Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Vstupujete na stránky pro osoby starší 18 let.
Kliknutím na tlačítko „Vstoupit“ prohlašuji, že jsem starší 18 let a nepřipustím, aby ke zde uvedeným datům přistupoval kdokoli nezpůsobilý či nezletilý.
Návod a tipy, jak odvápnit kávovar: Přípravky, octem, kyselinou citronovou i sodou
Vodní kámen je prevít, kterého byste se měli pravidelně zbavovat. Pokud se vám usazuje v kávovaru, může ho poškodit, ale také ovlivňovat chuť kávy. Jak ale postupovat při odvápnění, co můžete použít a jak často ho provádět?
Proč je důležité kávovar odvápnit?
Vodní kámen dokáže v tom nejhorším případě zničit celý spotřebič. K tomuto tragickému scénáři ale naštěstí nedochází tak často. Ve většině případů se podílí na:
- Zvýšení spotřeby energie. Usazuje se totiž na topné spirále, a voda se kvůli tomu ohřívá pomaleji.
- Ucpávání potrubí stroje ovlivňující průtok vody. To mívá za následek slabou, hořkou nebo nerovnoměrně uvařenou kávu.
- Korozi a poškození vnitřních částí stroje zkracující jeho životnost.
- Zhoršující se chuť kávy a ztížení extrakce plné chuti ze zrn.
- Vznik zdraví škodlivých bakterií.
Tip: Usazování vodního kamene můžete omezit vložením filtru do kávovaru nebo používáním vody z filtrační konvice.
Jak často a čím vodní kámen odstraňovat?
Automatické kávovary vás na potřebu odvápnění většinou už upozorní samy. V případě pákových kávovarů a kávovarů na kapsle je dobré odvápňovat ideálně každé tři až šest měsíců. Samozřejmě musíte brát v potaz pár faktorů. A to:
- Četnost používání.
- Tvrdost vody, kterou k přípravě kávy používáte.
Jestliže se u vás přístroj během dne nezastaví a používáte tvrdší, nefiltrovanou vodu, měli byste proces odvápňování provádět nejlépe každý měsíc. Pokud máte model s tlakovým čerpadlem a dekalcifikátorem, odvápnění neprovádějte. Mohli byste jej nenávratně poškodit.
Čím odvápňovat?
Nejčastěji se používají speciální chemické tekuté odvápňovače nebo tablety na odvápnění kávovaru. Každá značka má povětšinou svůj vlastní sortiment pro tento účel, vybírejte tedy přípravky od výrobce daného spotřebiče. Jedno balení vám vystačí na několik použití a při čištění se stačí držet návodu.
Pokud se chcete vyhnout používání chemických prostředků, můžete zkusit jedlou sodu, kyselinu citronovou nebo ocet. Nejspíš je už máte doma a s běžně zaneseným kávovarem si skvěle poradí.
Kyselina citronová
Smíchejte 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové s 1 litrem vody. Roztok nalijte do nádržky na vodu v kávovaru. Spusťte cyklus přípravy kávy (bez přidání kávy) a tekutinu nechte 20-30 minut působit v ústrojí spotřebiče. Poté do nádržky napusťte čistou vodu a proveďte několik spařovacích cyklů za sebou, abyste zbylou kyselinu citronovou a uvolněný vodní kámen vypláchli.
V případě potřeby proces pro odstranění odolnějších usazenin opakujte.
Pozor: Použití kyseliny citronové se vyhněte, má-li váš kávovar nějaké plastové nebo pryžové součástky.
Ocet
Do nádržky na vodu v kávovaru nalijte 250 ml bílého octa a 1 litr vody. Spusťte cyklus přípravy kávy naprázdno a směs nechte cca 30 minut účinkovat. Následně spotřebič několikrát spusťte pouze s čistou vodou, abyste vypláchli zbytky octa a usazenin. Je-li to potřeba, proces opakujte.
Pozor: Stejně jako u kyseliny citronové i zde platí, že pokud má přístroj nějaké plastové nebo pryžové součásti, ocet k jeho čištění nepoužívejte. Může je z dlouhodobého hlediska poškodit.
Jedlá soda
Jedlá soda je účinným odvápňovačem, protože pomáhá odbourávat minerální usazeniny. Navíc je její použití bezpečné a nepoškodí váš stroj jako některé chemické čističe nebo kyseliny.
Rozmíchejte 1 polévkovou lžíci sody v 1 litru vody a směs nalijte do nádržky kávovaru. Spusťte vaření bez kávy a nechte půl hodiny působit. Pak přístroj propláchněte několika dalšími cykly s čistou vodou.
V případě potřeby opakujte.
Postup
- Odvápňovač smíchejte v nádobce s vodou v poměru, který doporučuje výrobce na obale. Jestliže používáte ekologické přípravky (ocet, jedlá soda, kys. citronová), postupujte dle návodů výše.
- Zapněte kávovar a nechte polovinu připravené tekutiny protéct jeho útrobami.
- Přibližně na 30 minut jej stopněte. Prostředek bude uvnitř mezitím účinkovat.
- Poté kávovar opět zapněte a nechte protéct zbytek tekutiny.
- Nakonec přístroj několikrát propláchněte cyklem vaření kávy pouze s čistou vodou.