácích pákových kávovarů disponuje vibračním čerpadlem. Takové čerpadlo nedokáže udržet 9barový tlak po celou dobu extrakce, a tak se setkáte především s 15barovými pákovými kávovary. Oněch 15 barů k přípravě dobré kávy naprosto stačí. Tlak v průběhu extrakce postupně klesá, a tak se v průměru dostaneme na požadovaných 9 barů.
Důležitý je také tlak, kterým upěchujeme namletou kávu. K tomu slouží pěchovadlo zvané tamper, to bývá standardní výbavou každého pákového kávovaru. Upěchovaná káva by měla být v rovině, aby jí voda ideálně protekla. Pokud bude káva upěchovaná málo, voda proteče rychle a výsledný nápoj bude vodnatý, bez cremy a bude chutnat nakysle. A naopak, pokud bude káva utlačená až příliš, voda se přes ni nedokáže dostat, a tak poteče pomalu. Nápoj pak bude mít nahořklou chuť. Ideální tlak pro utampování kávy je 20 kg.
Rychlost nahřátí
Teplota vody je při přípravě kávy zásadní. Pokud je voda moc horká, může kávu spálit. Pokud je naopak studenější může být káva kyselá. Ideální teplota vody se pohybuje mezi 88 °C a 95 °C. O správné nahřátí se starají termobloky a bojlery.
- Termoblok – je levnější, a tak ho najdete ve většině pákových kávovarů, jejich výhodou je vysoká rychlost nahřátí, některé kávovary jsou připravené k použití už za několik sekund. Mají však kratší životnost a v případě poškození je většinou nutná výměna.
- Bojler – kávovary s bojlerem se nahřívají o něco déle a bývají ve většině kávovarů nahrazeny termobloky. Výhodou bojleru je jeho teplotní stabilita. U profi kávovarů nalezneme i dva bojlery, jeden slouží k přípravě kávy a druhý k našlehání mléčné pěny.
Pro domácí použití stačí kávovar s jedním bojlerem nebo termoblokem.
Objem nádržky na vodu
Volte podle toho, kolik kávy denně vypijete. Pokud pije kávu v domácnosti jen jeden nebo dva členové, nebude spotřeba tak velká. V takovém případě můžete klidně sáhnout po menším kávovaru s méně objemnou nádržkou. Na trhu ale naleznete i modely s několikalitrovými nádržkami na vodu. Takový kávovar si pořizujte v případě, že vypijete více šálků kávy denně. Také pamatujte na to, že by voda v zásobníku neměla stát příliš dlouho.
Rozměry
Pákové kávovary moc místa nezaberou. Vejdou se tak bez problémů i do menší kuchyně. Klasické modely pro domácí použití jsou malé a lehké. Oproti tomu poloprofesionální modely patří mezi těžší a větší přístroje. Většinou jsou vyrobené z nerezu a disponují integrovaným mlýnkem na kávu, parní tryskou na mléko a tamperem. Čím je stroj těžší, tím je stabilnější na kuchyňské lince. Díky tomu snadněji upevníte páku i jednou rukou.
Parní tryska
Většina pákových kávovarů disponuje parní tryskou pro našlehání mléčné pěny. Horká pára mléko zahřívá a zároveň napěňuje. Je potřeba se ale napěnění mléka naučit, rozhodně nepočítejte s tím, že se vám dokonalá mléčná pěna povede hned na první dobrou. Na druhou stranu je výhoda, že si mléko napěníte podle sebe. Pokud kávovar parní trysku nemá, budete si muset pořídit samostatný šlehač na mléko.
-
- 285 Kč – 429 Kč
- Ruční pěniče mléka v 44 obchodech
-
- 62 Kč – 259 Kč
- Ruční pěniče mléka v 12 obchodech
-
- 629 Kč – 1 025 Kč
- Ruční pěniče mléka v 6 obchodech
-
- 731 Kč – 1 108 Kč
- Pěniče mléka v 33 obchodech
Mlýnek na kávu
Integrovaný mlýnek na kávu bývá součástí dražších poloprofesionálních pákových kávovarů. A je to také znát na pořizovací ceně. Pokud vyberete kávovar bez mlýnku, budete si ho muset dokoupit zvlášť. Což nutně nemusí znamenat nevýhodu. Elektrický mlýnek je dnes skoro stálicí v českých domácnostech a velmi často bývá i součástí kuchyňských robotů. Kromě kávy v něm můžete umlít i semínka, koření nebo třeba mák. Při mletí kávy pamatujte na to, že hrubost mletí ovlivní chuť výsledného nápoje.
Možnosti nastavení
Některé modely nabízí možnosti nastavení teploty a tvrdosti vody. Pro ideální chuť kávy je lepší měkká voda. Někteří výrobci tak do nádobek na vodu umisťují filtr, který vodu změkčí. Přístroj pak není nutné tak často odvápňovat. I tak je ale zapotřebí kávovar alespoň jednou za půl roku pročistit. Postup není nijak složitý, stačí použít k tomu určené odvápňovací tablety nebo jiné speciální přípravky. Některé kávovary navíc nabízí i program pro odvápnění.
Co všechno může umět?
- Příprava dvou šálků kávy najednou – ušetří mnoho času, pokud máte návštěvu nebo pracovní schůzku
- Nahřívání šálků – káva by měla být extrahovaná do nahřátého šálku, jedině tak vynikne její aroma a chuť
- Nastavitelná výška podstavce – zajistí to, že kapičky kávy nebudou padat na kuchyňskou linku, kávovar i linka zůstanou neposkvrněné
- Režim úspory energie – je často spojený s automatickým vypnutím přístroje po určité době, nejčastěji po pěti minutách nečinnosti
- Upozornění na vyčištění – kávovar vás sám upozorní na potřebu vyčištění
- Použití E. S. E. podů – naporcovaná létá káva v polštářku, ten se vloží do páky a pak už jen stačí zahájit extrakci, jejich použití umožňuje většina pákových kávovarů
-
- 3 089 Kč – 4 468 Kč
- Pákové kávovary v 34 obchodech
-
- 3 689 Kč – 5 024 Kč
- Pákové kávovary v 44 obchodech
-
- 1 195 Kč – 2 099 Kč
- Pákové kávovary v 25 obchodech
-
- 5 990 Kč – 8 399 Kč
- Pákové kávovary v 20 obchodech
-
- 3 684 Kč – 4 672 Kč
- Pákové kávovary v 39 obchodech